Helikopter leszállópálya és sürgősségi egység épül a csíkszeredai kórház mellett

Rendkívüli ülést tartott Hargita Megye Tanácsa

Leszállópályát és sürgősségi egységet hoznak létre a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház mellett, többek között erről döntött április 16-i rendkívüli ülésén Hargita Megye Tanácsa. A csíkszeredai megyeházán megtartott tanácsülésen ezen kívül költségvetés-módosításról, a Régiók Bizottságával közösen szervezett rendezvényről is döntöttek, de bemutatta Barabás Csaba elnöki kabinetvezető a Mária-út projektjének fejleményeit is.

A régi terveket, miszerint a kórház melletti teniszpályát alakítják át, nem megvalósítható, így európai uniós finanszírozással az intézmény mellett helikopter leszállópályát és sürgősségi egységet építenek, ismertette a részleteket Borboly Csaba megyeelnök. A finanszírozásra a Regionális Operatív Program keretében pályáztak, a projekt összértéke több mint 8 millió lej, amit a program 8-as tengelye támogat, mondta Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke. A technikai részleteket Péli Levente, a megyei tanács műszaki vezérigazgatóságának vezérigazgató-helyettese ismertette, miszerint 25x25 m-es leszállópályát építenek, amelynek a világítását is megoldják, hogy nappal és éjszaka is lehessen üzemeltetni. A projekt a belső bekötőút megépítését is tartalmazza, amely biztosítja a közlekedést a kórház és a leszállópálya között, illetve számos eszközt vásárolnak a sürgősségi egység felszereléshez. A projekt futamideje 48 hónap, teljes értéke 8 051 318 lej, amelyből az EU-s finanszírozás értéke 6 700 260 lej, az önrész pedig 1 351 058 lej. A megyei tanács elfogadta a projektet, annak megalapozási tanulmányát, illetve költségvetését.

A biodiverzitás, az európai uniós irányelvek gyakorlatba ültetése témakörökben szervez a megyei tanács konferenciát Tusnádfürdőn a Régiók Bizottságával közösen, az erre vonatkozó előírásokkal is egyetértettek a tanácstagok.

Költségvetés-módosításról is szavazott a megyei tanács, erre egyéb tételek mellett azért is volt szükség, hogy vissza tudják állítani a járhatóságot azokon a megyei utakon, amelyek beszakadtak. Ezt a tartalékalapból finanszírozzák, a sürgősséget az indokolta, hogy tudják elindítani a munkálatok kivitelezéséhez szükséges közbeszerzési eljárást. Ezenkívül hatezer lej támogatást szavaztak meg a kányádi iskolának, ugyanis ez az az egyik Hargita megyei község, amely a legkisebb költségvetéssel gazdálkodik, ami számos nehézséget okoz, többek között szolgáltatások visszamondásához is vezetett, számolt be a testületnek Bíró Barna Botond alelnök.

Elfogadta a testület Lőrincz Csilla RMDSZ-es tanácsos lemondását, aki Bukarestben folytatja munkáját, illetve megszavazták, hogy a versenyvizsga kiírásáig Cilip Árpád töltse be ideiglenesen Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének vezetői tisztségét.

Barabás Csaba bemutatta a Mária-út projekt fejleményeit, illetve kiosztották a tanácsosoknak a zarándokúton használandó útlevél egy-egy példányát. Ahogy a kabinetvezető fogalmazott, az őszi tervek mára megvalósításokká váltak, a Mária-út utolsó 100 km-e megtehető gyalogosan, kerékpáron vagy lóhátón. A projekt részleteit sajtótájékoztatón ismertették április 16-án délelőtt.

Csíkszereda, 2018. április 16.

Összefogás a büdösfürdői mofetták felújítása...

Szakdolgozatot mutattak be a Hargita Megye Tanácsa által szervezett webináriumon   Hargita Megye Tanácsa, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi...

Megépül a körforgalom Gyergyóalfaluban: a...

Gyergyóalfaluban tartott rendkívüli ülést Hargita Megye Tanácsa   Körforgalom épül Gyergyóalfaluban a 126-os megyei út és a 13B jelzésű...

Újabb orvoslakások építésével teszik vonzóbbá...

Négy új orvoslakás beruházásáról döntöttek Hargita Megye Tanácsának soros havi ülésén június 28-án. A garázzsal is rendelkező lakások, melyek...

Közel 50 kilométeres úthálózat épül Hargita megye...

Aláírták a szerződést a munkálatokat felügyelő mérnökkel   Hargita megye déli részén épülő, közel ötven kilométeres úthálózat felújítási...