Zöld utat kapott a csíkszeredai kórház fejlesztése

Az övezeti rendezési terv elfogadása nagy lendületet ad az elkezdett munkának

 

A cél az, hogy Hargita megyében az emberi élet magasabb szinten legyen védelmezve, hogy az orvosi szolgáltatásokért ne kelljen a megyéből elutazni. A különböző szereplők együttműködésének köszönhetően ezek a tervek való válnak. Ambiciózus tervek ezek, de hat, illetve tíz éven belül megvalósíthatóak, mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke november 20-án a csíkszeredai megyeházán a megyei sürgősségi kórház fejlesztéséről szóló sajtótájékoztatón.

Csíkszereda helyi tanácsa elfogadta az övezeti rendezési tervet (PUZ) a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház területére vonatkozóan, így a tervezett fejlesztések nagy lépésben folytatódhatnak.

A fejlesztés a közszolgáltatás jegyében történik, a csíkszeredai kórház pedig nem konkurencia akar lenni a régió kórházainak, hanem kiegészíteni kívánja azok tevékenységét, hangsúlyozta Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke köszönetett mondott Csíkszereda város vezetésének és az RMDSZ-es politikusoknak, hogy a kórház ügye mellé álltak, és támogatják annak fejlesztését. De ugyanakkor megköszönte a kórház jelenlegi vezetésének munkáját is, amelynek köszönhetően növekszik a bizalom az intézmény iránt a lakosság körében, illetve a szakembereknek is mára vonzó lehetőséggé vált a csíkszeredai kórház. Továbbá köszönetet mondott a megyei tanács munkatársainak erőfeszítéseikért és a sokszor emberfeletti munkáért, mint mondta, büszkék lehetnek a közös eredményre.

A területi tervnek köszönhetően el tudják költöztetni a csíksomlyói tüdő- és fertőzőosztályt, újabb szakmákat tudnak idevonzani, orvoslakások építésével fel tudnak készülni az új orvosok fogadására, és mindez egy jó csapatmunka eredménye, fejtette ki a megyeelnök.

Az egykor megálmodott tervek mára valósággá váltak, mondta Zonda Erika, a megyei tanács alintézményekért felelős vezérigazgatója, a kórház vezetőtanácsának elnöke. A megyei tanács, Csíkszereda városvezetése és a kórház jó együttműködésének köszönhetően a korábbi pozitív, illetve negatív tapasztalatok alapján megszületett fejlesztési ötletek ma már kész tervek, amelyek egy részéhez az anyagi forrás is biztosított.

A területi rendezési terv elfogadása irányt mutat és nagy lehetőséget nyit meg a kórház előtt, fogalmazott Konrád Judit kórházmenedzser. A cél az, hogy a beteget teljes mértékben kiszolgálják, ezt nagyban segíti az, hogy a különböző szolgáltatások egymás mellé kerülnek. Mérföldkő volt a kórház életében a szolgáltatások és az szakorvosok számának eddigi bővítése, és a tervezett fejlesztés is egy mérföldkő, amely új perspektívákat nyit meg egy fejlődőképes kórház előtt, mondta a kórház menedzsere.

A fejlesztéseket hat évre tervezik, illetve egy új épületet tíz év alatt építenek meg, a terveket Fülöp Otilia megyei főépítész mutatta be. Mint kifejtette, a tervezésnél az volt a szempont, hogy a tevékenység zavartalanul folyjon. A sürgősségi ellátást kibővítik, lemennek két szinttel a föld alá, ott helyezik el a kazánházat, az adminisztrációs tevékenységeket, illetve helyet kap egy kápolna is. Új épületbe költöztetik a csíksomlyói tüdő- és fertőzőosztályt, ezt minél több zöldövezettel veszik körül. Megépítik a helikopter-leszállópályát, a szolgáltatások bővítésével és a betegek számának növekedésével arányosan bővíteni kell a parkolót is. Játszóteret alakítanak ki, újabb orvoslakásokat építenek, illetve a várossal közösen kialakítanak egy második utat is. A tíz év távlatában, a mostani kazánház helyére épül egy új épület. Csíkszereda területi hozzájárulásának köszönhetően újabb orvoslakás épül a kórház épülete és a mostani járóbeteg-rendelő épülete között.

A tervek finanszírozási forrásait Péli Levente, a megyei tanács műszaki vezérigazgatóságának vezérigazgató-helyettese ismertette. Finanszírozási kérést nyújtottak be az Országos Beruházási Ügynökséghez (CNI), remélik, hogy a terv felkerül a jövő évi beruházási listára, mondta. A sürgősségi osztály bővítésére, a meglévő épület megerősítésére a CNI-hez nyújtottak be kérést, eszközvásárlásra és a helikopter-leszállópálya megépítéséhez európai uniós források bevonzását tervezik. A C-épület bővítését szeretnék befejezni és az új műtőket átadni 2019 végéig. A szakrendelők összevonására és az épület megerősítésére a Regionális Operatív Program (POR) támogatását kérik. A járóbetegrendelők a földszinten kapnak helyet, itt lehetősége biztosítanak egynapos bennfekvésre, ezzel is tehermentesítve az osztályokat, számolt be Péli Levente.

A területi rendezési terv az alábbi linken tanulmányozható:

https://hargitamegye.ro/upload/public/PUZ/korhaz/reglementari_urbanistice.pdf

A sajtótájékoztatón készült video megtekinthető az alábbi linken:

https://drive.google.com/open?id=1L-zOUMA8bFarNZZuw0SlMiKui0epV41y

 

Csíkszereda, 2018. november 20.

Összefogás a büdösfürdői mofetták felújítása...

Szakdolgozatot mutattak be a Hargita Megye Tanácsa által szervezett webináriumon   Hargita Megye Tanácsa, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi...

Megépül a körforgalom Gyergyóalfaluban: a...

Gyergyóalfaluban tartott rendkívüli ülést Hargita Megye Tanácsa   Körforgalom épül Gyergyóalfaluban a 126-os megyei út és a 13B jelzésű...

Újabb orvoslakások építésével teszik vonzóbbá...

Négy új orvoslakás beruházásáról döntöttek Hargita Megye Tanácsának soros havi ülésén június 28-án. A garázzsal is rendelkező lakások, melyek...

Közel 50 kilométeres úthálózat épül Hargita megye...

Aláírták a szerződést a munkálatokat felügyelő mérnökkel   Hargita megye déli részén épülő, közel ötven kilométeres úthálózat felújítási...