Folytatják a sürgősségi kórház fejlesztéseit és a megyei utak kiépítését Csík-térségben

Folytatják a sürgősségi kórház fejlesztéseit és a megyei utak kiépítését Csík-térségben

Nagyszabású fejlesztéseket, beruházásokat és tervezéseket foglal magában Hargita Megye Tanácsa idei költségvetése, amelyet január 30-án Székelydályán fogadott el a testület. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke a közösségi oldalon számolt be az ez évi csíki fejlesztésekről Becze István megyei tanácsossal, Karda Róbert polgármesterrel és Albert Alfonz Pál alpolgármesterrel a csíkszentdomokosi falugyűlést követően:
https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1500615829985795/
Csík térségében folytatják a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fejlesztéseit. A múlt évben elkezdett munkálatokat idén szeretnék befejezni, és cél a műtétek és más tevékenységek szolgáltatásainak továbbfejlesztése. Idén a beruházási és rendezési tervek közbeszerzésére készülnek. A megyeelnök beszámolója szerint a célok között szerepel újabb orvoslakások építése, a helikopter-leszállópálya megépítése és a tüdő- és fertőzőosztály elköltöztetése Csíksomlyóról. Mint ismeretes, a hosszú távú cél a kórház kettes kategóriába sorolása (http://bit.ly/2FJw98m).
A megyei utak fejlesztése terén is sok munkálatot végeznek el idén. Az év első felében, tavasszal folytatják a 123E jelzésű pálfalvi út építését. A több mint öt kilométeres szakasz felújítását idén befejezi a kivitelező (http://bit.ly/2BW2wy8). A csicsói Olt-híd befejezésének hatodik kiírására most már jelentkezett egy brassói cég, amellyel a napokban írják alá a szerződést (http://bit.ly/2EjEvXn). A Gyimesekben az árvizek által tönkretett három híd véglegesen elkészül Bükkhavaspatakán a 127A jelzésű megyei úton (http://bit.ly/2saQmBQ).
A második félévben a kormány által biztosított összegből elkezdődhet az árvízkárok helyrehozatala a Bükkhavaspataka felé vezető, 127A jelzésű úton közel 19 kilométeren (http://bit.ly/2nEUDch), továbbá a 127B jelzésű út két és fél kilométeres szakaszán, a Jávárdi patak mentén (http://bit.ly/2EHhRG2). Jelenleg tervezés alatt van a Hargitafürdő felé vezető 138A jelzésű megyei út, így az év második felében elkezdődik a kivitelezés a több mint öt kilométeres szakaszon (http://bit.ly/2nBNY2u). Idén elkészülnek a 113B jelzésű, Szent Anna-tó felé vezető út tervezésével is, ezt követően kezdődhet el a közel 11 kilométeres út felújítása (http://bit.ly/2GKO1B7). Készülnek a tervek a 123-as megyei útra is Úzvölgye felé. 14 és fél kilométer felújítása kezdődhet el idén (http://bit.ly/2EGfHGJ).
Egybefüggő aszfaltrétegek készítésére idén is sor kerül nyári karbantartásból. A tervek szerint a megyében 2020-ig összesen közel száz kilométer egybefüggő aszfaltréteget terítenek le. Csík térségében a 125-ösön, Csíkszentdomokos–Balánbánya–Kovácspéter irányában tennék rendbe az utat. Csíkkarcfalva és Csíkszenttamás között úgyszintén, akárcsak a 124-esen Csíkvacsárcsi és Csíkszentmihály, valamint Csíkszentmihály és Csíkszépvíz között. A 123F jelzésű úton pedig Csicsó és Csaracsó között, a 123C jelzésű út mentén Fitód felé, valamint Csíkszentgyörgy és Pottyond között. A 123B jelzésű úton Csíkszentmárton és Bánkfalva között, a Kászonok vidékén pedig a 121G jelzésű úton is egybefüggő aszfaltréteget terítenek le.
Borboly Csaba szerint annak ellenére, hogy idén 39 millió lejjel kevesebb pénzből gazdálkodik a megyei tanács, nem torpannak meg a fejlesztések, munkás év áll a megyei tanács előtt. A megyeelnök ugyanakkor a helyiek támogatására is számít adott beruházások mentén, hogy a kivitelező cégek prioritásként kezeljék a megyében zajló fejlesztéseket és betartsák a határidőket.
A megyei tanács beruházásairól részletes információt és az előrelépéseket a beruházások.hargitamegye.ro oldalon lehet nyomon követni.

Csíkszereda, 2018. február 5.

Összefogás a büdösfürdői mofetták felújítása...

Szakdolgozatot mutattak be a Hargita Megye Tanácsa által szervezett webináriumon   Hargita Megye Tanácsa, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi...

Megépül a körforgalom Gyergyóalfaluban: a...

Gyergyóalfaluban tartott rendkívüli ülést Hargita Megye Tanácsa   Körforgalom épül Gyergyóalfaluban a 126-os megyei út és a 13B jelzésű...

Újabb orvoslakások építésével teszik vonzóbbá...

Négy új orvoslakás beruházásáról döntöttek Hargita Megye Tanácsának soros havi ülésén június 28-án. A garázzsal is rendelkező lakások, melyek...

Közel 50 kilométeres úthálózat épül Hargita megye...

Aláírták a szerződést a munkálatokat felügyelő mérnökkel   Hargita megye déli részén épülő, közel ötven kilométeres úthálózat felújítási...