Taburi primare

Nr crt Denumirea evenimentului Denumirea Entitatii Localitatea Suma totala
172
933 987.82
1 Expoziție interactivă "Dialog lărgit"- Lehel Endre, Schwarz Volker, Botár László, Miercurea Ciuc- Liceul de Artă Nagy István /ONLINE//

2020 - Arte vizuale

Expoziția a fost inițial prezentată la Dunaharaszti în luna noiembrie 2019 cu prelegerea artistului plastic Botár László. Dialogul de față se manifestă printr-o serie de lucrări interschimbabile între ele în așa fel generând noi contexte inedite. Expoziția va fi organizată în aula Liceului de Artă Nagy István din Miercurea Ciuc. Prin locația expoziției putem realiza o atragere a tinerei generații către o artă matură, inedită și putem obține implicarea directă în discursul artistic. Concomitent îi vom iniția pe elevi și în lucrările Workshopului FREE Camp 2020 care se va desfășura paralel cu expoziția „Dialog lărgit” la sala Marmură al ADI Pro Cultura Siculi.

https://www.facebook.com/kkozpont/photos/pcb.2687893037987102/2687889931320746/?type=3&theater

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Botár László

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

07-05-2020 18:00

0.00
2 Universitatea de Vară de Muzică Veche Miercurea Ciuc ediția a XII-a

2019 - Program de muzică veche – festival, concerte și evenimente

Universitatea de Vară de Muzică Veche, Miercurea-Ciuc, ediţia a XII-a

Festivalul de Muzică Veche Miercurea-Ciuc, 7–14 iulie 2019

Colegiul Național „Márton Áron”, Miercurea-Ciuc, Str. Márton Áron, nr. 80

Cursuri de măiestrie:

  • NOU: Orgă – Ursula Philippi (România)
  • NOU: Curs de cor și dirijat coral – Gábor Kovács (Ungaria)
  • Flaut oblic – Ildikó Kertész (Germania)
  • Flaut drept, consort de flaute renascentiste, muzică de cameră– Zoltán Széplaki (Ungaria)
  • Vioară barocă – Piroska Vitárius (Ungaria)
  • Clavecin – Mária Fülöp  (Elveţia)
  • Canto – Réka Palócz (Ungaria)
  • Lăută și chitară – István Kónya (Ungaria)
  • Viola da gamba și violone – István Csata (România)
  • Percuţie în muzica veche, curs cameral de percuţie: jocuri muzicale, improvizaţie, construire de fraze muzicale – Roland Kasza, Balázs Sudár (Ungaria)
  • Formație de muzică renascentistă (curs principal) – Rumen István Csörsz (Ungaria)
  • Dans renascentist și dans baroc (curs principal) – Anikó Szabó (România)

Cursuri practice pentru toți participanţii:

  • Formație de muzică renascentistă (ca opţiune de curs secundar) – Rumen István Csörsz (Ungaria)
  • Curs comun de dansuri renascentiste – Anikó Szabó (România)

Acompaniament la clavecin: Amalia Goje (România), Zsuzsa Csengeri Kostyák (România), Zsolt Garai (România)

Acompaniament la instrumente cu corzile ciupite (arciliuto, teorbă, cobză): Attila Kovács (Ungaria)

Traducători: Elena Maria Șorban (România), Katalin Hanke (România), Noémi Karácsony (România).

Organizatorii asigură traducere în cadrul cursurilor, în funcție de necesități. 

INFORMAŢII GENERALE:

La cursuri se pot înscrie participanți care au împlinit vârsta de 10 ani și au experienţță (muzicală) anterioară în domeniul respectiv.

Formele de participare:

  • Cursant activ

Taxa de participare pentru cursanții activi este 250 RON/persoană, care asigură participarea activă la 1 curs de măiestrie și la cursurile practice pentru toți participanții. În cazul în care ați dori să vă înscrieți la două cursuri, trebuie achitată o taxă de 2 × 250 RON. Taxa include participarea la evenimentele al Festivalului de Muzică Veche.

  • Cursant pasiv

Taxa de participare pentru cursanții pasivi este 50 RON/persoană. Taxa include participarea pasivă la oricare din cursuri, fără a influența activitatea cursanților activi. Participarea în calitate de cursant pasiv nu include:

  • lecțiile individuale,
  • participarea la cursurile practice pentru toți cursanţii,
  • participarea ca interpret la concertul de încheiere a Universității de Vară.
  • Elevii și profesorii Liceului de Artă „Nagy István”

Mulţumită parteneriatului cu Liceul de Artă „Nagy István”, elevii şi profesorii liceului au posibilitatea de a beneficia de o taxă redusă: 100 RON/persoană.

Locurile cu taxă redusă de participare sunt limitate la maximum 2 persoane/curs de măiestrie. Dacă există mai mulți înscriși cu taxă de participare redusă, se va lua în considerare situația socială, rezultatele școlare și recomandările profesorilor. Taxa include participarea la evenimentele al  Festivalului de Muzică Veche.

Taxa de curs poate fi achitată în lei, înainte de curs (la sediul Centrului Cultural Județean Harghita, str. Timișoarei, nr. 4, Miercurea-Ciuc), sau la locul de desfășurare al Universității de Vară de Muzică Veche, Colegiul Naţional „Márton Áron” (Miercurea-Ciuc, str. Márton Áron, nr. 80). 

Cursanții activi și elevii/profesorii Liceului de Artă „Nagy István pot participa gratuit la concerte și evenimente a Festivalului de Muzică Veche.

Taxa de curs NU INCLUDE cazare și masă, acestea fiind suportate de către cursanţi.

Cazare: Procesul de rezervare a locurilor de cazare este în responsabilitatea cursanților. Puteți afla mai multe informații despre opțiunile recomandate de organizatori accesând următorul link: https://goo.gl/KZ1zA8

Masă: există mai multe posibilități de a servi masa de prânz, în restaurantele din apropierea locului de desfășurare al Universității de Vară. 

Înregistrare: Înregistrarea se face prin completarea formularului de participare, care poate fi accesat la următoarea adresă: https://goo.gl/VqAyZd.

Numărul locurilor disponibile este limitat, iar acestea se vor acorda conform ordinii de înregistrare.

Data limită a înscrierii este luni, 10 iunie 2019, miezul nopţii (24:00 UTC+2).

Pentru mai multe detalii, ne puteți contacta la:

email: nyariegyetem@regizene.ro

telefon: 0266-372044, 0746-244235 (mobil, reţeaua Orange)

sau personal, la sediul Centrului Cultural Judeţean Harghita din Miercurea-Ciuc, Bd. Timișoarei, nr. 4.

Pagina oficială a Festivalului de Muzică Veche Miercurea-Ciuc şi a Universității de Vară de Muzică Veche: www.regizene.ro.

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Fazakas Gabriella

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

07-07-2019 10:00

50 000.00
3 Festivalul de Muzică Veche Miercure a Ciuc 2019

2019 - Program de muzică veche – festival, concerte și evenimente

Muzică nobilă, suflet frumos

Între 7 și 14 iulie, Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc își continuă povestea. De data aceasta, personaj principaleste Joannes Kájoni cu a lui culegere de texte muzicale, Codex Caioni.Locurile în care se desfășoară acțiunea sunt curți regale și princiare, orașe și castele, biserici și conace.

 

Puțini știu,probabil,căFestivalul de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc a luat ființăîn urma unei expoziții dedicate lui Joannes Kájoni (1629 -1687), călugăr franciscan transilvănean culegător de folclor, compozitor, fondator de tipografie și autorul unui codice ce-i poartă numele. Având în vedere acest detaliu dar și faptul că anul acesta se sărbătoresc 390 de ani de la nașterea lui Kájoni, înțelegem de ce această a 39-a ediție a festivalului îi este dedicată.

Joannes Kájoni (Ioan Căianu, în limba română) ne-a lăsat moștenire o serie de manuscrise muzicale valoroase, însă cel mai important este Codex Caioni, ce cuprindelucrări ale unor compozitori europenișimuzică specifică Transilvaniei, cântată la curțile nobilimii maghiare.Pornind de la această culegere, dar și de la alte colecții de texte muzicale ale vestitului călugăr, Festivalului de Muzică Veche recreează atmosfera muzicală din Transilvania unei epoci în care influențele Renașterii târzii și ale Baroculuicoexistau într-un mod armonios.

 

Iubitor de frumos.Este știut faptul că ordinele călugărești, dar mai ales franciscanii, au avut un rol însemnat în educarea tinerilor privind răspândirea limbii materne prin intermediul bisericii dar și familiarizareaacestora cu diferite stiluri artistice ale vremii. Dintre toate artele, muzica a avut, poate, cea mai covârșitoare influență, aceasta creând legături sociale și punți între culturi. Vorbim despre o epocă a călătorului, care mergea dintr-un colț în altul al lumii răspândind  povești, cântece și dansuri, ajutând la dezvoltarea de culturi mixte.

O astfel de cultură s-a format și în Transilvania secolului al XVII-lea iar Codex Caioni oglindește cum nu se poate mai bine acest aspect.

”O dovadă că în Transilvania a existat încă de acum 400 de ani o viață muzicală efervescentă, ce îmbina muzica occidentală cultă cu cea transilvăneană” - după cum spune Ignác Csaba Filip, directorul artistic al festivalului -, codicele atestă viața muzicală din Transilvania acelei epocidar și acea mobilitate a artiștilor care cutreierau lumea răspândind stiluri, idei, credințe.

Realizat între 1634 și 1671,Codex Caioni cuprinde compoziții muzicale și dansuri de o diversitate incredibilă, ce demonstrează gusturile în materie de muzică ale transilvănenilor (în special, ale nobilimii maghiare). Piese pentru cântat sau studiat, opere corale, muzică de dans originară din Europa de Vest dar și de la curțile nobilimii transilvănenestau laolaltăcu melodiile unor dansuri care se mai practică și astăzi (ex: dansul lui Lazăr Apor / Apor Lazar Tancza).

Diversitatea de stiluri este prezentă, de altfel, în toate colecțiile muzicale ale lui Kájoni (vestit și pentru faptul că a fondat, în 1675, o tipografie la Șumuleu Ciuc), unde întâlnim cântece bisericești tradiționale, piese de orgă, dansuri și melodii laice.

Nimic din toate acestea nu ar fi existat,însă,dacă acest iubitor de frumos, care a fost și un admirabil constructor și reparator de orgi, nu ar fi notat o serie de cântece, dansuri șilucrări aleunor compozitori locali și europeni (cu precădere italieni și germani).

 

Diversitate.Ce fel de muzică se asculta la curțile nobilimii maghiare, ce dansuri apropiau oamenii unii de alții, care erau rugăciunile populare, cântecele de dragoste și de nuntă din acea epocă – vom afla din interpretările unora dintre cele mai apreciate ansambluri de muzică veche.

Ansamblul Kájoni Consort, cunoscut pentru interpretarea de compoziții renascentiste și lucrări transilvănene, dă viață unor valoroase piese din Codex Caioni (ex: melodia”Nyúlének”, care provine dintr-un cântec medieval) dar și din alte manuscrise muzicale ale lui Joannes Kájoni,precum ”Organo Missalae”,cel mai vechi manuscris în care se regăsește stilul muzical al franciscanilor și cea mai veche culegere de orgă.

Ansamblul francez Le Baroque Nomade, specializat în muzică barocă, imaginează prin lucrarea aleasă – „O anima mea”,singura semnată de Kájoni –întâlnirea dintre două personalități ale vremii: Joannes Kájoni, călugărul intelectual, care a contribuit la dezvoltarea filozofiei, religiei și culturii din Transilvania acelei epoci, șiDaniel Speer, trompetist, compozitor și autor de teoria muzicii care ar fi vizitat Transilvania în acea perioadă.

Ansamblurile de muzică și dans Codex și Passeggio reînvie atmosfera dansurilor nobilimii transilvănene din secolul al XVII-lea prin interpretarea unor lucrări din Codex Caioni, ce poartă numele unor aristocrați maghiari.

Trio-ul maghiar (din Ungaria) format din Szilvia Bognár (voce), István Kónya (lăută renascentistă) și Péter Bede (flaute drepte, fluier) aduce în atenție melodii inspirate din folclor, ce pun în valoare relația strânsă dintre artă și poezia populară, dintre muzica populară și cea cultă.

 

Ritm de poveste.La ediția din acest an se vor auzi trompete, cimpoaie și instrumente de alamă, sunete de chytara (instrument cu coarde ciupite), fistula (numele comun al fluierelor și instrumentelor de suflat în Evul Mediu), orgă (va exista pentru prima dată, în cadrul Universității de Vară de Muzică Veche, un curs de orgă).

Vor răsuna cântece istorice și de vitejie, cântece religioase, „cântece de flori” (ce descriu relațiile umane cu ajutorul unor simboluri naturale), se vor auzi melodii populare și culte, se vor juca dansuri maghiare.

Toate vor recompune o parte din viața de la curțile nobililor maghiari de secol al XVII-lea, din orașele și castelele, bisericile și conacele acelei vremi. Dar vor aduce în lumină și legăturile dintre muzica Transilvaniei acelei epoci cu cea din epoci precedente și viitoare.

Și cum, din nici o poveste, nu lipsesc copiii și licorile magice, vor exista activități tematice dedicate copiilor (târgul renascentist cu jocuri populare de îndemânare) precum și degustări ale istoriei și ale vinurilor (crama Abației benedictine din Pannonhalma).

Ceea ce va imprima, însă, cadența acestei povești minunate, care a ajuns la capitolul 39, este

„muzica noastră”, cum numește Ignác Csaba Filipfrumoasele melodii ale nobilimii maghiare, ce ”nu pot fi clasificate nici ca muzică barocă în sens european, dar nici ca muzică populară”, acea ”muzică specifică ce face parte din cultura nobilimii maghiare” și care”reprezintă o valoare de neprețuit și în zilele noastre”.

 

 

 

 

 

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Fazakas Gabriella

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

07-07-2019 10:00

220 000.00
4 Ziua poeziei maghiare

2019 - Colaborare cu instituții culturale

De ziua poeziei maghiare organizăm un eveniment pentru copii și tineri. La 11 aprilie se va ține  în Biblioteca Județeană ”Kájoni János” un concurs de poezie clasică maghiară organizat pentru trei grupe de vârstă. Ziua următoare va avea loc concertul formației ROLE în cadrul Spectacolui de Gală pentru public.  Pentru organizarea și derularea evenimentului apelăm la serviciile culturale furnizate de formația ROLE. 

Biblioteca Judeţeană Kájoni János

Török Edit

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

11-04-2019 09:00

8 000.00
5 Fețe Întunecate

2019 - Expoziții la Galeria de Artă a Consiliului Județean Harghita

Expoziția lui Bilibok Arnold Loránd

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Ferencz Zoltán

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

20-12-2018 18:00

536.50
6 Sărbători și aniversări

2018 - Programe de sărbători și aniversări

 Date privind derularea evenimentului

 

Denumirea  evenimentului : Sărbători și aniversări

Locație: Gheorgheni  , Liceul Teoretic Sfântu Nicolae,sala festivă

Perioada:  20,octombrie 2018, orele 12

Organizatori  : Consiliul Județean Harghita ,Centrul Cultural și de Arte Lăzarea

 

Scopul  și natura evenimentului În acest an ,evenimentul se va prezenta sub forma unui concurs  de cântece.Acesta este dedicat  elevilor de la Liceul Teoretic Sfântu Nicolae  în vederea păstrării tradiţiilor şi valorilor culturale prin  promovarea cântecelor  tradiționale .În cadrul  evenimentului  elevii de la Liceul Teoretic Sfântu Nicolae  care doresc să participe la concursul  de cântece tradiționale de iarnă,   sub indrumarea cadrelor didactice se vor organiza pe grupuri de clase .Acesția vor cânta cântece tradiționale de iarnă.Cele mai bune grupuri de elevi vor fi premiați cu vouchere .

Persoane de contact ,: 

Bogdan Margareta tel.:  0745348349

kastelylazar@gmail.com

 

Participanti : elevi , profesori și părinți. 

Finanțare primită in lei   :  2.000 lei din partea Consiliului Județean Harghita

Promovarea evenimentului : afișe , pagina facebook , discutii cu cadrele didactice si directoarea Liceului Teoretic Sfântu Nicolae,

Rezumatul programului : 

11.30: pregătirea sălii

11.45: sosirea elevilor si a cadrelor didactice

12.00: Începerea concursului propriu zis

13.00: Înmânarea voucherelor pe nivele de clasă.

Informații generale , alte informații despre eveniment

Prezentul eveniment  vine să aducă un plus de  bucurie cu ocazia sărbătorilor de iarnă   în rândul elevilor .

 

 

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Bogdan Margareta

Gheorgheni - Gyergyószentmiklós

20-12-2018 12:00

2 000.00
7 Teatrul de păpuși Steaua din Betlehem

2018 - Spectacole de teatru pentru copii

Denumirea programului: Teatrul de păpuși  Betlehem Csillaga-Steaua din Bethelem

Locația: Suseni , școala generală Elekes Vencel,sala festivă

Data : 2018. decembrie 18 ,  orele 9

Organizatori : Centrul Cultural și de Arte Lăzarea

Scopul: Prezentarea Teatrului de păpuși ,,Steaua din Betlehem ,, de către asociația Halvirág ,este o ocazie minunată de –a prezenta copiilor  povestea nașterii lui Isus .Este un moment de bucurie pentru copii preșcolari.

Persoana de contact:

Bogdan Margareta tel.0745348349

Oláh Zoltán tel.0757200291

e-mail: kastelylazar@gmail.com

Participanți : preșcolarii și scolarii din Suseni

Finantare primită: 500 lei din partea Consiliului Județean Harghita

Promovarea evenimentului  : Afise ,  discutii  telefonice cu directoarele  instituțiilor  de învățământ

Rezumatul pe scurt al programului

08.30-08.45-pregătirea sălii

08.45 -09.00  sosirea copiilor

09.00-10.00  prezentarea  teatrului de păpuși

10.00-.10.15 eliberarea sălii

Alte informatii :

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Bogdan Margareta

Suseni - Gyergyóújfalu

18-12-2018 09:00

500.00
8 "Matei cel drept " expozitia concursului de desen

2018 - Expoziție

Denumirea evenimentului  :Expoziția concursului de desene ,, Matei  cel drept,,  și prezentarea   domniei lui Matei Corvin

 

Locația : Remetea, Casa de cultură  Balás Gábor

 

Perioada : 17 decembrie,2018

 

Organizatori: Centrul Cultural și de Arte Lăzarea

 

Scopul programului :  Comemorarea a 575 de ani de la nașterea domniei regelui Matei Corvinul  ,a domniei sale din  timpul mandatului . Este o lecție de istorie prezentată sub formă de expoziție, elevilor din Lăzarea.

 

 Persoane de contact: 

Oláh Zoltán tel.0757200291,Bogdan Margareta tel.0745348349

 –        kastelylazar@gmail.com

 Elevii scolilor generale din comuna Remetea

 

Finanțare din partea Consiliului Județean Harghita : 10  lej

Promovarea evenimentului : Afise,presă ,facebook ,discuții telefonice cu directorii de școală.

 

Prezentarea programului:

2018.12.17.

  -11.30 pregătirea sălii

- 11.45 sosirea elevilor

- 12.00 deschiderea expoziției

 

 

Alte informații:  Sosirea elevilor la casa de cultură se face sub îndrumarea cadrelor didactice

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Bogdan Margareta

Remetea - Gyergyóremete

17-12-2018 12:00

10.00
9 Teatrul de păpuși Steaua din Betlehem

2018 - Spectacole de teatru pentru copii

Denumirea evenimentului : Teatrul de păpuși  Betlehem Csillaga –Steaua din Betlehem

Locația:  Joseni , casa de cultură Petőfi Sándor

Data : 2018. decembrie 17 ,  orele 9

Organizatori : Centrul Cultural și de Arte Lăzarea

Scopul: Prezentarea Teatrului de păpuși ,,Steaua din Betlehem ,,este o ocazie minunată de –a prezenta copiilor  povestea nașterii lui Isus .Este un moment de bucurie pentru copii preșcolari.

Persoana de contact:

Bogdan Margareta tel.0745348349

Oláh Zoltán tel.0757200291

e-mail: kastelylazar@gmail.com

Participanți : preșcolarii din Joseni

Finantare primită: 500 lei din partea Consiliului Județean Harghita

Promovare : Afise ,  discutii cu directoarea grădiniței ,facebook

Rezumatul pe scurt al programului

08.30-08.45-pregătirea sălii

08.45 -09.00  sosirea preșcolarilor

09.00-10.00  prezentarea  teatrului de păpuși

10.00-.10.15 eliberarea sălii

Alte informatii : Sosirea preșcolarilor  la casa de cultură se va face sub îndrumarea cadrelor didactice

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Bogdan Margareta

Joseni - Gyergyóalfalu

17-12-2018 09:00

0.00
10 Crăciunul SIO (SIO= Splendida Iubire a Orfanilor)

2018 - Crăciunul SIO (SIO= Splendida Iubire a Orfanilor)

La data de 12 decembrie 2018 orele 11,00, în sala Amfiteatrum a Consiliului Judeţean Harghita se organizează ediţia a 8-a a programului Crăciunul SIO (SIO= Splendida Iubire a Orfanilor), al cărui scop este de a oferi un prilej pentru copii de la centrele de plasament din cadrul DGASPC HR de a sărbători venirea sfântei sărbătoare ca o familie mare, fiecare centru prezentând spectacole de crăciun pentru copii şi colegii din celelalte centre, respectiv pentru conducătorii şi oaspeţii invitaţi.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Cibi Andrea Júlia

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

11-12-2018 11:00

2 600.00
11 "Matei cel drept " expozitia concursului de desen

2018 - Expoziție

Denumirea programului :Expoziția concursului de desene ,, Matei  cel drept,,  cu  prezentarea  domniei lui Matei Corvin

 

Locația : Casa de cultură din Lăzarea,sala Cika

 

Perioada : 7 decembrie,2018

 

Organizatori: Centrul Cultural și de Arte Lăzarea

 

Scopul programului :  Comemorarea a 575 de ani de la nașterea domniei regelui Matei Corvinul  ,a domniei sale din  timpul mandatului . Este o lecție de istorie prezentată sub formă de expoziție, elevilor din Lăzarea

 

 Persoane de contact: 

Oláh Zoltán tel.0757200291,Bogdan Margareta tel.0745348349

 –        kastelylazar@gmail.com

 Elevii scolilor generale din comuna Lăzarea

 

Finanțare din partea Consiliului Județean Harghita : 0  lej

Promovarea evenimentului : Afise,presă ,facebook ,discuții telefonice cu directorii de școală.

 

Prezentarea programului:

2018.12.07.

  -12.30 pregătirea sălii

- 12.45 sosirea elevilor

- 13.00 deschiderea expoziției

 

 

Alte informații:  Sosirea elevilor la casa de cultură se face sub îndrumarea cadrelor didactice.

 

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Bogdan Margareta

Lăzarea - Gyergyószárhegy

07-12-2018 13:00

0.00
12 Decorarea turtei dulci la Zetea

2018 - Ne pregătim de sărbători

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita organizează penrtu preșcolari și școlari activitatea de decorare a turtei dulci la Zetea.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Lőrincz Ildikó

Zetea - Zetelaka

07-12-2018 12:00

1 000.00
13 Decorarea turtei dulci la Lutița

2018 - Ne pregătim de sărbători

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita organizează penrtu preșcolari și școlari activitatea de decorare a turtei dulci la Lutița

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Lőrincz Ildikó

Lutiţa - Agyagfalva

07-12-2018 09:00

1 000.00
14 Serată de dans ceangăiești

2018 - Programe dedicate culturii ceangăi

Scopul programului reînvierea şi păstrarea tradiţiilor populare secuieşti, care provin din epoca medievală şi prezentarea acestora diasporei maghiare.

Ansambul de Colinde ”Betlehem” din Cioboteni  din anul 1997 prezintă colindele Secuieşti cules de Orbá Ferenc la Pustiana, Fundu Răcăciuni, Dumbrăveni dar sunt invitați în  țară și în străinătate.

În fiecare ani la începutul luni decembrie prezintă  colindele pentru o comunitate  din jurul lor. În anul acesta colindele secuiești , serata de dans ceangăiești, învățarea cântece și jocuri din Moldova va fii în Casa Fodor la data de 2 decembrie. Vor fii invitați copii cu părinții chiar și copii din casa de orfelinat din Șoimeni.

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Silló Dalma Orsolya

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

02-12-2018 15:00

1 000.00
15 Tabără de Dans pentru Ansamblul de Dansuri de Copii şi Adulţi ,,Szellő”din Coşnea”

2018 - Programe dedicate culturii ceangăi

Cu scopuri încurajatoare pun mare accent pe grupa începătoare a Ansamblului de Dansuri Populare Szellő din Coșnea. Acesta fiind formată dintr-o grupă de copii din clasele generale iar cealaltă grupă din liceeni respectiv studenți. Din păcate ,, sămânța,, ansamblului, grupa de seniori , ocupă o  mică parte din  grup. Noua generație este majoritară așa dar viitorul este al tineretului.

               Instructorii permanenți, de la care au învățat multe dealungul anilor, Sára Ferenc și Varga Zsuzsanna ei au fost și vor fi și anul acesta cei de la care vor învăța tinerii. Noi considerăm un lucru important ca de la sursă, de la tradiționaliștii bătrâni să învăță dansurile populare, ei să fie exemplul, și de acea îi încadră în programul lor din tabără, învitându-i sau vizitându-i pe aceștia.

Și anul acesta vor organiza o casă de dansuri împreună cu Grupul de Dansuri Populare ,,Kesice,, din Lunca de Sus sub colaborarea domnului Bodor Tibor-instructorul grupului.

               Muzica populară v-a fi acompaniată , ca de obicei, de Formațiile,, Zugató,, din Coșnea și ,,Zerkula,, din Lunca de Mijloc.

               Repertuarul din anul acesta a dansurilor populare vor cuprinde  totalitatea dansurilor existente pe Valea Ghimeșului, 32 tipuri de dansuri împărțite în trei categorii: dansuri în lanț de origini balcanice, dansuri maghiare și dansuri de origini  central-europene.

               Locul taberei, al cazării va fi Pensiunea Borospataki Skanzen din Valea Boroș-Lunca de Jos.

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Silló Dalma Orsolya

Lunca de Jos - Gyimesközéplok

30-11-2018 09:24

4 500.00
16 Teatrul de păpuși Vilagszép nádszál

2018 - Spectacole de teatru pentru copii

Denumirea  evenimentului

Teatrul de păpuși Vilagszép nádszál

Locație: Lăzarea ,Casa de cultură

Perioada:28,noiembrie 2018, orele 11

Organizatori  :Centrul Cultural și de Arte Lăzarea

 

Scopul  și natura evenimentului :  Teatrul de păpuși este prezentat preșcolarilor și elevilor  din clasele I –IV în mai multe localități din zona Giurgeului .Este un eveniment dedicat copiilor și care le oferă posibilitatea de-a intra în minunata magie și lume  a poveștilor.

Persoane de contact ,: 

Bogdan Margareta tel.:  0745348349

 Csergő Mária          tel.:  0755 339099

kastelylazar@gmail.com

 

Participanti : preșcolarii și elevii  din Lăzarea    

Finanțare primită in lei   :  500 lei din partea Consiliului Județean Harghita

Promovarea evenimentului : afișe , pagina facebook ,discuții personale cu directorii școlilor

Rezumatul programului : 

10.00-10.45 pregătirea sălii

10.45-11.00 sosirea copiilor

11.00-11.40 prezentarea teatrului de păpuși

11.40-.12.00 părăsirea sălii

 Informații generale , alte informații despre eveniment

Transportul  copiilor la casa de cultură este asigurat de către școală

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Bogdan Margareta

Lăzarea - Gyergyószárhegy

28-11-2018 11:00

500.00
17 Salonul Harghitean 2018, ediția a VI-a, Remetea

2018 - Programe de arte vizuale 2018

Salonul Harghitean este forul unic de anvergură judeţeană care asigură platforma instituţională prezentării fiecărui creator profesionist  din domeniul vizualului din judeţul Harghita. Numărul preconizat invitațiilor este de cca. 40 de artiști, vizitatori cca. 400 persoane. Perioada de prezentare a Salonului în clădirea primăriei de la Remetea, sala de consiliu: 21 noiembrie - 14 decembre 2018. Participanții prin creațiile lor răspund la o tematică dată: Rădăcini.

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Botár László

Remetea - Gyergyóremete

21-11-2018 14:28

0.00
18 Zilele Meșteșugărești ale Crăciunului

2018 - Programe dedicate culturii ceangăi

Casa Copiilor din Coșnea de-arândul anilor a asigurat lăcaș pentu mai multe evenimente și activități cultural. Evenimentul cu cel mai bogată stare de spirit a fost mereu ,,Zilele Meșteșugărești ale Crăciunului. Aici în fiecare an atât copii cât și meșteșugarii  primesc o gustare în privința fericirii și bucuriei acordate de sărbătorilor de iarnă. Prin împărtășirea cu cei de acasă a  produselor create manual de copii, duc cu ei și spiritul crăciunului.

            Evenimentul  cultural  extins pe cinci zile, față de anii precedenți, și anul acesta  oferim copiilor din Coșnea programe meșteșugărești  utile și pline de chibzuință.

            Ca și în anii anteriori ne străduim a încadra activitatea noastră de o săptămână , în programa școlară  a programului ,,Școala altfel” , consultând cu direcțiunea Școlii Gimnaziale locale, care mereu au primit această inițiativă cu bucurie acordându-ne ajutorul lor an de an.

            În ultima zi a încheieri activităților, organizăm, obișniuta, expoziție a produselor meșteșugărești. Aici  îi așteptăm cu servirea unui ceai și turtă dulce  în primul rând pe părinți respectiv pe localnici la Casa Copiilor.Tot în ultima zi copii pot asista la un concert redat de Formația ,,Égvilág,, din Sfântu Gheorghe, program sprijinit și finanțat de Asociația Viscol-Szellő Egyesület din Coșnea.

            Meșteșugarii  din județul Harghita  vor învăța : producerea de săpunuri de casă, împletire pai, țesut-cusut, împletire de coroane  pentru un număr de 30-35 de copii.

            În munca copiilor  putem vedea abilitățile practice și dezvoltarea capacități lor iar prin toate acestea putem observa bucuria sărbătorilor.

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Silló Dalma Orsolya

Alte localităţi - Más települések

19-11-2018 09:46

3 500.00
19 De la text la imagine-De la imagine la text

2018 - Ziua Limbii Maghiare

Scopul programului este organizarea unui proiect cultural interacțiune literatură și arte plastică. La proiect vor participa echipe formate din căte 3 elevi de clasa I-VII din depresiunea Giurgeului împreună cu profesori,învățători însoțitor.Participanții vor sosi din șapte localități a depresiunii - Gheorgheni 4 echipe,Suseni,Ciumani,Joseni,Ditrău,Remetea și Lăzarea.Participanții trebuie să ilustreze una dintre lucrările literare a scriitoarei Varga Katalin.Primele trei echipe vor fi premiate în următoarele categorii: clasa I-III,clasa IV-V și clasa VI-VII.

 

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Polgár Csaba

Lăzarea - Gyergyószárhegy

13-11-2018 15:00

940.00
20 Promovarea operei scriitorului și istoricului Bözödi György în rândul tinerilor cu ocazia Zilei Limbii Maghiare

2018 - Praticipare aniversări, comemorări

Evenimentul cuprinde organizarea unei excursii de studii în satul natal al lui Bözödi György la Bezid pentru promovarea operei scriitorului și istoricului în rândul tinerilor cu ocazia Zilei Limbii Maghiare pe data de 13 noiembrie, 2018.
 

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Hajdó Katalin

Alte localităţi - Más települések

13-11-2018 10:03

1 870.00
21 Curs acreditat specializare fotograf

2018 - Programul Foto al Centrului Cultural Județean Harghita

Descrierea programului

Cursul de specializare „Fotograf” 09 noiembrie - 09 decembrie 2018

 

 

În perioada 09 noiembrie - 09 decembrie 2018, la sediul instituţiei se derulează al unsprezecelea  curs de specializare „Fotograf” proiect iniţiat în cadrul programului de formare profesională a adulţilor.

 

Obiectivul general al formării profesionale a adulţilor este aceea de a facilita integrarea socială a adulţilor în concordanţă cu aspiraţiile lor profesionale şi cu necesităţile pieţei muncii, însuşirea de cunoştinţe avansate, de metode şi procedee moderne.

 

Cursul de specializare organizat de CCJH urmăreşte formarea specialistului “fotograf” care poate ocupa funcţiile de fotoreporter, asistent fotograf, editor foto, laborant foto în ateliere de prelucrare fotografii. Certificatul de absolvire eliberat în urma absolvirii cursului şi a examenului reuşit este acreditată de Ministerul Muncii şi Egalităţii de Şanse. Durata cursului este de cinci săptămâni, totalizând 80 de ore de pregătire (20 de ore pregătire teoretică şi 60 de ore pregătire practică).

Formatorii cursului sunt: Ádám Gyula, Erdély B. Előd, Molnár Attila şi Veres Nándor.

Preşedintele comisiei de examinare va fii numit de numiţi de Comisia de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională a Adulţilor la fel ca şi membrii comisiei.

 

Rezultatul preconizat al proiectului este pregătirea cât mai bună a cursanţilor, crearea celor mai adecvate posibilităţi pentru însuşirea cunoştinţelor în vederea obţinerii Certificatului de absolvire de către toţi participanţii.

 

Cursul este mediatizat pe site-ul electronic şi facebook al instituţiei http://www.ccenter.ro/ , în media locală şi regională.

 

Bugetul programului constituie următoarele cheltuieli:

Prestări servicii de formare 8000 lei

Alimente 800 lei

Transport 700 lei

 

Total: 9500 lei

 

Venituri:

  • venituri preconizate: din taxa de participare 900,00 lei/cursant, cu 10 persoane participante- 9000 lei

 

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Fazakas Gabriella

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

09-11-2018 17:00

9 500.00
22 Salonul Harghitean 2018, ediția a VI-a, Odorheiu Secuiesc

2018 - Programe de arte vizuale 2018

Salonul Harghitean este forul unic de anvergură judeţeană care asigură platforma instituţională prezentării fiecărui creator profesionist  din domeniul vizualului din judeţul Harghita. Numărul preconizat invitațiilor este de cca. 40 de artiști, vizitatori cca. 200 persoane. Perioada de prezentare a Salonului în Sala Concerte a Casei de Cultură din Odorheiu Secuiesc: 8 - 21 noiembrie 2018. Participanții prin creațiile lor răspund la o tematică dată: Rădăcini.

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Botár László

Odorheiu Secuiesc - Székelyudvarhely

08-11-2018 18:00

525.00
23 "Matyas cel drept " Concurs si expozitia de desen

2018 - Zilele Ținutului Secuiesc

Vernisajul expoziției de desene și premierea câștigătorilor concursului de desen pentru elevii claselor I-VIII din judetul  ,Harghita

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Csergő Mária

Gheorgheni - Gyergyószentmiklós

19-10-2018 13:10

3 600.00
24 Expoziție de artă plastică

2018 - Zilele Tinutului Secuiesc

 

Expoziție din materialul taberelor de creație ale elevilor liceelor de artă plastică din M.Ciuc și Cluj Napoca

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Bogdan Margareta

Gheorgheni - Gyergyószentmiklós

19-10-2018 12:00

0.00
25 Salonul Harghitean 2018, ediția a VI-a, Lăzarea

2018 - Programe de arte vizuale 2018

Salonul Harghitean este forul unic de anvergură judeţeană care asigură platforma instituţională prezentării fiecărui creator profesionist  din domeniul vizualului din judeţul Harghita. Numărul preconizat invitațiilor este de cca. 40 de artiști, vizitatori cca. 200 persoane. Perioada de prezentare a Salonului în Sala Cika a Casei de Cultură de la Lăzarea: 18 octombrie - 7 noiembrie 2018. Participanții prin creațiile lor răspund la o tematică dată: Rădăcini.

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Botár László

Lăzarea - Gyergyószárhegy

18-10-2018 18:00

375.00
26 „Cunoașterea valorilor culturale și naturale regionale” – concursuri quiz online pentru elevi

2018 - Zilele Ţinutului Secuiesc – activităţi tematice de bibliotecă în sprijinul comunicării interactive şi învăţării inovative

În cadrul programului Zilelor Ținutului Secuiesc 2018, în perioada 17-18 octombrie vor avea loc activităţi tematice având ca scop aducerea în atenția tinerilor a valorilor culturale specifice regiunii noastre. Activități cuprinse: Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” iniţiază concursuri quiz online pe teme de cunoştinţe locale-regionale, pentru tineri posesori de telefoane inteligente.

Informaţiile necesare concurenţilor au fost selectate din bazele de date online accesibile pe pagina web a bibliotecii. Astfel, biblioteca oferă posibilitate de învăţare interactivă, pe bază de informaţii sistematizate şi suport tehnologic actual. Biblioteca judeţeană a realizat programul în colaborare cu un specialist cu experienţă în domeniu şi în colaborare cu biblioteci locale.

Concursurile quiz-online au avut loc în trei biblioteci ale judeţului. În Biblioteca  comunală  din Dănşti concursul aavut loc cu participarea a 23 de elevi din şcoala locală. Cei mai buni concurenţi au fost premiaţi cu sprijinul Consiliului Judeţean.

  •  

Biblioteca Judeţeană Kájoni János

Kelemen Katalin

Dănești - Csíkdánfalva

18-10-2018 15:00

0.00
27 „Cunoașterea valorilor culturale și naturale regionale” – concursuri quiz online pentru elevi

2018 - Zilele Ţinutului Secuiesc – activităţi tematice de bibliotecă în sprijinul comunicării interactive şi învăţării inovative

În cadrul programului Zilelor Ținutului Secuiesc 2018, în perioada 17-18 octombrie vor avea loc activităţi tematice având ca scop aducerea în atenția tinerilor a valorilor culturale specifice regiunii noastre. Activități cuprinse: Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” iniţiază concursuri quiz online pe teme de cunoştinţe locale-regionale, pentru tineri posesori de telefoane inteligente.  Informaţiile necesare concurenţilor au fost selectate din bazele de date online accesibile pe pagina web a bibliotecii. Astfel, biblioteca oferă posibilitate de învăţare interactivă, pe bază de informaţii sistematizate şi suport tehnologic actual. Biblioteca judeţeană a realizat programul în colaborare cu un specialist cu experienţă în domeniu şi în colaborare cu biblioteci locale. La Miercurea Ciuc, în data de 18 octombrie în sala de evenimente a bibliotecii judeţene  a avut loc concursul quiz-online cu participarea a 32 de elevi din 5 şcoli.  Cei mai buni concurenţi au fost premiaţi cu sprijinul Consiliului Judeţean.

Biblioteca Judeţeană Kájoni János

Kelemen Katalin

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

18-10-2018 13:00

516.00
28 „Cunoașterea valorilor culturale și naturale regionale” – prezentarea lui Kiss László

2018 - Prezentări de cărţi, întâlniri cu scriitori, prelegeri, expoziţii

În cadrul programului Zilelor Ținutului Secuiesc 2018, în perioada 17-18 octombrie vor avea loc activităţi tematice având ca scop aducerea în atenția tinerilor a valorilor culturale specifice regiunii noastre. Activități cuprinse: Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” iniţiază concursuri quiz online pe teme de cunoştinţe locale-regionale, pentru tineri posesori de telefoane inteligente.

Ca invitat al evenimentului bibliotecarul Liceului Mikes Kelemen, din Sfântu Gheorghe, Kiss László a  ţinut o prezentare interectivă a aplicaţiei elevilor participanţi.La eveniment au participat 40 de persoane.

Biblioteca Judeţeană Kájoni János

Kelemen Katalin

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

18-10-2018 12:00

120.00
29 „Cunoașterea valorilor culturale și naturale regionale” – concursuri quiz online pentru elevi

2018 - Zilele Ţinutului Secuiesc – activităţi tematice de bibliotecă în sprijinul comunicării interactive şi învăţării inovative

În cadrul programului Zilelor Ținutului Secuiesc 2018, în perioada 17-18 octombrie vor avea loc activităţi tematice având ca scop aducerea în atenția tinerilor a valorilor culturale specifice regiunii noastre. Activități cuprinse: Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” iniţiază concursuri quiz online pe teme de cunoştinţe locale-regionale, pentru tineri posesori de telefoane inteligente.

Informaţiile necesare concurenţilor au fost selectate din bazele de date online accesibile pe pagina web a bibliotecii. Astfel, biblioteca oferă posibilitate de învăţare interactivă, pe bază de informaţii sistematizate şi suport tehnologic actual. Biblioteca judeţeană a realizat programul în colaborare cu un specialist cu experienţă în domeniu şi în colaborare cu biblioteci locale.

Concursurile quiz-online au avut loc în trei biblioteci ale judeţului. Primul eveniment a avut loc în Biblioteca Orăşenească Băile Tuşnad în data de 18 octombrie,  cu participarea a 12 de elevi din 2 şcoli locale. Cei mai buni concurenţi au fost premiaţi cu sprijinul Consiliului Judeţean.

Biblioteca Judeţeană Kájoni János

Kelemen Katalin

Băile Tușnad - Tusnádfürdő

18-10-2018 10:00

0.00
30 Locuri comemorative a Regelui Mathias ca patrimoniu cultural, concurs de desen şi expoziţie

2018 - Zilele Ținutului Seciuesc ed.IX.

Locuri comemorative a Regelui Mathias ca patrimoniu cultural, concurs de desen şi expoziţie

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Hajdó Katalin

Odorheiu Secuiesc - Székelyudvarhely

17-10-2018 17:00

1 150.00
31 Locuri comemorative a Regelui Mathias ca patrimoniu cultural, concurs de desen şi expoziţie

2018 - An Comemorativ al Patrimoniului Cultural

Locuri comemorative a Regelui Mathias ca patrimoniu cultural, concurs de desen şi expoziţie

Premizare şi expoziţie, la data de 17 octombrie, 2018, la sediul instituţiei Centrului Judeţean Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tardiţionale Harghita

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Hajdó Katalin

Odorheiu Secuiesc - Székelyudvarhely

17-10-2018 17:00

1 300.00
32 Spectacol teatru de păpuşi

2018 - Zilele Ținutului Seciuesc ed.IX.

Spectacol teatru de păpuşi cu titlul Principele fericit

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Hajdó Katalin

Ocland - Oklánd

17-10-2018 12:00

600.00
33 Spectacol teatru de păpuşi

2018 - Zilele Ținutului Seciuesc ed.IX.

Spectacol teatru de păpuşi cu titlul Principele fericit

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Hajdó Katalin

Mărtiniș - Homoródszentmárton

17-10-2018 10:00

600.00
34 Spectacol teatru de păpuşi

2018 - Zilele Ținutului Seciuesc ed.IX.

Spectacol teatru de păpuşi cu titlul Principele fericit   

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Hajdó Katalin

Cetăţuia - Csatószeg

16-10-2018 12:00

600.00
35 Spectacol teatru de păpuşi

2018 - Zilele Ținutului Seciuesc ed.IX.

Spectacol teatru de păpuşi cu titlul Principele fericit   

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Hajdó Katalin

Sînsimion - Csíkszentsimon

16-10-2018 10:00

600.00
36 Matineul cu povești Povestiri ,povești populare secuiești

2018 - Zilele Tinutului Secuiesc

 

Prezentare de povești populare secuiești ,concurs de desen cu participarea Asociației Halvirag și a lui Borsos Virág.

 

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Bogdan Margareta

Ditrau - Gyergyóditró

16-10-2018 09:00

1 022.00
37 Spectacol teatru de păpuşi

2018 - Zilele Ținutului Seciuesc ed.IX.

Spectacol teatru de păpuşi cu titlul Principele fericit   

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Hajdó Katalin

Beteşti - Betfalva

15-10-2018 12:00

600.00
38 Spectacol teatru de păpuşi

2018 - Zilele Ținutului Seciuesc ed.IX.

Spectacol teatru de păpuşi cu titlul Principele fericit  

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Hajdó Katalin

Cobăteşti - Kobátfalva

15-10-2018 10:00

600.00
39 Festival de escaladă la Stânca Kossuth

2018 - Festival de escaladă la Stânca Kossuth

Vă așteptăm cu drag pe 13 octombrie la Stânca Kossuth, unde ORICINE poate încerca escalada, chiar dacă nu a mai practicat niciodată acest sport. Echipamentul necesar este asigurat de echipa Serviciului Public Salvamont Harghita. Așadar trebuie să aduceți cu voi doar voia bună și prietenii.

Serviciul Public Salvamont

Fekete Örs

Harghita-Băi - Hargitafürdő

13-10-2018 10:00

3 000.00
40 Salonul Harghitean 2018, ediția a VI-a, Miercurea Ciuc

2018 - Programe de arte vizuale 2018

Salonul Harghitean este forul unic de anvergură judeţeană care asigură platforma instituţională prezentării fiecărui creator profesionist  din domeniul vizualului din judeţul Harghita. Numărul preconizat invitațiilor este de cca. 40 de artiști, vizitatori cca. 400 persoane. Perioada de prezentare a Salonului în Galeria de Artă a Consiliului Județean Harghita: 27 septembrier -17 octombrie 2018. Participanții prin creațiile lor răspund la o tematică dată: Rădăcini.

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Botár László

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

27-09-2018 18:00

3 880.00
41 Vizită la fabricii Perla Harghitei Srl.

2018 - Județul Harghita: Mediu Atrăgător pentru afaceri

În cadrul programului ”Județul Harghita: Mediu Atrăgător Pentru Afaceri” Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita a oferit posibilitate elevilor din clasele IX-XII de a vizita o fabrică.

Scopul programului este de a ajuta elevii în alegerea carierii. În cadrul vizitei fabricii elevi vor avea posibilitatea, pentru a obține o perspectivă asupra vieții companiei, să obțină informații de la profesioniștii, care îi ajută elevii în alegerea carierei.

Agentia de Dezvoltare Judeteana Harghita

Sipos Róbert

Sâncrăieni - Csíkszentkirály

26-09-2018 10:00

0.00
42 Vizită la fabricii Harmopan Srl

2018 - Județul Harghita: Mediu Atrăgător pentru afaceri

În cadrul programului ”Județul Harghita: Mediu Atrăgător Pentru Afaceri” Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita a oferit posibilitate elevilor din clasele IX-XII de a vizita o fabrică.

Scopul programului este de a ajuta elevii în alegerea carierii. În cadrul vizitei fabricii elevi vor avea posibilitatea, pentru a obține o perspectivă asupra vieții companiei, să obțină informații de la profesioniștii, care îi ajută elevii în alegerea carierei.

Agentia de Dezvoltare Judeteana Harghita

Sipos Róbert

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

25-09-2018 10:00

0.00
43 Vizită la fabricii Gordon Prod Srl.

2018 - Județul Harghita: Mediu Atrăgător pentru afaceri

În cadrul programului ”Județul Harghita: Mediu Atrăgător Pentru Afaceri” Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita a oferit posibilitate elevilor din clasele IX-XII de a vizita o fabrică.

Scopul programului este de a ajuta elevii în alegerea carierii. În cadrul vizitei fabricii elevi vor avea posibilitatea, pentru a obține o perspectivă asupra vieții companiei, să obțină informații de la profesioniștii, care îi ajută elevii în alegerea carierei.

Agentia de Dezvoltare Judeteana Harghita

Sipos Róbert

Bisericani - Szentlélek

25-09-2018 10:00

0.00
44 MoreCsiba VII

2018 - Tabără de escaladă din Csiba

Festivalul de escaladă MoreCsiba va fi organizat pentru a VII-lea oară la falezele de escaladă din Csiba

Serviciul Public Salvamont

Fekete Örs

Ciba - Csiba

22-09-2018 11:00

3 000.00
45 Festivalul Botorka, editia a XXII-lea

2018 - Susţinerea unor festivaluri de importanţă naţională şi internaţională

Anul curent Festivalul Botorka, editia a XXII-lea va fi organizat in perioada 20-23 septembrie la Balan. Vom avea 10 formatii invitate din tara si de peste hotare, in total peste 300 de dansatori si muzicanti. Pe perioada de 4 zile cat vor fi in localitate vor avea activitatile conform programului de mai jos:

 

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Silló Dalma Orsolya

Bălan - Balánbánya

20-09-2018 17:00

5 000.00
46 Alcsíki Folk Fesztivál

2018 - Programe dedicate culturii ceangăi

La primul sfârșit de săptămână a lunii septembrie v-a fi organizat evenimentul Alcsíki Folk Fesztivál Datorită impresiilor pozitive primite din anii precedenți a programelor culturale și anul acesta Asociația Viscol-Szellő Egyesület din Coșnea va fi partener și participant la eveniment. 

Vor fi spectacole culturale ale trupelor de dansuri din regiune.

Programul cultural al Asociație Viscol-Szellő Egyesület va fi asigurată de interpreții soliști Vrencsán Anita, Vaszi Levente, Trupa de Dansuri Populare din Coșnea respectiv muzicanții din Coșnea – Formația ,,Zugató,,. Repertoarul spectacolului v-a cuprinde muzică , dansuri și povestiri comice de pe Valea Ghimeșului.

            Practicarea și redarea culturii noastre în alte comunități  sporește conștiința, cea ce este foarte importantă pentru o minoritate.

 

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Silló Dalma Orsolya

Sântimbru - Csíkszentimre

09-09-2018 12:39

0.00
47 Festivalul Ceangăilor „La Izvoarele Trotuşului” - ediţia a 42-a

2018 - Programe dedicate culturii ceangăi

Prin organizarea Festivalului Ceangăilor se urmăreşte păstrarea tradiţiilor specifice comunităţii precum şi prezentarea şi promovarea culturii ceangăilor în faţa unui public cât mai larg.

Festivalul Ceangăilor „La Izvoarele Trotuşului” - ediţia a 42-a anul acesta  va a fi organizată la data de 8-9 septembrie 2018.

 

În cadrul festivalului vor fi invitate grupuri folclorice ceangăieşti din Valea Rece, din Bacău, din Valea Întunecoasă , Grupul Folcloric „Ordasok” din Lunca de Jos, formația „Kesice” din Lunca de Sus, cântăreţul Antal Tibor din Lunca de Sus, Corul corul bărbătesc din valea Ghimeșului și grupul de dans „Tatrospart Néptánccsoport” cei care în anul 2017 au cîștigat premiul publicului la concursul „Fölszállott a Páva” din Ungaria.

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Silló Dalma Orsolya

Lunca de Jos - Gyimesközéplok

08-09-2018 09:30

5 900.00
48 Seară de Slam Poetry: întâlnire cu Bárány Bence și Pion István

2018 - Prezentări de cărţi, întâlniri cu scriitori, prelegeri, expoziţii

Publicul interesat de poezia contemporană va avea ocazia de a participa la seara de Slam Poetry în sala de evenimente a Bibliotecii Județene, vor fi invitați doi reprezentanți de seamă al genului: Bárány Bence și Pion István  (Ungaria). 

Biblioteca Judeţeană Kájoni János

Kelemen Katalin

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

07-09-2018 18:00

800.00
49 Festivalul SICULUS

2018 - Festivalul SICULUS

Acest festival muzică ușoară de renume națională a fost organizat între 1970-1973 de 4 ori, și încă o singură dată în anul 1990. Începând de acest an dorim să organizăm anual, reluând lanțul festivalurilor precedente, astfel în anul 2018 dorim să organizăm ediția a 6-a a Festivalului Siculus. Actualitatea organizării este susținut de ideea de a avea oportunitatea pentru schimb de idei între participanții vechi și tinerii muzicieni de pe paleta actuală, cât și între tineri muzicieni și specialiști în domeniu. Obiectiv: tinerii dion minoritatea maghiară din țară să fie sprijiniți în activitatea lor de prezentare muzică rock, underground și alternativă, să poată să se prezinte cu creații muzicale proprii, de a avea un forum pentru tineri muzicieni, promovarea prezentării pieselor muzicale maghiare, majoritatea să aibă șansa de a cunoaște această activitate a tinerilor minoritari. Publicul direct al festivalului: tineri muzicieni, creatori de piese muzicale, compozitori, cântăreți soliști, formații muzicale la început de carieră. Publicul indirect: cei ineresați de concursul muzical, de concerte, de muzica pentru tineret în general, specialiști, ascultătorii muzicii beat-folk-rock, underground și alternative.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Lőrincz Ildikó

Odorheiu Secuiesc - Székelyudvarhely

06-09-2018 15:00

21 150.00
50 Luna salvatorului montan

2018 - Luna salvatorului montan

În cadrul acestui program o să vizitîm mai multe tabere organizate pentru copii și o să prezintăm activitatea salvatorilor montani.

Serviciul Public Salvamont

Fekete Örs

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

31-08-2018 17:00

3 000.00
51 Salvator montan voluntar

2018 - Salvtor montan voluntar

În cadrul acestui program o să organizăm mai multe evenimente de recrutare a unor noi salvatori montani

Serviciul Public Salvamont

Fekete Örs

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

31-08-2018 15:00

10 000.00
52 Festivalul Mămăligii cu Brânză

2018 - Programe culturale pentru judeţul Harghita

Festivalul „ Túrós Puliszka Fesztivál”  va fi organizată în perioada 24-26 august 2018 în comuna  Lunca de Jos, Satul Valea Rece. 

Festivalul Mămăligii cu Brânză, ed. XIII. va avea loc la data de 25-26 august în localitatea Lunca de Jos. Evenimentele va cuprinde programe folclorice, concursuri de gătit, mai multe programe distractive cum ar fi curse de biciglete şi de ambilitate.

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Silló Dalma Orsolya

Lunca de Jos - Gyimesközéplok

26-08-2018 07:00

5 000.00
53 Program cu salvatori speologi

2018 - Programe cu salvatori speologi din judetul Harghita

În cadrul acestui program vom organiza o tabără de o săptămână la peștera Șugău.

Serviciul Public Salvamont

Fekete Örs

Voșlăbeni - Vasláb

15-08-2018 08:00

4 000.00
54 Pentru siguranța turismului montan din Lacul Roșu

2018 - Pentru siguranța turismului montan din Lacul Roșu

Vom reabilita traseele turistice în jurul Cohardului Mic

Serviciul Public Salvamont

Fekete Örs

Gheorgheni - Gyergyószentmiklós

15-08-2018 08:00

4 000.00
55 Festival de escaladă și highline de la Piatra Singuratică

2018 - Festival de escaladă și highline de la Piatra Singuratică

Festival de escaladă și highline de la Piatra Singuratică

Serviciul Public Salvamont

Fekete Örs

Bălan - Balánbánya

12-08-2018 11:00

3 000.00
56 Festivalul Csíki Jazz - Ediția 10

2018 - Susţinerea unor festivaluri de importanţă naţională şi internaţională

Festivalul Internațional de Jazz din Miercurea Ciuc, un eveniment anual ce a devenit o importantă manifestare culturală locala si regională, a fost inițiat în 2009 importantă manifestare culturală locala si regională, a fost inițiat în 2009.

Am împlinit zece ani. Nu ne vine s-o credem, pentru că festivalul nostru a pornit dintr-o simplă inițiativă personală, aproape din nimic, iar azi deja ne sprijină finanțatori mulțumită cărora putem invita vedete internaționale, putem aduce producții de un nivel mondial.

Proiectul nostru din anul acesta, pe lângă considerentele principale și aniversarea de zece ani, se concentrează și pe faptul că în județul Harghita anul 2018 s-a declarat ”anul tinereții”. Noi am decis să ne alăturăm programului, deoarece și până acum, în fiecare an i-am dat atenție programelor dedicate tinerilor, cultivării talentelor. Azi deja ne putem mândri cu tineri talentați care au crescut la festivalul nostru, îndrăznim să credem că au născut trupe noi și s-au reînnoit trupe vechi datorită inspirației pe care i-a dat festivalul. În acest spirit ne-am construit programul.

Programul festivalului: www.jazzfestival.ro

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Silló Dalma Orsolya

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

27-07-2018 11:14

20 000.00
57 Tabăra Internaţională de Dans din Ghimeşed. 22-29. iulie 2018.

2018 - Programe culturale regionale remarcabile

Scopul taberelor de dans din Ghimeş este redescoperirea acestor comori de către participanţi, totodată valorificarea culturii tradiţionale din aceste zone, cunoaşterea dansurilor, cântecelor şi muzicii populare secuieşti şi ceangăieşti, predarea acestora în mediul autentic, dezvoltarea identităţii locuitorilor din Valea Trotuşului, recunoaşterea, cultivarea şi păstrarea valorilor proprii.

Tabăra de dans din Ghimeş este o tabără internatională cu aprox. 330 de participanţi,carorali se oferă cazare si masă. În cadrul acesteia se predau cântece, muzică şi dansuripopularedin zonele Ciucul de Sus şi Valea Trotuşului. Sunt invitaţispecialisti de renume,pentru asusţine prelegeri în domeniul tradiţiilor, culturii populare şi istoriei maghiarimmi din Transilvania. Zilnic se procedează la 5 ore de predare, 4 ore de bal tradiţional.Participanţiipot însuşicunoştinţe împreună cu lăutari, cântăreţi şi dansatori autentici dinzonă. Lasfârşitul taberei se organizează un spectacol cu participarea unor ansambluri,cântăreţi şi tarafuri tradiţionale.

Programul taberei:

Duminică

20: spectacol de deschidere

Luni-marți, miercuri după masă, joi-vineri

10-13, 16-18: predare de dansuri, cântece, instrumente și meșteșuguri populare.

18: prelegere susținută de specialiști în domeniu

20: serată de dans pentru copii

21: prezentarea dansurilor locale de către grupuri de dans tradițional

22-02: serată de dans popular pentru adulți

Miercuri înainte de masă: program liber

Vineri

20: spectacol de gală cu participarea grupurilor de dans tradițional, al muzicanților și al cântăreților locali și al elevilor instrumentiști din tabără

Sâmbătă:

9-18: excursie în împrejurimi

 

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Silló Dalma Orsolya

Lunca de Jos - Gyimesközéplok

22-07-2018 08:00

5 000.00
58 Festivalul Famililor Cseperedők - în Anul Tineretului

2018 - Programe culturale regionale remarcabile

Cseperedők - Festivalul Familiei la Sânmartin, la​ Centrul de Dezvoltare Timpurie şi de Reabilitare organizat intre 13-15. iulie pentru intreaga familie.

Trei zile despre şi cu familie, distracţie maximă şi timp prețios petrecut împreună

Programul aşteaptă familiile cu copii cu vârsta cuprinsă între 0-12 ani din Depresiunea Ciucului pentru a petrece trei zile pline cu experienţe de neuitat

Festivalul familiei Cseperedők a fost conceput şi visat de către câteva mămici şi cadre didactice foarte active. Familia are un rol extrem de important în conturarea personalitătii, deoarece fiecare dintre noi alegem un model de urmat din cadrul familiei. Educând proprii noştri copii şi văzând zâmbetul lor ne-am gândit la această necesitată acută a zilelor noastre: timpul de calitate petrecut împreună cu familia. 
În cele trei zile ale festivalului oferim programe care întăresc relaţiile între membri familiei şi îi îmbogăţesc cu experienţe inedite. Suntem convişi că toate programele vor fi de neuitat, iar copiii se vor îmbogăţi cu experienţe care vor influenţa pozitiv dezvoltarea lor personală. Scopul nostru este de a oferi fiecărui membru al familiei activităţi pe placul lui, programul fiind conceput în aşa fel încât să se potrivească diferitelor categorii de vârstă.  Adulţii vor avea spaţiul lor pentru socializare sau pentru a participa activ la diferite activităţi destinate lor, dar în acelaşi timp vor fi programe comune împreună cu copiii.
Locul festivalului va fi în Sânmartin, în parcul Centrului de Dezvoltare Timpurie şi de Reabilitare.
Toţi coordonatorii, invitaţii festivalului sunt din Depresiunea Ciucului şi sunt sprijiniţi de antreprenori locali. Prin acest festival dorim să dezvoltăm o comunitate puternică şi în acelaşi timp dorim să oferim specialiştilor care se ocupă cu copii noştri un forum profesional şi un prilej de întâlnire.

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Silló Dalma Orsolya

Sânmartin - Csíkszentmárton

13-07-2018 14:30

5 000.00
59 Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc

2018 - Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc și Universitatea de Vară de Muzică Veche ediția XI.

În fiecare vară, la început de iulie, orașul Miercurea Ciuc devine scena celui mai vechi festival de muzică veche din România, unde poveștile unor veacuri trecute recapătă consistență grație vocilor și instrumentelor ce fac auzită muzica acelor vremi.

În 1980, o mână de oameni tineri, îndrăgostiți de muzica unor epoci apuse, au înființat Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc, cunoscut astăzi ca cea mai veche manifestare de acest gen din România și unul dintre cele mai apreciate festivaluri muzicale europene. De atunci, în fiecare an (cu excepția perioadei 1986-1989, când a fost interzis din motive politice), festivalul a fost locul de întâlnire al unor vocaliști, instrumentiști și compozitori de excepție, care au reușit ceva miraculos: să aducă muzica medievală, renascentistă și barocă cât mai aproape de publicul larg.
Magia se repetă și în acest an, când artiști importanți ai genului, români și străini, vor face auzite, la cea de-a 38-a ediție (ce va avea loc între 8 și 15 iulie) sunetele fermecătoare ale unor secole îndepărtate.
Pasiune. Dacă la edițiile precedente, festivalul a avut drept teme muzica germană veche sau muzica barocă franceză, anul acesta tema festivalului este muzica veche spaniolă.
Țara pictorului Diego Velázquez, a scriitorului Miguel de Cervantes, a arhitectului Antoni Gaudí este, se știe, tărâmul în care se întâlnesc tradiţii şi influenţe diverse, ce ţin de catolicismul romano-catolic, dar şi de universul islamic maur. Spania este însă și leagănul unor creații muzicale unice, caracterizate de un ritm aparte, un mixt original de elemente provenite din mai multe culturi și, nu în ultimul rând, de o pasiune devenită proverbială. Așa încât, nu este deloc surprinzător că motto-ul acestei ediții este „Música apasionada”/ „Muzica pasională”.
Tiento (gen muzical caracteristic jumătății secolului al XV-lea, asemănător cu italienescul ricercare), passacaglia (formă muzicală care a apărut în Spania la începutul secolului al XVII-lea), canario (dans renascentist popular în întreaga Europă la începutul secolului al XVII-lea), zarzuela (gen spaniol de operetă, care datează din secolul al XVII-lea și care corespunde vodevilurilor franțuzești) sau fandango (stil muzical în care se regăsesc, în mod tradițional, chitare și castanete) sunt doar câteva din genurile muzicale din Spania secolelor XVI, XVII și XVIII pe care le vom putea asculta în timpul festivalului.
Les Paladins (Franța), Barozdași Kájoni Consort – care au pus bazele acestui festival -, Trionfale, Orchestra Barocă a Festivalului, Corul Festivalului, Codex (toate din România), Quoniam (Italia), Capella Esterházy (Ungaria), IlCigno (Germania) se numără printre ansamblurile care ne vor familiariza cu repertoriul vast al muzicii vechi spaniole și cu instrumentele sale caracteristice (instrumente cu corzi ciupite precum lăuta, vihuela, chitara, harpa, sau cele cu arcuș precum viola da gamba).

Fascinație. „Atunci când ascultăm sau cântăm muzică purtătoare de valori eterne, ne confruntăm cu propria efemeritate și râvnim eternitatea”, spunea anul trecut Ignác Csaba Filip, directorul artistic al Festivalului de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc, exprimându-și astfel convingerea că „fiecare om poartă în sinea lui contradicţia dintre efemer și etern”. Este, poate, citatul perfect care vorbește despre mesajul acestui festival, ce aduce în contemporaneitate, nu doar muzică medievală, renascentistă sau barocă, dar și poveștile acelor epoci cu personajele lor fascinante, cu dramatismul, umorul și intrigile lor.
Vom înțelege relația profundă dintre muzică și credință grație Orchestrei Baroce a Festivalului, care va interpreta celebrul oratoriu „Patimile după Matei”, de J. S. Bach, dar și datorită ansamblului Barozda, care va interpreta minunatele cântece dedicate Fecioarei Maria, din culegerile „Cantigas de Santa Maria” (sec. XIII) și „Llibre Vermell de Montserrat” (sec. XIV), sau a celor de la Kájoni Consort, care ne vor face să vedem o „Punte între cer și pământ”.
Les Paladins ne propune o călătorie în timp cu ajutorul muzicii și dansului spaniol, din secolul al XVII-lea și până în zilele noastre, lucrarea „Viva España” introducându-ne în bogata cultură spaniolă prin povești spuse pe ritmuri de flamenco, jácara, canario, folia, chaconne, zapateado și españoleta.
Vom afla, ascultând „Pomul roditor – Muzica epocii Huniazilor”, al celor de la Musica Historica (Ungaria), cum sunau cântecele de la marile curți europene (precum cea a lui Ioan de Hunedoara și a fiului său, Regele Matia Corvin), într-o perioadă în care era la mare căutare polifonia renascentistă.
Ne vom delecta, grație celor de la Modo Antiquo (Italia), care vor interpreta „Viața cotidiană în muzica secolului al XIV-lea”, cu melodii ce descriu scene de viață din acea epocă: scăldatul, scenele de vânătoare, focul de tabără, spălatul de rufe și rețetele de lasagna.
Diversitate. Însă, Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc nu înseamnă doar concerte – care vor aduce muzica veche aproape de noi în forma ei cea mai pură datorită lipsei de microfoane, ingineri de sunet sau echipament electronic -, ci și multe evenimente adiacente, ce au rolul de a accentua însemnătatea epocilor trecute și a luxuriantei culturii spaniole.

Universitatea de Vară de Muzică Veche din Miercurea Ciuc, singura de acest fel din țară (ce compensează lipsa muzicii vechi ca obiect de studiu din învățământul românesc) este unul dintre cele mai așteptate evenimente ale festivalului. Ajunsă la cea de-a 11-a ediție, aceasta ajută la o percepţie autentică a muzicii vechi prin cursurile sale de măiestrie (flaut, viola da gamba, canto, lăută, percuție, chiatră, dans) dar și prin prelegerile unor profesioniști precum Angela Șindeli („Zarzuela barocă – vocalitate, dramatism și senzualitate”) și Steffen Schlandt („Codul Bach – O introducere în limbajul muzical și simbolistica barocă a oratoriului Patimile după Matei”).
Filmul face și el parte din magia festivalului, menit să puncteze interconexiunea dintre arte și să ofere noi dimensiuni muzicii vechi. „Erbarmedich – Matthäus PassionStories / Doamne miluiește – Povestiri despre Patimile după Matei”, regizat de Ramón Gieling, este, spre exemplu, un documentar de forță, ce împletește, într-un mod aparte, firele subiectului biblic al acestei capodopere baroce cu poveștile personale ale artiștilor implicați în proiect.
Evenimente organizate cu prilejul anului jubiliar dedicat Regelui Matia Corvin (575 ani de la naștere și 560 de ani de la urcarea sa pe tron) vor face parte, de asemenea, din programul festivalului, ce va fi găzduit de spații precum Cetatea „Mikó”, Capela Sfânta Ana (Siculeni), Colegiul Național „MártonÁron”, Cinematograful Miercurea Ciuc, Piața din fața Teatrului Municipal „Csíki Játékszín”, Biserica Milenială.
Culoare și pasiune, povești de la curtea regilor și din viața oamenilor simpli, iubiri pământești și dragoste divină – aceastea și multe altele, încapsulate în creații musicale unice, ne vor purta, preț de câteva zile, în universal fascinant al lumii spaniole. Un univers din care ne vom întoarce murmurând, poate, melodii de passacaglia și dansând în pași de pavana și canario.

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Fazakas Gabriella

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

08-07-2018 20:41

232 000.00
60 Program cu scafandri din ítinutul Seciuesc

2018 - Programe cu scafandri din judetul Harghita

În cadrul acestui program vom organiza mai multe zile deschise pentru copii la Septimia din Odorheiu Secuiesc si Csiki Csobbano din Miercurea Ciuc.

Serviciul Public Salvamont

Fekete Örs

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

02-07-2018 08:00

5 000.00
61 Program de arta manuala pentru copii

2018 - Program de arta manuala pentru copii

Popularizarea şi educarea diferitelor tehnici de artă manuală copiilor de la centrul de plasament pentru copii din Lăzarea în iunie.Popularizarea şi educarea diferitelor tehnici de artă manuală copiilor din clasele I-VIII.din şcolile depresiunii Giurgeului.de două ori căte 5 zile, la începutul vacanţei de vară.Programul va fi realizat ca sprijinul unor asociaţii de specialitate

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Csergő Mária

Lăzarea - Gyergyószárhegy

25-06-2018 08:30

2 794.00
62 Tabăra de tradiții populare pentru copii, ed. a XV-a, 24-29. VI. 2018

2018 - Programe culturale regionale remarcabile

Tabăra se adresează mai ales copiilor din mediul urban. Ei vor fi cazaţi la casele copiilor gazde din Mădăraş Ciuc, şi împreună vor participa la activităţile organizate, astfel formându-se relaţii de prietenie între ei. Masa va fi asigurată de către organizatori. Copiii vor lucra sub îndrumarea meşterilor populari şi a instuctorilor specializaţi în diferite domenii meşteşugăreşti. Ei vor participa de asemenea la învăţarea cântecelor şi jocurilor populare, cele două tipuri de activităţi alternându-se în fiecare zi. La sfârşit va avea loc şi un concurs de cântece populare din melodiile învăţate.

Grupurile ţintă: în special elevi din ciclul primar şi gimnazial din Miercurea Ciuc, elevi din Mădăraş Ciuc şi alte localităţi din Transilvania, în total 200 de elevi. Aceste activităţi lipsesc din programele şcolare, dar sunt foarte importante pentru dezvoltarea armonioasă a personalităţii tinerilor.

Predare de dansuri populare(câte trei ore pe zi/grup):

Grupul de începători: dansuri din zona Ciucului de Sus

Grupul de avansaţi: dansuri din Sic.

Predare de cântece populare (de doă ori câte o jumătate de oră pe zi):

Cântece din zona Ciucului de Sus şi zona Ghimeşului, respectiv din Sic.

Predare de meşteşuguri populare(câte trei ore pe zi/grup): lucru din lut, olărit, ţesut, cusut, confecţionarea frânghiei, cioplit în lemn, împletare de bici, înşirarea mărgelelor, ornamentarea mobilelor,confecţionarea diferitelor animale din pănuşă, pâslărit, confecţionarea păpuşilor din cârpă, lucru din piele.

Predarea instrumentelor populare(câte trei ore pe zi/grup, pentru cei care nu participă la dans): fluier, vioară populară, broancă.

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Silló Dalma Orsolya

Mădăraș - Csíkmadaras

24-06-2018 12:18

5 000.00
63 Turneul Teatrului Katona József din Kecskemét în Odorheiu Secuiesc

2018 - Schimbări valori culturale

Teatrul Katona József din Kecskemét va prezenta comedia cu titlul: "Család ellen nincs Orvosság" în orașul Odorheiu Secuiesc pe data de 21 iunie la orele 19:00,

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Barabás Dénes

Odorheiu Secuiesc - Székelyudvarhely

21-06-2018 19:03

5 604.30
64 Turneul Teatrului Katona József din Kecskemét în Miercurea Ciuc

2017 - Schimbări valori culturale

Teatrul Katona József din Kecskemét va prezenta comedia cu titlul: "Család ellen nincs Orvosság" în orașul Miercurea Ciuc pe data de 20 iunie la orele 19:00,

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Barabás Dénes

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

20-06-2018 17:00

15 567.03
65 ZILELE TALENTELOR

2018 - ZILELE TALENTELOR

Zilele Talentelor se organizează pentru copiii şi tinerii din sistemul de protecţie al DGASPC Harghita, în perioada 20.06.2018-22.06.2018.

Prima zi este dedicată copiilor până la clasa a IV-a, a doua zi pentru tineri, iar în  cea de-a treia zi se organizează Team-building pentru angajaţi.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Trif Letiția

Bilbor - Bélbor

20-06-2018 10:30

34 276.00
66 Turneul Teatrului Katona József din Kecskemét în Gheorgheni

2018 - Schimbări valori culturale

Teatrul Katona József din Kecskemét va prezenta comedia cu titlul: "Család ellen nincs Orvosság" în orașul Gheorgheni pe data de 19 iunie la orele 19:00,

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Barabás Dénes

Gheorgheni - Gyergyószentmiklós

19-06-2018 19:00

1 880.00
67 Program de practică de vară pentru elevii liceelor de arte

2018 - Tabara de creatie organizat de catre Centrul Cultural si de Arte Lazarea

REZUMATUL PROGRAMULUI:  În cursul celor 5 zile se organizează activităţi comune în baza practicii de vară sub îndrumarea profesorilor de grup, ocazie cu care elevii au posibilitate de autoevaluare şi perfecţionarea lor în diferite domenii ale artei.Tabăra  se încadrează în strategia culturală la punctul 7.3/programul cultural pentru sprijinirea talentelor.

SCOPUL PROGRAMULUI: Testarea  şi compararea nivelului de cunoştinţe a elevilor liceelor de artă plastică din Cluj - Napoca şi M-Ciuc , precum şi perfecţionarea lor în diferite  domenii de artă plastică.

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Ferencz Zoltán

Lăzarea - Gyergyószárhegy

18-06-2018 10:50

700.00
68 Program de arta manuala pentru copii

2018 - Program de arta manuala pentru copii

Popularizarea şi educarea diferitelor tehnici de artă manuală copiilor de la centrul de plasament pentru copii din Lăzarea în iunie.Popularizarea şi educarea diferitelor tehnici de artă manuală copiilor din clasele I-VIII.din şcolile depresiunii Giurgeului.de două ori căte 5 zile, la începutul vacanţei de vară.Programul va fi realizat ca sprijinul unor asociaţii de specialitate

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Csergő Mária

Lăzarea - Gyergyószárhegy

18-06-2018 09:52

2 794.00
69 Zilele Culturale și Meșteșugărești din Coșnea Ediția a VIII-a

2018 - Programe dedicate culturii ceangăi

În urma anilor precedenți cu lucruri meșteșugărești diversificate ,  pe seama copiilor din Coșnea, și anul acesta noi, Asociația Viscol-Szellő Egyesület în perioada 18-20 iunie 2018., ca organizatori ne străduiesc cu întocmirea unui program atractiv, invitând meșteșugari și instructori de dansuri populare dornici de a-și împărtăși spiritul artistic al cunoașteri culturi tradiționale

            Pentru practicarea și dezvoltarea abilităților practice copii vor avea la dispoziție cele trei zile importante pline de programe, iar acestea vor cuprinde meșteșuguri precum: lucru în cupru artizanal popular-confecționarea de monede, medalii, vase etc. , cusut-țesut tradițional-covorașe,draperii etc. , confecțianre de bijuterii din lut, ceramică și piele- cercei, coliere, inele, agrafe de păr etc.

            Programul celălalt, cel cultural al Zilelor Culturale și Meșteșugărești din Coșnea v-a cuprinde cursuri de dansuri populare specifice zone-ghimeșene iar pentru clasele primare vor fi și jocuri tradiționale pentru copii.

             Activitățile culturale și meșteșugărești în aceste trei zile  se vor desfășura simultan cu schimbări de grupe în orele de după amiază.Numărul de copii care vor  asista la aceste programe v-a fi cuprins între 35-40 , cu clasele 0-VIII și grădinița.

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Silló Dalma Orsolya

Alte localităţi - Más települések

18-06-2018 09:11

2 500.00
70 Concurs de orientare - alergare Cross Kápolna

2018 - Să cutreierăm în Ținutul Secuiesc

În data de 10 Iunie va fi organizată concursul de orientare - alergare Cross Kápolna la Gheorgheni. Traseul concursului va fi de la Gheorgheni până la dealul Kápolna

Serviciul Public Salvamont

Fekete Örs

Gheorgheni - Gyergyószentmiklós

10-06-2018 10:00

10 000.00
71 Festival pentru copii "Csillagösvény"

2018 - Festival pentru copii "Csillagösvény"

Serbarea Zilei Solidarității Națiunii Maghiare la Lupeni, 4 iunie 2018

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Hajdó Katalin

Lupeni - Farkaslaka

04-06-2018 18:00

500.00
72 Vizită de laborator la șediul Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice Harghita

2018 - Județul Harghita: Mediu Atrăgător pentru afaceri

În cadrul programului ”Județul Harghita: Mediu Atrăgător Pentru Afaceri” Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita a oferit posibilitate elevilor din clasa a X-a de a vizita un laborator.

Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita dorește să atragă atenția asupra importanței agriculturii de precizie, astfel în data de 4 iunie 2018, luni elevii clasei tehnician silvic din Grupul Școlar „Venczel József” au vizitat Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice Harghita. Böjte Gyárfas a prezentat atribuțiile oficiul. Specialistul a accentuat importanța efectuării studiilor solului și agrochimice, acesta are un rol important în agricultura de precizie, contribuind la eficiența producției de culturi arabile.

Cu ocazia vizitei, elevii au avut ocazia să urmărească diferitele proceduri de laborator, respectiv modul cum decurge analizarea mostrelor de sol.

Agentia de Dezvoltare Judeteana Harghita

Sipos Róbert

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

04-06-2018 10:00

0.00
73 Ziua copiilor 2018

2018 - Să cutreierăm în Ținutul Secuiesc

Membrii echipei Salvamont Ciuc au ținut o prezentare a activității de salvator montan in cadrul programului "Ziua copilului".

Serviciul Public Salvamont

Fekete Örs

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

01-06-2018 12:00

0.00
74 Zilele de escaladă la Stânca Kossuth

2018 - Tabără de escaladă a la Stânca Kossuth

De ziua copilului echipa Salvamont Ciuc a organizat Ziua de escaladă la Stânca Kossuth pentru cei interesați.

Serviciul Public Salvamont

Fekete Örs

Harghita-Băi - Hargitafürdő

01-06-2018 10:00

0.00
75 Promovarea jocurilor tradiționale cu ocazia zilei copiilor

2018 - Promovarea jocurilor tradiţionale cu ocazia zilei copiilor

Elevii din Şcoala Generală „Toró Tibor” din comuna Ulieş în ziua de 1 iunie au parte pe platoul Ighiu de o zi special concepută pentru ei într-un loc autentic, perfect pentru promovarea valorilor cultural-tradiţionale. Atelierele şi practicile populare organizate oferă copiilor posibilitatea de a participa la realizarea unui obiect de uz general într-un mod tradiţional. Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita împreună cu Consiliul Judeţean şi şcoala generală locală organizează acest eveniment pentru copii din mediul rural.

Cu această ocazie elevii au posibilitatea de a încerca mesteşuguri populare: de împletire din răchită, pictură de mobilier, pâslărit din lână, precum şi jocuri tradiţionale şi instruire de dans  şi cântec popular.

Scopul organizatorilor este de a remarca valorile cultural tradiţionale prin practicarea şi instruirea meşteşugurilor populare din judeţul Harghita elevilor, cei care la rândul lor, prin cunoaşterea şi experienţa trăită contribuie la păstrarea acestor obiceiuri şi meşteşuguri. 

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Barabás Dénes

Ighiu - Ége

01-06-2018 08:30

3 300.00
76 Ziua internaţională a copilului – sub egida Anului tineretului

2018 - Ziua internaţională a copilului – sub egida Anului tineretului

 Începând cu 1 ianuarie 2018 copii înscrişi la bibliotecă vor avea posibilitatea de a colecţiona calendarele tip semn de carte ale bibliotecii, în total 6 semne de carte. Aceste semne de carte au pe o parte ilustraţii ce trebuiesc colorate. Cei care au reuşit să colecţioneze şi să coloreze cele 6 tipuri de semne de carte dau dovada, că în perioada 1 ianuarie-1 iunie 2018 au vizitat biblioteca de minimum 6 ori. Numele lor va fi aşezat într-o urnă şi de ziua copiilor va avea loc extragere la sorţi. Se vor extrage 20-25 nume. Cei câştigători vor beneficia de premii de carte, dulciuri sau pictură facială. Cu această ocazie se va realiza o expoziţie din semnele de carte colorate.

Biblioteca Judeţeană Kájoni János

Zsók Éva

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

31-05-2018 16:30

1 000.00
77 Prezentarea meșteșugurilor populare la Gheorgheni

2018 - Promovarea meșteșugurilor populare pentru elevi

În curtea muzeului Tarisznyás Márton la Gheorgheni meşterii Páll Etelka și Farkas Éva vor învăţa vopsire din plante naturale și vindecare tradițională pentru elevi din Şcoala Generală Marosi Gergely din Șimonești.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Salló Szilárd

Gheorgheni - Gyergyószentmiklós

31-05-2018 13:00

2 150.00
78 Program de arta manuala pentru copii

2018 - Program de arta manuala pentru copii

Programului de arte manuală pentru copii. La data de 31.05.2018 se organizează in program de învățare a tehnicilor de confecționare a păpușilor și confecționarea de către copii participanți a căte o marionetă utilizate în cadrul spectacolelor de teatru de păpuși la  Casa de Cultură din Lăzarea.

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Csergő Mária

Lăzarea - Gyergyószárhegy

31-05-2018 12:00

300.00
79 Desene-Culori

2018 - Expoziții la Galeria de Artă a Consiliului Județean Harghita

Prezentarea lucrărilor cursanților secției grafică-pictură a Școlii Populare de Artă și Meserii a Județului Harghita

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Ferencz Zoltán

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

30-05-2018 18:00

536.00
80 Expoziție de artă plastică

2018 - Programe pentru Anul Tineretului

Școala Populară de Artă și Meserii a județului Harghita organizează o expoziție de artă- plastică din lucrările realizate de către cursanții secției de grafică-pictură din Miercurea Ciuc. Materialul expoziției este realizat de elecvii anilor I., II., III. cu diferite technici.

Școala Populară de Artă

Vitos Gyöngyi

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

30-05-2018 17:00

0.00
81 Vizita orei de dirigenție la Liceul Tehnologic "Kós Károly"

2018 - Județul Harghita: Mediu Atrăgător pentru afaceri

În cadrul programului ”Județul Harghita: Mediu Atrăgător Pentru Afaceri” Agenția de Dezvoltare  Județeană Harghita acordă mai multă atenție la vizitarea orei de dirigenție.

Scopul nostru este de a ajuta prosperitatea tinerilor în pământul natal, antrenând tineri antreprenori și profesioniști ca să oferim un viitor viabil.

La Liceul Tehnologic "Kós Károly" arhitectul Gál Szabolcs a subliniat importanța cunoștințelor dobândite în școală, care ajută la depășirea problemelor din domeniul muncii.

 

Agentia de Dezvoltare Judeteana Harghita

Sipos Róbert

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

30-05-2018 13:00

0.00
82 Vizita orei de dirigenție la Liceul Tehnologic "Venczel József"

2018 - Județul Harghita: Mediu Atrăgător pentru afaceri

În cadrul programului ”Județul Harghita: Mediu Atrăgător Pentru Afaceri” Agenția de Dezvoltare  Județeană Harghita acordă mai multă atenție la vizitarea orei de dirigenție.

Scopul nostru este de a ajuta prosperitatea tinerilor în pământul natal, antrenând tineri antreprenori și profesioniști ca să oferim un viitor viabil.

La Liceul Tehnologic "Venczel József" inginerul silvic Ábrahám István de la Romsilva, Direcția Silvică Hargita, a prezentat frumusețea profesiei și a naturii.

Agentia de Dezvoltare Judeteana Harghita

Sipos Róbert

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

30-05-2018 12:00

0.00
83 Vizita orei de dirigenție la Liceul Tehnologic "Johannes Kajoni"

2018 - Județul Harghita: Mediu Atrăgător pentru afaceri

În cadrul programului ”Județul Harghita: Mediu Atrăgător Pentru Afaceri” Agenția de Dezvoltare  Județeană Harghita acordă mai multă atenție la vizitarea orei de dirigenție.

Scopul nostru este de a ajuta prosperitatea tinerilor în pământul natal, antrenând tineri antreprenori și profesioniști ca să oferim un viitor viabil.

În 30.05.2018 au avut loc trei vizite orei de dirigenție.

 

 

Agentia de Dezvoltare Judeteana Harghita

Sipos Róbert

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

30-05-2018 09:00

0.00
84 Concurs de cântece populare pentru elevi la Atid

2018 - Festivaluri şi concursuri pentru tineret de cântec popular, teatru şi poveşti, recital poezii

Pe data de 29 mai, marți, începând cu orele 10 se organizează la Atid, în căminul cultural concursul de cântece populare pentru elevii din școlile din zonă. Organizatorii evenimentului sunt Școala Generală Jósika Miklós din Atid, Asociaţia pentru Copii din Comuna Atid, Consiliul Județean Harghita și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita. Sunt invitați reprezentanții școlilor din zonă: Cristuru Secuiesc, Liceul Unitarian Berde Mózes, Liceul Teoritic Orbán Balázs, Școala Generală Petőfi Sándor, din Goagiu, Avrămești, Șoimoșu Mare, Șoimoșu Mic, Eliseni, Secuieni, Bodogaia, Porumbenii Mari, Porumbenii Mici, Șimonești, Rugănești, Cobătești, Crișeni, Cușmed.

Concurenții vor apăra pe scenă pe categorii de vârstă, după care vor fi premiați cei mai buni.

În cursul zilei Formația de dans Kispipacsok din Cristuru Secuiesc, formația de dans popular și grupul instrumentiștilor din Școala Generală Jósika Miklós din Atid vor prezenta program cultural.

Intrarea este liberă.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

P. Buzogány Árpád

Atid - Etéd

29-05-2018 10:00

1 000.00
85 În urmele lui Eross Zsolt

2018 - În urmele lui Eross Zsolt

​În perioada 25-27 Mai va fi organizat tura memorială în memoria alpinistului Eross Zsolt. Acest program a ajuns deja la ediția a 5-a.

Tura memorială va fi între gheorgheni și lacul Roșu.

25 Mai: ora 8:00-18:00 Registrare la gimnaziul Salamon Erno

26 Mai: ora 7:00 - Start pentru categoria EZSTT 50, ora 8:00 Start pentru categoriile EZSTT 20 si 30

Finish la Lacul Roșu.

27 Mai ;O tură la Stânca Maria 

Serviciul Public Salvamont

Fekete Örs

Gheorgheni - Gyergyószentmiklós

25-05-2018 07:00

7 000.00
86 Prezentarea meșteșugurilor populare la Plăieșii de Jos

2018 - Promovarea meșteșugurilor populare pentru elevi

În curtea casei muzeale la Plăieșii de Jos meşterii Vizi Julianna, Balázs Terézia, Szécsi Szilveszter și Elekes Péter vor învăţa crestare de lemn, broderie și ţesut pentru elevi din Şcoala Generală Bálint Vilmos din Tomești.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Salló Szilárd

Plăieșii de Jos - Kászonaltíz

24-05-2018 13:00

2 100.00
87 Concurs de istorie cu ocazia anului Matei Corvinul

2018 - Program dedicat tineretului

Organizarea unui concurs de istorie legat de  importanţa şi influenţa asupra evoluţiei  perioadei de domnie a regelui.Participă echipe de elevi din şcolile gimnaziale din depresiunea Giurgeului clasele V-VIII. 

Aniversarea a 560 de ani de la urcarea pe tron a regelui Matei Corvinul şi a 575 de ani de la naşterea regelui.

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Oláh Zoltán

Lăzarea - Gyergyószárhegy

24-05-2018 09:00

600.00
88 Festivalul de teatru pentru copii şi tineret „Lurkó Fesztivál”

2018 - Susţinerea unor festivaluri de importanţă naţională şi internaţională

Festivalul de teatru pentru copii și tineret din MIercurea Ciuc a ajuns la ediția a 6-a. Festivalul are un profil unic în Ardeal, repertoriul pe lângă spectacole de teatru de păpuși conține și spectacole de teatru dramatic și aduce producții și pentru adolescenți și adulți tineri, cât și pentru școlari, preșcolari sau chiar mai mici. Datorită festivalului mai multe spectacole renumite din Ungaria au putut fi vizionate în Miercurea Ciuc, precum și producții alese din România, festivalul a adus în oraș prima producție destinată bebelușilor, primul spectacol în sală de clasă, a prezentat pentru întâia oară spectacol de teatru în educație.

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Silló Dalma Orsolya

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

22-05-2018 12:30

5 000.00
89 Rusalii la Șiclod

2018 - Festivaluri şi concursuri pentru tineret de cântec popular, teatru şi poveşti, recital poezii

În data de 20 mai, duminică se va organiza la Șiclod serbarea Rusaliilor, obicei local, care s-a păstrat în regiunea Odorheiului. Evenimentul se desfășoară pe străzile satului. Participanții sunt copii și tineri, îmbrăcați în port popular, care parcurg toate străzile, cu urări de bune. La ora 10 participanții se strâng la capătul străzii Murva, de unde pornesc împreună, cu muzicanți. După străbaterea străzilor cei participanți iau parte la balul copiilor în căminul cultural. În acest an organizatorii sunt: Asociația Dávid vára, Consiliul Județean Harghita și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita, sponzorizată de composesoratul din Șiclod.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

P. Buzogány Árpád

Şiclod - Siklód

20-05-2018 10:00

1 000.00
90 Concert traditional de rusalii Role – gala

2018 - Zilele Județului Harghita, ediția a XIV-a

Concert de  gala, in cadrul careia strangem fonduri in fiecare an pentru ajutorarea unui copil bolnav. Gazda artistica a galei este de la inceputuri, formatia renumita Role, care, cu ajutorul invitatilor sai da o imagine peregrinilor sositi din lumea intreaga din cultura si traditiile locale cu ajutorul instrumentatiei moderne.

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Silló Dalma Orsolya

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

19-05-2018 19:00

5 000.00
91 Tineri artiști Harghiteni – Idealuri și perspective

2018 - Zilele Județului Harghita, ediția a XIV-a

Workshop cu două ateliere:

1-Activități artistice în rândul copiilor și tinerilor talentați-nevoi educaționale;

2.Voluntariatul – activitate de dezvoltare individual a tinerilor:

Seară cultural artistică – spectacol artistic, socializare prin muzică și dans,  pentru participanți

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Silló Dalma Orsolya

Toplița - Maroshévíz

19-05-2018 16:00

4 000.00
92 Program de prezentare și educare a diferitelor meșteșuguri tradiționale pentru copii

2018 - Zilele Judeţului Harghita

În cadrul programului copii învață și dezvoltă cunoștiințele  despre lumea fascinantă a meșteșugurilor tradiționale.

 

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Csergő Mária

Lăzarea - Gyergyószárhegy

17-05-2018 15:01

416.00
93 Prezentarea meșteșugurilor populare la Turdeni

2018 - Promovarea meșteșugurilor populare pentru elevi

În curtea casei muzeale la Turdeni meşterii Ráduly János și Lőrincz Annamária vor învăţa împletire din răchită și pictură de mobilier pentru elevi din Şcoala Generală Vaskertes din Gheorgheni.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Salló Szilárd

Turdeni - Tordátfalva

17-05-2018 13:00

1 950.00
94 Cunoaşterea marilor personalităţi ale judeţului Harghita – prezentarea publicaţiei legată de activităţi tematice

2018 - Zilele Judeţului Harghita – promovarea varietăţii culturale a regiunii

Evenimentul se încadrează în şirul de programe organizate cu ocazia Zilelor Judeţului Harghita. În cadrul programului vor fi cuprinse  activităţi tematice, menite să întărească conştiinţa apartenenţei local-regionale, aducerea în atenția generațiilor tinere a valorilor culturale specifice regiunii noastre. Biblioteca județeană iniţiază în 2018 activităţi tematice intitulate Cunoaşterea marilor personalităţi ale judeţului Harghita, cu scopul promovării valorilor culturale deosebite şi a personalităților remarcabile care se leagă de judeţul nostru.

Cu ocazia zilelor judeţului Hargita va fi  prezentată publicaţia care cuprinde o serie de semne de carte: fiecare semn de carte reprezentând portretul unei personalităţi remarcabile, care s-a născut pe meleaguri hargitene, sau a cărei activitate este legată de judeţul Harghita. Lansarea publicaţiei va fi legată de activitate tematică pentru tineri, şi va vea loc la sediul Bibliotecii Județene "Kájoni János". În anul 2018 -  Anul Tineretului  vor fi desfăşurate cu mai mult ocazii activităţi tematice pentru grupuri de elevi, cu scopul promovării valorilor culturale regionale. Activităţile vor fi coordonate de bibliotecari, prin folosirea bazelor de date a personalităţilor harghitene, construite de biblioteca judeţeană. Estimăm participarea în program a unui număr de cel puțin 200 de elevi din şcoli ale judeţului Harghita pe parcursul anului 2018. 

Evenimentul organizat de biblioteca judeţeană, în cadrul  Anului Tineretului 2018, şi  Zilele Judeţului Harghita a avut  loc în data de 17 mai 2018 începând de la ora 14. În sala de evenimente  a bibliotecii au participat patru grupuri de elevi, din trei licee din Miercurea Ciuc: Liceul Teologic „Segítő Mária” (2 grupuri), Liceul de Artă „Nagy István” şi Colegiul Naţional „Márton Áron”. După prezentarea bibliotecarei Kelemen Katalin a colecţiei de semne de carte, editată de bibliotecă, reprezentând personalităţi de seamă din judeţul Harghita, a început concursul interactiv cu participarea grupurilor de elevi. Întrebările au fost prezentate în mod vizibil cu imagini proiectate.Participanţii cei mai buni au fost cei din clasa a XI-a B. din Liceul Teologic „Segítő Mária”. Fiecare  participant a primit diplomă de merit şi câte o colecţie de semne de carte editată de bibliotecă. Grupul câstigător a fost premiat şi cu cărţi. Şcolile participante la concurs au primit pentru biblioteca şcolară câte două seturi de semne de carte, reprezentând portrete ale personalităţilor harghitene.      

 

Biblioteca Judeţeană Kájoni János

Kelemen Katalin

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

17-05-2018 13:00

4 700.00
95 Festivalul de dans popular pentru copii și tineret Csűrdöngölő, editia a XXXI-a

2018 - Programe culturale regionale remarcabile

Festivalul de dans popular pentru copii și tineret Csűrdöngölő ( 17 may 2018) ester cel mai mare eveniment de acest gen din județ și din întreaga zonă. Ca și în anii precedenți, și în 2018 festivalul va fii o adevărată sărbătoare a dansului, muzicii și portului tradițional în inima municipiului Miercurea Ciuc. Vor participate cca. 50 grupe folclorice de copii cu cca. 1.115 de copii participanți.

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Silló Dalma Orsolya

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

17-05-2018 10:00

15 000.00
96 Conecțiuni – Expoziție fotó și proiecție filme: Comunitatea romilor prin perspectiva artelor vizuale

2018 - Zilele Județului Harghita, ediția a XIV-a

Conecțiuni

Expoziție fotó și proiecție filme

Comunitatea romilor prin perspectiva artelor vizuale

În cadrul Zilelor Județului Harghita, în data de 16 mai 2018, miercuri de la ora 17 în Casa de Cultură din Borsec va fi deschisă expoziția intitulată Conecțiuni după care urmzează să fie proiectate două filme documentare: Angela (33 min) regizor Botond Püsök, Crișeni Vineri–Duminică (48) regizori Katalin Daczó și György Berszán Árus.

Expoziția și filmele documentare sunt rezultatele proiectului intitulat Comunitatea romilor prin perspectiva artelor vizuale derulată de Centrul Cultural Județean Harghita în perioada 2015–2016. Filmele documentare realizate prin acest proiect au fost premiate la numeroase festivaluri naționale și internaționale de film: Mediawave, Astra, FilmtettFeszt, Festivalul Wekerle Cégér din Budapesta.

Proiect a fost finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.

Organizatori: Casa de Cultură a oraşului Borsec, Primăria oraşului Borsec, Consiliul Județean Harghita, Centrul Cultural Județean Harghita

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Silló Dalma Orsolya

Borsec - Borszék

16-05-2018 17:00

0.00
97 Proiecție KineDok – Nimic nu mai va fi ca înainte

2018 - Zilele Județului Harghita, ediția a XIV-a

KineDok powered by One World Romania este un program de distribuție alternativă de film documentar ce își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. Programul se desfăsoară în paralel în 7 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Norvegia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. În cadrul celei de-a patra ediții, 16 documentare produse în țările partenere vor fi proiectate în numeroase spații neconvenționale din țară. Sub forma unei experienţe care trece dincolo de pereţii tradiţionali ai sălii de cinema, Kinedok invită publicul nu doar să vadă un film pe un ecran mare, ci chiar să se întâlnească cu realizatorii sau protagoniştii filmelor favorite într-un mediu informal.
www.oneworld.ro
www.kinedok.net

Nimic nu va mai fi ca înainte| II. Proiecţie KineDok 2018

Lukás Kokes, Klára Tasovská| Csehország| 2017| ’94| limba originală: cehă| subtitrare română 
Trailer: https://youtu.be/hOvCYoRspxA

Toți patru au 19 ani și învață în aceeași școală dintr-un orășel de graniță din Cehia. Toți patru ar vrea, cumva, să rămână copii, dar viața îi forțează să devină adulți, aruncându-i în necunoscut chiar atunci când ar trebui să-și încheie studiile. Teo se trezește că e tată. După divorțul părinților, Renata e obligată să lucreze într-un bar. Anicka și Nikola pleacă în Grecia la un stagiu de practică hotelieră care se transformă într-o experiență brutală. Toți patru se află într-un moment care le va hotărî viețile pentru totdeauna. Care dintre ei va reuși, cine se va maturiza cu adevărat? Camera ne apropie de ei, la o distanță neverosimil de mică; îi însoțește în momentele lor cele mai intime, tulburi și răscolitoare. Un bildungsroman piperat cu muzică turbată și o experiență cinematografică unică.
 

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Silló Dalma Orsolya

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

14-05-2018 20:00

0.00
98 Concertul Orchestrei de Camară Ciuc

2018 - Zilele Județului Harghita, ediția a XIV-a

Cu prilejul cel de al XIV-lea ediție a Zilelor Județului Harghita, Orchestra de Cameră Ciuc va susține concert festiv, sprijinit și organizat de Consiliul Județean Harghita, Centrul cultural Județean Harghita și Primăria Municipiului Miercurea Ciuc. În anul aceasta orchestra alege din arta onorată a compozitorului clasicist Ludwig van Beethoven.

În program:

1. Concert pentru vioară în Re major, op. 61

2. Simfonia nr. 7, în La major,, op. 68

Solist: Igor Pikayzen - vioară (SUA)

Dirijor: Artur Kaganovskiy (SUA)

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Silló Dalma Orsolya

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

14-05-2018 19:00

16 300.00
99 „ARANY 200 BUSZ”

2018 - Prezentări de cărţi, întâlniri cu scriitori, prelegeri, expoziţii

Expoziția mobilă „Arany 200 busz” (inițiat și realizat de Muzeul PIM din Budapesta) se va desfășura  în cadrul Zilelor Județului Harghita și se incadrează în Anul Tineretului 2018. Materialul expus servește o cunoaștere mai profundă a vieții și operei marelui poet clasic maghiar  și se poate vizita timp de două zile. Totodată cu această ocazie grupele școlare gimnaziale și liceale au ocazia să  participe la o activitate  muzeo-pedagogică în această temă.

Expoziţia literară mobilă a fost vizitată pe parcursul celor două zile de mai mult de 800 de persoane, au sosit în vizită în primul rând grupuri din şcoli locale şi din împrejurimile municipilului Miercurea Ciuc.

 

 

Biblioteca Judeţeană Kájoni János

Kelemen Katalin

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

14-05-2018 09:00

560.00
100 Omol în neomenie – Spectacolul Amsamblului de Dansuri Folklorice "Bekecs"

2018 - Zilele Județului Harghita, ediția a XIV-a

Omul în neomenie

În acest spectacol de teatru coregrafic dorim să reflectăm asupra faptului că deși în ultimii 100 ani comunitățile din România au fost mistuite de două mari războaie, două revoluții și 50 de ani de totalitarism, familiile, deși au suferit enorm, au reușit să supraviețuiască și să clădească întotdeauna un viitor plin de speranțe generațiilor care au urmat. Vrem să onorăm acești oameni simplii, care din firimiturile lăsate de războaie și-au reclădit viețile prin credință în Dumnezeu, au ținut la identitatea lor și nu s-au dezis de tradiții.

Într-o perioadă aparent mai calmă a istoriei vrem ca acest spectacol să fie un almanah figurativ al ultimilor 100 de ani, să readucem prin dans, muzică, fragmente de opere literare, jurnale și cu ajutorul proiecțiilor o parte din trăirile, sentimentele strămoșilor noștrii, să reflectăm asupra unor situații, care astăzi par a fi hilare dar în perioadele întunecate ale istoriei erau adevăruri de toate zilelesau asupra fenomenului recent al emigrării masive a forței de muncă.

Credem că această țară trebuie să fie în primul rând mândră de valorile proprii și să-și caute identitatea în rădăcinile ei, printre aceste rădăcini fiind și folclorul autentic, bogat și divers. Numai așa putem să ne înălțăm la rangul celorlator țări europene și să facem parte și noi în viitoarele secole din Concertul European.

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Silló Dalma Orsolya

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

13-05-2018 19:00

1 500.00
101 Literatură și artă plastică

2018 - Promovarea publicațiilor Editura Harghita

Expozoiție din lucrările elevilor din Liceul Nagy István.

Editura Harghita

Mihály Gergő

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

11-05-2018 15:55

0.00
102 Porțile deschise

2018 - Porțile deschise

Elevii și profesorii școlii locale au prilejul să cunoască viața casei familiale și să petreacă câteva ore alături de membrii acesteia. Acest program este deschis tuturor.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Csiszer Judit-Éva

Frumoasa - Csíkszépvíz

11-05-2018 12:00

50.00
103 Zi deschisă la Peștera Șugău

2018 - Să cutreierăm în Ținutul Secuiesc

Servicul Public Salvamont va organiza o zi deschisă la Peștera Șugău. Cei interesați pot traversa o parte a peșteri cu ghiduri din cadrul echipei de salvare salvaspeo.

Serviciul Public Salvamont

Fekete Örs

Voșlăbeni - Vasláb

11-05-2018 12:00

0.00
104 Reabilitarea unui traseu turistic montan

2018 - Să cutreierăm în Ținutul Secuiesc

Serviciul Public Salvamont va reabilita traseul turistic montan  Frumoasa - Muntele Păgânilor cu ajutorul copiilor din zona Frumoasa.

Serviciul Public Salvamont

Fekete Örs

Frumoasa - Csíkszépvíz

11-05-2018 10:00

0.00
105 Grădinarii pricepuţi!

2018 - Grădinarii pricepuţi!

Vineri, 11.05.2018, în cadrul Zilelor Tineretului, beneficiarii Centrului de Plasament Bilbor, sub îndrumarea educatorilor Sofronia Mirela şi Trif Daniela au semănat legume pe parcela arabilă din curtea instituţiei. Am ţinut neapărat să păstrăm tradiţiile locale şi astfel am reuşit să semănăm şi în acest an ceapă, morcovi, sfeclă, ţelină, pătrunjel, ridichi, salată, mazăre, fasole, dovlecei. Atât copiii cât şi tinerii au fost foarte încântaţi de această activitate, pauzele fiind dedicate savurării îngheţatei. Ca şi anul trecut vom continua întreţinerea parcelei cu legume, iar la toamnă vom asigura "cămara" cu o parte din necesarul de legume din cultivarea proprie.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Trif Letiția

Bilbor - Bélbor

11-05-2018 10:00

0.00
106 Concurs de recital poezii cu titlul „Fától fáig, verstől versig”, ediția a XVI-lea

2018 - Festivaluri şi concursuri pentru tineret de cântec popular, teatru şi poveşti, recital poezii

Pe data de 11 mai, vineri s-a organizat concursul de recital poezii cu titlul „Fától fáig, verstől versig”, ediția a XVI-lea la Porumbenii Mari. Au participat concurenți mai mici, din clase pregătitoare până în clasa a VIII-a din localități harghitene și din județele vecine. Organizatorii evenimentului în acest an au fost: Școala Generală din Porumbenii Mari, Inspectoratul Județean Harghita, Asociația VILLA GALAMB-RAK-TAVA, Consiliul Județean Harghita și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita. S-au prezentat cca 70 elevi din 30 localități, ne-a informat d-na Bálint Hajnal, directoarea școlii și Zsidó Annamária, profesoară de limba și literatura maghiară. Concursul a avut loc în Casa de Cultură Feleki Miklós începând cu oprele 9.00. Intrarea era liberă.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

P. Buzogány Árpád

Porumbenii Mari - Nagygalambfalva

11-05-2018 09:00

1 000.00
107 Zilele Tineretului 2018

2018 - Programul Consiliului Județean Harghita pentru Ziua Națională a Tineretului în județul Harghita pe anul 2018

Activitățile programului includ organizarea evenimentului de mai multe zile închinate aniversării „Zilei Naţionale a Tineretului”. În cadrul acestui eveniment vor avea loc activități culturale, științifice, sportive, educative, informative sau de formare, prezentări și workshopuri adresate tinerilor, respectiv diferite acțiuni de colaborare cu organizații neguvernamentale de tineret în vederea implementării și desfășurării  programelor și proiectelor comune de tineret, ca de exemplu:

- prezentări și workshopuri cu teme ca:

-motivație și carieră

-stilul de viață sănătos

-comunicație, curriculum vitae, scrisoare motivațională

-comunicația online, finanțele, promovarea imaginii, marketingul și pr-ul organizațiilor neguvernamentale și ale întreprinderilor mici

-întreprizători locali tineri, prezentarea bunelor practici

-agriculturi tineri locali – strategii pentru începători

-practicarea turismul montan în siguranță

-activitatea salvamontiștilor, exemplu de urmat

-activități sportive ca: drumeție, tiroliană, tehnici esențiale de supraviețuire în natură, însușirea comportamentului în zone montane, refacerea marcării traseelor turistice și alte activități outdoor

- masă rotundă cu tema organizării evenimentelor culturale cu și pentru tineri

- activități workshop artistice cu elevi

-activități gastronomice

-activități de șah

-alte activități culturale, științifice, sportive, educative, informative sau de formare adresate tinerilor.

 

 

Direcţia Generală Programe Proiecte Și Achiziții Publice

Kardalus Enikő

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

11-05-2018 08:00

7 000.00
108 SINTEZE - SALONUL NAŢIONAL DE ARTĂ PLASTICĂ TEMEIURI - 2018, Miercurea-Ciuc

2018 - Programe de arte vizuale 2018

Manifestarea recunoscută prin caracterul său internaţional şi itinerant, va reunii pe simeze artişti plastici profesionişti membrii ai Uniunii Artiştilor Plastici din România, dar şi tineri absolvenţi ai universităţilor de profil, care vor prezenta iubitorilor de artă lucrări de pictură, grafică şi artă decorativă.
Expoziția va fi organizată de Consiliul Județean Harghita prin CCJH în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, Centrul Cultural H.D.U. și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară "Pro Cultura Siculi".
Sensibilitatea dar şi dramatismul liric al lucrărilor conturează clar viziunile plastice, tendinţele şi năzuinţele participanţilor de pe teritoriul țării.
Miercurea Ciuc va deveni gazda  Salonului Internaţional de Artă Temeiuri. Lucrările de pe teritoriul întregii țări se vor colecta în București și prima dată vor fi expuse la Mujeul Județean de Artș Prahova, Ploiești de unde se va efectua transportul lor la Miercurea-Ciuc.
Expoziţia se va desfăşura în perioada 10-31 mai 2018. Locația expoziției: Sala Marmură a Casei de Cultură a Sindicatelor. Expoziţia va fi mediatizată corespunzător şi se vor tipării materiale publicitare necesare derulării optime ale programului.
Pe parcursul expoziției vor avea loc prezentări ale axpoziției în special elevilor liceelor de specialitate.

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Botár László

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

10-05-2018 18:00

1 600.00
109 Muzică clasică de primăvară

2018 - Săptămâna Tineretului

Cu ocazia recitatului elevii au posibilitatea de a prezenta cele însuşite în cursul semestrului II. Totodată e un prilej pentru cunoaşterea de sine, ocazie pentru realizare.

Școala Populară de Artă

Vitos Gyöngyi

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

10-05-2018 17:00

0.00
110 Întâlnirea Tarafurilor Populare din Transilvania, ediţia a XIII- a

2018 - Programe culturale regionale remarcabile

Întâlnirea, organizată anual din 2006, cu timpul a devenit un eveniment cu mai mult de o sută de participanți. Profesioniști de renume din țară și străinătate țin cursuri, prezentări de nivel înalt, ateliere de lucru pentru cei interesați în muzica populară ardelenească. Marile interpretări colective a muzicii populare seară de seară, până târziu în noapte încurajează toți muzicienii prezenți să cultive această importantă comoară culturală la un nivel cât mai înalt. Anul acesta, sâmbătă, în cadrul concertului de gală, două trupe  ardelene remarcabile vor prezenta program comun, după care va urma, ca și în anii anteriori, casa dansului popular pentru publicul larg. O deosebită plăcere reprezintă faptul că tot mai mulți tineri muzicieni participă la acest eveniment, datorită răspândirii în ultimul timp și în Ardeal a predării muzicii populare

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Silló Dalma Orsolya

Lunca de Jos - Gyimesközéplok

10-05-2018 16:00

5 000.00
111 Prezentarea meșteșugurilor populare la Sândominic

2018 - Promovarea meșteșugurilor populare pentru elevi

În curtea casei muzeale (Guzsalyas Ház) la Sândomonic meşterii Majorchik Irén, Bodó Julianna, Sándor Erzsébet, Bács Magdolna, Kurkó Veronika și Both Erzsébet vor învăţa prelucrarea cânepii pentru elevi din Şcoala Generală dr. Lukács Mihály din Plăieşii de Jos și Plăieșii de Sus. 

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Salló Szilárd

Sândominic - Csíkszentdomokos

10-05-2018 13:00

2 200.00
112 Zilele tineretului 2018

2018 - Zilele tineretului 2018

Prezentarea unor tehnici de autoaparare.

Serviciul Public de Pază al Obiectivelor de Interes Judeţean

Gidró Géza

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

10-05-2018 13:00

0.00
113 Săptămâna tineretului în județul Harghita

2018 - Să cutreierăm în Ținutul Secuiesc

Program: 10 Mai între orele 12:00-18:00, Parkul central, Miercurea Ciuc

Serviciul Public salvamont va organiza o prezentare complexa al activități salvatorilor montani, salvatorilor speologi, a scafandrilor și a echipei de salvare cu câini.

Serviciul Public Salvamont

Fekete Örs

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

10-05-2018 12:00

0.00
114 “Acum aș proceda altfel” - mini-conferință cu elevi

2018 - Zilele tineretului în Ocland

Discuții tematice între actuali și foști elevi ai școlii despre problemele și modul de viață al adolescenților. 

Şcoala Specială Ocland

Miklós Mónika

Ocland - Oklánd

10-05-2018 12:00

0.00
115 Tîrg de carte

2018 - Susţinerea unor festivaluri de importanţă naţională şi internaţională

În perioada 10-13 mai 2018 Municipiul Miercurea Ciuc organizează Târgul de Carte Csíkszeredai Könyvvásár.   Centru Cultural Judeţean Harghita participă în calitate de partener. Continuatoare a târgului de carte inițiat în 2016, evenimentul purtând o nouă denumire, și cu o ofertă îmbogățită și îmbunătățită își așteaptă vizitatorii iubitori de cultură în Arena Erőss Zsolt.

Organizatorii târgului au pregătit o bogată paletă de manifestări. În decursul celor patru zile ale evenimentului vor avea loc întâlniri ale autorilor cu cititorii, recitări și lecturi, convorbiri literare, concerte, expoziții și atractive programe pentru copii. În zilele premergătoare târgului, ca un preludiu al acestuia, vor fi proiecții de filme prezentând recente adaptări cinematografice ale unor opere literare contemporane.

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Silló Dalma Orsolya

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

10-05-2018 10:49

5 000.00
116 Editarea - ziarul școlii

2018 - Saptamana tineretului

Atelierul educațional este o prezentarea a procesului jurnalismului, este o inițiativă de cotidianul Editura Harghita Nepe. Programul se va desfășura în Liceul de Artă Nagy Istvțn din Miercurea Ciuc și pot participa elevii din clasele superioare ale liceelor din zona Ciuc care iau parte la elaborarea ziarului școlar.

Editura Hargita Nepe

Lõrincz Csaba Levente

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

10-05-2018 10:00

0.00
117 Zilele Tineretului 2018

2018 - Programul Consiliului Județean Harghita pentru Ziua Națională a Tineretului în județul Harghita pe anul 2018

Zilele Tineretului 2018 se vor desfășura în perioada 7-11 mai 2018.

Activitățile programului includ organizarea evenimentului de mai multe zile închinate aniversării „Zilei Naţionale a Tineretului”. În cadrul acestui eveniment vor avea loc activități culturale, științifice, sportive, educative, informative sau de formare, prezentări și workshopuri adresate tinerilor, respectiv diferite acțiuni de colaborare cu organizații neguvernamentale de tineret în vederea implementării și desfășurării  programelor și proiectelor comune de tineret, ca de exemplu:

- prezentări și workshopuri cu teme ca:

-motivație și carieră

-stilul de viață sănătos

-comunicație, curriculum vitae, scrisoare motivațională

-comunicația online, finanțele, promovarea imaginii, marketingul și pr-ul organizațiilor neguvernamentale și ale întreprinderilor mici

-întreprizători locali tineri, prezentarea bunelor practici

-agriculturi tineri locali – strategii pentru începători

-practicarea turismul montan în siguranță

-activitatea salvamontiștilor, exemplu de urmat

-activități sportive ca: drumeție, tiroliană, tehnici esențiale de supraviețuire în natură, însușirea comportamentului în zone montane, refacerea marcării traseelor turistice și alte activități outdoor

- masă rotundă cu tema organizării evenimentelor culturale cu și pentru tineri

- activități workshop artistice cu elevi

-activități gastronomice

-activități de șah

-alte activități culturale, științifice, sportive, educative, informative sau de formare adresate tinerilor.

Direcţia Generală Programe Proiecte Și Achiziții Publice

Kardalus Enikő

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

10-05-2018 08:00

0.00
118 Festivalul de cultură și de tradiții secuiești

2018 - Program dedicat tineretului

Prezentarea culturii și tradițiilor secuiești în cadrul unui festival și antrenarea comunităților locale. În cadrul programului vor avea loc spectacole de teatru de dansuri populare și concerte și organizarea zilei gastronomiei locale.

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Polgár Csaba

Lăzarea - Gyergyószárhegy

09-05-2018 18:00

600.00
119 Mesaj muzical

2018 - Săptămâna Tineretului

În prima parte a programului vor fi interpretate cântece populare şi melodii de muzică uşoară studiate de elevi în acest an şcolar, iar la sfârşitul spectacolului va fi executat un colaj de cântece dedicate de Ziua Mamei. Elevii vor cânta nu numai individual ci şi în anumite formaţii, iar şi în cor, în timpul căreia vor fi acompaniate de profesoara de pian a Şcolii Populară de Artă, Szabó Gabriella.

Școala Populară de Artă

Vitos Gyöngyi

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

09-05-2018 18:00

0.00
120 Zilele porților deschise

2018 - Zilele porților deschise la Centrul de Plasament Familial nr. 2

Zilele porților deschise

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Kopacz András

Sînsimion - Csíkszentsimon

09-05-2018 15:00

0.00
121 Zilele porților deschise

2018 - Zilele porților deschise la Centrul de Plasament Familial nr. 2

Zilele porților deschise la Centrul de Plasament Familial nr. 2, Casa Sâncrăieni

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Kopacz András

Sâncrăieni - Csíkszentkirály

09-05-2018 15:00

0.00
122 Buchet muzical de mai

2018 - Săptămâna Tineretului

Elevii din Mădăraş din secţia pian şi sintetizator vor prezenta cântece de copii şi piese artistice clasice.

Școala Populară de Artă

Vitos Gyöngyi

Mădăraș - Csíkmadaras

09-05-2018 13:00

0.00
123 Concurs de literatură pentru tineret în comuna Subcetate

2018 - Servicii de bibliotecă pentru comunităţi mici – program în colaborare cu bibliotecile din judeţ

Preferinţele de lectură exprimate în prealabil de către elevi se reunesc în cadrul unei expoziţii de carte. Participanţii vor identifica operele literare pe baza unor citate reprezentative selectate de către organizatori. Câştigătorii vor fi premiaţi.

 

Biblioteca Judeţeană Kájoni János

Bedő Melinda

Subcetate - Gyergyóvárhegy

09-05-2018 12:00

600.00
124 Glasul viorii

2018 - Săptămâna Tineretului

Copii din Cozmeni din secţia vioară populară vor prezenta cântece şi melodii populare.

Școala Populară de Artă

Vitos Gyöngyi

Cozmeni - Kozmás

09-05-2018 12:00

0.00
125 Zilele Tineretului 2018

2018 - Programul Consiliului Județean Harghita pentru Ziua Națională a Tineretului în județul Harghita pe anul 2018

Zilele Tineretului 2018 se vor desfășura în perioada 7-11 mai 2018.

Activitățile programului includ organizarea evenimentului de mai multe zile închinate aniversării „Zilei Naţionale a Tineretului”. În cadrul acestui eveniment vor avea loc activități culturale, științifice, sportive, educative, informative sau de formare, prezentări și workshopuri adresate tinerilor, respectiv diferite acțiuni de colaborare cu organizații neguvernamentale de tineret în vederea implementării și desfășurării  programelor și proiectelor comune de tineret, ca de exemplu:

- prezentări și workshopuri cu teme ca:

-motivație și carieră

-stilul de viață sănătos

-comunicație, curriculum vitae, scrisoare motivațională

-comunicația online, finanțele, promovarea imaginii, marketingul și pr-ul organizațiilor neguvernamentale și ale întreprinderilor mici

-întreprizători locali tineri, prezentarea bunelor practici

-agriculturi tineri locali – strategii pentru începători

-practicarea turismul montan în siguranță

-activitatea salvamontiștilor, exemplu de urmat

-activități sportive ca: drumeție, tiroliană, tehnici esențiale de supraviețuire în natură, însușirea comportamentului în zone montane, refacerea marcării traseelor turistice și alte activități outdoor

- masă rotundă cu tema organizării evenimentelor culturale cu și pentru tineri

- activități workshop artistice cu elevi

-activități gastronomice

-activități de șah

-alte activități culturale, științifice, sportive, educative, informative sau de formare adresate tinerilor.

Direcţia Generală Programe Proiecte Și Achiziții Publice

Kardalus Enikő

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

09-05-2018 08:00

1 000.00
126 Moştenire cioplită în lemn

2018 - Săptămâna Tineretului

În data de 08 mai 2018, de la orele 1600, în cabinetul de tehnologie a prelucrării lemnului de la Liceul Tehnologic “Gábor Áron”se poate vizita expoziţia celor 12 cursanţi-elevi ai Şcolii Populare de Artă şi Meserii din judeţul Harghita,secţia sculptură în lemn,exponate din anul 2017/2018.  În cadrul expoziţiei,vizitatorii(publicul) pot cunoaşte diferite tehnici de sculptură în lemn,de la cele mai simple,până la cele mai preţioase tehnici folosite în sculptură. Prin exponatele elevilor încercăm să păstrăm tradiţiile şi obiceiurile din acest domeniu,şi să le transmitem generaţiei tinere.

Școala Populară de Artă

Vitos Gyöngyi

Vlăhița - Szentegyháza

08-05-2018 16:00

0.00
127 Conferința economică în cadrul evenimentului ''Săptămâna Tineretului'' din județul Harghita

2018 - Județul Harghita: Mediu Atrăgător pentru afaceri

Scopul forumului este de a prezenta oportunități actuale de proiecte pentru persoanele interesate, iar evenimentul se adresează tuturor tinerilor care doresc să se întoarcă acasă din străinătate.

În cadrul evenimentului, vor fi prezentate oportunitățile actuale de proiecte agricole și anunțuri legat cu proiectul Start Up Nation 2018 - Fonduri Nerambursabile.

În cadrul forumului vor fi prezenți tineri antreprenori de succes care și-au început deja propria afacere și o conduc cu succes.

 

 

 

Agentia de Dezvoltare Judeteana Harghita

Sipos Róbert

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

08-05-2018 11:00

0.00
128 Bursa Profesiilor 2018

2018 - Bursa Profesiilor 2018

Mai mulți  specialişti din diferite  domenii de activitate şi -au prezentat profesia. Domeniile prezentate: sănătate, jandarmerie-poliţie, dom.economic, mass media, inginerie, educaţie, justiţie, arte, etc.

Specialiştii invitaţi au prezentat domeniul de activitate, capacităţile necesare practizării profesiei, au dat informaţii despre cerinţele actuale ale pieţii muncii, au relatat latura pozitivă şi negativă ale profesiei respective. Prezentările au fost urmate de  conversaţii interactive, unde elevii au primit răspunsuri, informaţii utile referitoare la profesia aleasă.

Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Harghita

Szabó Irén Ottília

Cristuru Secuiesc - Székelykeresztúr

08-05-2018 09:19

687.20
129 Zilele Tineretului 2018

2018 - Programul Consiliului Județean Harghita pentru Ziua Națională a Tineretului în județul Harghita pe anul 2018

Activitățile programului includ organizarea evenimentului de mai multe zile închinate aniversării „Zilei Naţionale a Tineretului”. În cadrul acestui eveniment vor avea loc activități culturale, științifice, sportive, educative, informative sau de formare, prezentări și workshopuri adresate tinerilor, respectiv diferite acțiuni de colaborare cu organizații neguvernamentale de tineret în vederea implementării și desfășurării  programelor și proiectelor comune de tineret, ca de exemplu:

- prezentări și workshopuri cu teme ca:

-motivație și carieră

-stilul de viață sănătos

-comunicație, curriculum vitae, scrisoare motivațională

-comunicația online, finanțele, promovarea imaginii, marketingul și pr-ul organizațiilor neguvernamentale și ale întreprinderilor mici

-întreprizători locali tineri, prezentarea bunelor practici

-agriculturi tineri locali – strategii pentru începători

-practicarea turismul montan în siguranță

-activitatea salvamontiștilor, exemplu de urmat

-activități sportive ca: drumeție, tiroliană, tehnici esențiale de supraviețuire în natură, însușirea comportamentului în zone montane, refacerea marcării traseelor turistice și alte activități outdoor

- masă rotundă cu tema organizării evenimentelor culturale cu și pentru tineri

- activități workshop artistice cu elevi

-activități gastronomice

-activități de șah

-alte activități culturale, științifice, sportive, educative, informative sau de formare adresate tinerilor.

Direcţia Generală Programe Proiecte Și Achiziții Publice

Kardalus Enikő

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

08-05-2018 08:00

200.00
130 Proiectarea filmului documentar Ultra

2017 - Managementul cunoaşterii, Conferinţe, Forumuri

I. Proiecţie KineDok
luni, 7 mai 2018, ora 20.00
Centrul Cultural Județean Harghita (Miercurea Ciuc, Bl. Timișoarei, nr. 4)

KineDok powered by One World Romania este un program de distribuție alternativă de film documentar ce își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. Programul se desfăsoară în paralel în 7 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Norvegia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. În cadrul celei de-a patra ediții, 16 documentare produse în țările partenere vor fi proiectate în numeroase spații neconvenționale din țară. Sub forma unei experienţe care trece dincolo de pereţii tradiţionali ai sălii de cinema, Kinedok invită publicul nu doar să vadă un film pe un ecran mare, ci chiar să se întâlnească cu realizatorii sau protagoniştii filmelor favorite într-un mediu informal.

Titlu (română): ULTRA

Durată: 81
Regizor: Balázs Simonyi
Limbă originală: ungară
Anul: 2017
Țara: Ungaria

„ULTRA” este un documentar creativ despre oameni care își dedică viața alergării, pentru a concura în acest voiaj radical. Filmul urmărește patru protagoniști, printre care și regizorul Balázs Simonyi, care se confruntă cu dificultăți extreme și întrec limitele rezistenței, atât fizice, cât și psihice. Fie că aleargă pentru a scăpa de viața de zi cu zi, pentru a-și contesta îmbătrânirea sau pentru a căuta supernaturalul, fiecare atlet gustă nemurirea și își testează propria mortalitate. Pentru unii dintre ei este o terapie, pentru alții este o compensație sau o călătorie. „ULTRA” este o dramă umană emoțională, un film orientat către personaje, povestit dintr-un unghi anti-eroic. Filmul urmărește protagoniștii pe un drum lung de 246 kilometri de contemplare și auto-descoperire, și oferă acces la gândurile și emoțiile pure ale atleților obișnuiți.

Trailer: https://youtu.be/0fV78cXiWoo
Pagina de facebook: https://www.facebook.com/ultradocumentary/

Intrarea este liberă.

Organisator local: Centrul Cultural Județean Harghita.
Proiecțiile fac parte din proiectul KineDok, implementat de Asociația One World România cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Ferencz Angela

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

07-05-2018 20:00

0.00
131 Editare pagină -Sapinépe

2018 - Saptamana tineretului

Crearea unui buletin informativ împreună cu studenții de la Universitatea Sapiencia din Transilvania.

Editura Hargita Nepe

Lõrincz Csaba Levente

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

07-05-2018 17:00

0.00
132 Buli a léleknek

2018 - Programe dedicate Anului Tineretului

Sprijinirea elevilor în luarea unei decizii conștiente cu privire la alegerea carierei profesională/însușirea unor strategii de managementul stresului și dezvoltarea cunoașterii de sine/feedback prin testimoniale redactate de elevi cu tema:Ce am realizat în urma activității?/vor beneficia 30 de elevi din cadrul programului "Buli a leleknek"

Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Harghita

Szabó Irén Ottília

Odorheiu Secuiesc - Székelyudvarhely

07-05-2018 13:54

2 500.00
133 Forum despre tineret: siguranța online.

2017 - Managementul cunoaşterii, Conferinţe, Forumuri

Eveniment cu ocazia Zilelor Tineretului, la 7 mai ora 12 la sediul CCJHr. Am invitat specialiști în domeniu la masă rotundă. Am editat revista Kisokos Nagyokos pe tema respectivă.

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Ferencz Angela

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

07-05-2018 12:00

3 000.00
134 Debut de tinere talente

2018 - Săptămâna Tineretului

  În faţa părinţilor, elevii şcolii vor prezenta un spectacol de muzică unde vor cânta melodii pe diferite instrumente (pian, flaut, vioară) . Profesorul Udvari Robert va susţine cursuri de dans popular pentru copii şi cursuri canto populare pentru participanţi.

Școala Populară de Artă

Vitos Gyöngyi

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

07-05-2018 11:00

0.00
135 Vernisajul expoziției Spațiul tineretului 2018

2018 - Expoziții la Galeria de Artă a Consiliului Județean Harghita

Creează posibilitate pentru artiștii tineri ale căror vârstă este cuprinsă între 16-35 de ani de a se manifesta în viața artistică a județului

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Ferencz Zoltán

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

07-05-2018 10:20

520.00
136 Eveniment grastronomic cu Bucătăria Secuieasă

2018 - Obiceiuri gastronomice cu Bucătăria Secuiească

Promovarea obiceiuri și valorilor gastronomice cu Bucătăria Secuiească și copii de la Fundația Szent Ferenc din Șumuleu Ciuc.

Editura Hargita Nepe

Lõrincz Csaba Levente

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

07-05-2018 10:00

0.00
137 Zilele Tineretului 2018

2018 - Programul Consiliului Județean Harghita pentru Ziua Națională a Tineretului în județul Harghita pe anul 2018

Zilele Tineretului 2018 se vor desfășura în perioada 7-12 mai 2018.

Activitățile programului includ organizarea evenimentului de mai multe zile închinate aniversării „Zilei Naţionale a Tineretului”. În cadrul acestui eveniment vor avea loc activități culturale, științifice, sportive, educative, informative sau de formare, prezentări și workshopuri adresate tinerilor, respectiv diferite acțiuni de colaborare cu organizații neguvernamentale de tineret în vederea implementării și desfășurării  programelor și proiectelor comune de tineret, ca de exemplu:

- prezentări și workshopuri cu teme ca:

-motivație și carieră

-stilul de viață sănătos

-comunicație, curriculum vitae, scrisoare motivațională

-comunicația online, finanțele, promovarea imaginii, marketingul și pr-ul organizațiilor neguvernamentale și ale întreprinderilor mici

-întreprizători locali tineri, prezentarea bunelor practici

-agriculturi tineri locali – strategii pentru începători

-practicarea turismul montan în siguranță

-activitatea salvamontiștilor, exemplu de urmat

-activități sportive ca: drumeție, tiroliană, tehnici esențiale de supraviețuire în natură, însușirea comportamentului în zone montane, refacerea marcării traseelor turistice și alte activități outdoor

- masă rotundă cu tema organizării evenimentelor culturale cu și pentru tineri

- activități workshop artistice cu elevi

-activități gastronomice

-activități de șah

-alte activități culturale, științifice, sportive, educative, informative sau de formare adresate tinerilor.

Direcţia Generală Programe Proiecte Și Achiziții Publice

Kardalus Enikő

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

07-05-2018 10:00

300.00
138 Csíki Majális - Preocupări interactive

2018 - Preocupări interactive

În cadrul programului Csíki Majális Şcoala Populară de Artă şi Meserii va organiza preocupări interactive unde participanţii vor însuşi cunoştinţele şi vor încerca următoarele activităţi: arta lemnului, ceramică, arta pâslăriei, dulgherie, înşirare de mărgele.

Școala Populară de Artă

Vitos Gyöngyi

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

05-05-2018 12:00

3 500.00
139 Csíki Majális

2018 - Programe dedicate culturii ceangăi

La primul sfârșit de săptămână a lunii mai v-a fi organizat evenimentul ,,Csíki Májális”. Datorită impresiilor pozitive primite din anii precedenți a programelor culturale și anul acesta Asociația Viscol-Szellő Egyesület din Coșnea va fi partener și participant la eveniment. Locul evenimentului va fi Parcul Central și împrejurimea acestuia din Miercurea-Ciuc.

Asociația Aktív Közélet Egyesület este gazda, care încercă an de an să asigure pentru toate tipurile de vârstă atât programe culturale cât și educațiile, sportive invitând și încadrând mai multe asociații respectiv  firme cu speranța îmbogățirii programelor.

Vor fi programe precum: târg meșteșugăresc, gătire comunitară(pentru regiunile Ciucul de Sus, Ciucul de Jos, Valea Ghimeșului), jocuri sportive, skirtbike și spectacole culturale ale trupelor de dansuri din regiune.

Programul cultural al Asociație Viscol-Szellő Egyesület va fi asigurată de interpreții soliști Vrencsán Anita, Vaszi Levente, Trupa de Dansuri Populare din Coșnea respectiv muzicanții din Coșnea – Formația ,,Zugató,,. Repertoarul spectacolului v-a cuprinde muzică , dansuri și povestiri comice de pe Valea Ghimeșului.

            Practicarea și redarea culturii noastre în alte comunități  sporește conștiința, cea ce este foarte importantă pentru o minoritate.

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Silló Dalma Orsolya

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

05-05-2018 11:18

1 000.00
140 Spectacol de primăvară

2018 - Programe pentru Anul Tineretului

Spectacol de primăvară, va avea loc la Şcoala Gimnazială József Attila, pe data 4 mai, de la ora 17.00 . Durata spectacolului este o oră. Spectacol de balet care este prezentată prin coreografie de dans balet: I. Dansul fluturaşilor, II. Curcubeul, III. Sosirea păsărilor, IV. Valsul florilor. Performanţă de pian care este prezentată prin cântarea elevilor la pian.

Școala Populară de Artă

Vitos Gyöngyi

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

04-05-2018 17:00

0.00
141 Tabăra fotodocumentară Pe urmele lui Orbán Balázs în comuna Plăieșii de jos

2018 - Programe privind realizarea, prelucrarea şi arhivarea fotografiilor etnografice

Obiectivul principal al taberei este documentarea şi popularizarea peisajelor, oamenilor şi a obiceiurilor din comuna Plăieșii de jos prin fotografii realizate de către artiştii fotografi invitaţi.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Balázs Ödön

Plăieșii de Jos - Kászonaltíz

04-05-2018 14:00

800.00
142 Primăvara Eco- Sănătatea pentru toți

2018 - Colaborare cu instituţii de învăţâmânt în cadrul programului naţional „Şcoala altfel”

La eveniment vor participa elevi ai Școlii Gimnaziale Liviu Rebreanu din Miercurea -Cicuc, elevi ai Colegiului Național Octavian Goga din Miercurea-Ciuc și elevi de la Liceul Teoretic Marin Preda din Odorheiul-Secuiesc. Participanții vor expune în sala de conferințe a Bibliotecii desene tematice. Elevii vor fi premiați. Vor mai lua parte la eveniment și invitații noștri speciali Popovici Gabriel-Nicolai din partea Direcției Sanitar Veterinare pentru Siguranța Alimentelor Harghita și doamna doctor Ciobotaru Adela, medic de familie.

Biblioteca Judeţeană Kájoni János

Haţegan Corina

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

04-05-2018 07:53

557.00
143 Programul ”Csiki Majalis”

2018 - Să cutreierăm în Ținutul Secuiesc

Program: 5-6 Mai de la ora 12.00 - 18:00

Copii și tineri vor putea participa în următoarele programe organizate de Salvamont:

- Program de cățărare pentru copiii

- Tiroliană

Serviciul Public Salvamont

Fekete Örs

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

03-05-2018 12:00

0.00
144 Universitatea de Vară de Muzică Veche Miercurea Ciuc ediția XI.

2018 - Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc și Universitatea de Vară de Muzică Veche ediția XI.

Universitatea de Vară de Muzică Veche Miercurea Ciuc ediția a XI-a va avea loc în perioada 8–13 iulie 2018 în Colegiull Național Márton Áron. În acest an vor avea loc zece cursuri de măiestrie cu profesori invitați din țară și din străinătate, de la care participanții vor avea posibilitatea de a primi îndrumări privind interpretarea autentică a muzicii veche.

Scopul cursului este dezvoltarea competenţelor de interpretare autentică a muzicii veche, cu instrumente muzicale de epocă și de a da mai departe această cunoștință și curiozitate tineriilor care vor putea ține în viața muzica veche ca patrimoniu cultural național care face parte din patrimoniului European.

Cursurile de măiestrie sunt:

  • Vioară barocă – Piroska Vitárius (Ungaria)
  • Clavecin și basso continuo – Mária Fülöp  (Elveția)
  • Flaut drept și flaut oblic – Zoltán Széplaki (Ungaria)
  • Canto – Angela Șindeli (România)
  • Canto – Réka Palócz (Ungaria)
  • Lăută și chitară – István Kónya (Ungaria)
  • Viola da gamba și violone – István Csata (România)
  • PercuțiePercuția în muzica veche, curs cameral de percuție: jocuri muzicale, improvizație, construire de fraze muzicale – Roland Kasza, și Balázs Sudár (Ungaria)
  • Formație de muzică renascentistă (curs principal) – Rumen István Csörsz (Ungaria)
  • Dans renascentist și dans baroc (se desfășoară cu minimum 6 participanți)  – Anikó Szabó (România)

Cursurile sunt deschise pentru participanți de la vârsta de 10 ani și înscrieriile se fac până la data de 11 iunie 2018.

Pentru mai multe detalii: www.regizene.ro

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Fazakas Gabriella

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

02-05-2018 08:51

25 000.00
145 Cronica mulţimii

2018 - Programe pentru Anul Tineretului

 La expozitie a participat 12 studenti" :- 4 de anul 1. 4 de anul 2, 3 din anul 3 si una din anul 5. La vernisaj a tinut cuvinte Balázs József. Studentii au primit cadouri. La vernisaj au fost prezenti cca 5O oameni. In cartea de vizita putem citi multe laudare, ce foloseste ptr.activitate in viitor.

Școala Populară de Artă

Vitos Gyöngyi

Gheorgheni - Gyergyószentmiklós

26-04-2018 18:00

0.00
146 Pe urmele Sfântului Ladislau pe tărâmul săsesc - CCJHR - Tabără fotografică

2018 - Programul Foto al Centrului Cultural Județean Harghita

La invitația Parohiei romano-catolice din Mediaș va avea loc tabăra de fotografie a Centrului Cultural Județean Harghita, în perioada 25–28 aprilie 2018. Pe parcursul taberei cei zece fotografi vor porni pe urmele Sfântului Ladislau și vor explora patrimoniul cultural din satele săsești.
Frescele din bisericile fortificate, evangelice din localitățile săsești ne confirmă existența cultului Sfântului Ladislau nu doar în Ținutul Secuiesc, dar și în alte teritorii a regatului istoric al Ungariei, în ținutul așezărilor săseşti.
Tabăra de fotografie a Centrului Cultural Județean Harghita revine a treia oară în această regiune, iar prin fotografii eternizează viața cotidiană, valorile etnografice și arhitecturale. Cu această ocazie se va acorda o atenție sporită patrimoniului cultural care se leagă de Sfântul Ladislau.   
Materialul taberei fotografice va fi prezentat în cadrul viitoarelor expoziții fotografice.
Fotografi invitați: din Miercurea Ciuc - Vajk István Szigeti, Rafael Török, Lehel Szőcs, din Bălan -  Szilárd Kis, din Lutița - Lóránt Fülöp, din Sfântu-Gheorghe - László Kovács, din Odorheiu-Secuiesc - Bálint Előd Erdély, Hunor Magyari, Attila Balázs.
Conducătorul artistic al taberei este fotograful Gyula Ádám.  

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Fazakas Gabriella

Alte localităţi - Más települések

25-04-2018 16:32

4 500.00
147 Concert pentru copii " Póra Zoli & Stone Hill

2018 - Concert pentru copii "Evilági zenerege"

Acest program are scopul de a completa oferta culturală din zonă,aceste concerte fiind rare sau lipsind din viața culturală a localităților.

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Polgár Csaba

Lăzarea - Gyergyószárhegy

25-04-2018 12:00

1 525.00
148 Concert pentru copii " Póra Zoli & Stone Hill

2018 - Concert pentru copii "Evilági zenerege"

Acest program are scopul de a completa oferta cultural[ din zonă,aceste concerte fiind sau lipsind din viața culturală a localităților.

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Polgár Csaba

Ciumani - Gyergyócsomafalva

25-04-2018 10:00

1 525.00
149 Teatrul de păpuși "Világszép Nádszál"

2018 - Teatrul de păpuși "Világszép Nádszál"

Prin acest program se creaző posibilitatea vizionőrii de spectacole copiilor din mediul rural.

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Polgár Csaba

Ditrau - Gyergyóditró

25-04-2018 09:00

550.00
150 Workshop Internaţional de Arte Vizuale FREE CAMP - 2018, ediția a XIV-a

2018 - Programe de arte vizuale 2018

Tabăra FREE Camp este un proiect internaţional de artă plastică şi un atelier cu caracter tipic urban. De obicei se desfăşoară într-un spaţiu din centrul oraşului Miercurea Ciuc. Cu această ocazie imobilul devine pentru o săptămână un atelier de creaţie. Tabăra FREE CAMP este un for internaţional al artiştilor care asigură o interactivitate între artişti, dă prilej la multiple comunicări, fie între creatori, fie relatarea momentului artistic către public. .
- Workshopull din 2018 va fi al patrusprezecelea ediţie în propagarea fenomenului cotidian în artele vizuale autohtone şi invers, în realizarea relatării valorilor noastre spirituale către parteneri.
- Generează noi contacte internaţionale interactive cu scopul valorificării acestora în interesul Ţinutului Secuiesc.

- Vom iniția în procesul creațional și elevi din liceele de artă din județ.

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Botár László

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

24-04-2018 18:00

17 900.00
151 Spectacol de pian - flaut

2018 - Programe pentru Anul Tineretului

Elevii din secţia pian şi flaut vor susţine spectacol comun la sediul şcolii.

Școala Populară de Artă

Vitos Gyöngyi

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

24-04-2018 17:00

0.00
152 Teatrul de păpuși "Világszép Nádszál"

2018 - Teatrul de păpuși "Világszép Nádszál"

Prin acest program se crează posibilitatea vizionării de spectacole copiilor din mediul rural.

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Polgár Csaba

Remetea - Gyergyóremete

24-04-2018 09:00

583.26
153 Festival de teatru pentru copii la Feliceni, ed. a 23-a

2018 - Festivaluri şi concursuri pentru tineret de cântec popular, teatru şi poveşti, recital poezii

La Feliceni, în casa de cultură s-a desfășurat Festivalul de teatru pentru copii „Să jucăm împreună!” pe data de 20 aprilie 2018, începând cu orele 14. Organizatorii erau: Școala Generală Fülöp Áron, Asociaţia Culturală Fülöp Áron Feliceni, Consiliul Județean Harghita și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita, sponzorizată de Bethlen Gábor Alap.

În acest an auparticipat grupuri din următoarele localități: Odorheiu Secuiesc, Hoghia, Lueta, Sâncrai, Șimonești, Remetea, Bisericani, Vlăhița, Crișeni, Atid și bineînțeles Feliceni.

Au prezentat prelucrări de legende și de mit, basme populare, dramatizări de nuvele, montaje literare, comedii etc. Programele au fost jurizate pe catergorii de vârste.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

P. Buzogány Árpád

Feliceni - Felsőboldogfalva

20-04-2018 14:00

1 000.00
154 EXPOZIȚIE RETROSPECTIVĂ FREECamp 2005–2017

2018 - Programe de arte vizuale 2018

Manifestarea recunoscută prin caracterul său internaţional şi itinerant, va reunii pe simeze 92 de artişti plastici din 15 țări Europene, din America și Asia care au participat la cele XIII workshopuri FREE Camp  organizate între anii 2005-2017. Expoziția dorește a fi o prezentare a diferitor stiluri, modalități de expresie, viziuni personale care poartă amprentele diferitor societăți din diferite șări. Totodată va arăta eforturile făcute CJH și CCJH în sfera propagării artelor vizuale universale cu scop educațional. Un scop primordial constituie atragerea tinerilor creatori și promovarea implicării lor în procesele de creație vizuală.

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Botár László

Alte localităţi - Más települések

19-04-2018 17:00

3 000.00
155 Bursa Profesiilor 2018

2018 - Bursa Profesiilor 2018

Mai mulți  specialişti din diferite  domenii de activitate şi -au prezentat profesia. Domeniile prezentate: sănătate, jandarmerie-poliţie, dom.economic, mass media, inginerie, educaţie, justiţie, arte, etc.

Specialiştii invitaţi au prezentat domeniul de activitate, capacităţile necesare practizării profesiei, au dat informaţii despre cerinţele actuale ale pieţii muncii, au relatat latura pozitivă şi negativă ale profesiei respective. Prezentările au fost urmate de  conversaţii interactive, unde elevii au primit răspunsuri, informaţii utile referitoare la profesia aleasă.

Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Harghita

Szabó Irén Ottília

Toplița - Maroshévíz

18-04-2018 13:30

832.92
156 Concert pentru copii "Evilági zenerege"

2018 - Concert pentru copii "Evilági zenerege"

Acest program are scopul de a completa oferta culturală din zonă,aceste concerte fiind rare saulipsind din viața culturală a localităților.

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Polgár Csaba

Ditrau - Gyergyóditró

17-04-2018 13:00

2 450.00
157 Concurs memorial Mike Csaba

2018 - Concurs memorial Mike Csaba

Am organizat un concurs memorial în cinstea fostului salvator montan Mike Csaba. concursul a fost organizat pe Harghita Mădăraș pe data de  14 aprilie și au participat mai mult de 100 de sportivi.

Serviciul Public Salvamont

Fekete Örs

Vlăhița - Szentegyháza

14-04-2018 08:00

3 000.00
158 Târg de Cariere Universitare - Universitatea Sapientia din Miercurea Ciuc

2018 - Județul Harghita: Mediu Atrăgător pentru afaceri

Universitatea Sapientia din Miercurea Ciuc, împreună cu Consiliul Studenților din Universitatea Sapientia din Miercurea Ciuc, Consiliul Județean Harghita și instituția subordonată acestuia Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita a organizat în data de 12 aprilie, joi Târg de Cariere Universitare.

La Târgul de Cariere Universitare au fost invitați 400 de firme din Ținutul Secuiesc, dintre acestea s-au prezentat în număr mare prezentând ofertele actuale de muncă. Înaintea Târgului de Cariere a avut loc o pregătire pentru studenți și pentru cei cu diplomă dornici să se angajeze. Pregătirea a fost susținută de către directorul general al Direcției Generale de Management al CJHR, Szőcs-Mátyás István. Cei interesați au putut căpăta informații despre posturile care vor fii vacante în viitorul apropiat, respectiv despre programul de ucenicie.

De asemenea și colegii Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita au prezentat activitățile și posturile vacante actuale.

Agentia de Dezvoltare Judeteana Harghita

Sipos Róbert

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

12-04-2018 09:00

0.00
159 Tabără de schi

2018 - Să cutreierăm în Ținutul Secuiesc

Serviciul Public Salvamont a organizat o tabără de schi pentru copii sub 16 de ani în perioada 8-12 Ianuarie 2018. La această tabără au participat 30 de copii

Serviciul Public Salvamont

Fekete Örs

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

08-04-2018 10:00

0.00
160 Concurs de basme populare din scrierile lui Benedek Elek

2018 - Festivaluri şi concursuri pentru tineret de cântec popular, teatru şi poveşti, recital poezii

În Casa de Cultură din Avrămeşti s-a organizat concursul de basme populare din scrierile lui Benedek Elek pe data de 28 martie 2018, miercuri. Au participa școlari din localitățile: Cobătești, Șimonești, Rugănești, Porumbenii Mari, Cristuru Secuiesc, Secuieni, Bodogaia, Eliseni, Șoimoșu Mic, Șoimoșu Mare, Cechești, Avrămești, Goagiu, Firtănuș, Atid, Crișeni și Căpâlnița. Acest eveniment a fost organizat de Școala Generală Benedek Elek, Fundaţia Şcolii Generale Benedek Elek Avrămeşti, Consiliul Județean Harghita și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita. Motoul concursului în acest an este următorul: Povestea constituie abecedarul, din care copilul învață să citească în propriul suflet (Bruno Bettelheim). În cursul zilei grupul de dans popular și ansamblul de muzică ușoară din partea școlii a prezentat un program special pentru spectatori. Acest concurs, având ediția a 24-a este unul dintre cele mai vechi evenimente culturale în acest gen.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

P. Buzogány Árpád

Avrămești - Szentábrahám

28-03-2018 10:00

1 000.00
161 Tradiții pascale-încondeiere de ouă

2018 - Tradiții pascale

În săptămăna postului cel mare în cadrul unei prezentări se va prezenta modul tradițional de încondeiere a ouălor de paști,ocazia cu care elevii vor putea vopsi ouăle aduse de acasă în mod tradițional.

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Polgár Csaba

Lăzarea - Gyergyószárhegy

28-03-2018 08:00

0.00
162 Tradiții pascale-încondeiere de ouă

2018 - Tradiții pascale

În săptămăna postului cel mare în cadrul unei prezentări se va prezenta modul tradițional de încondeiere a ouălor de paști,ocazia cu care elevii vor putea vopsi ouăle aduse de acasă în mod tradițional.

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Polgár Csaba

Lăzarea - Gyergyószárhegy

28-03-2018 08:00

0.00
163 Tabara de corepetitie pentru tineri talentati

2018 - Tabara de corepetitie pentru elevii claselor VII-VIII

Pregătirea elevilor claselor VII -VIII din depresiunea Giurgeului în domeniul artelor plastice pentru admiterea în liceele de artă.

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Ferencz Zoltán

Lăzarea - Gyergyószárhegy

24-03-2018 11:00

1 500.00
164 Tabăra de arte şi de corepetiţie pentru tineri talentaţi

2018 - Tabăra de arte şi de corepetiţie pentru tineri talentaţi

Pregătirea tinerilor din liceele de specialitate care doresc să - și  continue pregătirea la diferite facultăți cu profil de arte plastice. Stimularea comunicării interdisciplinare școală - cultură, stimularea proceselor inovativ - creative, creșterea atractivității zonei, și a destinativității instituției.Participă 16 elevi selectaţi din liceele de specialitate din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Sfântu Gheorghe şi Târgu Mureş. Pregătirea lor este asigurată de 4 profesori universitari de la acele universități de arte, unde își vor da examenul copii respectivi. Programul constă în prezentarea mapelor elevilor către profesori, practică de pictură, desen și sculptură, iar după masă se face corectura lucrărilor de către profesori . Tabăra  se încadrează în strategia culturală la punctul 7.3/programul cultural pentru sprijinirea talentelor.

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Csergő Mária

Lăzarea - Gyergyószárhegy

09-03-2018 16:19

4 993.24
165 Bătălia cărţilor - concurs național de lectură pentru tineret, finala naţională organizată la Miercurea-Ciuc

2018 - Bătălia cărţilor - concurs național de lectură pentru tineret

Anul acesta Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea-Ciuc va găzdui finala naţională a concursului de lectură Bătălia cărţilor. Reprezentanţii judeţelor Sibiu, Dâmboviţa, Caraş Severin, Suceava, Iaşi, Mureş, Maramureş, Cluj şi a judeţului gazdă Harghita vor recomanda romanul preferat dintre cele zece titluri citite în cadrul concursului.

Biblioteca Judeţeană Kájoni János

Bedő Melinda

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

02-03-2018 12:00

4 770.00
166 Vizită la Liceul Tehnologic "Székely Károly" pentru elevii din clasele a VIII-a de la școala generală "József Attila"

2018 - Județul Harghita: Mediu Atrăgător pentru afaceri

În cadrul programului ”Județul Harghita: Mediu Atrăgător Pentru Afaceri” Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita a oferit posibilitatea elevilor de clasa a VIII-a de a vizita o școală profesională.

Scopul programului este de a ajuta elevii în alegerea carierii. Pe data de 26 Februarie 2018, elevii din clasele a VIII-a de la școala generală ”József Attila” au vizitat Liceul Technologic ”Székely Károly”.

Studenții au avut ocazia să vadă atelierul auto și atelierul demonstratic de CNC.

Agentia de Dezvoltare Judeteana Harghita

Sipos Róbert

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

26-02-2018 12:30

0.00
167 Vizită la sediul fabricii Metagalax Srl. pentru elevii din clasele a VIII-a de la școala generală "József Attila"

2018 - Județul Harghita: Mediu Atrăgător pentru afaceri

În cadrul programului ”Județul Harghita: Mediu Atrăgător Pentru Afaceri” Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita a oferit posibilitatea elevilor de clasa a VIII-a de a vizita o fabrică. Scopul programului este de a ajuta elevii în alegerea carierii.

Pe data de 26 Februarie 2018, elevii din clasele a VIII-a de la școala generală ”József Attila” au vizitat firma Metagalax SRL.

Studenții au avut ocazia să vadă atelierul auto, atelierul demonstratic de CNC, dar și să învețe despre modul de funcționare a aparetelor de strujenire

Agentia de Dezvoltare Judeteana Harghita

Sipos Róbert

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

26-02-2018 12:30

0.00
168 Concur de schi din Șumuleu Ciuc

2018 - Să cutreierăm în Ținutul Secuiesc

La concur de schi din Șumuleu Ciuc au participat mai mult de 130 de sportivi. Concursul a fost organizat ún perioada 21-23 Februarie 2018 

Serviciul Public Salvamont

Fekete Örs

Harghita-Băi - Hargitafürdő

21-02-2018 10:00

0.00
169 Lăsata secului ediţia a XXVI-a

2018 - Lăsata secului ediţia a XXVI-a

De douăzecişișase de ani, la iniţiativa Centrului Cultural Judeţean Harghita, cele 13 grupuri tradiţionaliste din judeţ se reunesc, pe rând, într-una dintre localităţi, pentru a participa împreună la festivalul de datini „Lăsata Secului”. În acest an, gazda evenimentului a fost comuna Sânsimion. Cu câteva zile înainte de începerea Postului Mare, în satele harghitene se dezlănţuie veselia. Este vorba despre un obicei cunoscut sub numele de „Farsang”, sărbătorit atât în Harghita, cât şi în Covasna şi Mureş. În ultimele zile din Farsang, veselia, „nebunia” şi petrecerile pun stăpânire peste satele secuieşti. Astfel, localităţile care şi-au păstrat tradiţiile cu sfinţenie, au propriul rit, propriile scenete, însă, în ultimul timp, „se trezesc” şi reînvie aceste tradiţii tot mai multe comunităţi locale secuieşti.

În anul 2018 Lăsata Secului a fost organizată în comuna Sânsimion cu participarea grupurilor folclorice din Sândominic, Lăzarea, Ditrău, Bârzava, Armăşeni, Cioboteni, Ciceu, Sâncrăieni, Remetea, Plăieşii de Jos, Vlăhița şi Ocna de Jos.

Scenetele dramatice ale grupurilor tradiţionaliste conţin umorul caracteristic secuilor, lumea întoarsă, schimbul de roluri şi alegerea perechii. Alaiul de înmormântare a Farşangului, arderea păpuşii din paie este de fapt o parodie. Simbolic, înseamnă că vom scăpa nu doar de iarnă, ci şi de consumul excesiv de mâncare, băutură şi petrecere. Focul, arderea, sunt de fapt ritul purificării.

După riturile prezentate de grupurile tradiţionaliste, cei prezenţi au fost ospătaţi de localnici cu bunătăţi pregătite în mod special pentru această ocazie. Sărbătoarea s a încheiat cu balul fărşangului care este ultima petrecere înaintea începerii Postului Paştelui.

Beneficiarii programului au fost grupurile folclorice, localnicii şi turiştii care au avut posibilitatea de a cunoaşte datinile populare. La manifestare au participa aproximativ 1500 persoane.

Programul zilei a fost
10.00 Sosirea participanţilor
11.00 Deschidere festivă a sărbătorii la Casa de Cultură

12.00 Pornirea grupurilor folclorice în direcţiile stabilite

16.00 Dans şi balul mascaţilor în Casa de Cultură

 

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Silló Dalma Orsolya

Sântimbru - Csíkszentimre

10-02-2018 11:24

3 586.07
170 Carnaval

2018 - Carnaval

Programul va fi deschis de către reprezentanţii CCA Lăzarea, Consiliul Judeţean Harghita şi al comunei Lăzarea  Se organizează un concurs  de desen şi confecţionare de măşti cu premii, pentru copii clasele I-VIII , va avea loc o reuniune pentru învăţarea dansului popular.Programul se încadrează în strategia culturală la punctul 4.1/programe tematice anuale care promovează consumul conştient de cultură.

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Csergő Mária

Lăzarea - Gyergyószárhegy

08-02-2018 15:30

660.00
171 Festivalul Cârnaților ediția a V-a

2018 - Programe culturale regionale remarcabile

 

La Festivalul Cârnaţilor de la Nicoleşti zeci de reţete de cârnaţi, bucătari iscusiţi şi sute de pofticioşi şi-au dat,  întâlnire. Fie că au folosit reţete tradiţionale sau au adăugat ingrediente mai puţin obişnuite, bucătarii au pregătit bunătăţi pentru toate gusturile.

Voia bună, muzica, băutura şi, bineînţeles, cârnaţii au atras sute de vizitatori la tradiţionalul Festival al cârnaţilor de la Nicoleşti.

Bucătari din trei ţări şi-au dat întâlnire în Harghita pentru a prepara cei mai gustoşi cârnaţi, cu ingrediente mai puţin obişnuite

Unii participanţi şi-au dat frâu liber imaginaţiei! Din 8 kilograme de carne şi alte două de slănină, au construit o gospodărie.

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Silló Dalma Orsolya

Nicoleşti - Csíkszentmiklós

03-02-2018 12:46

5 000.00
172 Consfătuire - Tradiții și Lăsata Secului

2018 - Lăsata secului ediţia a XXVI-a

La data de 26 ianuarie a avut loc o consfătuire cu grupurile folclorice care participă la Lăsata Secului unde au fost prezenți 25 persoane.

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Silló Dalma Orsolya

Miercurea Ciuc - Csíkszereda

26-01-2018 12:06

76.30