Megépül a körforgalom Gyergyóalfaluban: a beruházást nagy részben a megyei tanács támogatja

Gyergyóalfaluban tartott rendkívüli ülést Hargita Megye Tanácsa

 

Körforgalom épül Gyergyóalfaluban a 126-os megyei út és a 13B jelzésű országút kereszteződésénél. A beruházás 2/3-át Hargita Megye Tanácsa, 1/3-át a helyi önkormányzat támogatja. Ez volt a megyei tanács augusztus 23-i rendkívüli ülésének egyik legfontosabb döntése, de emellett több Gyergyó térségi településnek szavaztak meg támogatást a 6%-os áfa-visszaosztásból. A tanácsülést Gyergyóalfaluban tartották, illetve online kapcsolódtak be a testület további tagjai.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az ülésen elmondta, az áfa-visszaosztásból származó támogatás elosztásánál mindig figyelembe veszik a térségi arányokat, hogy a megye minden részét ugyanúgy segítsék a fejlesztések érdekében. Jelentős előrelépésnek nevezte a megyeelnök az alfalvi beruházást, amely fontos a közlekedésbiztonság és az áthaladó forgalom gördülékenyebbé tétele szempontjából. A megyei tanács átadja a területet a helyi önkormányzatnak a beruházás megvalósítása érdekében, illetve arról döntött a testület, hogy társulási szerződést írnak alá a kivitelezésre, aminek 2/3-át a megyei tanács, 1/3-át a helyi önkormányzat finanszírozza.

Gáll Szabolcs, Gyergyóalfalu polgármestere elmondta, két kéréssel fordultak a megyei tanácshoz, az egyik a körforgalom létrehozása, a másik szolgálati lakások vásárlásának támogatása. Az elöljáró megerősítette a körforgalom megépítésének szükségességét, ugyanis tranzit forgalmú út lévén, főként reggelente nagy a torlódás az útkereszteződésben. Hozzátette: a beruházás a biztonságos közlekedést szolgálja, szeptemberben szeretnék kiírni a közbeszerzést, és októberben elkezdeni a munkálatokat.

A 6%-os áfa-visszaosztásból több településnek szavazott meg támogatást Hargita Megye Tanácsa.

Gyergyóditró eszközbeszerzésre igényelt finanszírozást a megelőző és beavatkozási programban a vadak esetében, amely a lakosság biztonságát szolgálja. Bélborban a 174B jelzésű megyei út javításait támogatják a 6%-os áfa-visszaosztásból, Gyergyóújfaluban tűzoltóautó és egyéb felszerelések beszerzését, a tűzoltószertár lebontását, illetve ivóvíztisztító létrehozását. Szociális központot hoznak létre Hágótőn, erre kapott támogatást Gyergyótölgyes község, Galócás pedig a római katolikus templom és Preluka falu közötti út javítására. Gyergyócsomafalván gázvezeték létrehozását és csatornahálózat felújítását, illetve bővítését támogatják, Gyergyósalamáson az árvízkárok utáni útjavítást, valamint a csatornarendszer és vízhálózat bővítését. Borszék biomassza alapú fűtésrendszer létrehozására, Gyergyószentmiklós a kórház modernizálására, orvosi eszközök és műszerek beszerzésére, illetve a fűtésrendszer korszerűsítésére igényelt támogatást. A 6%-os áfa-visszaosztásból a megyei tanács támogatja Gyergyóalfaluban az ingatlan vásárlást szolgálati lakások kialakítására, Gyergyóremetén lakások felújítását, piaccsarnok építését, illetve a mentőszolgálat működési költségeit. Vaslábon Hargita Megye Tanácsának segítségével felújítják a Teodor Chindea iskola mosdóit, Maroshévíz pedig több munkálatra is kap támogatást, mint kartográfiai munkálatok, a kommunikációs hálózat korszerűsítése a polgármesteri hivatalban, traktor beszerzése a tűzoltó alakulatnak, helyi fejlesztési program bővítése, fűtéshálózat felújítása, illetve gázhálózat létrehozása.

Etéd községnek a 46-os és a 49-es községi utak korszerűsítésének tervezésére szavazott meg támogatást a 6%-os áfa-visszaosztásból a megyei tanács, Szentegyházának Homoródfürdő fejlesztésére, Székelykeresztúrnak a stadion felújítására, a Petőfi Sándor iskolánál tetőfedő építésére, illetve járda és lefolyó építésére Timafalván. Szintén útjavításra igényelt támogatást Felsőboldogfalva önkormányzata, illetve Bögöz önkormányzata a megelőzési és beavatkozási programra a vadak esetében.

A különfélékben terítékre került, hogy Gyergyószárhegy igénylése nem került napirendre, ezt pótolják a következő rendkívüli ülésen, amit még a héten összehívnak, hangsúlyozta Borboly Csaba.

„Sajnos Szárhegy igénylése nem került ma napirendre. Talán jómagam is figyelhettem volna jobban, de bíztam benne, hogy a területi elnökök, illetve a megyei tanács térségi alelnökei végzik a dolgukat, és jelzik, ha valamelyik közösség igénye elkerülné a figyelmünket. Természetesen Szárhegyet sem hagyjuk magára, ez a község is részesül a megyei tanács támogatásában, más Hargita megyei településekhez hasonlóan” - mondta a megyeelnök.

A tanácsülés visszanézhető Hargita Megye Tanácsa közösségi oldalán, az alábbi linken:

https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/4201694863255114

A legfontosabb Gyergyó térségi beruházásokról:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/524403941989674

 

Csíkszereda, 2021. augusztus 23.

Összefogás a büdösfürdői mofetták felújítása...

Szakdolgozatot mutattak be a Hargita Megye Tanácsa által szervezett webináriumon   Hargita Megye Tanácsa, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi...

Megépül a körforgalom Gyergyóalfaluban: a...

Gyergyóalfaluban tartott rendkívüli ülést Hargita Megye Tanácsa   Körforgalom épül Gyergyóalfaluban a 126-os megyei út és a 13B jelzésű...

Újabb orvoslakások építésével teszik vonzóbbá...

Négy új orvoslakás beruházásáról döntöttek Hargita Megye Tanácsának soros havi ülésén június 28-án. A garázzsal is rendelkező lakások, melyek...

Közel 50 kilométeres úthálózat épül Hargita megye...

Aláírták a szerződést a munkálatokat felügyelő mérnökkel   Hargita megye déli részén épülő, közel ötven kilométeres úthálózat felújítási...