Taburi primare

An Denumirea Entitatii
Expozitiile Centrului Cultural si de Arte Lazarea pe parcursul anului 2023

Expozitiile Centrului Cultural si de Arte Lazarea pe parcursul anului 2023

2023

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Ferencz Zoltán

Anul comemorativ Petőfi

Evenimente culturale comemorative, piese de teatru.

2023

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Triff Ramona

Expoziții fotografice

Organizarea de expoziții foto din materialele taberelor fotografice și a unor artiști fotograf valoroși. Scopul programului este popularizarea artei fotografice și promovarea valorilor din punct de vedere cultural și turistic în țară și în strâinătate.

2023

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Polgár Csaba

Ziua Culturii Maghiara

Are ca scop motivarea și socializarea modelului concursului cultural de calitate și facilitarea cunoașterii culturii  maghiare și creșterii  interesului față de aceasta.

 

2023

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Csergő Mária

Promovarea produselor locale, tradiționale și secuiești

SCOPUL PROGRAMULUI : Constă în cunoașterea și conștientizarea în rândul populației a valorilor tradiționale specifice din diferite zone ale județului, ocrotirea și perpetuarea conștientă a tradițiilor culturale, gastronomice și a celor meșteșugărești, stimularea prin măsuri de promovare a utilizării produselor și serviciilor autohtone.

Sprijinirea mediului rural din județ în perpetuarea tradițiilor culturale, gastronomice și a celor meșteșugărești, prin punerea în contact a producătorilor autohtoni cu consumatorii,

conștientizarea în rândul populației a rolului agriculturii în dezvoltarea economică a mediului rural și prin aceasta a întregului județ

 

2023

Agentia de Dezvoltare Judeteana Harghita

Bíró Márta

Promovarea publicatiilor Editurii Harghita

Promovarea publicațiilor Editurii Harghita în județ și în afara județului, prin organizarea de prezentari de carte, reviste, respectiv participarea la diferite tartguri de carti, tabere literare etc.

2023

Editura Harghita

Mihály Gergő

Program centru metodologic cultural 2023

Scopul programului este sprijinirea activităților culturale și științifice din județul Harghita cu metode, tehnici, informații, practici buni, promovarea științei prin conferințe tematice, editarea materialelor cu conținut cultural.

 • 2 conferințe tematice (comemorare și conferință în cinstea episcopului Márton Áron – ediția XII., conferința Via Mariae, ediția a XIII.) organizate în parteneriate cu organizații non-guvernamentale ce activează în domeniile tematici conferințelor
 • editare de cărți de specialitate (de ex. Katalin Daczó: Jeles alcsíkiak –III/ Personalitățile a regiunii Ciucul de Jos partea III, bază de date biografice – sprijin financiar parțial în redactare sau în tipărire)
 • cooperare în editarea revistei Művelődés - revistă de sociologia culturii - revistă cu o tematică bogată cu apariție lunară: 100 buc/lună.
 • alte activități privind promovarea activităților culturale și științifice

Detalii:

Conferința Via Mariae , ediția a XIII-a – în luna octombrie 2023 se va organiza a XIII. Conferința Via Mariae la Șumuleu Ciuc la casa Jakab Antal.

Organizator: Mănăstirea Franciscanilor de la Șumuleu Ciuc, Asociația "Via Mariae" din Transilvania, Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia

Parteneri: Centrul Cultural Județean Harghita, Consiliul Județean Harghita, Primăria Municipiului Miercurea Ciuc, Primăria Municipiului Târgu Mureș

 

Conferința Márton Áron, ediția a XII-a – comemorare și conferință despre viața Episcopului Márton Áron, episcop al Transilvaniei.

Locul de desfășurare a evenimentului:  Sândominic, șfârșitul lunii august 2023

Organizatori: Asociația Umanitară Márton Áron Pro Sândominic, Consiliul Local Sândominic

Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia

Coorganizatori: Consiliul Județean Harghita-Centrul Cultural Județean Harghita, Consulatul Ungariei din Miercurea Ciuc

2023

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Lajos Franciska

Zilele Ţinutului Secuiesc ediția a XIV-a 2023

În perioada 6-15 octombrie 2023, Consiliile Judeţene Harghita, Covasna și Mureș organizează, prin instituțiile culturale care le aparțin, ediţia 14 a Zilelor Ţinutului Secuiesc.

Zilele Ţinutului Secuiesc, un şir de programe culturale. CCJHR coordonează evenimentele din zona Ciuc. Ținutul Secuiesc reprezintă mai mult decât o regiune, mai mult decât un peisaj.

Ținutul Secuiesc reprezintă pământul nostru natal, căminul nostru, este timpul să ne oprim să

admirăm frumusețile lui.

Șirul de eveniment va fi coordonat de Centrul Cultural și Arte Lăzarea, CCJHR coordonează evenimentele din zona Ciuc.

 

Printre programele Zilele Ţinutului Secuiesc găsim următoarele evenimente organizate de Centrul Cultural Județean Harghita: concerte (de ex. concertul Orchestrei de Cameră Ciuc, Concertul formației Role), programe pentru copii (teatru de păpuși), diferite expoziții, Recoltarea tradițională a verzei din Frumoasa

Centrul Cultural Județean este partenerul și Conferinței Via Mariae, ediția a XIII-a, care va fi organizat tot în acesată perioadă.

2023

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Lajos Franciska

Zilele Judeţului Harghita, ediția XIX-a

În organizarea Consiliului Judeţean Harghita, în colaborare cu instituțiile şi organizaţiile civile, în perioada 19-29 mai 203 va avea loc cea de-a XIX-a ediţie a Zilelor Judeţului Harghita.  Zilele Judeţului Harghita este coordonat de Centrul Cultural Județean Harghita, cu implicarea celor 12 instituții subordonate Consiliului Județean Harghita. Zilele Județului Harghita constituie ocazie excelentă pentru a atrage atenția asupra valorilor județului Harghita. Evenimentele Zilelor Județului Harghita se bazează pe comunitățile județului Harghita, pe patrimoniul cultural și natural și pe creativitatea contemporană. Cultura ne conectează! Oferim comunitățiilor experiență.

 

În total vor fi organizate peste 100 evenimente, din care aproximativ 10 evenimente vor fi orgnizate de Centrul Cultural Județean Harghita.

 

Centrul Cultural Județean Harghita este coordonatorul Zilelor Județean Harghita.

 1. Activăți de coordonare
 2. Activități de organizare a programelor culturale

 

 1. Activăți de coordonare
 • Coordonarea programelor – peste 100 programe / județ (aproximativ 30 de programe în fiecare în regiunea – Ciuc, Gheorgheni, Odorhei)
 • Invitarea instituțiilor subordonate la cofenrința de presă
 • Elaborarea diferitelor materiale despre programele Zilelor Județului Harghita
 • Organizarea diferitelor discuțiilor (online folosind platforma ZoomMeeting și offline – cu participarea reprezentanților Consiliului Județean Harghita și instituții subordonate)
 • Elaborarea elementelor de identitate vizuală a programului
 • Realizarea ghidurilor: (ghid despre folosirea elementelor de design, realizarea elementelor de design, ghid despre folosirea facebook-ului: încărcare evenimente și folosirea platformei Visit harghita

 

 1. Activități de organizare a programelor culturale
 • 1 concert:  durata 1.5 ore, nr. participanți aprox. 100-300 persoane
 • 1 forum cultural cu participarea județelor înfrățite din Ungaria, nr. participanți aprox. 100 persoane
 • expoziții itinerante (8 zile, 20 -25 persoane / zi / expoziții):
 • 1 expoziție în Galeria de Artă a Consiliului Județean Harghita (8 zile, 20 persoane / zi)
 • Difeite tururi ghidate la expoziții
 • Lansări de carte (20-60 participanți /ocazie)
  • De ex. Lansare de carte: Katalin Daczó: Jeles alcsíkiak, életrajzi adattár (Personalitățile a regiunii Ciucul de Jos, bază de date biografice) – partea III – în mai multe locații
 • Programe pentru copiii (cca. 100 copiii / locație):
  • Ziuă deschisă și expoziție - Cunoașterea și păstrarea tradițiilor populare locale pentru elevii școlilor din Ghimeș
  • producție teatrală: Cine sunt eu? – în interpretarea actorilor Némethy Zsuzsa și Bilibók Attila. Producția este inclusă în cadrul Anului Comemorativ Petőfi.
 • Programe în  colaborare cu diferite institiții:
  • Săptămâna Caselor Muzeale la Casa muzeală din Nicolești

Cheltuieli: În total 23.000 lei, contribuție proprie 1.000 lei.

2023

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Lajos Franciska

Lăsata Secului în județul Harghita, ediţia a XXXI-a

Este o manifestare cu un număr mare de participanți interesați. În afara celor 13 grupuri tradiționale, a localnicilor, participă și turiști din țară și din străinătate.

În acest an sărbătoarea Lăsata Secului va fi organizată în localitățile Cioboteni, Miercurea Ciuc.

Cele 13 grupuri tradiționale participante sunt din Ocna de Jos, Bârzava, Ciceu, Armăşeni, Sândominic, Sâncrăieni, Sânsimion, Cioboteni, Ditrău, Remetea, Lăzarea, Plăieşii de Jos și Vlăhiţa.

2023

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Silló Dalma Orsolya

Programe culturale cu ocazia comemorărilor

În cadrul manifestărilor culturale vor fi organizate evenimente, legate cu comemorări culturale.

Evenimentele și activitățile programului vor contribui la atingerea scopului propus de acesta, sprijinirea și păstrarea memoriei istorice cu ajutorul programelor culturale.

2023

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Silló Dalma Orsolya

Festivaluri și turism

Cel mai important mesaj al festivalurilor este popularizarea dialogului dintre culturi, realizarea unei bune colaborări între echipele de dans, între artist și public, şi nu în ultimul rând munca în echipă. Seratele de dans organizate în timpul festivalurilor vor reprezenta ocazii excelente atât pentru participanţi cât şi pentru spectatori, pentru ca să-şi cunoască reciproc dansurile şi cântecele populare.

2023

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Silló Dalma Orsolya

Festivaluri și turism

Scopul programului este sprijinirea  unor festivaluri organizate în regiune de importanţă naţională.

2023

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Triff Ramona

Ziua Culturii Maghiare

Ziua Culturii Maghiare

2023

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Hajdó Katalin

Prezentări de cărţi, întâlniri cu scriitori, prelegeri, expoziţii

Scopul programului: promovarea lucrărilor autorilor contemporani, cultivarea interesului pentru literatura şi arta contemporană. În anul 2023 programul cuprinde aproximativ 20-25 de prezentări de cărţi ale autorilor autohtoni, apariţii recente ale editurilor din ţară, în domeniul beletristicii sau al ştiinţei; şi aproximativ 5-8  întâlniri cu autori din străinătate.

În program sunt incluse expoziţii şi prelegeri, precum şi evenimentul de sărbătorire a Zilei Culturii Maghiare, sau alte aniversări culturale, etc. Printre autorii invitaţi din străinătate vor fi personalităţi remarcabile ale literaturii maghiare contemporane.

2023

Biblioteca Judeţeană Kájoni János

Kelemen Katalin

Ziua Culturii Naţionale şi Ziua Limbii Române 2023

În fiecare an, în data de 15 ianuarie (ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu) se sărbătoreşte Ziua Culturii Naţionale şi în ziua de 31 august se sărbătoreşte Ziua Limbii Române. Biblioteca Judeţeană "Kájoni János" marchează aceste zile prin programe şi evenimente pentru publicul şcolar şi publicul adult.

2023

Biblioteca Judeţeană Kájoni János

Bedő Melinda

CAPactivities 2022 - 2023 information measures to make CAP more accessible and popular

Scopul programului informațiile privind politica agricolă comună mai accesibile și mai ușor de înțeles pentru publicul larg să crească gradul de conștientizare a contribuției PAC la sectorul agricol, pentru a sprijini agricultorii și consumatorii și importanța trasabilității alimentelor să crească cunoștințele generale cu privire la prioritățile și măsurile PAC să combată pseudo-știrile, opțiunile post-reformă pentru PAC și calea de urmat să sublinieze faptul că durabilitatea și creșterea nu sunt cuvinte contradictorii, precum și să evidențieze inițiativele luate la nivel european, cum ar fi strategia "De la fermă la furculiță", Strategia privind biodiversitatea 2030 sau Pactul verde european încurajarea tinerilor să se lanseze în agricultură ca model de afaceri prin prezentarea oportunităților agricole locale încurajarea tinerilor să rămână acasă crearea unei aplicații mobile reutilizabile pentru a promova produsele cu marca de produse secuiești, prin stimularea economiei locale și a competitivității acesteia în ceea ce privește produsele locale de înaltă calitate, evenimentele și activitățile vor prezenta bunele practici locale, identificând oportunități, pe baza valorilor locale, subliniind importanța alimentelor de calitate și a practicilor agricole durabile.
 

2023

Agentia de Dezvoltare Judeteana Harghita

Elekes Mozes

Spațiul expozițional de la parterul Consiliului Județean Harghita

Spațiul expozițional de la parterul Consiliului Județean Harghita

2023

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Botár László

Galeria de Artă a Consiliului Județean Harghita

Galeria de Artă a Consiliului Județean Harghita

2023

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Botár László

Crăciun SIO- ediția a 10-a

A Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság elhelyező központjainak közös karácsonyi ünneplése.

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Dászkel Ildikó

Program de muzică veche – Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc 2022

Program de muzică veche

2022

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Triff Ramona

Tabără de artă populară pentru adulți și elevi

Se va organiza o tabără pentru elevi și adulți cu scopul dobândirii unor cunoștiințe legate de meșteșugurile și tradițiile populare.Programul are ca scop organizarea unei tabere meșteșugărești pentru elevi și adulți prin invitarea unor specialiști în domeniu.

2022

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Csergő Mária

Arte Vizuale

Arte Vizuale

2022

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Triff Ramona

Organizarea unor evenimente care au ca scop promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.

Schimbarea mentalităților și atitudinilor față de persoanele cu dizabilități. Sensibilizarea societății privind persoanlele cu dizabilități. 

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Pancescu Matild

Intâlnirea profesională cu conducătorii, directorii, adjuncţii caselor de cultură, a specialiştilor din domeniul culturii generale din zonă

Organizarea anuală a întâlnirii profesionale cu conducătorii, directorii, adjuncţii caselor de cultură, a specialiştilor din domeniul culturii generale din zonă, cu participarea persoanelor, care reprezintă ONG-urile din zonă, ocupându-se de cultură generală *proiecte, evenimente)

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

P. Buzogány Árpád

Situația Caselor Muzeale în județul Harghita

Szakmai találkozót szervezünk a Hargita megyében működő tájházak, néprajzi gyűjtemények (összesen 28) felelősei, működtetői, tulajdonosai (civil szervezetek, magánszemélyek) és az érdeklődők számára a következő céllal: a működtetés, fenntartás, fejlesztés, illetve új tájházak létrehozásának szakmai támogatása, a szakmai együttműködés elősegítése, adatbázis kiegészítése, illetve szakmai tanulmányutat szervezünk az érdeklődőknek Udvarhelyszéken ingyenes látogatással, szakmai vezetéssel.

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

P. Buzogány Árpád

Realizarea unor spectacole și concerte

Realizarea unor spectacole și concerte  însumează anual un număr de 4-5 spectacole sau concerte adresate familiilor și publicului larg. La aceste concerte participă un număr de 800-1000 beneficiari. 

2022

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Oláh Zoltán

Program foto

Programul Foto a Centrului Cultural Judeţean Harghita este alcătuit din program alumni, workshopuri pentru fotografi profesionişti şi amatori şi  organizarea de expoziţii foto.

2022

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Lajos Franciska

Zilele Ținutului Secuiesc

Scopul programului este prezentarea potenţialului cultural al Ţinutului Secuiesc, întărirea identităţii culturale regionale ale secuimii, conştientizarea valorilor tradiţionale, culturale şi artistice, transmiterea şi promovarea acestora. Dezvoltarea turismului cultural ca o oportunitate economică prin oferirea turiştilor  a unor experienţe culturale specifice Ţinutului Secuiesc

 

2022

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Polgár Csaba

Zilele Ținutul Secuiesc

Scopul programului este prezentarea potenţialului cultural al Ţinutului Secuiesc, întărirea identităţii culturale regionale ale secuimii, conştientizarea valorilor tradiţionale, culturale şi artistice, transmiterea şi promovarea acestora. Dezvoltarea turismului cultural ca o oportunitate economică prin oferirea turiştilor  a unor experienţe culturale specifice Ţinutului Secuiesc

2022

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Oláh Zoltán

Cupa de fotbal SIO - editia X

Scopul campionatului "Cupa de fotbal SIO" este concurarea în spiritul fair play-ului a copiilor și tinerilor, fie sănătoși sau cu deficiențe, crescuți în sistemul de protecție a copilului, și oferirea posibilității de a se manifesta, de a se autorealiza, de a se bucura de succese, contribuind astfel la dezvoltarea imaginii lor de sine sănătoasă.

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Dászkel Ildikó

Program de muzică veche - 2022

Programe de muzică veche în anul 2022 (cursul lunii octombrie):

 1. 3 octombrie va avea loc un concert Hungaricus, la Miercurea Ciuc.
 2. La data de 7-8 octombrie Corul „Schola Gregoriana” din Siculeni vor participa la diferite programe culturale la Bonyhad, Ungaria.

Aceste programe sunt incluse în programul Zilelor Ținutului Secuiesc.

 1. La data de 9 octombrie, dumincă, ora 17.00 pentru Expoziția în aer liber Joannes Kájoni 390, va avea loc un tur ghidat cu istoricul de artă Hegedűs Enikő și Ansamblul Codex. Și acest program îmbogățește programul Zilelor Ținutului Secuiesc ediția a XIII-a.
2022

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Lajos Franciska

Promovarea drepturilor persoanelor vârstnice

Organizarea unor evenimente care au ca scop promovarea drepturilor persoanelor vârstnice, a unei imagini pozitive a îmbătrânirii, combaterea fenomenului de izolare socială și de singurătate.

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Pancescu Matild

Zilele Ținutul Secuiesc

Scopul programului este prezentarea potenţialului cultural al Ţinutului Secuiesc, întărirea identităţii culturale regionale ale secuimii, conştientizarea valorilor tradiţionale, culturale şi artistice, transmiterea şi promovarea acestora. Dezvoltarea turismului cultural ca o oportunitate economică prin oferirea turiştilor  a unor experienţe culturale specifice Ţinutului Secuiesc

2022

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Csergő Mária

Realizarea unor spectacole și concerte

Realizarea unor spectacole și concerte  însumează anual un număr de 4-5 spectacole sau concerte adresate familiilor și publicului larg. La aceste concerte participă un număr de 800-1000 beneficiari.

2022

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Polgár Csaba

Sprijinirea promovării culturii locale în țară și în străinătate

Se vor prezenta valorile culturale de toate genurile din depresiunea Giurgeului în diferite zone ale tării și în străinătate, motivând prin aceasta toți actorii din domeniul culturii și a artelor din zonă la continuarea procesului creativ.Cultura zonei Giurgeului va fi promovată în alte locuri din țară și străinătate

2022

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Csergő Mária

Festival de cultură EgyFeszt

Prezentarea culturii şi tradiţiilor secuieşti în cadrul unui festivalul pentru turiştii vizitatori ai zonei, cu antrenarea comunităţilor locale.
În cadrul programului vor avea loc spectacole de teatru, de dansuri populare şi concerte de muzică pop și populară,spectacole și concerte pentru copii, spectacol de operetă , activități de  artă manuală pentru copii, prezentarea valorilor zonei prin imagini.Programele vor avea loc în mai multe localităţi din depresiunea Giurgeului

2022

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Oláh Zoltán

Realizarea unor spectacole și concerte

Realizarea unor spectacole și concerte  însumează anual un număr de 4-5 spectacole sau concerte adresate familiilor și publicului larg. La aceste concerte participă un număr de 800-1000 beneficiari. 

2022

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Csergő Mária

Program centru metodologic cultural

Scopul programului este sprijinirea activităților culurale și științifice din județul Harghita cu metode, technici, informații, practici buni. 
Conținutul programului: promovarea științei, transferul de cunoştiinţe,  workshopuri, prelegeri, ateliere și conferințe tematice, contribuirea editării materialelor cu conținut cultural, trezauri cu valori etc.

2022

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Triff Ramona

Program cultural general

Stimularea activităților culturale în județul Harghita inițiate de persoanele fizice și juridice de drept public sau privat, autorizate, respectiv înființate în condițiile legii, care depun ofertă culturală.

2022

Direcţia Generală Programe Proiecte Și Achiziții Publice

Ianovits István-Zsolt

Programul anual de finanțare a ctivităților de tineret din județul Harghita pe anul 2022

Scopul programului este sprijinirea tinerilor, prin acțiunile și activitățile derulate cu crearea cadrului necesar desfășurării unor programe și activități desfășurate în folosul și beneficiul acestora. Prin participarea lor la diferitele tabere și concursuri, precum și la activități științifice, tinerii au posibilitatea de a dobândi experiență în domenii precum: știință, gastronomie, cultură, istorie, etnografie, educație. Cu activitățile organizate pentru sprijinirea finalizării cu succes a examenelor de absolvire și bacalaureat vor avea drept rezultat creșterea capacității tinerilor de a aborda și această provocare a vieții.

2022

Direcţia Generală Programe Proiecte Și Achiziții Publice

Ferencz Judit

Program anual de sprijinire a sportului din judeţul Harghita

Scopul programului este sprijinirea și stimularea activităților asociațiilor și cluburilor sportive din județul Harghita, care desfășoară activități și acțiuni de interes sau caracter județean conform Strategiei de sport a județului Harghita pe perioada 2010-2020, cu aplicare în anul 2022

2022

Direcţia Generală Programe Proiecte Și Achiziții Publice

Salamon Andrea

Programului anual de sprijin al asociaţiilor pompierilor voluntari din judeţul Harghita” pe anul 2022

Scopul programului este sprijinirea şi stimularea activităţii asociaţiilor care execută acţiuni de prevenire, intervenţie pentru stingerea incendiilor, salvarea, acordarea primului ajutor şi ocrotirea populației şi a bunurilor periclitate în situaţii de urgenţă.

Acest scop este inclus în Strategia de Dezvoltare Economică – Harghita 2030, punctul 1. Extinderea, reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de bază din mediul urban şi rural, ca suport pentru dezvoltarea economică a judeţului, 4. Dezvoltarea zonelor rurale pentru reducerea decalajelor economice şi sociale majore faţă de mediul urban - care își propune să consolideze structura de servicii care asigură siguranța locuitorilor și, mai mult decât atât, să adapteze aceste servicii la nevoile specifice ale beneficiarilor de servicii de siguranță civilă.

2022

Direcţia Generală Programe Proiecte Și Achiziții Publice

Salamon Endre

Programului special de finanțare nerambursabilă a porturilor populare și a costumelor tradiționale” pe anul 2022 în județul Harghita

În cadrul programului se vor finanța proiecte privind confecţionarea/achiziţionarea porturilor populare/elementelor de port popular și a costumelor tradiţionale, depuse de persoanele fizice și juridice menționate ale căror scop este stimularea și promovarea vieții culturale din județul Harghita.

Beneficiarii finanțărilor în mod obligatoriu trebuie să prezinte porturile populare și costumele tradiționale confecționate/achiziționate în cadrul unor evenimente culturale, organizate în perioada derulării proiectului.

2022

Direcţia Generală Programe Proiecte Și Achiziții Publice

Salamon Endre

Programului anual de sprijinire a activităţilor destinate familiilor din judeţul Harghita” pe anul 2022

Scopul acestui program este ocrotirea şi sprijinirea familiei, dezvoltarea şi consolidarea solidarităţii familiale prin sprijinirea şi stimularea asociaţiilor şi fundaţiilor privind organizarea unor acţiuni, evenimente şi programe destinate sprijinirii familiilor din judeţul Harghita.

2022

Direcţia Generală Programe Proiecte Și Achiziții Publice

Salamon Endre

Festival de arte populare "Mives Emberek Sokadalma", ed. XIX.

Festival de arte populare "Mives Emberek Sokadalma", ed. XIX. 

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Hajdó Katalin

Festivaluri și turism

Scopul programului este sprijinirea  unor festivaluri organizate în regiune de importanţă naţională.

2022

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Triff Ramona

Program de artă manuală , arte vizuale, de muzică și dansuri pentru copii

Se organizează un program de artă manuală și artă vizuale pentru copii în cursul lunii iunie în 2 etape. Popularizarea şi educarea diferitelor tehnici de artă manuală copiilor din clasele I-VIII.din şcolile depresiunii Giurgeului de două ori căte 5 zile, la începutul vacanţei de vară.Programul va fi realizat ca sprijinul unor asociaţii de specialitate

2022

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Csergő Mária

Valori culturale harghitene

Valorificarea valorilor culturale harghitene în țară și în străinătate.

2022

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Triff Ramona

Zilele Tinutului Secuiesc

De Zilele Județului Harghita se vor organiza activități pentru grupuri de elevi, părinți și cadre didactice din zonele Toplița, Gheorgheni, Odorhei, Ciuc, Cristur legate de proiectarea traseului profesional al tinerilor cuprinzând autocunoașterea, interrelaționarea, întâlniri cu specialiștii diferitelor profesii

2022

Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Harghita

Szabo Iren Ottilia

Schimb de experiență interjudețean

Dezvoltarea competențelor lingvistice ale elevilor de la școlile cu predare în limba maghiară din județul Harghita, dezvoltarea competențelor interculturale pentru elevii din județul Dolj. Orientare școlară și profesională pentru elevii din clasele terminae ale liceelor și grupurilor școlare ân cadrul Zilelor Porților deschise organizat de Uniunea Studenților Maghiari din Târgu-Mureș

2022

Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Harghita

Szabo Iren Ottilia

Metode și strategii utile pentru dezvoltarea abilităților/competențelor elevilor cu CES

 Conceperea și editarea unui ghid pentru cadre didactice cu scopul familiarizării elevilor cu noi metode, strategii și exemple de bune practici privind dezvoltarea abilităților și competențelor elevilor cu CES

2022

Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Harghita

Szabo Iren Ottilia

Forumul pedagogilor din județul Harghita

Familiarizarea cadrelor didactice cu problematica predării și educării la elevii cu cerințe educaționale speciale(CES)/Învățarea unor strategii și metode moderne utilizate pentru educația diferențiată a elevilor cu CES

2022

Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Harghita

Szabo Iren Ottilia

Forumul pedagogilor din judetul Harghita

Familiarizarea cadrelor didactice cu noi metode și strategii privind prevenirea violenței în rândul elevilor, tratarea conflictelor și dezvoltarea unei comunicări eficiente

2022

Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Harghita

Szabo Iren Ottilia

Bursa Profesiilor

Orientarea profesională a elevilor din clasele VII-VIII, respectiv XI- XII, creșterea numărului de elevi înscriși în învățământul profesional(mai mare de 1000 de elevi),follow-up al situației actuale

2022

Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Harghita

Szabo Iren Ottilia

Program pentru promovarea și sprijinirea educației profesionale în județul Harghita -2022

Scopul programului este: sprijinirea educației profesionale în județul Harghita, respectiv al tinerilor dornici să facă o întreprindere; astfel dorim să contribuim la creșterea numărului persoanelor calificați și ușurarea angajării persoanelor potrivite - privind specializarea, vechime în domeniul cerut - de către antreprenori.

2022

Agentia de Dezvoltare Judeteana Harghita

Kelemen Beata

Cutreierând Ținutul Secuiesc

Dezvoltarea cunoştinţelor culturale şi istorice ale elevilor, dezvoltarea culturii generale a copiilor. Sprijinirea orientării școlare și profesionale ale elevilor

2022

Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Harghita

Szabo Iren Ottilia

Zâmbet de copil

Realizarea de lucrări de restaurare vizuală a sălilor și coridoarelor din spitale, a săliilor de clase sau  a coridoarelor din unitățile de învățământ, a cabinetelor logopedice si a cabinetelor de asistentă psihopedagogică din unitățile de învățământ

2022

Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Harghita

Szabo Iren Ottilia

Școala de vară

 participarea cadrelor didactice din învățământul preșcolar, primar și secundar inferior, la o școală de vară structurată pe cursuri și seminarii cu conținut psihopedagogic, al didacticii, pe domeniul învățământului integrat pentru creșterea calității procesului instructiv/educativ în școlile harghitene

2022

Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Harghita

Szabo Iren Ottilia

Forumul Pedagogilor din judetul Harghita

Necesitatea colaborării cadrelor didactice în cadrul colectivelor din unitățile de învățământ privind prevenirea fenomenului de bullying, a fenomenului de burn out în rândul elevilor și cadrelor didactice

2022

Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Harghita

Szabo Iren Ottilia

Promovarea valorilor ecvestre

Obiectivul principal al programului este promovarea valorilor sporturilor ecvestre în rândul participanţilor şi a cetăţenilor, cu crearea premiselor necesare deschiderii unor noi perspective în alinierea  la sporturile de performanţă din acest domeniu, păstrarea tradiţiilor hipice şi prezentarea lor pentru publicul larg. Cu organizarea concursurilor dorim să atragem atenţia unui public cât mai larg asupra frumuseţea acestui sport nobil şi adâncirea respectului faţă de acest animal.

2022

Agentia de Dezvoltare Judeteana Harghita

Kelemen Beata

Forumul pedagogilor din judetul Harghita

Curs de perfecționare pentru consilieri școlari și psihopedagogi în domeniul intervențiilor în situații conflictuale, de criză, prevenirea agresivității și a comportamentelor antisociale

2022

Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Harghita

Szabo Iren Ottilia

Programe dedicate culturii ceangăi

Colaborarea cu ONG-urile  din comunităţile de ceangăieşti cu scopul promovării culturii ceangăilor. Sprijinirea păstrării tradițiilor în  comunitățile de ceangăi, inițiative care întăresc comunitatea.

2022

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Triff Ramona

Festivaluri şi concursuri pentru tineret de cântec popular, teatru şi poveşti, recital poezii 2022

Organizarea evenimentelor culturale pentru tineret: festivaluri de teatru amator, concursuri de recital poezii și povești, respectiv cântece populare în județul Harghita

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

P. Buzogány Árpád

Festivaluri şi concursuri pentru tineret de cântec popular, teatru şi poveşti, recital poezii 2022

Organizarea evenimentelor culturale pentru tineret: festivaluri de teatru amator, concursuri de recital poezii și povești, respectiv cântece populare în județul Harghita

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

P. Buzogány Árpád

„Acordarea distincțiilor de excelență pentru dezvoltarea și promovarea valorilor judeţului Harghita” pe perioada 2022–2024

Distincția de Excelență pentru dezvoltarea și promovarea valorilor județului Harghita, aprobată prin Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 109/2009, cu modificările și completările ulterioare, se acordă cu diferite ocazii și la diferite manifestări unor persoane sau grupuri de persoane şi instituţii publice, care au contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea și promovarea valorilor județului.

2022

Directia Resurse umane si comunicare

Imre Krisztina

Organizarea unor evenimente, care au ca scop promovarea importanței familiei

Organizarea unor evenimente care au ca scop sensibilizarea opiniei publice și a comunității locale asupra importanței familiei.

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Pancescu Matild

Zilele Județului Harghita

În organizarea Consiliului Judeţean Harghita, în colaborare cu instituțiile şi organizaţiile civile, în perioada 28 mai- 6 iunie 2022 va avea loc cea de-a XVIII-a ediţie a Zilelor Judeţului Harghita.  Zilele Judeţului Harghita este coordonat de Centrul Cultural Județean Harghita, cu implicarea celor 12 instituții subordonate Consiliului Județean Harghita. Zilele Județului Harghita constituie ocazie excelentă pentru a atrage atenția asupra valorilor județului Harghita. Evenimentele Zilelor Județului Harghita se bazează pe comunitățile județului Harghita, pe patrimoniul cultural și natural și pe creativitatea contemporană. Cultura ne conectează! Oferim comunitățiilor experiență.

Mottoul evenimentului este: Tineri /Implicarea tineretului!

În vor fi organizate peste 100 evenimente, din care aproximativ 21 evenimente vor fi orgnizate de Centrul Cultural și de Arte Lăzarea

Activitățiile Centrului Cultural și de Arte Lăzarea:

-Concerte pentru copii 5 ocazii

-Concert pentru adulți 1 ocazie

-Expoziții 2 ocazii

-Ocupații meșteșugărești 6 ocazii

-Program de Ziua Copilului 3 ocazii

-Conferință culturală 1 ocazie

-Cocurs de poezie 1 ocazie

-Prezentare carte 1 ocazie

 

2022

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Polgár Csaba

Ziua International a Copiilor, anul 2022

Ziua Internatională a Copiilor organizat pentru copii și tineri al Centrului de Plasament de tip Familial nr. 2 , anul 2022

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Kopacz András

Cultură pentru județul Harghita

Misiunea programului este de a asigura accesibilitatea spectacolelor, valorilor culturale create în judeţ,  pentru un public cât mai larg şi srijinirea tinerelor valori.

În cadrul programului au prioritate localităţile defavorizate, greu accesibile, sau cu activitate culturală redusă. Prin program sprijinim  spectacole profesionale, astfel dorim să contribuim la accesul unui public în număr cât mai mare la spectacolele culturale produse în judeţ. 

2022

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Triff Ramona

Protecția sănătății la locul de muncă

 Prin derularea acestui program se preconizează îmbunătățirea relațiilor funcționale în realizarea sarcinilor de către angajații Consiliului Județean Harghita, cu scopul de a atinge obiectivele comune ale acestora, luând în considerare factorii implicați prin psihologia muncii. Prin intermediul programului vor fi dezvoltate componentele psihologice ale diferitelor activități și de factori psihologici care contribuie la sporirea productivității și a satisfacției la locul de muncă. Pentru atingerea stabilității emoționale și a unui echilibru psihologic în cadrul angajaților, precum și aplicarea teoriilor referitoare la psihologia muncii, vor fi organizate 6 prezentării la sediul Consiliului Județean Harghita cu tematică diversificată din cadrul seminariilor privind „Protecția sănătății la locul de muncă”

2022

Direcția Generală Tehnică

Szakáli Tünde

Zilele Județului Harghita

În organizarea Consiliului Judeţean Harghita, în colaborare cu instituțiile şi organizaţiile civile, în perioada 28 mai- 6 iunie 2022 va avea loc cea de-a XVIII-a ediţie a Zilelor Judeţului Harghita.  Zilele Judeţului Harghita este coordonat de Centrul Cultural Județean Harghita, cu implicarea celor 12 instituții subordonate Consiliului Județean Harghita. Zilele Județului Harghita constituie ocazie excelentă pentru a atrage atenția asupra valorilor județului Harghita. Evenimentele Zilelor Județului Harghita se bazează pe comunitățile județului Harghita, pe patrimoniul cultural și natural și pe creativitatea contemporană. Cultura ne conectează! Oferim comunitățiilor experiență.

Mottoul evenimentului este: Tineri /Implicarea tineretului!

În vor fi organizate peste 100 evenimente, din care aproximativ 21 evenimente vor fi orgnizate de Centrul Cultural și de Arte Lăzarea

Activitățiile Centrului Cultural și de Arte Lăzarea:

-Concerte pentru copii 5 ocazii

-Concert pentru adulți 1 ocazie

-Expoziții 2 ocazii

-Ocupații meșteșugărești 6 ocazii

-Program de Ziua Copilului 3 ocazii

-Conferință culturală 1 ocazie

-Cocurs de poezie 1 ocazie

-Prezentare carte 1 ocazie

2022

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Csergő Mária

Realizarea si prezentarea unor spectacole si concerte

Strîngerea relațiilor dintre teatrele naționalităților din România și străinătate Dezvoltarea turismului cultural ca o oportunitate economică prin oferirea turiştilor  a unor experienţe culturale specifice Ţinutului Secuiesc.Realizarea unor spectacole și concerte  însumează anual un număr de 4-5 spectacole sau concerte adresate familiilor și publicului larg. La aceste concerte participă un număr de 800-1000 beneficiari. 

2022

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Csergő Mária

Spectacole de teatru pentru copii

Organizarea de serate literare, de spectacole de teatru , teatru de păpuşi, spectacole de teatru dans pentru copii și tineret în localitățile din depresiunea Giurgeului și în alte zone ale județului Harghita.Prin aceste program se crează posibilitatea vizionării de spectacole copiilor cu precădere din mediul rural.

2022

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Csergő Mária

Realizarea si prezentarea unor spectacole si concerte

Strîngerea relațiilor dintre teatrele naționalităților din România și străinătate Dezvoltarea turismului cultural ca o oportunitate economică prin oferirea turiştilor  a unor experienţe culturale specifice Ţinutului Secuiesc.

2022

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Csergő Mária

Județul Harghita: mediu atrăgător pentru afaceri

Programul vizează dezvoltarea și întărirea relației de parteneriat între sfera antreprenorială, administraţia publică judeţeană și ceilalți actori ai vieții socio-economice prin organizarea forumurilor economice și a dezbaterilor în grupuri de lucru pentru antreprenori, pentru reprezentanții comunităților locale, pentru instituțiile publice, pentru reprezentanții composesoratelor și pentru actori ai vieții socio-economice din județ în vederea diseminării practicilor eficiente folosite în alte regiuni, și alte țări.

Scopul principal al programului este crearea unui climat favorabil afacerilor prin întărirea relațiilor dintre sectorul public și cel privat, crearea posibilitățiilor de informare reciprocă pentru o mai bună gestionare a problemelor cu care se confruntă antreprenorii, creșterea eficienței în administrația publică prin reducerea birocrației și transparentizarea sistemului.
Totodată, Agenția vizează facilitarea găsirii soluțiilor la problemele care împiedică colaborarea eficientă între sfera publică și privată, evaluează problemele identificate, elaborează propuneri către instituțiile în a căror atribuție intră rezolvarea  problemelor respective, și în funcție de posibilitățile sale, ajută și la rezolvare.

Astfel județul Harghita are șanse să devină un mediu atrăgător pentru investitori.

2022

Agentia de Dezvoltare Judeteana Harghita

Peter Sandor

Ne pregătim de sărbători

Agyagfalván, Felsőboldogfalván, Újszékelyen és Szentábrahámon tojásírást szervezünk kisiskolások részére, Péter Ildikó vezetésével.

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

László Velin Orsolya

Tradiții pascale

În săptămăna postului cel mare în cadrul unei prezentări se va prezenta modul tradițional de încondeiere a ouălor de paști,ocazia cu care elevii vor putea vopsi ouăle aduse de acasă în mod tradițional.

2022

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Polgár Csaba

Program dedicat culturii rromilor

Scopul programelor este promovarea culturii rrome, a tradițiilor, meșteșugurile tradiționale, a muzicii, dansului și cântecelor tradiționale rrome.

2022

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Triff Ramona

Anul comemorativ Petőfi

Comemorarea poetului Petőfi Sándor

2022

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Triff Ramona

Arte vizuale

Promovarea artei plastice și artei vizuale contemporane din județ, mai ales din Ținutul Secuiesc prin intermediul de expoziții, workshopuri, colaborări cu grupuri de artiști și cu artiști individuali din țară și din străinătate. Programul este menit să creeze o ambianţă prielnică propagării ideilor contemporane prin asigurarea spaţiilor unde momentul artistic poate fi surpins şi care poate oferi trăiri intense artistice. Implicarea locuitorilor ţinuturilor noastre în ambianţa creativităţii vizual, artistic. Pentru consumatorii, iubitorii de artă contemporană, scopul declarat al expozițiilor este de conștientizare și promovare a artei în folosul publicului prin livrarea unui conținut artistic diversificat și de calitate.

2022

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Botár László

CD cu muzica pe versurile poetului Petőfi

Crearea unui CD cu muzica compusa pe versurile poetului Petőfi impreauna cu o brosura tiparita.

2022

Școala Populară de Artă

Vitos Gyöngyi

Expoziții fotografice Valorile culturale ale depresiunii Giurgeului

Expoziții în aer liber Valorile culturale ale depresiunii Giurgeului în imagini,organizate în diferite localități a județului,și în străinătate,inclusiv județele înfrățite(Pesta, Tolna,Csongrad).

2022

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Polgár Csaba

Întărirea rolului de managment prin sprijinirea culturii specifice zonei

Sprijinirea organizării programelor din diferite localităţi din Topliţa,Borsec, Gălăuţaş, Tulgheş şi din depresiunea Giurgeului ,satele mici din zonă.
Programul se încadrează în strategia culturală la punctul 2.1/programe reînnoirea metodelor şi tehnicilor managementului cultural.

2022

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Oláh Zoltán

Reuniuni metodice pentru bibliotecarii din judeţul Harghita 2022

Programul cuprinde aproximativ patru reuniuni metodice în perioada martie-noiembrie, organizate în colaborare cu bibliotecile municipale din judeţ.

2022

Biblioteca Judeţeană Kájoni János

Bedő Melinda

Colaborare cu instituții culturale

Biblioteca Judeţeană participă activ, în calitate de instituţie subordonată CJ Harghita, la programele din ţară şi de peste hotare, considerate necesare pentru succesul realizării strategiilor locale. De ziua poeziei maghiare,  organizăm un eveniment pentru copii, tineri și adulți. Pentru organizarea și derularea evenimentului apelăm la serviciile culturale furnizate de formația ROLE. Va avea loc un concurs de recitat  poezii în trei categorii pe fondal muzical și un spectacol de gală pentru public.                                    

2022

Biblioteca Judeţeană Kájoni János

Török Edit

INTĂRIREA ROLULUI DE MANAGEMENT PRIN SPRIJINIREA CULTURII SPECIFICE ZONEI

Dintre legendele din jurul Gheorgheni, legenda lui Jerika Kö este prezentarea acesteia, în cadrul unei producții de teatru dans, cu ajutorul căreia se poate sublinia legenda actuală astfel încât dansul popular și comoara muzicii populare să apară în evidențele coregrafice ale performanta.

2022

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Csergő Mária

Expoziții de fotografii vechi

 

Expozițiile in aer liber din fotografile  vechi din arhiva asociației " Erdélyi Fotográfia Múzeumért " se poate vizualiza in localitatile depresiunii Giurgeului,cu organizarea Centrului Cultural și de Arte Lăzarea.

2022

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Polgár Csaba

Servicii de bibliotecă pentru comunităţi 2022

Program finanţat de Consiliul Judeţean Harghita începând cu anul 2015.

2022

Biblioteca Judeţeană Kájoni János

Bedő Melinda

Promovarea asistenței sociale și a serviciilor sociale

Organizarea unor evenimente, care au ca scop promovarea asistenței sociale și a serviciilor sociale existente în județul Harghita.

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Pancescu Matild

Martie- primavara

Indemânare, bucuria primăverii, dăruire

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Antal Adela

Program dedicat tineretului

În cadrul programului vor avea loc spectacole de teatru de dansuri populare,prezentarea culturii și tradițiilor secuiești  și antrenarea comunităților locale.

2022

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Oláh Zoltán

Balul "Farsang" 2022

Balul "Farsang" pentru copii și tineri al Centrului de Plasament de tip Familial nr. 2

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Kopacz András

Ziua basmului popular maghiar

Sărbătorirea zilei basmului popular maghiar, pentru a promova valorile culturale populare, atragerea generației tinere la lectura de povești. Totodată acest eveniment este şi aniversarea a 16 ani a Ziua basmului în bibliotecă. Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” organizează : Maraton de citit povești și basme populare maghiare cu ajutorul Kamishibai ( teatru de hartie japonez) la care pot participa elevi,studenti, bibliotecari, utilizatorii bibliotecii și oricine este interesat. Biblioteca invită interpreţi cu un spectacol specific evenimentului. Servicii de protocol puse la dispoziția participanților.

2022

Biblioteca Judeţeană Kájoni János

Zsók Éva

Ziua basmului popular maghiar

Sărbătorirea zilei basmului popular maghiar, pentru a promova valorile culturale populare, atragerea generației tinere la lectura de povești. Totodată  acest eveniment este şi aniversarea a 16 ani de  Ziua basmului în bibliotecă.  Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” organizează : Maraton de citit povești și basme populare maghiare cu ajutorul  Kamishibai ( teatru de hartie japonez) la care pot participa elevi,studenti, bibliotecari, utilizatorii bibliotecii și oricine este interesat. Biblioteca invită interpreţi cu un spectacol specific evenimentului  . Servicii de protocol puse la dispoziția participanților.

2022

Biblioteca Judeţeană Kájoni János

Zsók Éva

Program dedicat tineretului

Seara solo a lui Csaba Marosán a actorului Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca intitulată Umorul în literatură va avea loc pe 25 februarie, de la ora 18, la Győrgyószárhegy, în Sala Cika a Casei de Cultură.

2022

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Csergő Mária

Ziua Internațională a Femeii

Serbarea festivă a zilei internațională a femeilor din localitate

2022

Arhitect Şef

Miklosi Ildiko

Gustare vinuri

Prezentarea și gustarea vinurilor din Gyöngyöstarján, Ungaria

2022

Arhitect Şef

Miklosi Ildiko

Ziua Mondială a Igienei Mâinilor

5 Mai

Eveniment de informare pentru angajații spitalului

2022

Spitalul Judeţean de Urgenţă

Csíkszeredai kórház

Sesiune științifică

Sesiune științifică pentru prezentarea activității medicilor doctoranzi

Locație: Universitatea Sapientia

2022

Spitalul Judeţean de Urgenţă

Csíkszeredai kórház

Team Building pentru angajații spitalului cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății din 7 aprilie

9 aprilie

2022

Spitalul Judeţean de Urgenţă

Csíkszeredai kórház

Purple day

26 Martie

Ziua Internațională a Luptei Împotriva Epilepsiei și îndeplinirea unui an de la înființarea Centrului de Epilepsie și Monitorizare EEG

Cros de binefacere Epilepsy Challenge  (sumele donate for fi folosite pentru dotarea Centrului de Epilepsie și Monitorizare EEG)

Iluminarea clădirii spitalului în culoare mov

Pista de patinaj viteză – Miercurea Ciuc

2022

Spitalul Judeţean de Urgenţă

Csíkszeredai kórház

Carnaval

Organizarea carnavalului pentru copii/ tinerii de la casele de tip familial, locuința protejată și Centrul Social cu destinație multifuncțională Sînmartin din structura Compelxului de servicii Miercurea Ciuc.

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Dászkel Ildikó

Ziua poeziei

Locul evenimentului: Bălan, Casa de cultură

Data: 11.04.2022, 

Ora: 12:00-14:00

2022

Arhitect Şef

Timár Timea

Jocuri in zapada

La saniat

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Antal Adela

ADI Harghita Business Center – Evenimente planificate 2022

Evenimentele care urmează să fie realizate în anul 2022 de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Harghita Business Center” din Odorheiu Secuiesc.

2022

Harghita Business Center

Szakács-Paál István

Participare la târguri în anul 2022

Scopul acestui program este popularizarea specialiştilor şi a lucrărilor realizate de aceştia, în cadrul expoziţiilor şi prezentărilor de carte .
Totodată prezenţa instituţiei noastre la târguri, la Târgul meşteşugarilor, Târguri de carte, zilele diferitelor oraşe, expoziţii meşteşugăreşti funcţionează de mai mulţi an, este foarte popular în rândul iubitorilor artei populare, atrage mulţi turişti şi vizitatori astfel putem prezenta şi volumele redactate, editate de instituţia noastră.

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Szőcs Klára

Editarea materialelor de specialitate

Scopul programului este scrierea, redactarea şi editarea materialelor de specialitate de istorie şi etnografică în cadrul instituţiei, publicarea volumului de prezentare a simbolurilor secuieşti, dezvoltând climatul social intercultural.

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Salló Szilárd

Prezentări și lansări de carte/ediții

Scopul programului este de a sprijini şi de a realiza activităţile de bază ale instituţiei noastre care sunt prezente permanent. Totodată dorim să realizăm dezvoltarea culturii generale prin organizarea unor prezentări de cărţi, prin care promovăm publicului larg ediţiile instituţiei, formarea imaginii judeţului.

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Salló Szilárd

Festivalul dansului popular din Transilvania

Organizarea în parteneriat cu Casa Tradiţiilor din Ungaria şi cu Asociaţia Kaszaj a unui eveniment de mare anvergură pentru întâlnirea oamenilor care păstrează tradiţiile muzicii şi dansului popular din Transilvania. Conform regulamentului de funcţionare a instituţiei (art. 5, pct. e), iniţiem şi sprijinim proiecte şi programe de promovare a obiceiurilor şi tradiţiilor populare. Astfel prin acest program avem scopul de a promova dansurile străvechi încă existente în zona cât şi din împrejurimi, să aibă prilejul de a se manifesta în faţa publicului larg, totodată să aibă prilejul pentru schimb de experienţă.

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

László Velin Orsolya

Festivalul SICULUS

Scopul programului este crearea unui for pentru tineri talentaţi care prezintă muzică pop-rock, susţinerea formaţiunilor de interpretare muzică de tineret, prezentarea şi popularizarea tradiţiilor muzicii pop-rock din regiune, întâlnirea şi schimbul de experienţă a iubitorilor de muzică pop-rock, întărirea identităţii culturale regionale ale secuimii, conştientizarea valorilor tradiţionale, culturale, transmiterea şi promovarea acestora.

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

László Velin Orsolya

Ne pregătim de sărbători

Scopul programelor este învăţarea încondeiatului de oua, precum şi a tehnicii decorării turtei dulci,precum și alte meșteșuguril egate de sărbători.Evenimentul este bine conceput, ce formează atât creativitatea, cât şi îndemânarea copiilor participanţi, perfect pentru promovarea valorilor culturale-tradiţionale. 

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

László Velin Orsolya

Ateliere mestesugaresti

Proiect cu finantare nerambursabila prin programul Csoóri Sándor.

2022

Școala Populară de Artă

Vitos Gyöngyi

Serie de workshopuri de chitara clasica

Proiect cu finantare nerambursabila. 

2022

Școala Populară de Artă

Vitos Gyöngyi

Tabără de instrumente cu corzi

Activitate organizata în timpul vacanţei de toamna. Sprijinirea tinerelor talente. 

2022

Școala Populară de Artă

Vitos Gyöngyi

Virtuozii

In Valea Boros, Lunca de Jos va avea loc un curs muzical de maiestrie de 10 zile pentru copii talentați din Ținutul Secuiesc.

2022

Școala Populară de Artă

Vitos Gyöngyi

Zilele Tinutului Secuiesc

Şcola Populară de Artă Vámszer Géza organizează Zilele deschise ale Școlii si in județele Covasna și Mureș cu diverse activități meșteșugărești, jocuri populare, excursie tematică, vânătoare de comori. Programul are ca scop sprijinirea consumului cultural conștient și promovarea cursurilor școlii.

2022

Școala Populară de Artă

Vitos Gyöngyi

Promovarea valorilor Ținutului Secuiesc cu ocazia expoziției organizat la Budapesta

Școala Populară de Artă este partener de organizare al festivalului care are loc la Budapesta. Totodată școala participă la acest festival cu o expoziție, care poartă titlul: Prezentarea Ținutului Secuiesc la Budapesta. La acestă expoziție școala va prezenta o expoziție interactivă cum ar fi: arta lemnului, ceramică, pâslărie, fabricarea jucăriilor din lemn, preocupări de dulgher mic, înșirare de mărgele și pictură pe mobilă. La expoziție vor fi prezentate obiecte realizate cu diferite tehnici, totodată vizitatorii la expoziție vor avea posibilitate de a realiza înșiși diferite obiecte. Cu această ocazie vom participa la organizarea unui spectacol festiv prezentat de Ansamblul Național Secuiesc.

2022

Școala Populară de Artă

Vitos Gyöngyi

Promovarea programelor de dans și muzică populară

Prin acest program Școala Populară de Artă și Meserii „Vámszer Géza” inițiază și sprijină proiecte de promovare a obiceiurilor și tradițiilor populare mai ales ceea ce privește dansurile și muzica populară. Școala prin acest program inițiază și aplică programe pentru protejarea și promovarea tradițiilor populare, a dansului și muzicii populare. Programul are ca scop inițierea unor proiecte privind sprijinire creatorilor și performerilor tradiției, a dansului și muzicii populare autentice prin elaborarea unor proiecte atractive.

2022

Școala Populară de Artă

Vitos Gyöngyi

Zilele Judetului Harghita

În cadrul acestui program Școala Populară de Artă și Meserii Vámszer Géza va organiza Reuniunea Fanfarelor din județul Harghita, respectiv va organiza Ziua Școlii în Miercurea Ciuc și Odorheiu Secuiesc în cadrul căreia se vor înființa ateliere de creație: pictură, sculptură în lemn, ceramică, pictură pe mobilier, animație, dans, respective vor avea loc spectacole interactive, expoziții, concerte, jam session, jocuri musicale toate cu cooperarea profesorilor și cursanților școlii.

2022

Școala Populară de Artă

Vitos Gyöngyi

Preocupari interactive

Scoala organizează preocupări interactive ceea ce înseamnă ca pe lângă prezentarea diferitelor meșteșuguri populare participanții pot să realizeze diferite obiecte artizanale cu diferite tehnici. Cu aceste programe promovăm atât meșteșugurile populare cât și activitatea școlii. Aceste programe vor fi prezentate în mai multe localități din judeţul Harghita, cu diferite ocazii cum ar fi: Ziua Copilului, Școala Altfel și altele.

2022

Școala Populară de Artă

Vitos Gyöngyi

Tabara de instrumente de suflat

Participanţii vor participa la ore de teorie şi la ore de instrument muzical. Pe lângă faptul că pot învăţa pe diferite instrumente, oferim şi o preocupare în timpul vacanţei de vară.

2022

Școala Populară de Artă

Vitos Gyöngyi

Scoala Naturii

Educatie ecologica si activitati in aer liber pentru copii.

2022

Școala Populară de Artă

Vitos Gyöngyi

Canatate Domini - muzica bisericeasca

Intalnirea anuala a corurilor bisericesti.

2022

Școala Populară de Artă

Vitos Gyöngyi

Expoziţii fotografice și de arte plastice

Scopul programului Expoziţii fotografice și de arte plastice este de a sprijini şi de a realiza expoziţii fotografice și de arte plastice în Ținutul Secuiesc și peste hotare. Prin organizarea unor astfel de evenimente dorim să realizăm dezvoltarea culturii generale, dorim să prezentăm şi să promovăm publicului larg ediţiile instituţiei.

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Balázs Ödön

Promovarea jocurilor tradiționale cu ocazia zilei copiilor

Scopul programului este popularizarea jocurilor tradiţionale uitate. În acelaşi timp este un program atractiv pentru copii cu muzică, dans popular şi jocuri tradiţionale în aer liber.

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

László Velin Orsolya

Festivaluri şi concursuri pentru tineret de cântec popular, teatru şi poveşti, recital poezii

Pe parcursul anului se organizează în localităţile judeţului concursuri de cântece populare, de limbă maternă, concursuri de poezie şi proză pentru elevi la care să participe elevi din şcolile din regiune, din ţară şi invitaţi din străinătate. Prin acest program dorim să sprijinim organizarea acestori concursuri.

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

László Velin Orsolya

Serate de dans

Activitatea continuă de creație artistică și coreografie în domeniul dansului popular în cadrul seratelor de dans popular pentru copii, tineret și adulți în județul Harghita.

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

László Velin Orsolya

Spectacole și concerte pentru copii și tineret

Prin acest program se realizează mai multe spectacole și concerte pentru copii și tineri popularizând în așa fel artiștii locali, regionali, naționali și internaționali a valorilor artistice autohtone şi universale din domeniul artelor spectacolului;
Sprijinirea creşterii accesului publicului la spectacole şi concerte.

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Barabás Dénes

" Nu mai e cum a fost pe vremurile noaste"

Căntăreți și dansatori adulți de muzică populară autentică sunt invitați din zona Odorheiu Secuiesc să participă la acest festival, unde au posibilitatea de a transmite valorile tradiționale prin cântece și dansuri populare. Acestea fiind documentate în formă de înregistrări video și audio cu scopul colectării și păstrării pentru mai multe generații în catasterul valorilor imateriale din județ. Realizarea unei film documentar, care documentează viața rurală din regiune.

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Barabás Dénes

Programe culturale în colaborare cu organizații nonguvernamentale

Scopul principal al programului este sprijinirea organizatiilor nonguvernamentale în realizarea programelor privind pastrarea tradiţiilor populare din județul Harghita, popularizarea dialogului dintre culturi, realizarea unei bune colaborări între diferite grupuri folclorice, etc.

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Barabás Dénes

Realizarea, prezentarea unor concerte și spectacole proprii și în colaborare

Scopul programului este diversificarea  ofertei  în domeniul artei spectacolului prin realizarea și prezentarea  de producţii artistice, prin care sprijinim și realizăm activităţile de bază ale instituţiei noastre care sunt prezente permanent. Scopul direct este oferirea de produse și servicii culturale diverse, spectacole, concerte, festivaluri, programe culturale, ateliere de creație- pentru satisfacerea nevoilor culturale comunitare în scopul creșterii gradului de acces de participare a cetățenilor la viața culturală.

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Barabás Dénes

Întîlnirea iubitorilor de teatru amatori

În acest an organizăm întâlnirea anuală a iubitorilor de teatru amatori „Az ekhós szekér nyomában...” ed. a XXIV.-lea. Întâlnirea din zona Odorhei va avea loc în cursul lunii noiembrie.
Pe parcursul anului la iniţiativa companiilor de teatru amatori organizăm pentru grupurile participante la acest program posibilitatea de a prezenta piesele în diferite locaţii ale judeţului.

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

László Velin Orsolya

Schimbări valori culturale

Scopul principal al programului este realizarea schimbului de valori culturale în judeţ, în afara judeţului şi în străinătate.

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Barabás Dénes

Motive populare în uz modern

În zilele noastre creşte popularitatea programelor de educatie a adulţilor. Aceste cursuri se vor realiza în diferite domenii, dar din păcate în regiunea noastră  nu sunt prea multe proiecte culturale pentru educarea adulţilor. Instituţia va iniţia un curs de opt săptămâni în care se vor valida principii ale lui Life Long Learning. Instituţia anunţă programul pentru artizani cu experienţă,  care participă la un curs  direcţionat de un profesor (designer). În timpul cursului lângă creaţie artizanii vor primi sfaturi în legătură cu folosirea actuală a motivelor populare. Dorim să realizăm accesul la motive populare în parteneriat cu alte intituţii culturale, cei care au colecţie muzeală.  Parteneri vor fi muzee, case muzeale, bisericile și primăriile din judeţul Harghita. Rezultatul programului va fi o creaţie cu motive populare de la participanți, care va rezulta o valoare comunală a regiunii. La finalul programului coordonatorii vor organiza o expoziţie în judeţul Harghita. Această expoziţie va atrage atenţia asupra activității artizanilor şi creşte şansele lor pe piaţă.

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Salló Szilárd

Székely Vágta

La evenimentul Székely Vágta desfăşurată în perioada iunie-iulie la Pivniţele Mari (Moacșa), lângă Sfântu Gheorghe, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita va oferii un program cultural tradiţional din zona Ciuc. Instituţia subordonată al Consiliului Judeţean Harghita îmbogăţeşte programele culturale al evenimentului cu programe culturale de tradiţii populare.

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Salló Szilárd

Activități privind elaborarea valorilor Harghitene

Scopul programului este popularizarea patrimoniului cultural material și imaterial din județul Harghita. Elaborarea unei baze de date cu scopul colectării valorilor tradiționale. Programul contribuie totodată la întărirea identității culturale regionale ale secuimii, conștientizarea valorilor tradițioanale, culturale, patrimoniale și artistice, transmiterea și promovarea acestora.

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Salló Szilárd

Zilele județului

În cadrul programului Zilele Judeţului, organizăm din nou evenimentul Săptămâna Caselor Muzeale. Casele muzeale participante îşi deschid porţile pentru publicul larg. Responsabili caselor muzeale precum şi a colecţiilor de artă populară în mod organizat le prezintă vizitatorilor colecţiile adunate. Participă aproximativ 18 de case muzeale din judeţ. Instituţia noastră preia rolul de coordonator ajutând persoanele competente în organizarea acestui eveniment. Totodată organizăm prezentări cărți, un turneu de teatru de păpuși pentru copii etc.

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Salló Szilárd

Karácsonyi kavalkád

În fiecare an  cu elevii așteptăm cu mare nerăbdare, veselie și voie bună ziua în care împodobim împreună bradul. Elevii se pregătesc cu o serbare festivă.

2022

Şcoala Specială Ocland

Miklós Mónika

Promovarea meșteșugurilor populare pentru elevi

În luna mai 2022 Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita va organiza prezentări de meşteşuguri populare pentru elevi, în patru regiuni ale judeţului Harghita.

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Salló Szilárd

Promovarea meșteșugurilor populare pentru elevi

În luna mai 2022 Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita va organiza prezentări de meşteşuguri populare pentru elevi, în patru regiuni ale judeţului Harghita.

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Salló Szilárd

Promovarea meșteșugurilor populare pentru elevi

În luna mai 2022 Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita va organiza prezentări de meşteşuguri populare pentru elevi, în patru regiuni ale judeţului Harghita.

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Salló Szilárd

Moș Nicolae

Moș Nicolae în fiecare an găsește drumul spre noi. Elevii se pregătesc cu un program festiv, primesc daruri, dulciuri.

2022

Şcoala Specială Ocland

Miklós Mónika

Tök jó nap!

 "Tök jó nap! " se desfășoară pe durata unei după amiezi, în luna octombrie. Proiectul urmărește dezvoltarea imaginației și simțului artistic la copii. Ei crează diferite personaje și figuri din legumele și fructele puse la dispoziție.

Cele mai reușite sunt expuse pe coridorul școlii.

 

2022

Şcoala Specială Ocland

Miklós Mónika

Programe culturale remarcabile

Scopul principal al programului este organizarea şi revitalizarea evenimentelor rurale. Dorim să sprijinim organizaţiile care realizează programe rurale privind păstrarea tradiţiilor populare, conştientizarea şi popularizarea valorilor tradiţionale locale, a comorilor turistice şi organizaţiile care asigură programe de calitate pentru copii, tineret şi adulţi în satele din județ. Prin acest program dorim să realizăm scopul unei bune colaborări între diferite grupuri folclorice din judeţ. 

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Hajdó Katalin

Producţia şi prezentarea filmelor documentare cu profil etnografic

Scopul programului este de a realiza producţii, filme documentare care să prezinte meşteri şi meşteşuguri populare, obiceiuri, portul popular, personalităţi eminente, zone geografice etc. ale judeţului Harghita.

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Hajdó Katalin

Festival de arte populare ”Míves emberek sokadalma”

Scopul principal al programului este realizarea Festivalului de arte populare ”Míves emberek sokadalma”. Programul menţionat atrage atenţia asupra culturii și artei populare, tradiţionale. Dorim să conştientizăm importanţa  artei și tradițiilor populare în zilele noastre în cadrul festivalului prin  diverse programe de educare și divertisment a copiilor și a adulţilor.

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Hajdó Katalin

Festival de dans popular interetnic

Festivalul interetnic de dans popular este organizat lângă Odorheiu Secuiesc, la Băile Szejke, sau în casa de cultură din Odorheiu Secuiesc în caz de ploaie, în cursul lunii mai-iunie 2022. Program de 2 zile cu prezentarea şi interpretarea dansurilor populare al grupelor de dans invitate pe scena din Szejke şi în Casa de Cultură, cât şi diferite prezentări şi flash-mob-uri a companiilor pe străzi şi în parcuri ale oraşului. 

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Hajdó Katalin

Concurs și festival de cântece populare

 Concurs de cântece populare organizată pentru elevi din Ţinutul Odorheiu Secuiesc. Acest program are scopul de a promova tineri talentaţi care participă la concursul de cântece populare, de a îmbunătăţii organizarea unui astfel de concurs care atrage interesul tuturor către tradiţia noastră populară şi de a populariza valorile populare care se păstresc în gama bogată a cântecelor populare.                      Festivalul "Udvarhelyszéki népdalfesztivál" are ca scop principal întărirea sentimentului de a cânta împreună fără de a concura, realizănd în acest fel o atmosferă mai aproape de originalitatea tradițiilor populare. Profesorii îndrumători au posibilitatea de a participa la o un mic workshop pe tema modului de a cânta și de a selecționa cântecele populare.

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Hajdó Katalin

Zilele Ținutului Secuiesc

Scopul programului este prezentarea potenţialului cultural al Ţinutului Secuiesc, întărirea identităţii culturale regionale ale secuimii, conştientizarea valorilor tradiţionale, culturale şi artistice, transmiterea şi promovarea acestora. Dezvoltarea turismului cultural ca o oportunitate economică prin oferirea turiştilor  a unor experienţe culturale specifice Ţinutului Secuiesc, popularizarea şi prezentarea valorilor spirituale, intelectuale din provincie (prezentări, spectacole artistice, tradiţia populară etc.), satisfacerea nevoilor tuturor generaţiilor din zona prin organizarea unui program vast, prezentarea valorilor judeţului, crearea posibilităţii pentru organizaţii de succes de a se prezenta în faţa publicului, prezentarea, popularizarea valorilor şi a organizaţiilor care le reprezintă, trecerea în revistă a tinerilor talente din judeţ, asigurarea unor programe distractive de calitate pentru copii, tineret şi adulţi. 

1. Expoziţie fotografică documentară arhivă
2. Expoziţie desene pe tema Patrimoniului Cultural
3. Concerte muzicale și altele precum prezentări carte, filme documentare, spectacole de dans și cântec popular 
4.Programe organizate prin colaborarea diferitelor institiții culturale ale județelor Harghita, Covasna și Mureș.

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Hajdó Katalin

Participare la aniversări, comemorări

Scopul programului este familiarizarea participanţilor cu istoria şi stilul monumentelor prezente în judeţ - Ziua Patrimoniului Cultural , comemorarea Zilei Limbii Maghiare, cât şi comemorarea unor  acte şi personaje istorice reprezentative.

A. Ziua Patrimoniului Cultural 
Obiectivul programului este familiarizarea participanţilor cu istoria şi stilul monumentelor din judeţ. Grupul ţintă sunt – în primul rând – elevii pentru care vom  efectua vizite la locaţiile monumentelor, cu prezentarea valorilor acestor monumente. În cadrul acestor vizite elevii vor preparara schiţe despre elementele şi planurilor edificiilor. Rezultatul dorit este aprofundarea cunoştinţelor de specialitate teoretice şi practice despre patrimoniul cultural mai ales pentru laici. Din schiţele şi fotografiile realizate de elevi, vom organiza o expoziţie la sediul Centrului Judeţean pt. Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita. Avantajul cheie al programului este o formare profesională şi gratuită în domeniul patrimoniului cultural.
B. Comemorări (servicii culturale şi buchete, coroane şi jerbe de flori)
De exemplu: 15 martie , 6 octombrie – comemorarea martirilor arădeni, 23 octombrie, Ziua Limbii Maghiare, Comemorarea Zilei de 1 decembrie, și alte programe legate de comemorarea unor  acte şi personaje istorice reprezentative.
C. An comemorativ Petőfi Sándor
D. Aniversarea a 15. ani de la fondarea instituției 

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Hajdó Katalin

Dezvoltarea învățământului de Dezvoltare Rurală 2022

   Acest program demarat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita, se derulează pe baza Strategiei de  Dezvoltare Rurală a județului Harghita pentru perioada 2021-2030,  cap VI, posibilități de Dezvoltare  2, 6. 8, precum și a Statutului Asociației, cap. II, art.9 punctul 2, 8. și vine în sprijinul învățământului din mediul rural. Atractivitatea agriculturii ca domeniu profesional a cunoscut un declin substanțial în România după 1989, accentuându-se odată cu desființarea marilor întreprinderi agricole.

Între anii 2001 și 2011, numărul liceelor cu specializări agricole a scăzut cu 52%, iar cel al absolvenților s-a redus cu peste 44%. Cea mai mare dificultate a școlilor profesionale/ liceelor cu profil agricol a fost și continuă să fie cuplarea cu mediul de afaceri și piața muncii. Dificultatea apare încă de la nivelul pregătirii practice, existând un număr redus de parteneriate între societățile/fermele agricole și unitățile de învățământ profesional şi tehnic agricole din mediul rural În ultima perioadă, politica educațională, fără să renunțe la obiectivul calității şi competitivității, reintroduce între prioritățile sale echitatea, egalitatea şanselor la educație. În acest context trebuie încadrat accentul care se pune pe ameliorarea condițiilor, a oportunităților pentru educație în mediul rural. Continuarea ignorării problematicii ariilor rurale şi, în special, a celor mai defavorizate (calitatea resurselor umane, situația resurselor financiare şi materiale, a ofertei educaționale etc.), a cauzelor situației de defavorizare a învățământului rural şi nevoilor acestuia condamnă la eşec individual şi social, la sărăcie şi marginalizare o mare parte a populației, permițând, în acelaşi timp, perpetuarea structurilor subdezvoltării. În consecință Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita are în vedere sprijinirea învățământului din mendiul rural, prin organizarea de schimburi de experință, realizare de proiecte.

2022

ADI Dezvoltare Rurala CJH

Erdély Mónika

PROGRAMUL IDENTIFICAREA SI PROMOVAREA VALORILOR TRADITIONALE SI LOCALE
 1. ”IDENTIFICARE ȘI PROMOVARE A VALORILOR LOCALE ȘI TRADIȚIONALE ȘI A MEȘTEȘUGURILOR TRADIȚIONALE ȘI LOCALE”
 2. Descrierea programului: Programul ” IDENTIFICARE ȘI PROMOVARE A VALORILOR LOCALE ȘI TRADIȚIONALE ȘI A MEȘTEȘUGURILOR TRADIȚIONALE ȘI LOCALE”  demarat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita, are ca scop identificarea și promovarea valorilor tradiționale și locale materiale, dar și  a obiceiurilor, a meșteșugurilor străvechi în vederea conservării lor. Avem convingerea, că cunoașterea acestor valori și promovarea lor atât în țară, cât și în străinătate va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării turismului din județ, și impilcit o creștere a nivelului de trai a locuitorilor din zonă. Dorim identificarea unor obiceiuri, meșteșuguri, tradiții, care sunt pe cale de dispariție, și a căror conservare și transmitere este esențial pentru comunitate. Totodată dorim identificarea și promovarea unor moșteniri construite, sau a unor lucruri lucrate manual, un mod tradițional de către locuitorii din județul Harghita. Progamul este derulat în conformitate cu Strategia de Dezvoltare  Rurală a județului Harghita pe perioada 2021-2030, cap VI, prioritatea de dezvoltare 1, și pe baza Statutului Asociației, Cap.II, art.9, ounctul  10 Acest program  își propune să contribuie la dezvoltarea programelor cultural-artistice de promovare a culturii și tradițiilor locale prin punerea în valoare a tuturor avantajelor imateriale oferite de județ, care pot întări sentimentul de apartenență a locuitorilor la o comunitate locală și pot contribui la crearea unui specific local. Dorim promovare a culturii și tradițiilor și meșteșugurilor locale, care întăresc sentimentul de apartenență a locuitorilor la o comunitate locală și care  contribuie la crearea unui specific local. În cadrul acestui program vom fi parteneri cu diferite asociații în organizarea de prezentări ale valorilor locale, la participări la diferite evenimente, unde se pot etala aceste valori, totodată vom promova valorile și meșteșugurile tradiționale și locale în mass media audiovizuală și scrisă. Vom colabora cu asociații de profil în prezentarea tradițiilor ecvestre, defilări ale husarilor, etc. Tradiţiile ecvestre ,tradițiile legate de creșterea animalelor precum și pregătirea furajelor sunt o parte importantă a tezaurul nostru şi trebuie să facem tot ce se poate pentru ca ele să se păstreze vii în mintea copiilor şi a adulților. Importanța păstrării valorilor , a conservării si promovării tradițiilor în general in societatea contemporană este constituită din nevoia de a ne cunoaște istoria și datinile, ce ne-au fost transmise de străbunii noștri. Tot în cadrul acestui program se vor identifica, promova și păstra și soiurile autohtone de pomi fructiferi, care sunt și ele valori tradiționale și locale. Pe lângă păstrarea patrimoniului pomicol, acest program are ca scop și menținerea și ridicarea valorilor biologice și a potențialului productiv al plantațiilor de pomi, arbuști fructiferi, dar și protejarea mediului înconjurător, al apei, al solului și păstrarea ecosistemului și biodiversității. În cadrul prezentului program vom organiza sau vom fi parteneri în organizarea de diferite expoziții, festivaluri, conferințe la care vor fi promovate diferite valori ale locuitorilor din județul Harghita. precum și prezentări ale diferitelor meșteșuguri străvechi. Pentru a nu se uita aceste meșteșigiri străvechi vor fi organizate cursuri de inițiere. Cursurile vor fi organizate îm colaboarare cu școala Poulară de Artă Vamszer Geza, consiliul local din zonă. .
2022

ADI Dezvoltare Rurala CJH

Karikás Csilla

PROGRAMUL PRONIVAREA PRODUSELOR TRADITIONALE SI LOCALE
 1. Programul PROMOVAREA PRODUSELOR TRADIȚIONALE ȘI LOCALE” demarată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita, are ca scop promovarea produselor tradiționale locale și tradiționale, promovarea prelucrării în mod tradițional a laptelui, a cărni, a legumelor și fructelor, sprijinirea producătorilor locali și crearea de posibilități de valorificare pentru micii producători din județul Harghita. Un alt scop al acestui program este și păstrarea tradițiilor în ceea ce privește producția artizanală și tradițională, a obiceiurilor moștenite și promovarea acestora pe diferite căi. În vederea promovării produselor tradiționale și locale vor fi organizate diferite forumuri, conferințe pentru producătorii locali dar și degustări, expoziții cu vânzare, festivaluri sau alte evenimente, unde populația are prilejul  de a urmări pregătirea preparatelor în mod tradițional și de a degusta aceste preparate. La forumurile și conferințele organizate producătorii locali vor primi informații noi legate de activitățile pe care le desfășoară, la expozițiile și la evenimentele unde se prepară produse ori la degustările organizate vor putea expune produsele pentru un public larg, și la diferitele târguri vor putea vinde produsele. Gospodarii din județ, care produc diferte produse tradiționale din carne, lapte, legume sau fructe și care încearcă rotunjirea veniturilor proprii prin vânzarea produselor realizate se confruntă cu problema desfacerii produselor pe piață. În această problemă încearcă programul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita să vină în ajutorul producătorilor prin diferite acțiuni proprii organizate și prin alte diferite acțiuni organizate în colaborare cu Consiliul Județean,  Direcția pentru Agricultură Județeană Harghita, Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita. cu Agenția de Dezvoltare a Județului Harghita, cu Direcția de Ageicultură a județului Harghita și cu Asociația Szekely Gazdaszervezetek Egyesulete. precum și alte organizații locale din județ, sau din afara județului. Producătorii locali au posibilitatea desfacerii produselor proprii la diferitele târguri (târguri lunare, Târg de Primăvară, Târga de Toamnă, Târg de Crăciun) organizate în orașele județului nostru, precum și prin alte orașe mari din țară (București. Cluj Napoca), la diferite expoziții cu vânzare din țară și din străinătate (Cluj, OMEK- Budapesta). ADI de Dezvoltare Rurală  a Consiliului Județean Harghita prin grija directorului executiv al asociației caută noi piețe de desfacere atât în țară, cât și în străinătate. În acest scop se vor organiza deplasări în diferite orașe din țară și străinătate. Unele dintre deplasări vor include și expoziții cu diferite produse tradițonale și locale în vederea prezentării la fața locului a acestor produse sănătoase. De asemenea se vor promova produsele tradiționale și în cadrul grupurilor venite în vizită din străinătate, sau din alte județe ale țării. Sau în cadril  reprezentanților diferitelor asociații, sau consilieri locali. . Vor fi promovate și acele evenimente, unde sunt prezentate modul de preparare în mod tradițional și artizanal a produselor. Promovarea produselor tradiționale și locale se va face în colaborare cu Consiliul Județean, a Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita , a Asociației Szekely Gazdaszervezetek Egyesulete, ai Direcției de Agricultură a Județului Harghita și prin diferite reclame prin afișe, pliante, bannere, reclame în mass media etc., punându-se accent pe calitatea acestor produse mult mai sănătoase decât cele industriale comercializate în marile magazine. Prin promovarea preparării produselor tradiționale și artizanale, precum și prin promovarea produselor tradiționale și locale asociația nosatră dorește să ajute producătorii, ca vânzarea produselor pregătite de ei să contribuie la rotunjirea veniturilor proprii și la ridicarea nivelului de trai a familiilor producătorilor. Asociația dorește sprijinirea muncii cinstite a producătorilor și stoparea migrației mai ales migarția tinerei populații din mediul rural al județului Harghita. Totodată asociația are în vedere și atragerea atenției consumatorilor asupra menținerii sănătății prin consumul produselor sănătoase.
2022

ADI Dezvoltare Rurala CJH

Karikás Csilla

Programe privind realizarea, prelucrarea şi arhivarea fotografiilor etnografice

Fotodocumentarea vieţii cotidiene la începutul anilor 2000 în localităţi din regiunea secuiască, culegerea fotografiilor şi documentelor vechi din zona respectivă, prelucrarea digitală acestora. Cu aceste selecţii de fotografii avem scopul de a le mări, a le expune într-o expoziţie în cât mai multe locaţii atât în ţară cât şi peste hotare, popularizând și prin aceasta zona rurală locală, organizarea de expoziţii fotografice peste hotare şi pe teritoriul ţinutului secuiesc, valorificarea arhivei fotografice prin publicarea calendarelor anuale

2022

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Balázs Ödön

Concurs ”Prăjitura județului Harghita”

Căutăm cea mai bună prăjitură a județului Harghita!

2022

ADI Harghita

Szabó Károly

Concurs de cântece populare "Cântec pentru inimă"

Organizarea acestui eveniment are ca scop transmiterea tradiţiilor, formarea colectivităţii şi dezvoltarea relaţiilor cu alte instituţii.

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Vágási Margit

Concurs - Cea mai bună ciocolată artizanală din județul Harghita

În cadrul concursului poate participa persoane juridice, care se pot înscrie la concurs cu maxim cinci tipuri de ciocolată.Produsele câștigătoare vor fi clasifica pe locurile I, II și III și vor fi premiate oficial cu titlul ”CEA MAI BUNĂ CIOCOLATĂ ARTIZANALĂ DIN JUDEȚUL HARGHITA – 2022.”Vă așteptăm cu ciocolate noi, creative sau bomboane fabricate manual și/sau în forme, baton de ciocolată, ale căror arome caracteristice provin din ingredientele existente în grădinile, pădurile si câmpurile județului Harghita.

https://visitharghita.com/ro/events/cea-mai-buna-ciocolata-artizanala-din-judetul-harghita

2022

ADI Harghita

Szabó Károly

Curs despre înființarea punctelor gastronomice locale

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita organizează cursuri gratuite, în cadrul cărora cei interesați au posibilitatea de a cunoaște acele  pașii necesari care sunt esențiale pentru înființarea punctelor gastronomice, regurile de funcționare a unităților, și pot pune întrebările lor pe această temă. 

2022

ADI Harghita

Szabó Károly

Curs despre înființarea punctelor gastronomice locale

A Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás ingyenes képzést szervez, amelynek keretében az érdeklődők megismerkedhetnek a Helyi Gasztronómiai Pontok létrehozásának lépéseivel, az egységek működtetési szabályaival, és feltehetik az ezzel kapcsolatos kérdéseiket.

2022

ADI Harghita

Szabó Károly

Infotrip pentru promovarea turismului de iarnă

Scopul acestei infotrip este de a promova turismul de iarnă a județului, și brandul Visit Harghita cu bloggeri și influenceri din România. 

2022

ADI Harghita

Szabó Károly

Picnic în iarbă verde

Este un program organizat cu picnic la iarbă verde şi diferite activităţi în aer liber. Beneficiarii programului sunt locuitorii Centrului de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi Gheorgheni. Obiectivul evenimentului este petrecerea timpului liber în mod util şi recreativ, scoaterea beneficiarilor din izolare. 

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Vágási Margit

8 Martie

Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în fiecare an cu un ceai fierbinte, flori ,muzică şi voie bună.

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Vágási Margit

Gospodărie etalon 2022

În cadrul acestui program se dorește  identificarea acelor gospodari, care prin exemplul dat au obţinut recunoştinţa celor din jur, şi prin munca lor au dovedit, că gospodarii din Ţinutul Secuiesc au viitor. Totodată gospodarii înscrişi vor asuma obligaţia primirii în cadrul gospodăriilor a tinerilor practicanţi, îndrumarea lor în lucrul la fermă, la cererea acestora. Pentru evaluarea gospodarilor propuși va fi alcătuit o comisie din specialiști ai Direcției Agricole a Județului Harghita, Asociația Szekely Gazdaszervezerek Egyesulete  și din angajați ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului județean Harghita.

2022

ADI Dezvoltare Rurala CJH

Erdély Mónika

Bal Mascat 2022

Program distractiv, tradiţional organizat în incinta Centrului de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabiliţăţi Gheorgheni într-un cadru festiv, cu multe decoraţiuni şi muzică vie.

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Vágási Margit

PROGRAMUL MICII GRDĂDINARI 2022

Programul ”Micii Grădinari” este programul cel mai longeviv și de succes program desfășurat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Judeţean Harghita care sa derulat din anul 2012 anual. Acest program este  destinat elevilor din clasele III-VII, în vederea înfiinţării unor grădini de legume proprii pentru elevi.

  Scopul programului constă în formarea concepţiei elevilor şi ai părinţilor potrivit căreia cu o investiţie minimă, o familie poate să producă legume proaspete necesare consumului propriu, fără a le cumpăra din supermarketuri. Totodată, vor sesiza diferenţa între gustul legumelor proaspete cultivate de ei şi cel al legumelor cumpărate din magazine.

Copiii prin grădinărit vor putea să-și îmbunătățească cunoștințele cu noțiuni despre producerea alimentelor, vor descoperi calitatea legumelor proaspete cultivate în grădina familiei respectiv vor observa deosebirea valorică a produselor şi vor dezvolta, în acelaşi timp, dragostea faţă de muncă. Totodată copii, care se ocupă cu grădina nu stau în fața televizorului, a calculatorului, sau a telefonului mobil.

   Sprijinul din partea cadrelor didactice este indispensabil în vederea derulării acestui program, deoarece, în primul rând, ei vor fi cei care „însămânţează” în mintea elevilor modul de cultivare al legumelor.

În cadrul programului „Micii Grădinari” pot solicita  pachete de semințe – formate din seminţe de ridichi, salată, morcov, dovlecel, mazăre verde, castraveți, spanac, sfeclă roșie– acei elevi care doresc să cultive legumele în grădinile proprii, sau clase care vor să cultive legumele împreună în grădina de lângă şcoli. Pachetele de sămânțe vor fi dăruite elevilor în mod gratuit. În pachetele de sămânțe elevii găsesc pliante cu informații utile legate de creșterea legumelor fără subsanțe chimice.

 Elevii vor îngriji grădinile sub supravegherea părinților sau a cadrelor didactice, făcând pe parcurs fotografii și trimit prin email la data specificată. Comisia de evaluare va citi referatele și pe baza referatelor și a fotografiilor alege elevii și clasele cu cele mai frumoase grădini.  Grădinile alese vor fi vizitate la fața locului, după care se va realiza clasamentul.

    În cursul anilor elevii au primit ca premii produse locale, cărți de specialiatate, ghiozdane, biciclete cu accesorii, tricouri inscripționate, medalii și diplome. În 2021 cei mai buni au primit trotinete urbane cu accesorii, tricouri inscripționate, medalii diplome, căni inscripționate și ciocolată confecționată manual. În anii anteriori clasele câștigătoare au fost răsplătiți cu  glob geografic, imprimante,  DVD playere, sere de grădină, instalații de udat. În 2021 cele mai bune clase au primit câte un proiector, diplomă și cupă, dulciuri și căni inscripționate antru elevii claselor.

   Succesul programului nostru este evidențiat de faptul că, în timp ce în anul I, 2012, s-au înscris 112 elevi din 5 școli, numărul participanților a crescut de la an la an, până când   în anul 2021 s-au înscros 1.367 de elevi și 25 de clase din 42 localități ai județului  Harghita a participat. Popularitatea sa în rândul elevilor  este demonstrată de faptul că un număr mare de elevi participă la program timp de câțiva ani, iar odată ce au devenit ”bătrâni ” pentru a participa la program, locul lor este preluat de frații mai mici.

 

 

 

2022

ADI Dezvoltare Rurala CJH

Karikás Csilla

Ziua copilului

 Ziua copilului, este un complex de activități pe durata unei zile, desfășurat în aer liber. Mergem pe jos până la locul de campare(cca. 5 km.). Sunt organizate jocuri distractive și de îndemânare, dar și competiții sportive și activități de relaxare. Pregătim împreună cu copii masa de prânz din ingrediente sănătoase, educând astfel  la un stil de viață sănătos.

 

2022

Şcoala Specială Ocland

Miklós Mónika

Minunile curcubeului

Acest proiect vizează o gamă largă de activități cultural-artistice cu scopul integrării în societate a copiilor cu CES. Are un număr mare de parteneri, participanți și durează 2 zile. În prima zi participanții își prezintă producțiile pregătite. După amiază sunt organizate mai multe cercuri meșteșugărești și jocuri distractive. A doua zi se desfășoară o excursie tematică.

2022

Şcoala Specială Ocland

Miklós Mónika

8 Martie

Elevii vor felicita femeile instituției cu o serbare adecvată.

2022

Şcoala Specială Ocland

Miklós Mónika

Carnaval

Carnavalul va avea loc în sala de sport a școlii, unde elevii vor prezenta piesele învățate. După serbare elevii și oaspeții vor fi găzduite cu ceai și gogoș carnaval. După gustări vor urma jocuri competitive.

2022

Şcoala Specială Ocland

Miklós Mónika

,,Dezvoltarea motricității fine,,

Abilități manuale

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Antal Adela

Așteptarea moșului

Înainte de sosirea moşului, beneficiarii vor planifica multe activități:vor  confecţiona căciuli identice cu cea a moşului , vor realiza moşi din mere şi nuci în acelaşi timp, educatorii vor  povesti despre legendele Sfântului Nicolae.

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Bartha Réka

"Balul strugurilor"

Obiectivul acestui eveniment este  asigurarea unui cadru de manifestare și emancipare artistică în vederea promovării valorilor culturale ale comunităților. Copii vor fi îmbrăcaţi în port popular și vor dansa ”Dansul recoltei strugurilor” .După terminarea spectacolului, începe distracţia, dansul, consumarea strugurilor.

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Bartha Réka

Concurs de cântece populare

Va asigura un cadru de manifestare și emantipare artistică  în vederea  promovării valorilor culturale ale comuntăților etnice  din microregiunea Homorod. Valorificarea și  conservarea tradițiilor specifice. Concursul va asigura  în primul rând  copiilor un eveniment cultural,  care va  reuni  pentru căteva zile  oamenii de cultură și copii talentați   pentru a împărtășii  și schimba  experiențe și opinii  pentru a dezvolta un mediu cultural sănătos

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Bartha Réka

Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități – expoziție cu lucrări efectuate de persoanele cu dizabilități (Serviciul pentru îngrijirea de tip rezidențial, de tip familial și comunitar adulți. Managament de caz)

Schimbarea mentalităților și atitudinilor față de persoanele cu dizabilități.

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Simó Ágnes Noémi

Ziua mondială a persoanelor vârstnice (Serviciul pentru îngrijirea de tip rezidențial, de tip familial și comunitar adulți. Managament de caz)

Promovarea drepturilor persoanelor vârstnice, a unei imagini pozitive a îmbătrânirii, combaterea fenomenului de izolare socială și de singurătate.

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Simó Ágnes Noémi

Ziua porților deschise (Serviciul pentru îngrijirea de tip rezidențial, de tip familial și comunitar adulți. Managament de caz)

Promovarea drepturilor persoanelor vârstnice, a unei imagini pozitive a îmbătrânirii, combaterea fenomenului de izolare socială și de singurătate.

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Simó Ágnes Noémi

Descoperim talente (Serviciul pentru îngrijirea de tip rezidențial, de tip familial și comunitar adulți. Managament de caz)

Promovarea talentelor persoanelor de etnie romă

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Simó Ágnes Noémi

Celebrarea Zilei internaționale a familiei (Serviciul pentru îngrijirea de tip rezidențial, de tip familial și comunitar adulți. Managament de caz)

Sensibilizarea opiniei publice asupra importanței familiei

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Simó Ágnes Noémi

Celebrarea zilei mondiale a romilor (Serviciul pentru îngrijirea de tip rezidențial, de tip familial și comunitar adulți. Managament de caz)

Promovarea tradițiilor și culturii romilor.

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Simó Ágnes Noémi

CAPfuture "Information measures for healthy and quality food

Obiectivul general al proiectului este de a sensibiliza tinerii și fermierii cu privire la conținutul și obiectivele Politicii Agricole Comune (PAC), să construiască încrederea și cooperarea între fermieri și non-fermieri, să fie promovată agricultura bio și agricultura de precizie în vederea dezvoltării agriculturii și al zonelor rurale.

2022

Agentia de Dezvoltare Judeteana Harghita

Gyorgy Krisztina

”Împreună cu familia”

"Împreună cu familia"  în comuna Ocland copii și părinții vor avea ocazia să petreacă o zi frumoasă împreună. Ei vor încerca să învețe meșteșugurile tradiționale : împletirea coșurilor din nuiele, împâslirea lânei, sculptura lemnului, frânghie, învățarea dansurilor populare.

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Bartha Réka

Ziua internațională a copilului

Organizăm jocuri sportive, excursii în aer liber, desen pe asfalt.

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Bartha Réka

Program lunar a vieții active

Promovarea vieții active și viața cotidiană a beneficiarilor internați în Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoanele Adulte cu Dizabilități Frumoasa, organizarea programelor și evenimente specifice, culturale, menținerea legăturii cu organizații, grupuri.

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Molnár Fülöp

Inmormântarea lui ”Illyes”

Incinerarea paiaței ”Illyes”, simbolizând alungarea iernii.

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Bartha Réka

Sărbătorirea Crăciunului

În fiecare an Moşul Ajun, fratele Moşului Crăciun, vine în centrul nostru, deoarece copiii şi tinerii aștept  cu mare nerăbdare, veselie şi voie bună. Beneficiarii se pregătesc cu o serbare festivă.

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Simó Ágnes Noémi

Așteptarea lui Moș Nicolae

Aşteptarea se petrece cu voie bună, copiii sunt cuminţi şi bucuroşi. Moşul Nicolae în fiecare an a găsește drumul spre noi, copiii noștri se pregătesc cu un program festiv. Ca răsplată Moşul cel bătrân şi obosit aduce daruri, dulciuri etc. 

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Simó Ágnes Noémi

Ziua copiilor

Scopul programului este că toţi beneficiarii să se simtă că această zi este numai a lor şi organizat numai pentru ei. De obicei petrecem această zi într-un spaţiu mai mare, la curtea vilei din Sóskut, unde putem organiza mai multe activităţi: jocuri sportive, lucru manual, etc. Cu siguranţă nu rămâne în urmă nici surprizele nici distracţia.

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Simó Ágnes Noémi

Ziua Porților Deschise

În această zi în centrul nostru sunt organizate diferite programe colorate care îi caracterizează viaţa copiilor noştri. Într-un interval specificat ne pot vizita toţi cei care sunt interesaţi de felul în care trăiec copii cu handicap în fiecare zi. Scopul programului este socializarea şi întărirea relaţiilor interpersonale.

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Simó Ágnes Noémi

Programele Őrangyal

În fiecare lună organizăm activităţi diferite, speciale împreună cu Fundaţia Gondviseles Segelyszervezet, unde copiii au posibilitatea de a socializa, de a împrietenii cu alţi tineri cu diferite handicapuri. Colaborarea funcţionează bine şi copiii au parte de succes.
În urma programului dezvoltăm deprinderile manuale şi viaţa independentă a copiilor, activităţile au influenţat pozitiv deprinderile cognitive, fizice şi motorii şi au stimulat  încrederea în propria persoană.

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Simó Ágnes Noémi

SERBARE DE CRACIUN

PASTRAREA TRADITIILOR SI A OBICEIURILOR, DEZVOLTAREA DEPRINDERILOR DE VIATA INDEPENDENTA

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Trif Letiția

O ZI LA SPA

RECREERE, SOCIALIZARE

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Trif Letiția

CARNAVAL DE TOAMNA

DEZVOLTAREA IMAGINATIEI SI INCURAJAREA CREATIVITATII, DEZVOLTAREA SPIRITULUI COMPETITIV

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Trif Letiția

CONCURS DE GATIT

DEZVOLTAREA SPRIRITULUI DE COMPETITIE,PROMOVAREA UNUI STIL DE VIATA SANATOS

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Trif Letiția

SCHIMB DE TABERE DGASPC HR-DGASPC CONSTANTA

RECREERE, SOCIALIZARE, VIZITARE OBIECTIVE TURISTICE, SCHIMB DE EXPERIENTA SI BUNE PRACTICI

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Trif Letiția

SCHIMB DE TABERE CP BILBOR-COMPLEXUL DE SERVICII MIERCUREA CIUC

RECREERE, SOCIALIZARE, VIZITARE OBIECTIVE TURISTICE, SCHIMB DE EXPERIENTE SI BUNE PRACTICI

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Trif Letiția

EXCURSIE TARGU MURES

CUNOASTEREA OBIECTIVELOR ISTORICE SI CULTURALE 

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Trif Letiția

ZIUA PORTILOR DESCHISE

DESCHIDEREA CATRE COMUNITATE

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Trif Letiția

SARBATORILE PASCALE

PASTRAREA TRADITIILOR SI OBICEIURILOR, DEZVOLTAREA DEPRINDERILOR DE VIATA INDEPENDENTA

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Trif Letiția

SERBARE DE PRIMAVARA

DEZVOLTAREA IMAGINATIEI, STIMULAREA ATENTIEI, DEZVOLTAREA MEMORIEI

2022

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Trif Letiția