Jól járható az út Gyimesközéplok és Gyergyódamuk között

Új útvonalon kötnék össze Erdélyt Moldvával, Hargita megyét Neamț megyével

 

Hargita Megye Tanácsa több kollégája is végigjárta október 17-én, szerdán a 127A jelzésű megyei utat, amelynek kövezési munkálatait adták át. Nyári karbantartásból idén háromezer köbméter törtkővel erősítették meg a Bükkhavaspataka és Farkaspalló közötti szakaszt, amely jelenleg kis autóval is jól járható. – Erre a szakaszra idén sok pénzt költöttünk, ez nem vész kárba, és az út hosszútávon is járható marad, amennyiben közösen felelősséget vállalunk érte – fejtette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a terepszemle során, amelyen a megyei tanács kollégái mellett részt vettek a közbirtokosságok vezetői, Csillag Péter megyei tanácsos, Pap Imre, Gyimesfelsőlok polgármestere, Gergely Károly, Gyimesközéplok polgármestere, Ferencz Tibor, Csíkszépvíz polgármestere, és Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere. Az egyeztetésen abban állapodtak meg, hogy a fakitermelést oly módon kell megszervezni, hogy az ne váljon az említett útszakasz kárára. Vagyis a rönköket ne tárolják sem az úton sem a mellette kiásott vízelvezető árkokban, a rakodást pedig kialakított rakodó felületeken végzik el, a rönköket pedig nem húzatják az úttesten. A legfontosabb pedig, hogy az őszi esőzésekkor és a tavaszi hóolvadáskor, amikor az útszerkezet meggyengül visszafogják a kitermelést. Elhangzott, hogy amennyiben az út járhatóságát megőrzik, úgy a fa magasabb áron értékesíthető. A közbirtokosságok vezetői ugyanakkor jóváhagyták azt a javaslatot is, hogy az út két oldalán hat méterig megtisztítják a területet, annak érdekében, hogy a téli időszak alatt még több napfény érje az úttestet, így megakadályozzák annak jegesedését, valamint elősegítsék a talaj száradását is esős időszakban.

Korábbi közleményünk a Csík-térségi karbantartásokról itt olvasható.

 

 

 

 

 

A terepszemle a Neamț megyei Gyergyódamukig folytatódott

Az utak összekötéséről egyeztetett Hargita és Neamț megye vezetősége

 

Gyergyódamuk községben egyeztetett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Adrian Diaconu, Neamț megyei alelnökkel, valamint Gergely Károly, Gyimesközéplok és Anton Covăsan, Gyergyódamuk polgármestereivel. Az egyeztetésen ugyanakkor jelen voltak Csillag Péter és Becze István megyei tanácsosok, Pap Imre, Gyimesfelsőlok és Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármesterei. Hargita Megye Tanácsa hosszú távú terve, hogy felújítsa a 127A jelzésű megyei utat Gyimesközéploktól egészen Neamț megye határáig 18,5 kilométeren (https://bit.ly/2nEUDch). 2014-ben a két megye együttműködési szerződést írt alá a szociális-gazdasági kapcsolatok erősítése érdekében, amelynek fő célja a 127A jelzésű út leaszfaltozása a megyehatár mindkét részén.

– Nagyon fontos, hogy összekössük a Gyimesekkel a Gyilkos-tavat és a Békási szorost is. Itt mindig is átjártak ezen a részen, az ezer éves határon. Itt van az a gazdasági turisztikai lehetőség, amelynek hasznosításából munkahelyek létesülhetnek, és fiataljainknak jövőt biztosíthatnak. Gyimesek fele, tovább Csík-térségébe és Gyergyó-térségébe összekapcsoljuk a körforgást. Abban bízunk ugyanakkor, hogy a Neamț-megyei vezetéssel közösen ez a hosszú távú projekt megvalósul. Erről a szomszéd megyei vezetés is támogatásukról biztosított. Jelenleg ugyan a beruházás kivitelezéséhez szükséges összeg egyötöde áll rendelkezésünkre, de a Neamț megyei vezetőség, valamint az RMDSZ parlamenti csoportjának közös erőfeszítése révén bízunk benne, hogy kormányforrást is sikerül lehívnunk – mondta Borboly Csaba.

Adrian Diaconu, Neamț megyei alelnök szerint két térség között egy újabb híd valósul meg. A szomszéd megye tanácsának az összekötő utak pedig kiemelten fontosak, hiszen mint azt mondta ezek révén lehet biztosítani a közösségek szabad mozgását és ezáltal a turisztikai, valamint gazdasági fejlődés fenntartását. A két megye közötti kapcsolatot az alelnök nagyon jónak ítélte, főként az infrastrukturális fejlesztések mentén.

– Most már közeledünk a tervek, elképzelések kézzel fogható megvalósítása fele. Az út megépülte fontos, hogy a későbbiekben összetett turisztikai lehetőségei legyenek az idelátogató turistáknak, hiszen így elérhető lesz a Gyilkos-tó, a Békási-szoros, Gyergyódamuk és tovább a Gyimesek vidéke is. A gyimesiek és a damukiak számára fontos megélhetési lehetőség a turizmus. Turizmusra alapozni pedig megfelelő közlekedési hálózat mellett lehet – fejtette ki Gergely Károly, Gyimesközéplok polgármestere.

Anton Covăsan, Gyergyódamu polgármestere történelmi jelentőségűnek nevezte az eseményt, hiszen az út megépítése a turizmus további lehetőségeit nyitja meg a Gyilkos-tó és Békási-szoros közelségében elhelyezkedő település számára. Az utazást is lerövidíti a Brassóba vagy Bukarestbe tartók számára is. A polgármester ugyanakkor abban is bízik, hogy a csíksomlyói búcsú alkalmával a zarándokok a Neamț megyei község és vidék szépségeit is felfedezik majd.

Az egyeztetéseken ugyanakkor Bihar Megye Tanácsának küldöttsége és Hajdú – Bihar megye küldöttsége is jelen volt, akik a napokban Hargita megye vendégei és megyénk több térségébe is ellátogattak már.

Pásztor Sándor, Bihar Megye Tanácsának elnöke elmondta, hogy a kettős testvérmegyei kapcsolatokat szeretnék bővíteni a látogatással. Ez azonban több mint látogatás, hiszen a megyei tanács vezetője szerint több infrastrukturális beruházást is megtekintettek. – Ezeket a kapcsolatokat mélyíteni kell, sokat tanulhatunk egymástól. Rengeteg olyan kezdeményezés van Hargita megyében, amely példaértékű, ha személyesen is tapasztaljuk, hogy milyen változások, elképzelések vannak megyéinkben az együttműködéseket méginkább fejleszteni tudjuk. Ugyanakkor tudjuk, hogy Romániában sokat kell tervezni, előkészíteni és dolgozni, hogy annak eredménye is legye – értékelte Pásztor Sándor.

Pajna Zoltán, a Hajdú – Bihar Megyei Közgyűlés elnöke szerint ugyan a két megye messze van egymástól, de az oktatás, gazdaság, kultúra kérdéskörökben hasonlóan gondolkodnak és az azonos problémákra a megoldásokat igyekeznek átadni egymásnak. Mint említette a gyimesközéploki Tatros tejfeldolgozó szövetkezetet is meglátogatták többek között, amely hasonló a magyarországi testvérmegye szövetkezeteihez. – Mindkét megye célja, hogy nyersanyag helyett, minél magasabb színvonalú termékeket állítsunk elő és értékesítsünk, a Hargita megyeiknek pedig segíthetünk a magyarországi piacok megcélzásában is – fejtette ki Pajna Zoltán.

 

A Hargita Stúdió által készített felvételek az alábbi hivatkozásokon tekinthetőek meg

 

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/257488374913318/

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/351975038870808/

 

Az eseményről készült fotóalbumok Borboly Csaba közösségi oldalán érhetőek el:

 

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1807323939314981

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1807262895987752

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1806495582731150

 

 

Csíkszereda, 2018. október 17.

Összefogás a büdösfürdői mofetták felújítása...

Szakdolgozatot mutattak be a Hargita Megye Tanácsa által szervezett webináriumon   Hargita Megye Tanácsa, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi...

Megépül a körforgalom Gyergyóalfaluban: a...

Gyergyóalfaluban tartott rendkívüli ülést Hargita Megye Tanácsa   Körforgalom épül Gyergyóalfaluban a 126-os megyei út és a 13B jelzésű...

Újabb orvoslakások építésével teszik vonzóbbá...

Négy új orvoslakás beruházásáról döntöttek Hargita Megye Tanácsának soros havi ülésén június 28-án. A garázzsal is rendelkező lakások, melyek...

Közel 50 kilométeres úthálózat épül Hargita megye...

Aláírták a szerződést a munkálatokat felügyelő mérnökkel   Hargita megye déli részén épülő, közel ötven kilométeres úthálózat felújítási...