Elfogadták Hargita Megye Tanácsa költségvetését

Idei költségvetését a már meghatározott 13 prioritás mentén dolgozta ki Hargita Megye Tanácsa, amely hangsúlyt fektet a beruházásokra, a közösségépítésre, a fiatalok támogatására, a családbarát programokra, a szociális rendszer támogatására, a turizmus és a gazdaságélénkítő programok finanszírozására, de kiemelt helyet kap az egészségügyi rendszer fejlesztése is. Hargita Megye Tanácsa költségvetését március 31-i rendes ülésén szavazta meg a döntéshozó testület:

https://fb.watch/4AkeFVH4kD/

A 13 prioritás mentén megvalósítható elképzeléseket vázoltak fel, az alulról való építkezésre fektetve a hangsúlyt, mondta Borboly Csaba. Támogatják a fiatalokat és a vállalkozókat a legnagyobb összegeket az egészségügyi rendszer és az úthálózat fejlesztésének beruházásara fektetik, részletezte Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki úgy fogalmazott:  összekötjük Székelyföldet, egészséges Hargita megyét építünk!

Az infrastruktúra tekintetében számos útmunkálat van folyamatban és tervezés alatt, ezeknél odafigyeltek a térségi megoszlásra, mondta Borboly Csaba. Javításra, karbantartásra, forgalombiztosításra 12 250 000 lejt különítettek el, kivitelezésre 49 millió lejt, ez az összeg tartalmazza az árvízkárok helyreállítására kapott pénzeket is, illetve 31 570 000 lej az az európai uniós vissza nem térítendő támogatás, amelyből a legnagyobb beruházást finanszírozzák.

A lakosság egészségvédelme érdekében hangsúlyt fektetnek a szűrőprogramokra, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal való partnerségre. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fejlesztései mellett befoglaltak 1,2 millió lejt a költségvetésbe, amit a Szentegyházi Egészségügyi Központ beruházásaira fordítanak, ebből a legjelentősebb egy hordágyak szállítására is alkalmas lift beépítése. Ezért a támogatásért Borboly Csaba köszönetet mondott az RMDSZ parlamenti frakcióinak.

A prioritások között hangsúlyosan megjelenik a közösségépítés, a családbarát Hargita megye megteremtése érdekében a családprogramokat összekapcsolják a turisztikai szolgáltatásokkal. Hargita Megye Tanácsa saját programjaira 7,6 millió lejt különítettek el.

Az ifjúság és az oktatás tekintetében a szakképzés, a románnyelv-oktatás, a duális képzés, a gyakornoki programokra, az erdei iskola programra és a kutatásfejlesztés támogatására fektetik a hangsúlyt, illetve az oktatás digitális eszközökkel való támogatására.

A szociális rendszer támogatása kapcsán az öregotthonok építése és a speciális igényűek jogainak védelme és oktatásuk fejlesztése kerül előtérbe.

A gazdaság élénkítése érdekében inkubátorházak és ipari parkok létrehozására, a mezőgazdaság, a családi gazdaságok és a helyi termelők támogatására fektetik a hangsúlyt.

A turizmusra építenek, hangsúlyozta bemutatójában Borboly Csaba, illetve számos fontos kérdésben kihasználják a bukaresti, a budapesti, de a brüsszeli kapcsolatok lehetőségeit is.

Hargita Megye Tanácsának idei költségvetése 485 millió lej.

A teljes tanácsülés visszanézhető az alábbi linken:

https://fb.watch/4Ak8txcSWO/

https://fb.watch/4AkbfRqKRO/

 

Csíkszereda, 2021. március 31.   

Összefogás a büdösfürdői mofetták felújítása...

Szakdolgozatot mutattak be a Hargita Megye Tanácsa által szervezett webináriumon   Hargita Megye Tanácsa, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi...

Megépül a körforgalom Gyergyóalfaluban: a...

Gyergyóalfaluban tartott rendkívüli ülést Hargita Megye Tanácsa   Körforgalom épül Gyergyóalfaluban a 126-os megyei út és a 13B jelzésű...

Újabb orvoslakások építésével teszik vonzóbbá...

Négy új orvoslakás beruházásáról döntöttek Hargita Megye Tanácsának soros havi ülésén június 28-án. A garázzsal is rendelkező lakások, melyek...

Közel 50 kilométeres úthálózat épül Hargita megye...

Aláírták a szerződést a munkálatokat felügyelő mérnökkel   Hargita megye déli részén épülő, közel ötven kilométeres úthálózat felújítási...