Folytatják a nyári karbantartási munkálatokat a megyei utakon

Folytatják a nyári karbantartási munkálatokat a megyei utakon

Udvarhelyszéki polgármesterekkel ismertették a munkálatokat

Udvarhelyszéki polgármesterekkel ismertették a nyári karbantartási munkálatok következő periódusában elvégzendő munkálatokat szerdán, szeptember 26-án Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Bíró Barna Botond alelnök és a megyei tanács illetékes kollégái.

Mint azt Borboly Csaba megbeszélésen elmondta, a megyei tanács költségvetés hiánnyal kezdte az évet. Ennek a hiánynak pedig háromnegyedét sikerült visszakapnia a megyei tanácsnak. Hargita Megye Tanácsának testülete szeptemberi, madéfalvi kihelyezett ülésén fogadta el a megyei utak karbantartására elkülönített 11 millió lejt. Így folytathatják a nyári karbantartási munkálatokat. A sáncok és átereszek takarítását, valamint a kátyúzásokat követően a napokban elkezdik a kövezési munkálatokat és az egybefüggő aszfaltrétegek leterítését.

Székelyvarságon, a 138B jelzésű úton (https://goo.gl/waLxPg) 7,7 kilométer egybefüggő aszfaltréteg kerül leterítésre. Kányádon kazettázási munkálatok lesznek azon az ötven méteres szakaszon, ahol az út megsüllyedt. Kövezési munkálatok lesznek Homoródfürdő és Homoródszentmárton között, az Ilona-völgyében, Kányád és Városfalva között, Újlak irányába, Kissolymoson, Etéd és Siklód között, Gagy és Maros megye határa között, Etéd és Atyha között, Énlaka és Székelypálfalva között, Székelylengyelfalva és Hodgya között, valamint Kányád és Petek között. A kövezési munkálatok a legtöbb helyen háromszáz köbméter törtkő leterítését jelenti kilométerenként.

A 131-es úton (https://goo.gl/4QtCiW), Oklánd közelében a leszakadás ideiglenes megoldásaként szélesítik az utat a domb irányába, ahol egy ideiglenes sávot alakítanak ki. Ez 1500 köbméter föld eltávolítását és 250 köbméter törtkő leterítését jelenti. A leszakadásokra megyeszerte jelenleg zajlanak a talaj mechanikai tanulmányok elkészítései.

A forgalombiztonság tekintetében az összes aszfaltozott megyei jelzésű útszakaszokon újrafestik a hosszanti jelzéseket. Továbbá az átjárókat is újrafestik. Ennek kapcsán a jelenlévő polgármesterekkel abban egyeztek meg, hogy a jelenlegi átjárók mindegyikét újra festik, ahol ez szükséges, amennyiben új átkelőkre is igény van azt jelezzék.

Idén nem helyeznek el fekvőrendőröket, helyettük rázó sávokat helyeznek el az átkelők előtt, illetve azon útszakaszokon, ahol ezt igényelni fogják a polgármesteri hivatalok.

Borboly Csaba a megbeszélésen arra kérte a polgármestereket, hogy ezeket a munkálatokat ellenőrizzék és időben jelezzék a problémákat, hiszen mivel csak most egészítette ki a kormány a költségvetést, ezért versenyt futnak az idővel, hogy a tél beállta előtt elvégezhessék a munkálatokat. A téli karbantartásokkal kapcsolatban a megyeelnök megjegyezte, hogy október 20-tól lépnek érvénybe a szerződések.

Jelenleg frissítik a beruhazasok.hargitamegye.ro oldalt, ahol egy külön, Karbantartások fül alatt lesznek elérhetőek az ezekkel a munkálatokkal kapcsolatos információk.

Csíkszereda, 2018. szeptember 27.

Összefogás a büdösfürdői mofetták felújítása...

Szakdolgozatot mutattak be a Hargita Megye Tanácsa által szervezett webináriumon   Hargita Megye Tanácsa, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi...

Megépül a körforgalom Gyergyóalfaluban: a...

Gyergyóalfaluban tartott rendkívüli ülést Hargita Megye Tanácsa   Körforgalom épül Gyergyóalfaluban a 126-os megyei út és a 13B jelzésű...

Újabb orvoslakások építésével teszik vonzóbbá...

Négy új orvoslakás beruházásáról döntöttek Hargita Megye Tanácsának soros havi ülésén június 28-án. A garázzsal is rendelkező lakások, melyek...

Közel 50 kilométeres úthálózat épül Hargita megye...

Aláírták a szerződést a munkálatokat felügyelő mérnökkel   Hargita megye déli részén épülő, közel ötven kilométeres úthálózat felújítási...