Startol a megye egyik legnagyobb utas beruházása

Összekötjük Székelyföldet: startol a megye egyik legnagyobb utas beruházása

 

Elkezdődik azoknak az útszakaszoknak a felújítása, amelyek Hargita megyét Kovászna és Brassó megyével kötik össze, a következő településeken keresztül: Oklánd, Homoródszentpál, Homoródszentpéter, Városfalva, Székelydálya, Ége, Bikafalva, Kányád (DJ131–DJ133), valamint Petek, Kányád, Miklósfalva, Ocfalva, Bikafalva (DJ137).

Hargita megye egyik legnagyobb utas beruházása kezdődik el, amely a teljes megye dinamikáját és gazdaságát pozitívan befolyásolja. A kivitelezési szerződést a fent említett útszakaszra március 23-án írták alá a Cosedil SPA olaszországi építőipari céggel Székelydályán. A szerződésaláírás lakossági fórummal kötötték egybe, amelyen az érintett lakók elmondhatták véleményüket a munkálatokkal kapcsolatosan.

A felújítandó út összesen 48,33 kilométer, és a munkálatokat több szakaszban végzik: a 131-es megyei úton Kovászna megye határa és Szentpál között, a 133-as megyei úton a DJ137A-val való útkereszteződéstől a DJ131-gyel való útkereszteződésig Homoródszentpál helységben, érintve Kányád, Ége, Székelydálya, Városfalva, Homoródszentpéter, Homoródszentpál települést, továbbá a 137A megyei utat Bikafalva közeléből, a DJ137-es megyei út kereszteződésétől Brassó megye határáig újítják fel.

A projekt megvalósítási időszaka: 87 hónap, összértéke pedig több mint 124 millió lej, amelyből Hargita Megye Tanácsa hozzájárulása csaknem 6,6 millió lej. A beruházás célja a Hargita megyei közúti infrastruktúra fejlesztése, azaz a vidéki és városi térségek megközelíthetőségének javítása, a környezet védelme a levegőszennyezés és a zajszint csökkentésével – amely hozzájárul a turizmus fejlődéséhez a célterületen, az infrastruktúra fejlesztésével ösztönzik ugyanis a belföldi és külföldi turizmus növekedését –, továbbá a helyi és regionális infrastruktúra helyreállítása és fejlesztése, hogy a befektetések számára vonzó feltételeket teremtsenek, elősegítsék a gazdasági növekedést, és a felújított szakasz mentén fenntartható munkahelyeket teremtsenek.

– Ezzel az útfelújítással gazdasági lehetőségeket teremtünk, bízom benne, hogy a lakatlan házak megtelnek élettel. Azon fogunk dolgozni, hogy a vállalt határidőn belül befejeződjön a munkálat – fejtette ki a szerződésaláírás alkalmával Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzátette: szigorú feltételekhez kötik a mérnök felügyelő munkáját, elvárják a pontos és precíz munkát, illetve a tervek megfelelő kivitelezését. A korábbi nehézségek és bürokratikus eljárások hosszadalmassá tették a munkálatok elindítását, ezért most jóval szigorúbban látnak neki a feladatoknak, közölte.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke kiemelte, hogy a beruházás és a munkálatok indítása stratégiailag fontos Udvarhely-térség számára. Az útjavítás biztosítja az összeköttetést Brassó megye északi részével és Kovászna megyével, ami nagyon fontos gazdasági és turisztikai szempontból, de a kulturális kapcsolat erősítése érdekében is. Jelentős beruházás nemcsak a térség, hanem Hargita megye, Székelyföld fejlesztése szempontjából is, a munkálatok is nagymértékűek lesznek, ehhez kérjük a lakosság türelmét, nyilatkozta Hargita Megye Tanácsának alelnöke.  

Antal Lóránt szenátor üdvözölte a beruházás elkezdését, rávilágítva arra, hogy a jó együttműködésnek köszönhetően már több eredményes fejlesztést végeztek a térségben. Mint elmondta, bízik abban, hogy a lehetőség adott a jövőre nézve is, és ez a beruházás a teljes térség fejlesztését eredményezi, ugyanakkor az érintett települések lakói ihletet kapnak, és ki tudják használni a megújult útszakasz adta lehetőségeket.

A szerződésaláíráson az érintett községek képviselői is jelen voltak.

– Kányád községben a munkálatok négy települést érintenek: Miklósfalvát, Kányádot, Jásfalvát, Égét és Székelydályát. Egy nagy álom valósul meg ezzel, amellyel fejlődik az infrastruktúra, a gazdaság, a kultúra, az egészségügy és a turizmus – fejtette ki György Sándor, Kányád polgármestere.

– Homoródszentmártonnak nagyon fontos a felújítás, mert a közeli falvakat összeköti, járhatóvá teszi, és kifejezetten jó a turistáknak is – tette hozzá Jakab Attila polgármester.

Az eseményen készült élő bejelentkezés visszanézhető az alábbi linken: https://fb.watch/4pACsqUzm9/

 

Csíkszereda, 2021. március 23.

Összefogás a büdösfürdői mofetták felújítása...

Szakdolgozatot mutattak be a Hargita Megye Tanácsa által szervezett webináriumon   Hargita Megye Tanácsa, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi...

Megépül a körforgalom Gyergyóalfaluban: a...

Gyergyóalfaluban tartott rendkívüli ülést Hargita Megye Tanácsa   Körforgalom épül Gyergyóalfaluban a 126-os megyei út és a 13B jelzésű...

Újabb orvoslakások építésével teszik vonzóbbá...

Négy új orvoslakás beruházásáról döntöttek Hargita Megye Tanácsának soros havi ülésén június 28-án. A garázzsal is rendelkező lakások, melyek...

Közel 50 kilométeres úthálózat épül Hargita megye...

Aláírták a szerződést a munkálatokat felügyelő mérnökkel   Hargita megye déli részén épülő, közel ötven kilométeres úthálózat felújítási...