Taburi primare

An Denumirea Entitatii
Conferința Digitală IT&C pe anul 2018

Scopul programului este sprijinirea sectorului IT din județ și de a stimula implementarea sistemelor  informaționale în diverse domenii astfel mărind competitivitatea zonei.

2018
Concerte pentru copii

Organizarea de concerte pentru copii în localităţile din depresiunea Giurgeului. Acest program are scopul de a completa oferta culturală din zonă, aceste concerte fiind rare sau lipsind din viața culturală a localităților.

2019

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Oláh Zoltán

Schimbări valori culturale

Acest program cultural conţine mai multe genuri (prezentare cărţi, expoziţii, spectacole, dans popular, cântece populare). Proiectul va stimula contactele și cooperarea între organizațiile societății civile și instituțiile culturale. Prezentările de cărţi şi de dans popular sau prezentarea unui cor sau alte spectacole cultural-artistice, pe teritoriul judeţului, în afara judeţului și în străinătate va îmbunătății imaginea județului

2019

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Barabás Dénes

Programe culturale în colaborare cu organizaţii nonguvernamentale

Programele culturale în colaborare cu organizaţiile nonguvernamentale sunt organizate cu scopul îngrijirii şi păstrării tradiţiilor populare, pentru instruirea tinerilor din formaţiile de dans participante, pentru promovarea cântecelor şi dansurilor populare şi pentru realizarea spectacolelor folcloristice de anvergură. Pentru realizarea acestui scop colaborăm cu mai multe organizaţii nonguvernamentale din judeţ şi din afara judeţului.

2019

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Barabás Dénes

Programul de finanțare a concursurilor și olimpiadelor județene și finanțarea cheltuielilor aferente premiilor speciale acordate la Olimpiada de limbă și literatură romțnă pentru minorități și diasporă, etapa națională

Finanţarea concursurilor şi olimpiadelor judeţene propune sprijinirea cheltuielilor de organizare şi de desfăşurare a concursurilor şi olimpiadelor la unităţile şcolare preuniversitare la faza judeţeană în conformitate cu prevederile art. 111 alin. (5) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, ale Hotărârii Guvernului nr. 2192/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind finanţarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat. Suma finanţării se virează anual în contul Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, care virează în contul unităţilor şcolare pe baza solicitărilor şi a cheltuielilor efectuate de acestea cu ocazia organizării şi desfăşurării concursurilor şi olimpiadelor – faza judeţeană.

Premierea elevilor care au obținut rezultate proeminente și au fost nominalizați de către unitățile de învățământ preuniversitar se va realiza prin înmânarea premiilor achiziționate de către Consiliul Județean Harghita. Programul se realizează pe baza unui contract de asociere încheiat între Consiliului Judeţean Harghita şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita.

Premierea elevilor care au obţinut rezultate proeminente şi cadrelor didactice care s-au ocupat de pregătirea acestora la concursurile și olimpiadele județene.

                     

2019

Direcţia Generală Programe Proiecte Și Achiziții Publice

Csíki Anna

Participare la aniversări, comemorări

 Comemorarea unor  acte şi personaje istorice reprezentative ale naţiunii maghiare şi române.

2019

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Fazakas Katalin

Bal Mascat -2019

Program distractiv, tradiţional organizat în incinta Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Gheorgheni într-un cadru festiv, cu multe decoraţiuni şi muzică vie. Beneficiarii centrului s-au pregătit un program un program artistic cu recitări de poezii şi cântece. Scopul organizării acestui eveniment a fost promovat şi păstrat tradiţiilor socio-culturale şi crearea unei atmosfere de bună dispoziţie.

2019

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Vágási Margit

Carnaval

      Organizarea de concursuri pentru confecţionat  mască, desene pentru copii, Se organizează un concurs de desen şi confecţionare de măşti cu premii, pentru copii clasele I-VIII .        

   ian 30-febr 01 2019 lansarea concursului pe facebook prin anunțarea participării la concurs a școlilor din depresiune.

25 februarie data de depunere a desenelor la sediul instituției.

27 februarie-03 martie jurizarea desenelor

04.03-vernisajul expoziției din desenele înscrise la concurs și premierea câștigătorilor

2019

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Csergő Mária

Al XI-lea maraton internațional - Radnóti Miklós

Iubitorii de lectură vor avea posibilitatea de a citi din  opera lui Radnóti Miklós. Este invitat profesorul universitar   ELTE,  Ferencz Győző din Budapesta, istoric literar și autorul monografiei poetului Radnóti Miklós. Este o acțiune organizată pe plan internațional. Se așteaptă participarea la maraton  din toată țara cât și din Ungaria, Slovacia, Ucraina, Serbia, Austria, Germania, Anglia, Belgia, Africa de Sud, SUA, Canada, Mexico etc. 

2019

Biblioteca Judeţeană Kájoni János

Török Edit

Raport despre parcul de joacă

În data de 28.01.2019 copiii şi tinerii noştri au avut parte într- o mare experienţă, deoarece iarăși au avut posibilitatea de a petrece o dimineaţă plăcută şi bogată în realizări la Odorheiu Secuiesc, în parcul de joacă, „Zseblak”.

Autobuzul a pornit luni dimineaţa, la ora 9 cu 20 beneficiari, care au fost însoţite de 5 adulţi.

            În mediul deja cunoscut copiii şi tinerii s- au descurcat foarte bine, au încercat jucăriile şi lucrurile care  au avut la dispoziţia lor. Au găsit cu uşurinţă activităţiile şi ocupaţiile potrivite pentru ei.    

Ne- am simţit bine, mai ales văzând din nou zâmbetul lor copilăresc, cum se joacă fără griji!

            S- a dovedit o bună idee, ne vom folosi serviciile parcului de joacă şi cu privire la anul viitor.

2019

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Simó Ágnes Noémi

Pregătiri pentru carnaval- Programul Őrangyal în luna ianuarie

N- am fost inactivi nici în anul nou, de aceea în data de 23.01.2019  am organizat în colaborare cu Gondviselés Segélyszervezet primul program Őrangyal al noului an. Tema programului a fost ”Pregătiri pentru carnaval” şi scopul nostru era să pregătim decoraţiuni colorate şi corespunzătoare evenimentului.

Printre participanţi erau tinerii de la Gondviselés Segélyszervezet, care au venit cu părinţii lor şi copiii centrului de plasament cu handicap sever.

Fiind o bucurie mare primirea musafirilor, copiii ne ajută mereu cu mare plăcere în pregătiri. Educatorii au început mai devreme decorarea centrului, dar şi cu aceste programe copiii au posibilitatea de a participa şi în asta.

Copiii au făcut diverse clovnuri colorate, frumoase şi cum sunt obişnuiţi deja, au mai fost activităţi la dispoziţia lor.

            Evenimentul s- a încheiat cu o mică discuţie cu musafiri, unde am servit ceai cald. Toată lumea s- a simţit bine.   

2019

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Simó Ágnes Noémi

Tabara de creatie organizata de catre Centrul Cultural si de Arte Lazarea

Tabara de creatie organizata de catre Centrul Cultural si de Arte Lazarea

2019

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Ferencz Zoltán

Tabra de creatie pentru tineret, organizat de catre Centrul Cultural si de Arte Lazarea

Pregătirea copiilor, elevilor, din depresiunea Giurgeului, Secuimii si Ardealului la diferite domenii ale artei plastice .

2019

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Ferencz Zoltán

Expozitiile Centrului Cultural si de Arte Lazarea

Perioada: ianuarie - decembrie 2019.Expoziţiile se organizează în diferite spatii de expozitie pe tot parcursul anului 2019.Număr beneficiari: 3000 persoane,18 expoziti

2019

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Ferencz Zoltán

Expoziții la Galeria de Artă a Consiliului Județean Harghita

Perioada: ianuarie - decembrie 2019.Expoziţiile se organizează în 2 săli la Galeria Consiliului Judeţean pe tot parcursul anului 2017.Număr beneficiari: 3000 persoane,18 expoziti

2019

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Ferencz Zoltán

Concursuri pentru elevi, tineri

Organizarea concursurilor tematice pentru școlari și tineri, organizarea programelor de recitare, concursuri

2019

Editura Harghita

Lázár László

Promovare publicațiilor Editurii Harghita

Promovarea publicațiilor Editurii Harghita în județ și în afara județului. 

2019

Editura Harghita

Lázár László

Székely Könyvtár

Promovarea culturii scrise a secuimii

2019

Editura Harghita

Lázár László

Revista Székelyföld

Promovarea culturii din Secuime şi a culturii maghiare din Bazinul Carpatic

2019

Editura Harghita

Lázár László

Spectacole de teatru pentru copii

Prin acest program se crează posibilitatea vizionării de spectacole copiilor din mediul rural.

2019

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Oláh Zoltán

Lăsata Secului ediţia a XXVII-a

Se va realiza Lăsata Secului la nivel judeţean în comuna Sândominic unde vor participa grupurile folclorice din: Remetea, Ocna de Jos, Ditrău, Sândominic,  Lăzarea, Plăieşii de Jos,  Bârzava, Armăşeni, Cioboteni, Sâncrăieni, Vlăhița, Ciceu, Sinsimion.
Participă 800 persoane din grupurile tradiţionale, 1300 de participanţi interesaţi, turişti.

Măştile specifice purtate de grupurile folclorice din diferite zone a judeţului Harghita, ritualurile magice şi simbolice au ca scop alungarea iernii şi reînnoirea spiritului. Grupurile folclorice vor cutreiera străzile comunei Sândominic şi vor interpreta într-un mod unic tradiţiile de fărşang specifice comunei sau satului din care sosesc.

După-amiază, alături de mascaţi şi muzicieni, la bal vor participa şi foarte mulţi spectatori, dornici de distracţie.

2019

Centrul Cultural Judeţean Harghita

András Jolán

Programul de protecție a monumentelor istorice de pe teritoriul județului Harghita pe anul 2018

În cadrul programului de protecție a monumentelor istorice se vor derula programe de proiectare și execuția lucrărilor de construire-restaurare, consolidare – deja autorizate, pentru monumente și situri clasate în grupa A sau B, semnificative pentru județul nostru.

Prin derularea acestui program, implicit se participă și la dezvoltarea turismului din zonă, obiectivele istorice devenind puncte de atracție turistică. În cadrul programului de protecție a monumentelor istorice se vor derula programe de proiectare și execuția lucrărilor de construire-restaurare, consolidare – deja autorizate, pentru monumente și situri clasate în grupa A sau B, semnificative pentru județul nostru. Prin derularea acestui program, implicit se participă și la dezvoltarea turismului din zonă, obiectivele istorice devenind puncte de atracție turistică. Suma aprobată pe anul 2018 este 600.000 lei.

Durata programului: Data limită a depunerii cererilor de finanțare: 28. iunie 2019. Data limită de depunere a raportului final de activitate, a raportului financiar, precum și a documentelor justificative privind decontarea cheltuielilor:29. noiembrie 2018.                  Data limită de decontare a cheltuielilor de către Consiliul Județean Harghita: 28. decembrie 2018.

2018

Arhitect Şef

Bodor Hajnalka

Ziua Culturii Naţionale şi Ziua Limbii Române

15 Ianuarie, ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu, a fost desemnată prin act legislativ Ziua Culturii Naţionale. Ziua de 31 august a fost de desemnată, de asemena prin act legislativ, Ziua Limbii Române. În anul 2019, Biblioteca Judeţeană "Kájoni János" va sărbători cele două zile în colaborare cu Biblioteca Judeţeană "George Bariţiu" din Braşov, Biblioteca Comunală şi Liceul "Miron Cristea" din localitatea Subcetate, judeţul Harghita. Pentru Ziua Culturii Naţionale vom organiza două evenimente, (la Miercurea-Ciuc şi Subcetate, în data de 21 ianuarie 2019), focusate pe promovarea literaturii române contemporane pentru tineret (prin intermediul proiectului CLIPLIT Carte în 7 Arte). 

Pentru Ziua Limbii Române, vom organiza în cursul lunii august, în aceleaşi două localităţi, două evenimente focusate pe jocuri şi concursuri lingvistice.

2019

Biblioteca Judeţeană Kájoni János

Bedő Melinda

Târgul de Crăciun din Cristuru Secuiesc

Între 15-16.01.2018 am fost participanții Târgului de Crăciun din Cristuru Secuiesc.    

Am fost protagoniștii principali al acestui Târg de Crăciun, deoarece RDE Harghita SRL a anunțat un concurs pentru școlarii din Odorheiu Secuiesc și din împrejurimi, venitul a fost oferit copiilor noștri, făcându- le  Crăciunul mai frumos.

             Scopul concursului era crearea unor obiecte și ornamente de crăciun din deșeuri reciclabile (hârtii, materiale plastice, metal, capac, CD, textil, bec etc.). Trebuiau să facă ornamente pe care cu toții i- am primi cu mare drag.

Premiul principal pentru clasa câștigătoare era un proiector.

Ornamentele și obiectele făcute de școlari au fost predate centrului nostru cu care am participat și care au fost valorificate  la târgul de crăciun.

            În numele copiilor centrului vrem să le mulțumim binefăcătorilor noștri pentru bunătate.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Simó Ágnes Noémi

Promovarea produselor locale, tradiționale și secuiești

Scopul programului constă în cunoașterea și conștientizarea în rândul populației a valorilor tradiționale specifice din diferite zone ale județului, ocrotirea și perpetuarea conștientă a tradițiilor culturale, gastronomice și a celor meșteșugărești, stimularea prin măsuri de promovare a utilizării produselor și serviciilor autohtone.

2019

Agentia de Dezvoltare Judeteana Harghita

Cilip Árpád

Prezentări de cărţi, întâlniri cu scriitori, prelegeri, expoziţii

Scopul programului: promovarea lucrărilor autorilor contemporani, cultivarea interesului pentru literatura contemporană. În anul 2019  programul cuprinde aproximativ 30 de prezentări de cărţi ai autorilor autohtoni, şi aproximativ 10  întâlniri cu autori din străinătate. În program sunt incluse expoziţii şi prelegeri, precum şi evenimentul de sărbătorire a Zilei Culturii Maghiare, a Zilei Limbii Maghiare.

2019

Biblioteca Judeţeană Kájoni János

Kelemen Katalin

Ziua Culturii Maghiare

Organizarea unui spectacol de operet ún cadrul Zilei Culturii Maghiare.

2019

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Polgár Csaba

Ziua Culturii Maghiare

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita, Consiliul Județean Harghita împreună cu Asociația Culturală Udvarhelyszék, Casa de Cultură și Primăria orașului Odorheiu Secuiesc a organizat în Casa de Cultură din Odorheiu Secuiesc pe data de 19 ianiarie, sâmbătă, orele 18 spectacolul de gală cu ocazia Zilei a Culturii Maghiare. Evenimentul începe în sala de teatru cu cuvinte de deschidere din partea organizatorilor, după care va avea loc înmânarea premiilor Pentru cultura zonei Odorhei. Despre munca laureaților prezentăm filme redactate de Studioul Regional din Odorhei. La spectacolul de gală cântăreți din zona Odorheiului, acompaniați de un taraf din Aldea vor prezenta muzică populară din zona Odorheiului. Intrarea este liberă.

2019

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

P. Buzogány Árpád

Spectacol cultural distractiv de sfărșit de an Macskabaj

Organizarea unui program cultural distractiv de sfărșit de an prin prezentarea comediei moderne a lui Martin McDonagh,cu acompaniament muzical în parteneriat cu asociația Figura și Teatrul Figura Studio din Gheorgheni cu intrare liberă pentru toși spectatorii din depresiunea Giurgeului.

2018

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Polgár Csaba

Sărbătorirea Crăciunului

         Și în acest an a sosit Crăciunul cel mai așteptat, în cadrul căreia în data de 24.12.2018 Moşul Ajun, fratele Moşului Crăciun, iarăși a venit în centrul nostru, deoarece copiii şi tinerii l- au aşteptat  cu mare nerăbdare, veselie şi voie bună.

        Serbarea a fost deschisă de corul preoteselor din împrejurimi din care a făcut parte din partea Consiliul Județean și D-na Miklosi Ildiko. Ele ne- au încântat cu cântece festive şi tradiţionale.

Bună dispoziția a fost intensificată de pregătirea la serbarea festivă. Elevii clasei speciale care funcționează în centrul nostru, cu îndrumarea învățătoarei, Boros Agota s- au pregătit cu un spectacol emoționant: ne- au admirat cu cântece și poezii festive. Spectacolul s- a încheiat cu un dans modern din partea copiilor, la care s- au pregătit mult, cu mare emoție, după care au primit cadouri.

        Copiii au fost foarte bucuroşi. Crăciun Fericit pentru toată lumea.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Simó Ágnes Noémi

Aşteptarea lui Moş Nicolae

În data de 05.12.2018 cu toţii am aşteptat pe Moşul Nicolae.

            Aşteptarea s- a petrecut cu voie bună, copiii au stat foarte cuminţi şi au fost foarte bucuroşi. Moşul Nicolae şi în acest an a găsit drumul spre noi, copiii noştri l- au admirat cu un program festiv, tinerii au cântat cântece cunoscute despre el şi copiii cei mici au recitat poezii. Ca răsplată Moşul cel bătrân şi obosit avea o putină mare din care copiii au primit daruri, dulciuri etc.

După despachetarea cadourilor, printre momente fericite cu toţii am făcut promisiuni în privinţa comportamentului bun, corect şi l- am rugat-o pe Moşu să vină şi în anul viitor.

            Evenimentul s- a petrecut cu voie bună.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Simó Ágnes Noémi

Programul Őrangyal în luna noiembrie- Pregătiri la sărbători

În data de 15.11.2018 am organizat programul lunar Őrangyal în cadrul căruia am început pregătirile pentru sărbători. Activitatea a fost organizată în colaborare cu Gondviselés Segélyszervezet şi a început la ora 10. Între participanţi au fost tinerii de la Gondviselés Segélyszervezet cu părinţii lor şi copiii centrului nostru.

            Odată cu trecerea timpului suntem foarte aproape de sărbători, de aceea încercăm să decorăm centrul şi să întemeiem bună dispoziţia la timp. Activităţile Őrangyal sunt potrivite şi pentru acest scop, unde împreună cu prietenii noştri încercăm să petrecem timpul plăcut vorbind, cântând, ascultând muzică festivă etc.

Copiii şi tinerii au confecţionat decoruri colorate: moş Crăciun, clopoţei. Au împodobit pomul de crăciun făcut din hârtie.

            Am încheiat activitatea cu ospăţirea prietenilor cu ceai. Copiii s- au simţit bine şi s- au bucurat de fiecare moment.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Simó Ágnes Noémi

Crăciunul SIO (SIO= Splendida Iubire a Orfanilor)

La data de 12 decembrie 2018 orele 11,00, în sala Amfiteatrum a Consiliului Judeţean Harghita se organizează ediţia a 8-a a programului Crăciunul SIO (SIO= Splendida Iubire a Orfanilor), al cărui scop este de a oferi un prilej pentru copii de la centrele de plasament din cadrul DGASPC HR de a sărbători venirea sfântei sărbătoare ca o familie mare, fiecare centru prezentând spectacole de crăciun pentru copii şi colegii din celelalte centre, respectiv pentru conducătorii şi oaspeţii invitaţi.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Cibi Andrea Júlia

Programe de sărbători și aniversări

Programul de sarbători și aniversări este conceput pentru a sublinia importanța sărbătorilor  tradiționale specifice  si a aniversărilor  care fac parte din viața  noastră. În această suită de programe destinate bucuriei ,se include si programul cultural Sărbători și aniversări ,program organizat  în preajma  sărbătorilor de iarnă .Prin tradiţia cântecului de colinde se menţin şi se transmit întregii  comunităţii  valorile imateriale culturale românești.

2018

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Bogdan Margareta

Expoziție

Expoziția Concursului de desene ,,Matei cel drept ,,și prezentarea domniei regelui Matei Corvin  pentru elevii din comuna Lăzarea.

2018

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Bogdan Margareta

Expoziții

Lucrările de artă  realizate  la Lăzarea în cadrul taberelor de creaţie vor fi expuse  în diferite oraşe din România şi străinătate. Astfel de expoziţii vor avea loc în oraşele:Budapesta,Tg Mureş,Odorheiu Secuiesc,Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Gheorgheni,Cluj,Eger, Nyiregyháza,Békéscsaba.Deasemenea va avea loc a expoziţie amplă la sala Brâncuşi a Parlamentului României la Bucureşti, în limita rectificării bugetare din semestrul II al anului. 

2018

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Oláh Zoltán

Spectacole de teatru pentru copii

Prin acest program se crează posibilitatea vizionării de spectacole copiilor din mediul rural.

2018

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Oláh Zoltán

Spectacole de teatru pentru copii

Prezentarea teatrului de păpuși Steaua din Betlehem, de către asociația Halvirág cu ocazia  apropierii sărbătorilor de iarnă pentru preșcolari și elevii claselor I-IV din depresiunea Giurgeului.

2018

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Bogdan Margareta

Povești de pribegie în localităţile judeţului

Biblioteca Județeană Kajoni Janos în parteneriat cu Tekergő Meseösvény organizează între 3 și 6 decembrie  evenimente în 8 localități din județul Harghita. Cu ocazia acestor evenimente, copiii și părinții sunt asteptați în biblioteci din localitățile respective, pentru a lua parte la numeroase momente educative, interactive și interesante, pline de învățăminte și de surprize. Fiecare ocazie este una specială, cei mici fiind invitați să ia parte la reprezentații diverse: lecturi ale poveștilor preferate, teatru de păpuși sau teatru de hârtie și interpretări. Accesul la eveniment este gratuit. 

2018

Biblioteca Judeţeană Kájoni János

Gyulai Arthur

Organizare expoziţii, prezentări cărți, spectacole, concerte

Prin acest program se realizează următoarele: popularizarea specialiştilor şi a lucrărilor realizate de aceştia, organizarea expoziţiilor şi prezentărilor de carte etc., a creatorilor populari.

Prezentările de carte, expoziţiile de arte plastice şi etnografice, spectacole de teatru şi de teatru de păpuşi, interpretări de muzică clasică şi de fanfară, cântec popular, dans popular sunt programe complementare importante din punct de vedere al popularizării meşterilor, artiştilor plastici şi foto, a autorilor din judeţul Harghita pe plan local, regional, naţional şi internaţional.

2018

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Lőrincz Ildikó

Programe foto

Popularizarea fotografiilor realizate în timp de 100 de ani în comuna Casin, în cadrul programelor realizate în Anul Centenar.

2018

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Lőrincz Ildikó

Programul manifestărilor dedicate CENTENARULUI MARII UNIRI, de la Miercurea Ciuc

Instituţia Prefectului Judeţul Harghita în parteneriat cu Consiliul Județean Harghita și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita organizează programul manifestărilor dedicate CENTENARULUI MARII UNIRI, de la Miercurea Ciuc.

2018

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Lőrincz Ildikó

Ne pregătim de sărbători

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita organizează penrtu preșcolari și școlari activitatea de decorare a turtei dulci.

2018

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Lőrincz Ildikó

Spectacole de teatru pentru copii

Teatrul de păpuși este prezentat preșcolarilor și elevilor  din clasele I –IV în mai multe localități din zona Giurgeului .Programul  se va organiza de această dată în Lăzarea, la casa de cultură .Este un eveniment dedicat copiilor și care le oferă posibilitatea de-a intra în minunata magie și lume  a poveștilor.

2018

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Bogdan Margareta

Orientare școlară și profesională

Orientarea școlară a elevilor din clasele terminale, informarea părinților/popularizarea profesiilor noi propuse ]n planul de școlarizare pentru anul școlar 2018/2019:horticultor, tâmplar universal,cofetar-patiser,pădurar, turnător, strungar, sudor,fermier montan, lucrător în agroturism,brutar-patiser,dulgher-tâmplar-parchetar, comerciant/vânzător, recepționer-distribuitor, lăcătuș mecanic, confecționer produse-textile, creșterea numărului de înscrieri în învățământul profesional

REZUMATUL PROGRAMULUI: Servicii producție filme publicitare de promovare a învățământului profesional , publicații în ziare locale/promovarea învățământului profesional, interviuri cu muncitori, specialiști de succes din diferite domenii de profesii/tematica filmelor și a publicațiilor din ziare:cariere de succes, antreprenori renumiți, avantajele învățământului dual din Miercurea-Ciuc și Odorheiu-Secuiesc, latura pozitivă a școlilor profesionale, aprox.3000 cititori anual/Promovarea învățământului profesional în cadrul emisiunii tv ”Aktuális", care va putea fi vizionată pe mai multe canale tv regionale , de exp Erdely tv., 2 emisiuni cu durata de  25-25 de minute

2018

Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Harghita

Szabó Irén Ottília

Dezvoltarea Platformei on-line de orientare școlară și profesională

Colaborare cu instituțiile partenere în vederea dezvoltării platformei: informații utile în domeniul orientării școlare pentru elevii din clasele terminale,pentru cadre didactice/diriginți și pentru părinți. Încărcarea platformei cu materiale de interes, min.24 de publicații pe tema orientării carierei de la specialiști, aprox.2300 vizitatori ai platformei anual ,creșterea numărului de înscrieri în școala profesională(peste 2500)

REZUMATUL PROGRAMULUI: Colaborare cu instituțiile partenere în vederea dezvoltării Platformei: informații utile pentru elevii din clasele terminale, pentru cadre didactice/diriginți și părinți/încărcarea Platformei cu materiale de interes, 24 de publicații de specialitate în domeniul orientării carierei

2018

Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Harghita

Szabó Irén Ottília

Coordonarea echipei de lucru (național și internațional) pentru drumul Via Mariae

Coordonarea echipei de lucru (național și internațional) pentru drumul Via Maria - minim 20 de întâlniri pentru anul 2018 în vederea stabilirii unor programe pe anii viitori care vor duce la cunoașterea pe plan național și internațional al rutei. 

2018

ADI Harghita

Szabó Károly

Adunarea ofertelor de programe și evenimente din județ și publicarea pe platformele de comunicare al ADI

Adunarea ofertelor de programe și evenimente din județ și publicarea pe platformele de comunicare al ADI. Target: minim 100 de evenimiente promovate din județ.

2018

ADI Harghita

Szabó Károly

Urmărirea posibilităților de finanțare europeană

Urmărirea posibilităților de finanțare europeană și depunerea a minim cincisprezece proiecte ca partener în următorul an.

2018

ADI Harghita

Szabó Károly

Crearea, sincronizarea si funcționarea canalelor de marketing

Crearea, sincronizarea și funcționarea continuă a diferitelor canale de marketing (Facebook, Instagram, Linkedin, pagină web proprie). Target primar: postări zilnice pe platforma Facebook, o postare pe săptămână pe Instagram, etc. Target secundar: atingerea unui număr de 5000 de urmăritori în total în anul 2018 și 15000 de urmăritori în 2019.

2018

ADI Harghita

Szabó Károly

Promoție online

Această categorie este din ce în ce mai important și dacă nu punem accent din ce în ce mai semnificativ la această categorie vom pierde pe termen scurt și vom dispărea pe termen lung de pe paleta ofertelor turistice. Aici avem mai multe posibilități nu doar SEO dar și scrierea de articole de prezentare online, consolidarea bazei de urmăritori pe Facebook, Instagram, Youtube, etc. Vom publica articole scrise despre valorile județului pe diferite siteuri din țară și străinătate. 

2018

ADI Harghita

Szabó Károly

Realizare baze de date cu obiective turistice

Realizarea unui baze de date cu obiecte turistice (cultural, natural, gastro, evenimente, etc.) pe fiecare localitate din județ. La fiecare dintre obiective vor fi adunate materiale foto și video în vederea promovării online și offline a destinațiilor. Target: activitatea se va desfășura pe tot parcursul anului 2018, cu finalizare în decembrie.Target: pe fiecare localitate din județ să avem o bază de date cu informații.

2018

ADI Harghita

Szabó Károly

Evenimente proprii

Pe anul 2018 am planificat două evenimente care au avut deja istorie. Olimpiada Nebunilor (10 martie) și Festivalul Gastronomic Székely Ízek (3-5 august). Dorim ca aceste două evenimente să fie organizate pe termen lung cu caracter anual, fiind oportunități unice de a promova județul Harghita.

2018

ADI Harghita

Szabó Károly

Infotrip cu bloggeri si personal propriu

Este o modalitate relativ low cost în procesul de promovare a județului. Invitarea a diferitelor personaje cu influență pe diferitele platforme de social media. Totodată este important ca personalul propriu și actorii importanți din domeniul turismului să participe la astfel de tururi. 

2018

ADI Harghita

Szabó Károly

Cursuri pentru persoanele care deservesc turismul

Cu aceste cursuri dorim să dezvoltăm competențele lingvistice și competențele în domeniul marketingului online la persoanele care deservesc turismul (recepționeri, ospătari etc.). Cu suma propusă ADI Harghita dorește să contribuie la realizarea acestor cursuri. Target: 3 cursuri de limba română pe regiuni și 3 cursuri de marketing online pe regiuni.

2018

ADI Harghita

Szabó Károly

Spoturi video și timelapse - Realizarea filme de promovare

Materiale video de diferite lungimi care pun în lumina potențialul turistic al județului. Target: minim 30 de video/an de diferite lungimi.

2018

ADI Harghita

Szabó Károly

Expoziții și festivaluri

Reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Harghita au participat la următoarele expoziții și târguri în anul 2018: la Romexpo în București (22-25 februarie), la Hungexpo la Budapesta (1-2 martie), la IV. Festivalul Secuilor la Budapesta (11-13 mai). Valoarea estimată acoperă costul de închiriere al spațiului, construirea standului, etc.

2018

ADI Harghita

Szabó Károly

Achiziționarea serviciilor de traducere și de interpretare în cadrul evenimentelor organizate de ADI Harghita, în cursul anului 2018.

Achiziționarea serviciilor de traducere și de interpretare în cadrul evenimentelor organizate de ADI Harghita, în cursul anului 2018.

2018

ADI Harghita

Szabó Károly

Expoziție de artă plastică la Toplița

 Date privind derularea evenimentului

 

Denumirea  evenimentului

Expoziție reprezentativă din materialul taberelor de creație ale Centrului Cultural și de Arte Lăzarea la Toplița

Locație: Primăria municipiului Toplița

Perioada: 15 noiembrie  2018, orele 14

Organizatori  : Consiliul Județean Harghita ,Centrul Cultural și de Arte Lăzarea

 

Scopul  și natura evenimentului :   Centrul Cultural si de Arte Lăzarea organizează  o expoziție  de artă plastică la Toplița  pentru a lărgi  sfera si interesul iubitorilor de artă.

 

 

Participanti : comunitatea locală din Toplița

Finanțare primită in lei   :  168 lei

Promovarea evenimentului : afișe , pagina facebook , presă ,invitații electronice

Rezumatul programului : 

14.00: Deschiderea expoziției va fi efectuată de consultantul artistic Ferencz Zoltan

 

 

2018

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Bogdan Margareta

Trei conferințe mari - Conferință Turistică Regională

Scopul evenimentului este informarea firmelor interesate în domeniul turismului despre posibilitățile marketingului online și despre posibilități de finanțare, precum și despre metoda de evaluare a locurilor de cazare și prezentarea celor două atracții turistice ale regiunii.

2018

ADI Harghita

Szabó Károly

Expoziție Tabăra mea preferată Vila 6 Homorod Băi

În data de 6 decembrie 2018, la parterul Consiliului Județean Harghita, de la ora 15,00, se v-a organiza  expoziția Tabăra mea preferată Vila 6 Homorod Băi. Vor fi vernisate lucrările claselor participante la concursul de desen cu titlul  „Tabăra mea preferată Vila 6 Homorod Băi”, pentru elevii claselor V., VI., VII. și VIII., a școlilor din județul Harghita, organizată de Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Munţii Harghita.

2018

ADI Munții Harghita

Triff Ramona

Promovarea și valorificarea potențialului turistic pe anul 2018

Obiectivul programului

Turismul este un domeniu prioritar și o ramură importantă al economiei județului Harghita, iar în cazul microregiunii reprezintă una dintre principalele activități generatoare de locuri de muncă.

Scopul programului este de a promova și ridica gradul de colaborare dintre actori sociali cu activități legate de turism, în vederea promovării destinațiilor și programelor turistice și a produselor locale, respectiv creșterea cunoștințelor profesionale ale personalului ocupat de sector și creșterea calității serviciilor și programelor turistice, și într-un final întărirea poziției microregiunii în circuitul turistic, prin promovarea valorilor istorice, de artă culinară, artizanat și meșteșuguri tradiționale.

Totodată Asociația are scop întărirea poziției regiunii în ceea ce privește turismul activ și agro-rural, dezvoltarea accesibilității și a informării despre traseele turistice montana pentru hikking, ciclism și alte forme de turism activ.

Activități planificate:

- Reprezentarea și promovarea și regiunii Sóvidék la târguri și expoziții de specialitate

Realizarea de scurtmetraje de promovare și organizarea de prezentări tematice despre meșteri și producători tradițional și de prezentare turistică, în vederea promovării potențialului turistic al microregiunii

- Festivalul internațional al Sarmalelor de la Praid

- Festivalul Prunelui din Dealu

- Festivalul Zmeurei din Vărșag

- Festivalul Narciselor din Poiana Narciselor

- Inițierea dezbaterilor privind conectivitatea localităților microregiunii (transport comun, piste de biciclete, trasee hiking, semnalistică uniformă, etc. online și offline.)

Grupul țintă:

Principalii beneficiari ai programului sunt locuitorii microregiunii, unde această ramură al economiei este prezent mult mai pregnant fată de celelalte zone ale județului. De asemenea instituțiile și organizațiile implicate și cu rol determinant în organizarea turismului, prin creșterea gradului de interconectivitate și de cooperare, având ca obiectiv creșterea numărului de turiști și ale numărului de înnoptări din microregiune.

Rezultate așteptate

Prin acțiunile și activitățile derulate în cadrulprogramului, va crește în mod semnificativ aprecierea turistică a zonei, și va contribuii la menținerea trendului crescător din ultimii 3 ani al înnoptărilor în unitățile de cazare din zonă.

Indicatori preconizați:

- Aproximativ 34000 de participanți locali, turiști din țară și străinătate

- Aproximativ 40 de ansambluri culturale/populare/artiști participanți

- Aproximativ 30 de reprezentanți din țară și străinatate - posibili noi parteneri

 

2018

Asociaţia Microregionala Sóvidék

Bokor Alexandru

Păstrarea valorilor culturale, ocrotirea tradițiilor pe anul 2018

Obiectivul programului

Programul urmărește păstrarea și valorificarea tezaurului folcloric, a obiceiurilor și tradițiilor religioase, conștientizarea importanței valorilor specifice, promovarea spiritului de toleranță și respect de alternativele valorice, asigurarea condițiilor de statornicie a legăturilor interculturale și prietenie.

Obiectul programului este promovarea portului popular, a dansului și a cântecului popular, a obiceiurilor specifice tradițiilor locale și tradițiilor religioase în rândul beneficiarilor și participanților la manifestările din cadrul programului, în vederea conservării și valorificării tradițiilor populare specifice microregiunii.

Activitățile programului

Identificarea și planificarea lărgirii ofertei culturale a localităților din zonă, prin organizarea de evenimente și manifestări culturale proprii și în parteneriat cu instituțiile și organizațiile nonguvernamentale din microregiune, județ și din alte regiuni, inclusiv străinătate.

Realizarea de materiale promoționale și de documentare offline și online despre evenimentele culturale și ansamblurile culturale din microregiune, atât la nivel microregional cât și în afara acestuia.

Întărirea aspectului cultural și creșterea calității acestuia în cadrul evenimentelor organizate în microregiune, atât în cazul manifestărilor proprii cât și în cazul celor organizate în parteneriat.

Activitățile și evenimentele planificate pentru 2018:

- Promovarea valorilor culturale din Sovata

- Întâlnirea ansamblurilor populare de la Zetea și Brădești

- Promovarea programelor culturale din cadrul parteneriatelor încheiate cu instituții și ONG-uri și despre ansamblurile culturale și populare din microregiune

- Dezvoltarea aptitudinilor organizatorice și de management ale organizațiilor culturale

- Organizarea de activități culturale (proprii și în parteneriat cu instituții și organizații neguvernamentale din microregiune).

Grupul țintă:

Activitățile desfășurate în cadrul programului sunt deschise publicului larg, dar organizatorii își propun atragerea populației tinere și a turiștilor autohtoni și străinătate. Experiența din ani precedenți arată clar că aceste evenimente atrag un număr mare de participanți, contribuind în mod activ la dezvoltarea turismului din zonă, și în același timp la răspândirea valorilor culturale locale și creșterea consumului de cultură.

Rezultate așteptate:

- Stimularea, informarea și conștientizarea populației din zonă despre valorile culturale locale, materiale și imateriale

- Evidențiere valorilor culturale locale având în vedere locul lor în ansamblul cultural național și european, încurajarea schimbului cultural cu entități din afara zonei microregiunii, promovarea diversității culturale

- Conștientizarea modului în care acțiunile culturale pot aduce beneficii directe comunităților locale

Indicatori preconizați:

- Aproximativ 30000 de participanți locali, turiști din țară și străinătate

- Aproximativ 70 de ansambluri culturale/populare/artiști participanți

2018

Asociaţia Microregionala Sóvidék

Bokor Alexandru

Promovarea meșteșugurilor tradiționale pe anul 2018

Obiectivele programului:

Prin acest program, Asociația își propune să promoveze meșteșugurile tradiționale, în principal în rândul tinerilor, prin organizarea în parteneriat cu entitățile și instituțiile din micro-regiune, cum ar fi olăritul, prepararea de produse alimentare tradiționale, arderea cărbunelui, sculptura în lemn și alte meșteșuguri specifice zonei.

Programul își propune să atragă atenția tineretului asupra acestor meșteșuguri tradiționale și să ofere un reper în orientarea lor profesională, încercând astfel îndrumarea lor către meserii prin care își pot crea o carieră și de a asigura un trai decent, prevenind astfel migrarea lor în străinătate.

Totodată, luând în considerare specificul zonei, programul, prin activitățile sale va contribui la promovarea turismului, oferind programe alternative atractive turiștilor.

De asemenea programul își propune să promoveze tradițiile populare din zonă, îmbinând activitățile programului care vizează promovarea meșteșugurilor tradiționale cu promovarea portului, tradițiilor și culturii populare din zonă, completând programele evenimentelor cu programe culturale și de relaționare culturală cu entități și ansambluri populare din micro-regiune și afara micro-regiunii (din țară și străinătate).

Activitățile programului:

Realizarea de materiale de promovare și documentare video și tipărite despre meșteșugurile tradiționale.

Organizarea în parteneriat cu entitățile și instituțiile din zonă a unor târguri, expoziții, evenimente dedicate unor meșteșugurilor, cum ar fi:

            Târgul tradițional de Ceramică din Arcio

            Festivalul Cărbunelui din Lupeni

Grupul țintă:

Activitățile desfășurate în cadrul programului sunt deschise publicului larg, dar organizatorii își propun atragerea populației tinere și a turiștilor autohtoni și străinătate. Experiența din ani precedenți arată clar că aceste evenimente atrag un număr mare de participanți, contribuind în mod activ la dezvoltarea turismului din zonă.

 

Rezultate așteptate:

- Stimularea, informarea și conștientizarea populației din zonă despre valorile culturale locale, materiale și imateriale

- Evidențiere tradițiilor locale având în vedere locul lor în ansamblul cultural național și european

- Conștientizarea modului în care meșteșugurile tradiționale pot aduce beneficii directe comunităților locale

Indicatori preconizați:

- Aproximativ 20.000 de participanți locali, turiști din țară și străinătate

- aproximativ 120 de meșteșugari locali, județeni, național și internațional

2018

Asociaţia Microregionala Sóvidék

Bokor Alexandru

CONFERINȚA CU TEMA DEZVOLTAREA POTENȚIALULUI TURISTIC A ZONEI MUNȚII HARGHITA ȘI BĂILE HOMOROD

Conferința cu tema Dezvoltarea potențialului turistic a zonei Munții Harghita și Băile Homorod, vüa fi ținută la Vila 6 Băile Homorod.
Deoarece turismul responsabil reprezinta modalitatea de descoperire a identitatilor locale si regionale, in total respect fața de valorile locale si se poate practica oriunde exista un patrimoniu uman, cultural, natural si social,atentia noastra s-a indreptat catre zona Munții Harghita și Băile Homorod, pentru ca aceasta dispune de multiple si diversificate resurse antropice si naturale care, valorificate corect, pot determina cresterea potentialului economic al zonei, precum și pentru faptul că aceasta zona intră în atribuțiile de dezvoltare a asociației.
În cadrul conferinței se vor  dezbăte mai multe idei de dezvoltare  și se vor aprofunda mai multe modalități de realizare a acestor idei.
Printe altele se va discuta despre valorificarea vilelor existente în zona Băilor Homorod, vile care au aparținut de fosta tabără de copii. Se va discuta statusul actual al vilelor și care dintre vile se pot reabilita și readuce în circuitul turistic.
Totodată se va discuta despre proiectul Regiunii Schiabile Harghita, respectiv starea actuală a proiectului, strategia de dezvoltare în cadrul PUZ și posibilitățile de finanțare.

 

2018

ADI Munții Harghita

Triff Ramona

Școala altfel la Vila 6

În perioada 23-26 octombrie în cadrul programului Școala altfel, la Vila 6 Homorod, se organizează și se susține proiecte pentru patru clase, însumând 84 de elevi din clasele III, IV și VII. Dintre acestea două clase vor petrece două zile, o noapte, iar două clase din ciclul III vor petrece o zi, achitând luarea în folosință a vilei, conform tarifarului vilei.  Programul v-a demarat printr-o mică excursie pe calea apelor minerale, unde elevilor vor fi fost prezentate pe rând izvoarele de apă minerală, componența chimică a acestora, efectele terapeutice a apelor minerale precum și plantele care se găsesc în jurul acestor izvoare. Programul v-a continua în incinta vilei, unde elevilorvor fi fost prezentate istoria  Băilor Homorod, flora și fauna acestui loc și apele curgătoare. După aceasta elevii vorsusține un test despre cele prezentate și vorpregăti un colaj din materialul pus la dispoziției pentru ei, despre Băile Homorod.  Se v-a efectuat o drumeție în Valea Ilona, unde vor fi fost prezentate flora locului pe teren, mai detaliat.

  

2018

ADI Munții Harghita

Triff Ramona

Ziua pământului 2018

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Munţii Harghita în data de 20 aprilie 2018, cu ocazia evenimentului Ziua Pământului, a organizează o acțiune cu caracter ecologic, ce  constă în strângerea de deșeuri, gunoi și amenajare peisagistică, constând în tăierea ramurilor uscate, plantare de puieți de brad, etc. la Băile Homorod, inclusiv împrejurul Vilei 6. Această acțiune are rolul de sensibilizare a populației referitor la menținerea și păstrarea mediului înconjurător adecvat și curat. La eveniment sunt incitați voluntari din comunele și orașele membre ale asociației, respectiv din orașul Vlăhița și comuna Căpâlnița.

2018

ADI Munții Harghita

Triff Ramona

Tabăra mea preferată Vila 6 Homorod Băi

PUBLICARE CONCURS

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Munţii Harghita publică concursul de desen cu titlul : „Tabăra mea preferată Vila 6 Homorod Băi”, pentru elevii claselor V., VI., VII. și VIII., a școlilor din județul Harghita.

Scopul concursului este de a face cunoscută această tabără și acestei generații, și totodată reintroducerea în circuitul turistic al acestei locații, contribuind prin aceasta la dezvoltarea turismului județului Harghita.

Categoria vizată:

Elevii claselor V., VI., VII. și VIII., a școlilor din județul Harghita.

       Tema concursului:

„Tabăra mea preferată Vila 6 Homorod Băi”.

       Condiţiile concursului:

Pentru concurs fiecare clasă trebuie să pregătească o lucrare în format A2, desen sau altă tehnică aleasă, la care trebuie să contribuie toți elevii din clasă. Această lucrare trebuie să reprezinte tema concursului, adică Vila 6 Homorod Băi și/sau împrejurimile vilei.

        Premiul clasei câștigătoare este o tabără de 5 zile (de luni până vineri), la Vila 6 Homorod Băi, pentru toți elevii clasei, din partea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Munţii Harghita.

         Data limită de predare a lucrărilor este 4 iunie 2018, orele 15.00. Acestea se pot preda personal la sediul asociației sau prin poștă.

Adresa asociației: Miercurea Ciuc, p-ța. Libertății nr. 5, Judeţul Harghita, camera 422.

Responsabil program/Persoana de contact: Triff Ramona Gabriela,

                                      Număr telefon: 0735-781151

Adresă e-mail : trifframona@hargitamegye.ro , hargitahegyseg@hargitamegye.ro                 

2018

ADI Munții Harghita

Triff Ramona

Digitalizare și punere pe server propriu a hărților și traseelor turistice

Digitalizare și punere pe server propriu a hărților și traseelor turistice

2018

Serviciul Public Salvamont

Fekete Örs

Întîlnirea iubitorilor de teatru amatori

Întâlnirea iubitorilor de teatru amatori reprezintă un program prin care se realizează schimb experienţă a grupurilor de iubitori de teatru amatori din regiunea Odorheiu Secuiesc, cu schimbarea locaţiei prin rotaţie în fiecare an.

2018

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

László Velin Orsolya

Ziua Limbii Maghiare

Scopul programului este organizarea unui proiect cultural interacțiune literatură și de arte plastică.La proiect vor participa echipe formate din căte 3 elevi  de clasa I-VII,din depresiunea Giurgeului împreună cu profesori însoțitor. Participanții trebuie să ilustreze una dintre lucrările literare a scriitoarei Varga Katalin. Primele trei echipe vor fi premiate în următoarele categorii: clasa I-III,clasa IV-V, și clasa VI-VII:

2018

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Polgár Csaba

Forumul pedagogilor tineri din județul Harghita 2018

Organizarea Forumului pedagogilor din zona Gheorgheni în vederea însușirii de noi metode de predare-învăţare,pe care pedagogii le vor aplica în organizarea activităţilor lor atât în cadrul orelor de predare, cât şi în activităţile extraşcolare .Vor putea sprijini orientarea carierei elevilor, deasemenea alegerea conștientă a traseului profesional.Tematica anului 2018: Orientarea carierei elevilor

A program megnevezése: 

 

 

2018

Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Harghita

Szabó Irén Ottília

Forumul pedagogilor tineri din județul Harghita 2018

Organizarea Forumului pedagogilor din zona Odorhei în vederea însușirii de noi metode de predare-învăţare,pe care pedagogii le vor aplica în organizarea activităţilor lor atât în cadrul orelor de predare, cât şi în activităţile extraşcolare .Tematica anului 2017: Sprijin și asistență educațională ,strategii și metode de învățare, se adresează: învăţătorilor, educatoarelor și profesorilor de toate disciplinele. 

A program megnevezése: 

Hargita Megyei Fiatal pedagógusok fóruma

A program leírása: 

Ezen továbbképző keretén belül a résztvevő pedagógusok új oktatási- nevelési módszerekkel ismerkednek meg, olyanokkal melyeket mind a tanítási órák, mind az iskolán kívüli tevékenységek keretében alkalmazni tudnak.a 2o18-as év témája: Segítség és tanácsadás, tanulási stratégiák, módszerek

2018

Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Harghita

Szabó Irén Ottília

Descrierea programului Őrangyal în luna octombrie- Balul strugurilor

În data de 18.10.2018 am organizat balul strugurilor în colaborare cu Gondviselés Segélyszervezet. Programul a avut loc la sediul lor.

            La organizarea activitățiilor tematice punem mare accent la mediul înconjurător, care reflectă întotdeauna tema activității noastre. Conform acestuia am decorat sala împreună cu copii cu decorațiuni colorate și cu struguri, care a intensificat bună dispoziția.

Evenimentul a fost deschis cu dansul popular al tinerilor din casa din Bodogaia. Acești tineri s- au pregătit mult la acest spectacol şi au fost foarte emoținați. Lăutarii au asigurat muzica pentru o mare petrecere. Au fost nişte probe de abilitate la dispoziția copiilor cu care au putut câștiga coronița făcută din struguri.

            Evenimentul s- a încheiat cu anunţarea câştigătorului. Copiii s- au bucurat de fiecare moment.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Simó Ágnes Noémi

Excursie la Grădina Zoologică din Târgu Mureş

În data de 01.10.2018 cu copii din CPHS şi tinerii din Lp Bodogaia am vizitat din nou Grădina Zoologică din Târgu Mureş. Scopul excursiei pe lângă lărgirea orizontului a fost să scoatem pe ei din mediul obişniut.

            Ajungând la Grădina Zoologică ne- a impresionat iarăşi mediul înconjurător: buticuri, locuri penru picnicuri, jocul de teren, unde ne-am şi jucat la sfârşitul zilei, ne- am plimbat printre animale. Tinerii ne- au surprins deoarece ne- au cerut informaţii legate de îngrijirea/ întreţinerea şi de aprovizionarea animalelor etc. Am încheiat excursia într-o pizzerie.

            Copiii s- au simţit foarte bine şi s- au bucurat de fiecare moment.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Simó Ágnes Noémi

Sărbătorirea zilei de naştere în cadrul programului Őrangyal (Luna septembrie)

În viaţa fiecărui copil este foarte important ziua specială în care s- a născut. Este la fel şi în cazul nostru, nu trebuie să facem nimic deosebit, decât să pronunţăm cuvântul „ziua de naştere” şi când realizăm cum reacţionează beneficiarii noştri, se desfăşură un sentiment ciudat şi plăcut în interiorul nostru.

În majoritatea cazurilor copiii s- au născut în aceeaşi lună, astfel ne distrăm aproape în fiecare lună.

Sărbătorirea se începe din momentul decorării, facem tot posibilul pentru crearea  unei atmosferi impecabile, corespunzătoare. Aşternăm masa de sărbătoare, la care punem torturile gustoase. Masa este înconjurată de copii sărbătoriţi, fiecare dintre ei primeşte pălării colorate. După salutări începe petrecerea adevărată, unde copiii pot dansa cum şi cât vor.

Bună dispoziţia a fost intensificată cu sărbătorirea cu prietenii noştri, deoarece în această lună am organizat evenimentul în colaborare cu Gondviselés Segélyszervezet, în cadrul programului Őrangyal.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Simó Ágnes Noémi

Festival de escaladă la Stânca Kossuth

Vă așteptăm cu drag pe 13 octombrie la Stânca Kossuth, unde ORICINE poate încerca escalada, chiar dacă nu a mai practicat niciodată acest sport. Echipamentul necesar este asigurat de echipa Serviciului PublicSalvamont Harghita. Așadar trebuie să aduceți cu voi doar voia bună și prietenii.

2018

Serviciul Public Salvamont

Fekete Örs

Cutreierând Ținutul Secuiesc 2018

Îmbogățirea cunoștințelor de istorie.

Îmbogățirea cunoștințelor de geografie.

Îmbogățirea cunoștințelor despre natură și mediu.

Orientarea școlară profesională și a carierei elevilor

 Vizitarea obiectivelor culturale, istorice și turistice din Ținutul Secuiesc prin excursii de studii, organizate de unitățile de învățământ din județ cu autobuze școlare. Vizitarea fabricilor, respectiv a firmelor de succes.

2018

Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Harghita

Szabó Irén Ottília

Zilele Tinutului Secuiesc 2018

Valorile culturale ale Ținutului secuiesc în oglinda fotografiilor vechi

2018

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Polgár Csaba

Balul Strugurilor 2018

Program distractiv, tradiţional organizat în incinta Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Gheorgheni într-un cadru festiv, cu multe decoraţiuni şi muzică vie.Beneficiarii centrului s-au pregătit un program artistic cu recitări de poezii şi cântece . Scopul organizării acestui eveniment a fost promovarea şi păstrarea tradiţiilor socio-culturale şi crearea unei atmosfere de bună dispoziţie.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Vágási Margit

Județul Harghita: mediu atrăgător pentru afaceri

Programul vizează dezvoltarea și întărirea relației de parteneriat între sfera antreprenorială, administraţia publică judeţeană și ceilalți actori ai vieții socio-economice prin organizarea forumurilor economice și a dezbaterilor în grupuri de lucru pentru antreprenori, pentru reprezentanții comunităților locale, pentru instituțiile publice, pentru reprezentanții composesoratelor și pentru actori ai vieții socio-economice din județ în vederea diseminării practicilor eficiente folosite în alte regiuni, și alte țări.

Scopul principal al programului este crearea unui climat favorabil afacerilor prin întărirea relațiilor dintre sectorul public și cel privat, crearea posibilitățiilor de informare reciprocă pentru o mai bună gestionare a problemelor cu care se confruntă antreprenorii, creșterea eficienței în administrația publică prin reducerea birocrației și transparentizarea sistemului.
Totodată, Agenția vizează facilitarea găsirii soluțiilor la problemele care împiedică colaborarea eficientă între sfera publică și privată, evaluează problemele identificate, elaborează propuneri către instituțiile în a căror atribuție intră rezolvarea  problemelor respective, și în funcție de posibilitățile sale, ajută și la rezolvare.

Astfel județul Harghita are șanse să devină un mediu atrăgător pentru investitori.

2018

Agentia de Dezvoltare Judeteana Harghita

Vitos Imola

Managementul cunoaşterii, Conferinţe, Forumuri

Aria de dezvoltare:
 nr.2.  Validarea paradigmei de economie a cunoaşterii
      2.1. Reînnoirea metodelor și tehnicilor managementului cultural
      2.2. Dezvoltarea unui centru regional metodologic și de transfer de cunoștințe
      2.5. Program Facebook coordinat la nivel județean

2018

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Györgypál Enikő

Zilele Tinutului Secuiesc 2018

Caiet program Zilele Ţinutului Secuiesc 2018 organizat de judeţele Harghita, Covasna şi Mureş între 12-21 octombrie.

Caietul de program: https://issuu.com/hargita_kultura/docs/caiet_program_zts_2018_digital

2018

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Györgypál Enikő

Program culturale cu ocazia Zilele Ținutului Secuiesc

Școala Populară de Artă organizează concerte și expoziții în județului Harghita și Covasna.

2018

Școala Populară de Artă

Vitos Gyöngyi

Zilele Ținutului Secuiesc

Scopul programului este prezentarea potenţialului cultural al Ţinutului Secuiesc, întărirea identităţii culturale regionale ale secuimii, conştientizarea valorilor tradiţionale, culturale şi artistice, transmiterea şi promovarea acestora. Dezvoltarea turismului cultural ca o oportunitate economică prin oferirea turiştilor  a unor experienţe culturale specifice Ţinutului Secuiesc.De asemenea se organizează un atelier de creaţie pentru copii prin intermediul unei asociatii de profil ,program de creaţie  în domeniul artelor plastice. Se vor organiza diferite programe, astfel: concurs de desen pentru elevi, diferite expoziţii din materialul taberelor de la Lăzarea și alte programe culturale precum:
.

Festivalul Renumit al Verzei de la Lăzarea

Valorile culturale ale Ținutului secuiesc în oglinda fotografiilor vechi

Concert de muzică populară cu formația Cika din Lăzarea-prezentarea dansurilor populare cu participarea ansamblurilor folclorice din zona Giurgeului și Ghimeșului

Matineul cu povești la Ditrău

Teatrul de păpuși la Suseni,

2018

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Oláh Zoltán

Zilele Ținutului Seciuesc ed.IX.

Scopul programului este prezentarea potenţialului cultural al Ţinutului Secuiesc, întărirea identităţii culturale regionale ale secuimii, conştientizarea valorilor tradiţionale, culturale şi artistice, transmiterea şi promovarea acestora. Dezvoltarea turismului cultural ca o oportunitate economică prin oferirea turiştilor a unor experienţe culturale specifice Ţinutului Secuiesc, popularizarea şi prezentarea valorilor spirituale, intelectuale din provincie (prezentări, spectacole artistice, tradiţia populară etc.), satisfacerea nevoilor tuturor generaţiilor din zona prin organizarea unui program vast, prezentarea valorilor judeţului, crearea posibilităţii pentru organizaţii de succes de a se prezenta în faţa publicului, prezentarea, popularizarea valorilor şi a organizaţiilor care le reprezintă, trecerea în revistă a tinerilor talente din judeţ, asigurarea unor programe distractive de calitate pentru copii, tineret şi adulţi.

2018

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Fazakas Katalin

Situaţia caselor muzeale în judeţul Harghita

Pe data de 12 octombrie organizăm întâlnirea specialiştilor care administrează casele muzeale în judeţul Harghita, a XII-a ediţie a programului Situaţia caselor muzeale în judeţul Harghita. Printre organizatorii, în acest an, se numără Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita, Consiliul Judeţean Harghita și Consiliul Local al comunei Remetea, Casa de Cultură Balás Gábor, iar programul este finanţat de Fundaţia Communitas.

În acest an zona aleasă este zona Gheorghenului. Cei care participă din zona Odorheiului, au posibilitatea de a călători împreună, autobuzul porneşte la orele 9.00 de la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita, respectiv din Miercurea Ciuc la Remetea cu oprirea de lângă clădirea Universității Sapientia pentru cei interesați din zonă.

La orele 10.30 toţi participanţi se întâlnesc la Casa de muzeu din Remetea, unde vizitează colecția locală sub călăuza d-lui Laczkó-Szentmiklósi Endre; 11.45: vizionarea filmului documentar Case muzee din județul Harghita (partea a 3-a, despre case muzee din Inlăceni, Plăieșii de Jos, Eliseni, Vârșag, redactor Fábián Kornélia) în Casa de Cultură din Remetea); 13.00: vizitarea morii de apă și a piuarului din Șineu, proprietar Goga Rozália; 14.00: Concluzii, evaluare; Masă la Casa Comunală din Csutakfalva; 15.00: participare la deschiderea expoziției de broderie Vinkler Aurélia Aranka cu titlul Broderii din Trei Scaune în Casa Elvețiană din Csutakfalva.

Cu această ocazie, în casa muzeală locală intrarea este liberă, ca și participarea la program, dar organizatorii au rugămintea să ne anunțați în prealabil. Cei care se interesează, să ne contacteze pe telefonul 0745-381420 sau e-mail: buzoganyarpad@yahoo.com, până data de 1 octombrie, luni.

 

2018

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

P. Buzogány Árpád

Zilele Tinutului Secuiesc

Scopul programului este prezentarea potenţialului cultural al Ţinutului Secuiesc, întărirea identităţii culturale regionale ale secuimii, conştientizarea valorilor tradiţionale, culturale şi artistice, transmiterea şi promovarea acestora. Dezvoltarea turismului cultural ca o oportunitate economică prin oferirea turiştilor  a unor experienţe culturale specifice Ţinutului Secuiesc.De asemenea se organizează un atelier de creaţie pentru copii prin intermediul unei asociatii de profil ,program de creaţie  în domeniul artelor plastice. Se vor organiza diferite programe, astfel: concurs de desen pentru elevi, diferite expoziţii din materialul taberelor de la Lăzarea și alte programe culturale precum:
.

Festivalul Renumit al Verzei de la Lăzarea

Valorile culturale ale Ținutului secuiesc în oglinda fotografiilor vechi

Concert de muzică populară cu formația Cika din Lăzarea-prezentarea dansurilor populare cu participarea ansamblurilor folclorice din zona Giurgeului și Ghimeșului

 Matineul cu povești la Ditrău

Teatrul de păpuși la Suseni,

 

2018

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Bogdan Margareta

Zilele Ținutului Secuiesc

 Scopul programului este prezentarea potenţialului cultural al Ţinutului Secuiesc, întărirea identităţii culturale regionale ale secuimii, conştientizarea valorilor tradiţionale, culturale şi artistice, transmiterea şi promovarea acestora. Dezvoltarea turismului cultural ca o oportunitate economică prin oferirea turiştilor  a unor experienţe culturale specifice Ţinutului Secuiesc.De asemenea se organizează un atelier de creaţie pentru copii prin intermediul unei asociatii de profil ,program de creaţie  în domeniul artelor plastice. Se vor organiza diferite programe, astfel: concurs de desen pentru elevi, diferite expoziţii din materialul taberelor de la Lăzarea, alte programe culturale.
.

Festivalul Renumit al Verzei de la Lăzarea

Valorile culturale ale Ținutului secuiesc în oglinda fotografiilor vechi

Concert de muzică populară cu formația Cika din Lăzarea-prezentarea dansurilor populare cu participarea ansamblurilor folclorice din zona Giurgeului și Ghimeșului

Casa dansului popular

 

Teatrul de păpuși la Suseni.

 

 

2018

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Csergő Mária

Zâmbet de copil 2018

Activitatea a înfrumusețat spații educative, contribuind la egalizarea de șanse prin înfrumusețarea ambientului educativ.

 Au fost decorate de către artistul grafician pereţii sălilor şi a altor spaţii din grădiniţe, clase pregătitoare şi şcoli, din unitățile de învățământ care au cerut finanțare.

Prin acest program au fost decorate 449 m2din pereții  spațiilor educative din cele 27 unități școlare.

 Prin înfrumuseţarea spaţiilor şi a esteticii mediului educativ şi terapeutic,programul a contribuit la reducerea decalajului existent între mediile educaţionale ale diferitelor instituţii de educaţie şi de îngrijire medicală şi îmbunătăţirea calităţii ambientului din aceste instituţii, contribuind astfel la calitatea activităţilor educative, respectiv terapeutice.

Acţiuni organizate: Activități de servicii de decorare vizuală

2018

Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Harghita

Szabó Irén Ottília

Tabără de escaladă din Csiba

Festivalul de escaladă din Csiba a ajuns deja la ediția a VII-a. Evenimentul va fi ținut la falezele de escaladă din Csiba.

2018

Serviciul Public Salvamont

Fekete Örs

Săpături arheologice în județul Harghita

Programul are ca scop sprijinirea cercetărilor arheologice în bazinul Ciuc, Odorhei şi Gheorgheni, pentru promovarea valorilor patrimoniului cultural, cu ajutorul unor cercetări arheologice ce contribuie la salvarea, documentarea şi propagarea siturilor arheologice.

2017

Arhitect Şef

Süveg Éva

Ocrotirea și conservarea imaginii satului harghitean

Programul urmăreşte protejarea şi păstrarea imaginii satului tradiţional, delimitarea

zonelor de protecție a obiectivelor de patrimoniu, reglementarea modului de construire a

clădirilor noi pentru a păstra atât identitatea locală, cât şi de a valorifica potenţialul

turistic judeţean reprezentat de acestea.

2017

Arhitect Şef

Süveg Éva

Promovarea valorilor ecvestre

Obiectivul principal al programului este promovarea valorilor sporturilor ecvestre în rândul participanţilor şi a cetăţenilor, cu crearea premiselor necesare deschiderii unor noi perspective în alinierea la sporturile de performanţă din acest domeniu, păstrarea tradiţiilor hipice şi prezentarea lor pentru publicul larg. Cu organizarea concursurilor dorim să atragem atenţia unui public cât mai larg asupra frumuseţea acestui sport nobil şi adâncirea respectului faţă de acest animal.

2018

Agentia de Dezvoltare Judeteana Harghita

Sipos Róbert

Tabăra Luminiţa- Eforie Nord

Între perioada 29.08.18- 03.09.18 copiii noştri au avut onoarea de a participa la Tabăra Luminiţa din Eforie Nord, organizată de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Harghita.

            Mediul nou a avut un impact pozitiv asupra lor şi a fost o experienţă mare. S- au profitat de posibilităţile oferite de litoralul român: au mers la scăldat, au făcut plajă, în fiecare zi au mers la plimbare etc.

            Copiii s- au simţit foarte bine şi s- au bucurat de fiecare moment.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Simó Ágnes Noémi

Tabăra Cari Jigodin Cercetaşii în natură- Aventură puţin altfel

Între perioada 07- 15.08.2018  am avut onoarea de a participa iarăşi la Tabăra Cari Jigodin în cadrul projectului Cercetaşii în natură- Aventură puţin altfel. Proiectul a fost câştigat prin concurs cu ajutorul Asociaţiei Centrelor de Plasament Familiale Miercurea Ciuc şi finanţat de Consiliul Judeţean- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Tabăra a avut ca scop exprimarea personalităţii, integrarea beneficiarilor în societate, întărirea ataşamentului faţă de muncă şi capacitatea de a rezolva cu uşurinţă probleme, lărgirea orizontului, reducerea agresivităţii, cunoaşterea şi acceptarea de sine etc.

Un program bine gândit şi organizat a stat la dispoziţia tinerilor, activităţile zilnice, obişnuite s- au lărgit cu activităţi mai colorate, ocupaţionale, de lucru manual etc. Lângă acestea am pus mare accent pe jocurile în aer liber şi pe explorarea zonei înconjurătoare. N- au avut timp să se plictisească, au descoperit mediul  cum trebuie, în timp ce au adunat diferite flori şi conuri de brad, ce vor fi de folos la activităţi în continuare.

Mediul a oferit multe posibilităţi pentru tinerii noştri, care au profitat de ocazie şi au exploatat din plin.

Tinerii s- au simţit foarte bine, s- au îmbogăţit cu trăiri fantastice şi schimbarea mediului a fost un impact pozitiv asupra dezvoltării lor.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Simó Ágnes Noémi

Reabilitare trasee turistice

Din cauza vremi ploioase mai multe trasee turistice din judetul Harghita au fost avariate. Este necesar reabilitarea acestor trasee.

2018

Serviciul Public Salvamont

Fekete Örs

Program pentru reabilitarea traseului turistic si a podului suspendat devenit periculos pe punctul galben din Lacul Rosu

Program pentru reabilitarea traseului turistic si a podului suspendat devenit periculos pe punctul galben din Lacul Rosu

2018

Serviciul Public Salvamont

Fekete Örs

Promovarea regiuni turistice Harghita

Prin acest program dorim promovarea judetului Harghita ca si o zona turistica viabila din romania

2018

Serviciul Public Salvamont

Fekete Örs

Întâlnirea bianuală a scriitorilor maghiari din România

Crearea posibilitați, discutări și rezolvări problemerol specifice, societății de literari maghiari din România, în contextul literaturi magiare și a celei universale.

2018

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Oláh Zoltán

Festivalul SICULUS

Festival organizat între 6-8 septembrie, 2018

2018

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Lőrincz Ildikó

Școala părinților 2018
  • Redactarea unui ghid de bune practici pentru părinți care include: modele de structuri de activități și module în domeniul psihologiei educației: vîrsta micii școlarități, maturitatea școlară, maturitatea socio- afectivă, evaluarea rezultatelor școlare,cum pot ajuta părinții activitatea școlară.
  • Informarea și formarea părinților despre particularitățile de vârstă ale copiilor de 6-7 ani
  • Pregătirea lor pentru susținerea copiilor la începutul ciclului primar
2018

Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Harghita

Szabó Irén Ottília

Ars Sacra

Scopul programului este promovarea turistică a centrului religios  Șumuleu Ciuc prin arte și manifestări culturale. Se vor organiza concerte, expoziții.

2018

Centrul Cultural Judeţean Harghita

András Jolán

Festivalul dansului popular din Transilvania

Evenimentul sa desfășoară pe 14-16 septembrie, 2018 în mai multe locații din Odorheiu Secuiesc. În data de 14 septembrie va fi  prezentat tradiţia dansului și muzicii populare prin flashmoburi în diferite puncte ale orașului, gala deschiderii și serate de dans popular în Sala Sporturilor din Odorheiu Secuiesc. În data de 15 septembrie: târg ale meșterilor populari și prezentări de dansuri populare în aer liber, jocuri și dansuri populare pentru copii, conferință, spectacol de gală și serate de dans popular în mai multe locații din Odorheiu Secuiesc. În data de 16 septembrie, plecarea invitațiilor, rămas bun.

 

2018

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

László Velin Orsolya

Programele culturale pentru judeţul Harghita „Teatru pentru judeţul Harghita”, „Spectacole folclorice pentru judeţul Harghita” şi „Muzică Clasică pentru judeţul Harghita”

Scopul programului este promovarea spectacolelor de teatru, spectacolelor folclorice, spectacolelor filarmonice și muzicii de orchestră în localităţile din mediul rural al judeţului Harghita.

2018

Centrul Cultural Judeţean Harghita

András Jolán

Acordarea premiului PRO HARGHITA pe anul 2018 - Hot. nr. 119/2018

Prin Hotărârea nr. 57/2001 a Consiliului Judeţean Harghita s-a  aprobat acordarea premiului PRO HARGHITA, pentru persoane sau unui grup de persoane, pentru rezultate deosebite obţinute în diferite domenii de activitate atât pe plan naţional cât şi pe plan local, contribuind prin activitatea sa la dezvoltarea şi îmbunătăţirea imaginii judeţului.

Lista privind persoanele sau grupul de persoane propuse pentru acordarea premiului va fi întocmită în baza propunerilor formulate de consilierii județeni, fiecare propunere fiind supusă la vot în data de   3 mai   2018, în localitatea Miercurea-Ciuc, iar persoana sau grupul de persoane, care va obține cele mai multe voturi va fi desemnat pentru acordarea acestui premiu.

Potrivit art. 4 din Hotărârea nr. 57/2001, modificată prin Hotărârea nr. 67/2007, premiul PRO HARGHITA se compune dintr-un inel cu stema județului și inscripția PRO HARGHITA, diploma de onoare și recompensa bănească în lei, echivalentă cu valoarea brut de 1500 EURO la cursul zilei, din data plății.  

2018

Direcția Generală Management

Gáspár Izabella-Enikő

„Acordarea distincțiilor de excelență pentru dezvoltarea și promovarea valorilor judeţului Harghita”, pe anul 2018

Consiliul Județean Harghita recunoaște și acordă diferite premii sub formă de medalii, insigne şi plăci gravate pentru persoane, grupuri de persoane şi instituţii publice, cu scopul promovării și recunoașterii activității acestora prin care au contribuit în mod relevant la dezvoltarea segmentelor din următoarele domenii: activitate publică, administraţie publică,  dezvoltare rurală, cultură, arte, educație publică, viaţa ştiinţifică, tineret și sport.  

Distincția de Excelență pentru dezvoltarea și promovarea valorilor județului Harghita, aprobată prin Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 109/2009 cu modificările și completările ulterioare, se acordă cu diferite ocazii și la diferite manifestări unor persoane sau grupuri de persoane care au contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea și promovarea valorilor județului. 

Astfel, Consiliul Județean Harghita are posibilitatea de a decerna distincții unei categorii extinse de persoane, grupuri de persoane şi instituţii publice sub forma unor medalii de argint, bătute pe ambele fețe, cu diametru de 70 mm, cu grosime de 4 mm, a unor medalii suflate cu culoare argintie și aurie, bătute pe o singură față, în formă de cerc, cu diametru de  50, 42,5, 36 mm, cu grosime de 4,5, 3 mm,  precum, a unor  insigne de culoare argintie, cu dimensiunea de 14x10 mm şi a unor plăci gravate din cupru, cu dimensiunea 30–60x40–80 cm.

Medaliile şi insignele acordate pe baza relevanței activităților și meritelor persoanelor şi grupurilor de persoane distinse, vor fi decernate în cutii speciale decorative însoțite cu diplome de merit personalizate. Distincțiile pot fi însoțite, la acordare, de premii în bani și/sau alte cadouri și recompense materiale.

Acestea vor fi înmânate cu ocazii oficiale sau festive, depinzând de genul de activitate a persoanei sau grupurilor de persoane distinse. 

Prin derularea programului se urmărește și realizarea medaliilor, insignelor, plăcilor gravate în vederea acordării acestora ca semn de distincție persoanelor, instituţiilor care au întreprins sau întreprind acțiuni în vederea promovării imaginii publice a județului Harghita, a valorilor și tradițiilor specifice acestei regiuni.

2018

Direcția Generală Management

Gáspár Izabella-Enikő

Motive populare în uz modern

În zilele noastre creşte popularitatea programelor de educatie a adulţilor. Aceste cursuri se vor realiza în diferite domenii, dar din păcate în regiunea noastră nu sunt prea multe proiecte culturale pentru educarea adulţilor. În 2018 Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din judeţul Harghita va iniţia un curs de opt săptămâni în care se vor valida principii ale lui Life Long Learning. Instituţia anunţă programul pentru artizani cu experienţă, care participă la un curs direcţionat de un profesor (designer). În timpul cursului lângă creaţie artizanii vor primi sfaturi în legătură cu folosirea actuală a motivelor populare. Dorim să realizăm accesul la motive populare în parteneriat cu alte intituţii culturale, cei care au colecţie muzeală. Parteneri vor fi muzee şi case muzeale din judeţul Harghita. Rezultatul programului va fi o creaţie cu motive populare de la fiecare participant. Din aceste obiecte coordonatorii programului vor organiza o expoziţie în judeţul Harghita. Această expoziţie va atrage atenţia asupra activității artizanilor şi creşte şansele lor pe piaţă.

2018

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Salló Szilárd

Scoala de vară 2018

 Scopul programului este:participarea cadrelor didactice din învățământul preșcolar, primar și secundar inferior, la o școală de vară structurată pe cursuri și seminarii cu conținut psihopedagogic, al didacticii, pe domeniul învățământului integrat pentru creșterea calității procesului instructiv/educativ în școlile harghitene.              
 

2018

Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Harghita

Szabó Irén Ottília

Programe culturale în colaborare cu organizaţii nonguvernamentale

Programele culturale în colaborare cu organizaţiile nonguvernamentale sunt organizate cu scopul îngrijirii şi păstrării tradiţiilor populare, pentru instruirea tinerilor din formaţiile de dans participante, pentru promovarea cântecelor şi dansurilor populare şi pentru realizarea spectacolelor folcloristice de anvergură. Pentru realizarea acestui scop colaborăm cu mai multe organizaţii nonguvernamentale din judeţ şi din afara judeţului.

2018

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Barabás Dénes

2018 - Managementul cunoasterii, Conferinte, Forumuri

 Conferinte, Forumuri

2018

Centrul Cultural Judeţean Harghita

András Jolán

Tabără de instrumente de corzi

Pe lângă faptul că participanții pot învăța pe diferite instrumente este și o preocupare în timpul vacanței de vară. Participanți vor participa la ore de teorie și la ore de instrument.

2018

Școala Populară de Artă

Vitos Gyöngyi

Prezentări de cărți, întâlniri cu scriitori, prelegeri, expoziții

Programul cuprinde aproximativ 30 de prezentări de căriți și autori autohtoni și 10 întâlniri cu autori din străinătate. În program sunt incluse expoziții și prelegeri, precum și evenimentul de sărbătorire a Zilei Culturii Maghiare și a Zilei Limbii Maghiare.

2018

Biblioteca Judeţeană Kájoni János

Török Edit

Colaborare cu instituții culturale

În cadrul programului „Colaborare cu instituţii culturale”, Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” va participa ca coorganizator la  evenimentul „Noaptea cărţilor deschise”, care va avea loc la Biblioteca Orăşenească Odorheiu-Secuiesc, în data de 31 august 2018. Scopul programului este promovarea serviciilor de bibliotecă, precum şi stabilirea şi menţinerea relaţiilor profesionale cu instituţiile omoloage din ţară.

2018

Biblioteca Judeţeană Kájoni János

Máthé Izabella

Ziua basmului popular maghiar

Cu această ocazie invităm pe Csernik Pál Szende, renumitul povestitor de basme populare maghiare din Ungaria,  care în timp ce povestește ilustrează cele spuse cu păpuși pe picioare. Cu întrebările puse spctatorilor atrage în basm și participanții prezenți.  Aceste activităţi vor avea loc la Biblioteca Județeană "Kájoni János" și la 5 biblioteci comunale din diferite localități din județ   între 24-28 septembrie 2018. Astfel acțiunea va avea caracter județean. Biblioteca noastră  va  colabora cu bibliotecile localităților și școlile din oraș. La începutul anului școlar vom trimite informații și afișe.  Vor participa preșcolarii și elevii școlilor primare din Miercurea Ciuc, Simonești,  Ditrău, Sărrmaș, Sînsimion și Cozmeni. 

2018

Biblioteca Judeţeană Kájoni János

Török Edit

Centrul de îngrijire și asistență Frumoasa: Program lunar de activități pentru promovarea vieții active - luna iunie

Promovarea vieții active a beneficiarilor centrului, participare în evenimentele organizate, excursii și relaxare, petrecere în natură, aer liber.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Molnár Fülöp

Centrul de îngrijire și asistență Frumoasa: Program lunar de activități pentru promovarea vieții active - luna iulie

Beneficiarii centrului să aibă în viața lor de zi cu zi o experiență mai bogată, să ia parte în viața societății și evite marginalizarea, vizitarea muzeului, excursie.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Molnár Fülöp

Salvtor montan voluntar

In cadrul acestui program o sa organizam mai multe evenimente pentru rrecrutarea a unor noi salvatori montani voluntari.

2018

Serviciul Public Salvamont

Fekete Örs

Luna salvatorului montan

In cadrul acestui program o sa organizam mai multe vizite la tabere organizate pentru copii si mai multe prezentari al activitatii a salvatorilor montani.

2018

Serviciul Public Salvamont

Fekete Örs

Concurs de cântece populare "Cântec pentru inimă"

Organizarea acestui eveniment are ca scop transmiterea tradiţiilor, formarea colectivităţii şi dezvoltarea relaţiilor cu alte instituţii.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Vágási Margit

Centrul de Plasament Familial nr. 2, Tabăra de vară "Csepp a tengerben" în Ungaria

Centrul de Plasament Familial nr. 2, Tabăra de vară "Csepp a tengerben" în Ungaria, perioada 27.iulie.2018-7.august.2018. Participă 8 tineri (17-19 ani) cu un însoțitor

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Kopacz András

Centrul de Plasament Familial nr. 2, Tabăra de vară Sânmartin

Centrul de Plasament Familial nr. 2 cu voluntarii din Ungaria organizează tabere de vară în localitatea Sânmartin între 29.iunie.2018 - 8.septembrie.2018, tabăra împărțită pa mai multe perioade. Participă toți copii și tineri ai centrului împărțite pe grupe cu câte 25-40 de copii-tineri pe o perioadă.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Kopacz András

Centrul de Plasament Familial nr. 2, Tabăra de engleză

Tabăra de engleză pentru copii de până 14 ani, în perioada 3-7.iulie.2018 (28 copii) și pentru copii de peste 14 ani, în perioada 10-14.iulie.2018 (28 copii). Taberele de engleză sunt organizate în comuna Ciiceu, satul Ciaraciou.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Kopacz András

Centrul de Plasament Familial nr. 2, Ziua Copiilor

CPF2 a organizat Ziua Internațională a copiilor la Centrul Multifuncțional Șumuleu în data de  31.05.2018

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Kopacz András

Centrul de Plasament Familial nr. 2, Balul Mascat al copiilor-tinerilor, 9.februarie.2018

CPF2 a organizat Balul Mascat al copiilor-tinerilor, la Centrul Multifuncțional Șumuleu, al DGASPC HR

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Kopacz András

Zâmbet de copil 2018

Obiectivul  programului este decorarea pereţilor sălilor şi a altor spaţii din grădiniţe, clase pregătitoare şi şcoli, din secțiile de pediatrie ale spitalelor şi din centrele de plasament de către artişti graficieni.

Scopul proiectului este înfrumuseţarea spaţiilor şi a esteticii mediului educativ şi terapeutic, reducerea decalajului existent între mediile educaţionale ale diferitelor instituţii de educaţie şi de îngrijire medicală şi îmbunătăţirea calităţii ambientului din aceste instituţii, contribuind astfel la calitatea activităţilor educative, respectiv terapeutice. Decorarea pereţilor în grădiniţe, clase pregătitoare, secţii pentru copii ale spitalelor, în grădiniţele cu program prelungit şi alte spaţii educaţionale, induc o atmosferă mai veselă, creează o ambianţă mai prietenoasă pentru cei mici, aducând zâmbetul pe buzele lor. Aceste decoraţii – personaje din basme şi poveşti, episoade din desene animate, personaje reprezentative pentru unitatea de învăţământ – vor fi proiectate şi realizate de graficieni sau designeri profesionişti.

2018

Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Harghita

Szabó Irén Ottília

Program de cooperare în vederea sprijinirii unor activități ale cultelor religioase pe anul 2018

Statul român recunoaşte cultelor rolul spiritual, educaţional, social-caritabil, cultural în viaţa societăţii. Astfel conform legislaţiei în vigoare autorităţile publice locale au posibilitatea de a coopera cu cultele religioase în domeniile de interes comun şi de a sprijini activitatea acestora.

În cadrul programului sunt sprijinite activități ale cultelor religioase legate de viața spirituală.

2018

Direcţia Generală Programe Proiecte Și Achiziții Publice

Ferencz Tünde

Reuniuni metodice pentru bibliotecarii din judeţul Harghita – program în colaborare cu biblioteci din judeţ

Programul cuprinde patru reuniuni metodice în perioada martie-noiembrie, organizate în colaborare cu bibliotecile municipale din judeţ. În cadrul reuniunilor metodice vor fi incluse module din cursuri de perfecţionare profesională, şi o vizită la Biblioteca Naţională a României.

2018

Biblioteca Judeţeană Kájoni János

Bedő Melinda

Tabăra de creaţie din Mărtiniş

În ediţia 41. al taberei de creaţie organizată la Mărtiniş în perioada 28.07.2018-05.08.2018 sunt invitaţi artişti plastici(pictori,sculptori)atăt din ţară cât şi din străinătate. Tabăra se încadrează în strategia culturală la punctul 7.4 /programul pentru ateliere creative şi produse creative.

2018

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Polgár Csaba

Serate de dans

Sprijinirea unor instituții cu profil de promovarea culturii tradiționale în vederea organizării seratelor de dans popular în mod regulat. Inițiierea întâlnirii culturale frecvente pe tot parcursul anului pentru toate vârstele cu scopul de a le introducse în măiestria dansului și a muzicii populare.

2018

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

László Velin Orsolya

Școala de vară 2018

 Participarea cadrelor didactice din învățământul preșcolar, primar și secundar inferior, la o școală de vară structurată pe cursuri și seminarii cu conținut psihopedagogic, al didacticii, pe domeniul învățământului integrat pentru creșterea calității procesului instructiv/educativ în școlile harghitene.

Activităţi de formare a competenţelor didactice de tratare a diversităţii şi diferenţiere în procesul instructiv educativ. Activităţi de tip training de îmbunătăţire a competenţelor de comunicare.

2018

Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Harghita

Szabó Irén Ottília

Pentru siguranța turismului montan din Lacul Roșu

În cadrul acestui program vom reabilita traseele turistice în jurul și pe muntele Șuhardul Mic.

2018

Serviciul Public Salvamont

Fekete Örs

Programe cu scafandri din judetul Harghita

În cadrul acestui program vom organiza mai multe zile deschise pentru copii la Septimia din Odorheiu Secuiesc și Csiki Csobbano din Miercurea Ciuc.

2018

Serviciul Public Salvamont

Fekete Örs

Programe cu salvatori speologi din judetul Harghita

În cadrul acestui program vom organiza mai multe zile deschise pentru copii la peșterile din Județul Harghita.

2018

Serviciul Public Salvamont

Fekete Örs

Festival de escaladă și highline de la Piatra Singuratică

În cadrul acestui program vom organiza o tabără la Piatra Singuratică.

2018

Serviciul Public Salvamont

Fekete Örs

An Comemorativ al Patrimoniului Cultural

Scopul programului este popularizarea patrimoniului cultural material şi imaterial din judeţul Harghita şi în afara judeţului.

2018

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Fazakas Katalin

Tabăra Izvorul Mureşului

2018.07.09- 15 között megrendezésre kerül a Marosfői tábor, a Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság jóvoltából, melyen 30 fog részt venni. Célunk a szórakozás mellett, hogy gyerekeink kilépjenek a már megszokott környezetükből, komfortzónájukból és élvezzék a természetet és új környezetet, ami fejlesztő hatással van rájuk.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Simó Ágnes Noémi

Turneul de fotbal “VII. Rika Kupa”

                     În 08 iunie, în organizarea Centrului de Plasament din Ocland, s-a desfăşurat ediţia a VII-a al turneului de fotbal, „Rika Kupa”, pe terenul de fotbal. La acest turneu au participat sportivii din șapte instituții, cum ar fi: Complexul de Servicii din Miercurea Ciuc, Centrul de Plasament de tip familial nr.1 din Cristuru Secuiesc, Centrul de Plasament de tip familial nr.2 din Miercurea Ciuc, Centrul de Plasament de tip familial nr.4 din Odorheiu Secuiesc, Centrul de plasament pentru copii cu handicap sever din Cristuru Secuiesc, Școala Gimnazială ”Kelemen Imre” din Ocland si Centrul de Plasament din Ocland.

Meciurile s-au desfășurat între vârstele 7-14 și 14-18 ani.

                    Participanţii la competiţie au avut posibilitatea de a se cunoaşte fără forme stricte, prescrise. La turneu copiii au aflat că şi ei pot avea rezultate foarte bune dacă sunt hotărâţi şi perseverenţi. Nu numai în sport şi în viaţa de zi cu zi trebuie să ne antrenăm şi să exersăm.

            Echipele participante au primit diplome, cupe şi premii, în funcţie de performanţe.

Rezultatele turneului de fotbal „Rika Kupa”:

Între 7-14 ani:     Premiul I: Centrul de Plasament de tip familial nr.1 din Cristuru Secuiesc

                          Premiul II. Centrul de Plasament de tip familial nr.4 din Odorheiu Secuiesc

                          Premiul III. Centrul de Plasament Ocland

Între 14-18 ani:   Premiul I: Complexul de Servicii din Miercurea Ciuc

                           Premiul II Centrul de Plasament de tip familial nr.2 din Miercurea Ciuc

                           Premiul III. Școala Gimnazială ”Kelemen Imre” din Ocland

Cel mai bun portar: Miklós Tamás

Cel mai bun jucător: Paradica Dezső

Cel mai bun antrenor: Markó Gáspár

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Bartha Réka

Întâlnirea ansamblurilor de dans de copii și de tineret, organizat la Perkő

 Este sprijinirea vieţii culturale

2018

Școala Populară de Artă

Vitos Gyöngyi

ZILELE TALENTELOR

Zilele Talentelor se organizează pentru copiii si tinerii din sistemul de protecţie al DGASPC Harghita, ediţia a VIII-a.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Trif Letiția

Povestitorii noștri în Salgotarjan (Ungaria)

La invitația "Flóra Gyermekek és Nevelőik Természetbarát és Tájvédelmi Egyesülete" am participat la întâlnirea internațională " XVII Flóra napok - Kárpát-medencei Mesemondó, Népzenei és meseillusztrációs Találkozó" unde Centrul de Plasament din Ocland a fost reprezentat și în acest an. Lângă experiența primită, copiii noștri s-au întors acasă cu premii: Serbán Gabriel si Vitán Géza cu premiul I, Szász Marius cu premiul III.,  iar Farkas Zsolt a câștigat Premiul special. Cu învățarea basmelor de animale și zâne, copiii care primesc educație specială prospere cu abilități, cu experiențe, care dezvoltă abilitățile expresive și îmbogățesc cunoștințele lor. Lumea basmelor populare dezvoltă personalitatea și cu ele putem arăta diversitatea basmelor din regiunea Transilvaniei.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Bartha Réka

Program anual de colaborare cu structurile asociative ale pensionarilor și vârstnicilor din județul Harghita

Scopul programului este antrenarea responsabilităţii şi participării organizațiilor neguvernamentale la dezvoltarea şi diversificarea programelor alternative, care să aibă ca rezultat recuperarea şi antrenarea la viaţa de zi cu zi în scopul menţinerii în familie şi prevenirea instituţionalizării vârstnicilor pe de o parte şi, pe de altă parte, a da posibilitate persoanelor în vârstă să aibă acces la resursele educaţionale, culturale, spirituale, recreative, de recuperare și reabilitare.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Cibi Andrea Júlia

One World Romania- KineDok 2018

Organizarea de către Centrul Cultural Județean Harghita a unei serii de proiecții de filme documentare la sediul instituției din Miercurea Ciuc în cadrul proiectului KineDok powered by One World Romania ediția 2018. Filmele vor fi puse la dispoziție de către Reprezentantul KineDok. KineDok este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfășurându-se concomitent în 7 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Norvegia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 7 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Proiectul se face remarcat prin abordarea sa aparte, proiecțiile fiind sub formă de cineclub și desfășurându-se pe tot parcursul anului în spații cât mai accesibile. Publicul are ocazia să vadă o selecție deosebită de filme, care nu circulă în cinematografele obișnuite și la care altfel nu ar avea acces.

2018

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Incze László

Program anual de colaborare cu structurile asociative ale persoanelor cu handicap din județul Harghita

Scopul programului este sprijinirea, stimularea și susținerea asociaţiilor şi fundaţiilor în vederea organizării unor acţiuni şi activităţi pentru persoanele cu handicap, contribuind prin aceasta la recuperarea, integrarea şi incluziunea persoanelor cu dizabilităţi şi nu în ultimul rând petrecerea timpului liber într-o ambianță plăcută.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita acordă finanţări nerambursabile pe bază de selecţie de proiecte pentru următoarele activităţi:

- sprijinirea asigurării transportului zilnic al persoanelor cu handicap la unitățile de învăţământ sau locul de muncă, respectiv la programele de recuperare și reabilitare;

- sprijinirea organizării programelor recreative, expozițiilor, taberelor cu caracter educativ care tratează problemele persoanelor cu dizabilităţi;

- sprijinirea participării persoanelor cu handicap la diferite competiţii (sportive – locale, naţionale, internaţionale şi olimpice - , educative, artistice, etc.);

- susţinerea contribuţiei proprii pentru proiecte depuse în acest domeniu la diferite organisme de finanţare;

- susținerea activității asociațiilor reprezentative județene a persoanelor cu handicap;

- sprijinirea activităților de angajare asistată

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Cibi Andrea Júlia

Program județean anual de îngrijire social-medicală la domiciliu

Scopul programului este asigurarea accesului cetăţenilor judeţului la serviciile de îngrijire social-medicală, care reprezintă un complex de activităţi ce se acordă în cadrul unui sistem social şi medical integrat, în vederea menţinerii autonomiei persoanei, precum şi prevenirea agravării situaţiei de dependenţă.

Asigurarea accesului membrilor de familie a asistaţilor la informaţii şi suport în participarea activă la procesul de asistenţă. Antrenarea responsabilităţii şi participării comunităţilor locale în procesul de asistenţă.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Cibi Andrea Júlia

Program anual de finanțare a activității de asistență comunitară în localitățile izolate din județul Harghita

Scopul programului este soluţionarea cazurilor sociale în mod organizat şi cu mijloace de acces, prin ajutorarea familiilor din comunitate care, din cauza unui handicap al unui membru de familie, din neputinţă, sau datorită izolării, se află în stare de disperare lipsindu-le sprijinul uman şi social. Îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor din comunităţile izolate prin eficientizarea serviciilor sociale; sensibilizarea percepţiei civice a comunităţii faţă de persoanele care se află în situaţia de izolare, necesitând o deosebită atenţie şi sprijin uman.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Cibi Andrea Júlia

Întâlnirea profesională cu conducătorii, directorii, adjuncții caselor de cultură, a specialiștilor din domeniul culturii generale din zonă

Întâlnirea profesională cu conducătorii, directorii, adjuncții caselor de cultură, a specialiștilor din domeniul culturii generale din zonă la Dârjiu

2018

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

P. Buzogány Árpád

Program de colaborare cu organizații sau fundații constituite conform legii, care desfășoară activități de protecție și promovare a drepturilor copilului în județul Harghita

Sprijinirea şi stimularea asociaţiilor sau fundaţiilor constituite conform legii, privind organizarea unor acţiuni şi activităţi pentru copiii supuşi unor situaţii de risc de separare de familia naturală, copii şi tineri separaţi temporar de părinţi, aflaţi în înstituţiile de protecţie specială din judeţ, copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, contribuind prin aceasta la prevenirea separării copilului de părinţii săi şi instituţionalizarea acestuia, la dezvoltarea şi diversificarea serviciilor sociale primare la nivel comunitar, la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a copiilor instituţionalizaţi, prevenirea marginalizării sociale, dezvoltarea și diversificarea serviciilor de reabilitare și recuperare pentru copii cu deficiență, precum şi la formarea şi dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă necesare integrării socioprofesionale sau familiale.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Cibi Andrea Júlia

Procucția și prezentarea filmelor documentare cu profil etnografic

Scopul programului easte de a realiza producții, filme documentare, care să prezinte meșteri și meșteșuguri populare, obiceiuri, portul popular, personalități eminente, zone geografice etc. ale județului Harghita, precum și prezentări de filme documentare din Serbia și Slovacia

2018

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

P. Buzogány Árpád

Procucția și prezentarea filmelor documentare cu profil etnografic

Scopul programului easte de a realiza producții, filme documentare, care să prezinte meșteri și meșteșuguri populare, obiceiuri, portul popular, personalități eminente, zone geografice etc. ale județului Harghita, precum și prezentări de filme documentare din Serbia și Slovacia

2018

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

P. Buzogány Árpád

Tabără de escaladă a la Stânca Kossuth

În cadrul acestui programvom organiza două evenimente de escaladă la falezele din Stâncile Kossuth din Harghita Băi.

2018

Serviciul Public Salvamont

Fekete Örs

Festival pentru copii "Csillagösvény"

Scopul programului este întărirea identităţii culturale, conştientizarea şi popularizarea valorilor tradiţionale, a comorilor turistice şi a organizaţiilor care le reprezintă, asigurarea unor programe de calitate pentru copii, tineret şi adulţi cu ocazia Zilei Solidarității NAțiunii Maghiare pentru oaspeții din Ungaria.  Totodată, dezvoltarea turismului cultural ca o oportunitate economică prin oferirea turiştilor a unor experienţe culturale specifice judeţului Harghita (prezentări, spectacole artistice, tradiţia populară etc.), satisfacerea nevoilor tuturor generaţiilor din zona prin organizarea unui program vast, prezentarea valorilor judeţului.

2018

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Fazakas Katalin

Întărirea rolului de managment prin sprijinirea culturii specifice zonei

Sprijinirea organizării programelor din diferite localităţi din Topliţa,Borsec, Gălăuţaş, Tulgheş şi din depresiunea Giurgeului ,satele mici din zonă.Programul se încadrează în strategia culturală la punctul 2.1/programe reînnoirea metodelor şi tehnicilor managementului cultural.                    

2018

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Oláh Zoltán

Székely Vágta

Instituţia noastră răspunde la anunţul organizatorilor galopiadei de a participa la târgul desfăşurat în incinta manifestaţiei profitând de acest prilej de a promova specificul zonei judeţului Harghita prin prezentarea următoarelor:
- prezentarea unor specialităţi din gastronomia tradiţională ale judeţului
- prezentare dans popular care va îmbogăţii programul cultural al evenimentului
- prezentare muzică populară

- un stand cu cărţile din stocul Instituţiei

2018

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Salló Szilárd

Promovarea jocurilor tradiţionale cu ocazia zilei copiilor

Pe data de 1 iunie 2018 va fi organizat un program distractiv pentru copiii cu scop didactic. Programul se va desfăşura în loc autentic, într-un sat din jud. Harghita, un loc perfect pentru promovarea valorilor culturale-tradiţionale. În cursul zilei vor avea loc prodrame interactive de jocuri populare, dans popular și de activități coordinate de meșteri populari.

2018

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Barabás Dénes

Revista Székelyföld

Promovarea culturii scrise a secuimii mai ales în rândul cititorilor tineri din Bazinul Carpatic. Editarea a 12 numere a revistei Székelyföld.

2018

Editura Harghita

Lázár László

Székely Könyvtár

Promovarea culturii scrise a secuimii mai ales în rândul cititorilor tineri.
Editarea a 10 volume din seria de cărți "Székely Könyvtár".

2018

Editura Harghita

Lázár László

Program de arta manuala pentru copii

Se organizează de 1 iunie un program de 1 zi, pentru copii de la centrul de plasament pentru prezentarea şi învăţarea diferitelor tehnici de artă manuală.Popularizarea şi educarea diferitelor tehnici de artă manuală copiilor de la centrul de plasament pentru copii de Lăzarea de 1 iunie.Popularizarea şi educarea diferitelor tehnici de artă manuală copiilor din clasele I-VIII.din şcolile depresiunii Giurgeului de două ori căte 5 zile, la începutul vacanţei de vară.Programul va fi realizat ca sprijinul unor asociaţii de specialitate

2018

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Csergő Mária

Concurs de cântec popular ”Hajnalcsillag”

Concursul ”Hajnalcsillag” era etapa superioară pentru câştigătorii fazei concursurilor teritoriale intercomunale de cântece populare organizat în Odorheiu Secuiesc, pentru a se prezenta și interpreta din cântecele populare specifice zonei.

2018

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Tank Erzsébet

Tabara de creatie organizat de catre Centrul Cultural si de Arte Lazarea

Organizarea diferitelor tabere de creatie in Lazarea de catre Centrul Cultural si de Arte Lazarea

2018

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Ferencz Zoltán

Concursul de cântece populare XIX „Csak tiszta forrásból”

Concursul „Csak tiszta forrásból” era etapa superioară pentru câştigătorii fazei concursurilor teritoriale intercomunale de cântece populare organizat în Odorheiu Secuiesc, pentru a se prezenta și interpreta din cântecele populare specifice zonei.

2018

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Tank Erzsébet

1 Iunie- Ziua Copilului

Sub îndrumarea educatorilor, copiii vor desfăşura diferite activitati- intreceri sportive, jocuri, desene pe asfalt. 

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Trif Letiția

Program pe trimestrul III de recreere şi socializare - Centrul de Plasament Subcetate

1. Ziua Copilului - petrecere în aer liber, activităţi ludice, concursuri

2. O zi la iarbă verde - sărbătorim încheierea anului şcolar

3. Atelier de pictură pe piatră.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Gabor Adina-Laura

,, 1 Iunie, Ziua Internaţională a Copilului,,

În data de 1 iunie 2018 copiii şi tinerii din centrul nostru vor ieşi, împreună cu o parte dintre angajaţi, la un pic-nic, organizat la Pensiunea,,Baciu,, de pe Măgheruş. Acolo vor servi o gustare apoi vor vizita herghelia de cai, se vor distra în aer liber.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Antal Adela

Festivaluri şi concursuri pentru tineret de cântec popular, teatru şi poveşti, recital poezii

Pe parcursul anului se organizează în localităţile judeţului concursuri de cântece populare, de limbă maternă, concursuri de poezie şi proză pentru elevi la care să participe elevi din şcolile din regiune, din ţară şi invitaţi din străinătate. Prin acest program dorim să sprijinim organizarea acestori concursuri.

2018

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

P. Buzogány Árpád

Excursie la Senetea

Este un program organizat cu picnic la iarbă verde şi diferite activităţi în aer liber. Beneficiarii programului sunt locuitorii Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Gheorgheni. Obiectivul evenimentului este petrecerea timpului liber în mod util şi recreativ, scoaterea beneficiarilor din izolare. 

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Vágási Margit

”Ziua porților deschise” la Centrul de Plasament Ocland

Cu ocazia ”Porților deschise” era greu să se decidă, dacă copiii sau vizitatorii adulți s-au simțit mai bine vineri în activitățile organizate în Centrul de Plasament, unde s-au desfășurat programe de creație, pricepere și sport (săritul în sac, punerea mingei de tenis de masă în castron, tragerea sfoarei, săritul în trambulină, fotbal, etc.). În activitățile de artizanat copiii din perle au făcut coliere și cercei, au  confecționat din pâslă flori și din hârtie glasată obiecte tridimensionale, pe pânză au cusut nasturi în forme de buburuze și mașini. Fiecare copil a participat la fiecare activitate și erau răsplătiți în mod egal.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Bartha Réka

Expoziții la Galeria de Artă a Consiliului Județean Harghita

Perioada: ianuarie - decembrie 2017.Expoziţiile se organizează în 2 săli la Galeria Consiliului Judeţean pe tot parcursul anului 2017.Număr beneficiari: 3000 persoane,18 expoziti

2018

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea

Ferencz Zoltán

Zilele Județului Harghita, ediția a XIV-a

Scopul programului este prezentarea potenţialului cultural al Judeţului Harghita, dezvoltarea turismului cultural ca o oportunitate economică prin oferirea turiştilor a unor experienţe culturale specifice, întărirea identităţii harghitean. În anul 2018 tema principală a programului va fi „Viitor pentru tineret, tineret pentru viitor”. 

Toate programele culturale vor fi organizate special în judeţul Harghita, de exemplu: festivitate de dans popular, conferinţă, excursii, concursuri de sport  şi de gastronomie.
90 de parteneri, 10 zile, caiet de program în 2 limbi, circa 100 de evenimente, 1500-3000 participanti.

2018

Centrul Cultural Judeţean Harghita

András Jolán

Ziua Adoptiei

Organizarea anuală a Zilei Adopției, împreună cu familiile adoptive și copiii adoptati, în scopul promovării adopției la nivel județean, a creșterii numărului de copii adoptați de către familii din județul nostru. Estimăm  participarea  unui număr de  100 de persoane care au adoptat sau se află în procedura de adopție și copiii adoptați ai acestora, aproximativ 50 de copii.  Programul cuprinde  :  Carnavalul copiilor, programe artistice, animație, jocuri și pictură pe față pentru copii, discuții cu părinții adoptivi în cadrul unui focus grup moderat de specialiștii DGASPC HR, pauză de masă /cafea.

Invitați : Consiliul Județean Harghita, DGASPC Covasna 

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Domokos Nina

Zilele tineretului în Ocland

Program organizat de Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Ocland cu ocazia Zilelor tineretului în județul Harghita. 

2018

Şcoala Specială Ocland

Mag István

Organizare expoziții, prezentări de cărți, spectacole, concerte

Organizare expoziții, prezentări de cărți, spectacole, concerte în anul 2018

2018

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

P. Buzogány Árpád

Ziua Culturii Maghiare

Organizarea evenimentelor culturale cu ocazia Zilei Culturii Maghiare: expoziție fotografică, prezentare de cărți, spectacol de gală.

2018

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

P. Buzogány Árpád

Participare la târguri

Popularizarea specialiştilor şi a lucrărilor realizate de aceştia, organizarea expoziţiilor şi prezentărilor de carte etc., a creatorilor populari.
Prezentările de carte, expoziţiile de arte plastice şi etnografice, spectacole de teatru, interpretări de muzică clasică, cântec popular, dans popular sunt programe complementare importante din punct de vedere al popularizării meşterilor, artiştilor plastici şi foto, a autorilor din judeţul Harghita pe plan regional.
Totodată prezenţa instituţiei noastre la târguri, la Târgul meşteşugarilor, zilele diferitelor oraşe, expoziţii meşteşugăreşti funcţionează de mai mulţi an, este foarte popular în rândul iubitorilor artei populare, atrage mulţi turişti şi vizitatori astfel putem prezenta şi volumele redactate, editate de instituţia noastră.

2018

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

Szőcs Klára

Programe dedicate Anului Tineretului

Sprijinirea elevilor în luarea unei decizii conștiente cu privire la alegerea carierei profesională/însușirea unor strategii de managementul stresului și dezvoltarea cunoașterii de sine/feedback prin testimoniale redactate de elevi cu tema:Ce am realizat în urma activității?/vor beneficia 30 de elevi din cadrul programului "Buli a leleknek"

2018

Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Harghita

Szabó Irén Ottília

Activitate în grup

În data de 19.02.2018 am avut o activitate de grup cu tinerii din cadrul CSDM Sânmartin. Am discutat cu tinerii despre decizii personale (luarea deciziilor, stima de sine etc.). Am aplicat un joc colectiv: "Relativity érték kaleidoszkop". 

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Jánossi Piroska

Spune "NU" poluării !

Ecologizarea drumului judeţean 174 A, program desfăşurat în parteneriat cu CŞEI Bilbor. 

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Trif Letiția

Grădinarii pricepuţi!

În cadrul proiectului se va  urmări îndeplinirea următoarelor obiective: dezvoltarea capacităţii de autogospodărire a beneficiarilor noştri, dezvoltarea capacităţii de muncă în echipă şi dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă. Beneficiarii sub îndrumarea şi supravegherea angajaţilor,  cu grijă şi pricepere vor semăna: ceapă, ridichi, salată, morcov, pătrunjel, sfeclă roşie, bob, mazăre, ţelină şi dovlecei.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Trif Letiția

Excursie la Târgu –Mureş

Excursie la Târgu –Mureş

În data de 30 aprilie 2018 am profitat de faptul că beneficiarii Centrului de Plasament Bilbor au o zi liberă şi am organizat o excursie la Târgu –Mureş cu următoarele obiective: vizionare film 3 D „Raţă, raţă şi gâscan”, servirea mesei de prânz la Mc Donalds şi  vizită la Grădina zoologică. Copiii au fost însoţiţi de către educatorii Trif Daniela, Ţifrea Daniela, Sofronia Mirela şi bucătar Vîlcan Floarea. Vizionarea filmului 3D a fost o noutate pentru mulţi dintre beneficiari, au fost foarte curioşi  şi entuziasmaţi. Deşi nu sunt adepta  mesei de tip fast-food, uneori merită să facem câte o exceţie. Aşa că, după vizionarea filmului, copiii au luat masa de prânz la Mc Donalds. Ultimul obiectiv al acestei zile a fost vizitarea Grădinei zoologice din Târgu –Mureş. Deşi, de la intrare,  unii dintre copii spuneau că sunt obosiţi,  când au intrat la zoo  au uitat de toate. S-au bucurat de joaca maimuţelor, de mormăitul urşilor şi de ciripitul păsărilor. Cu banii de buzunar, copiii, şi-au făcut mici cumpărături, au savurat îngheţată, prăjituri şi sucuri

La întoarcere beneficiarii ne-au povestit despre „această zi minunată”, şi-au exprimat dorinţa de a merge la film cât mai des şi propun ca următoarea excursie să fie organizată la Salina Turda.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Trif Letiția

Sărbătorile Pascale

Ca în fiecare an beneficiarii Centrului de Plasament Bilbor păstrează cu sfinţenie tradiţiile sărbătorilor pascale. Activităţile au început din prima zi a săptămânii de vacanţă. Pentru că anul acesta primăvară s-a lăsat mult aşteptată şi zăpada parcă nu voia să se topească, la apariţia primelor firicele de iarbă, copiii, împreună cu personalul, au făcut curăţenie curtea centrului.

A urmat curăţenia sufletească, aşa că în Săptămâna Mare, copiii, însoţiţi de educatori, au mers la Biserică pentru a se spovedi şi împărtăşi. Apoi, în Joia Mare, au vopsit ouăle. Sâmbăta, au urmat pregătirile  pentru prepararea bucatelor tradiţionale de Paşte: cozonaci,  pască,  drob de miel, toţi copiii implicându-se activ la aceste activităţi. În noaptea de Înviere, împreună cu supraveghetorii de noapte au luat lumină, au participat la slujbă şi s-au întors fericiţi la centru.

În ziua de Paşte toţi copiii au luat anafura, au ciocnit ouă roşii rostind Hristos a Înviat!- Adevărat a Înviat! şi au luat masa împreună.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Trif Letiția

Serbarea primăverii

Serbarea a fost organizată de către Centrul de Plasament Bilbor, sub îndrumarea educatorului Trif Daniela. Copiii au prezentat o scenetă, au spus poezii şi au dansat.  Au fost invitaţi părinţii copiilor, persoanele importante pentru copii, membrii ai comunităţii locale, profesorii şi învăţătorii din cadrul CSEI Bilbor şi din cadrul Şcolii Gimnaziale „O.C.Tăslăuanu” Bilbor.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Trif Letiția

Program pe trimestrul I cu activităţi de recreere şi socializare - Centrul de Plasament Ocland

1. Sfințirea instituției

2. „ Cel mai frumos om de zăpadă” concurs de săniuș și concurs de făcut om de zăpadă

3. Înmormântarea și incinerarea paiaței „Illyes” simbolizând alungarea iernii

4. Întâlnirea internațională „ XVIII Medves Kupa Nemzetközi Téli Ifjúsági Sporttalálkozó” organizat în localitatea Salgóbánya (Ungaria), unde copiii centrului au avut posibilitatea să participe la multe activități sportive (darts, minifotbal, concurs cu sania, etc.)

5. „Pomana porcului” - concurs de gătit de mâncare tradițională din porc

6. Pentru dezvoltarea relațiilor cu instituțiile din Ungaria, care îngrijesc copiii instituționalizați, beneficiarii centrului au participat la „Nemzetközi Kispályás Labdarúgó Bajnokság” organizat în localitatea Kiskőrös (Ungaria)

7. 8 Martie - „Ziua femei”

8. Pregătiri pentru sărbătorirea paștelui, prezentarea și educarea tehnicii tradiționale de paști, încondeierea și vopsirea ouălor, împodobirea copacului cu ouă

9. Întâlnirea corurilor - ediția a VI-a, organizat la comuna Merești

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Bartha Réka

Cutreierând Ținutul Secuiesc

Îmbogățirea cunoștințelor de istorie.

Îmbogățirea cunoștințelor de geografie.

Îmbogățirea cunoștințelor despre natură și mediu.

Orientarea școlară profesională și a carierei elevilor

 

 Vizitarea obiectivelor culturale, istorice și turistice din Ținutul Secuiesc prin excursii de studii, organizate de unitățile de învățământ din județ cu autobuze școlare. Vizitarea fabricilor, respectiv a firmelor de succes.

2017

Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Harghita

Szabó Irén Ottília

Zilele porților deschise la Centrul de Plasament Familial nr. 2

Zilele porților deschise la Casa Familială Sânsimion și Sâncrăieni. Vizitatorii au prilejul sa cunoască viața caselor familiale
si să petreacă câteva ore alături de membrii acesteia.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Kopacz András

Bursa Școlilor 2018

Bursa Şcolilor este destinată elevilor din clasa a VII- a şi a VIII- a, deci celor care termină ciclul gimnazial şi urmează să frecventeze ciclul liceal. Ajută în alegerea şcolii şi/sau a clasei corespunzătoare capacităţilor şi intereselor elevilor.

S-a realizat informarea largă a elevilor despre liceele teoretice şi technologice, elevii reuşind să primească răspunsuri la diversele întrebări legate de şcoala  preferată

Elevii organizați, formați și pregătiți de consilierii școlari și-au prezentat în echipă școala prin imagini, simboluri, muzică, afișe, prezentări PPT, reclame, etc.Au prezentat oferta educațională a școlii, activitățile practice, modul lor de derulare, activitățile extrașcolare, proiectele educaționale ale școlii.

La bursă s- au prezentat Liceele şi Grupurile Şcolare din Miercurea Ciuc, Bălan, Dăneşti , Lunca de Sus, Odorheiu-Secuiesc. Elevii au primit informaţii despre profilul claselor a IX- a, despre cerinţele de admitere, infrastructura şcolii, activităţile extraşcolare, posibilităţile de cazare, eventuale burse şcolare, etc.

Activitatea elevilor care au reprezentat liceul lor a fost coordonată de profesorul consilier.

2018

Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Harghita

Szabó Irén Ottília

Bursa Profesiilor 2018

Mai mulți specialişti din diferite  domenii de activitate şi -au prezentat profesia. Domeniile prezentate: sănătate, jandarmerie-poliţie, dom.economic, mass media, inginerie, educaţie, justiţie, arte, etc.

Specialiştii invitaţi au prezentat domeniul de activitate, capacităţile necesare practizării profesiei, au dat informaţii despre cerinţele actuale ale pieţii muncii, au relatat latura pozitivă şi negativă ale profesiei respective. Prezentările au fost urmate de  conversaţii interactive, unde elevii au primit răspunsuri, informaţii utile referitoare la profesia aleasă.

2018

Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Harghita

Szabó Irén Ottília

Concurs memorial Mike Csaba

O să organizăm un concurs memorial în cinstea fostului salvator montan Mike Csaba. 

2018

Serviciul Public Salvamont

Fekete Örs

Zilele tineretului 2018

Prezentarea unor tehnici de autoaparare.

2018

Serviciul Public de Pază al Obiectivelor de Interes Judeţean

Gidró Géza

Cunoaşterea valorilor culturale ale mediului nostru!

Vizitarea Biserica unitariană din Crăciunel şi cunoaşterea valorilor culturale. După acest program copii vor participa la un program meşteşugăresc.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Sántha Gyöngyvér

Excursie la Băile Dungó

Excursie la Băile Dungó din comuna Ocland sat Crăciunel.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Sántha Gyöngyvér

Porţiile Deschise

Elevii şi profesorii şcolii locale din comuna Ocland au prilejul să cunoască viaţa casei familiale şi să petreacă câteva ore alături de membrii acesteia.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Sántha Gyöngyvér

Pregătire pentru Paşti

Conducerea Centrului de Plasament de tip Familial nr. 4 din OdorheiuSecuiesc a organizat în data de 27 martie o activitate de pregătire pentru Paști, la care a participat și un fost beneficiar al instituției, Kusztra Barna, care se întorsese recent din Olanda. Copiii și-au înconjurat oaspetele cu multă dragoste și admirație, iar el i-a ajutat emoționat în realizarea decorațiunilor de Paști. Potrivit conducătorului centrului, Sántha Gyöngyvér, s-a creat o atmosferă de sărbătoare, iar copiii au pregătit diferite ornamente care mai de care mai frumoase: pui din fire de tricotat, decorațiuni din sălcie pentru uși, ghirlande de iepurași, cărți poștale și ouă tridimensionale. Beneficiarii au vopsit cu mare plăcere ouă, au plantat semințe de grâu în vase ornamentale și au împodobit copacul de Paști. Cei mici erau foarte ocupați cu colorarea cărților cu iepurași, și se bucurau cu toții de iepurașul viu, pe care îl mângâiau cu multă dragoste. „Activitățile manuale au fost presărate cu jocuri interesante și cu un concurs de poezii de stropit. Activitatea a fost o adevărată recreere pentru beneficiari și s-a încheiat cu o surpriză: iecare participant a primit un pachet de dulciuri”, a conchis șeful centrului.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Sántha Gyöngyvér

Carneval

În data de 2 februarie, de sărbătoarea Întâmpinării Domnului, conducerea Centrului de Plasament tip Familial nr.4 a organizat pentru beneficiarii săi o petrecere de fărșang. Carnavalul a avut loc în sala de sport a Școlii Speciale de la Ocland. După prezentarea costumelor, copiii de la casa de tip familial de la Ocland au prezentat o scenetă, după care a urmat extragerea tombolei. Acest moment le-a captat în totalitate atenția beneficiarilor, fiindcă a fost câștigător fiecare număr.

Astfel, au primit cu toții cadourișis-au bucurat de ziua reușită.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Sántha Gyöngyvér

Programe pentru Anul Tineretului

Spectacole ale tinerilor artişti.

2018

Școala Populară de Artă

Vitos Gyöngyi

Săptămâna Tineretului

Spectacole ale tinerilor artiști.

2018

Școala Populară de Artă

Vitos Gyöngyi

Zilele Judeţului Harghita

Promovarea valorilor judeţului Harghita

2018

Școala Populară de Artă

Vitos Gyöngyi

Preocupări interactive

Promovarea diferite meşteşuguri populare şi activitatea şcolii

2018

Școala Populară de Artă

Vitos Gyöngyi

Porțile deschise

Elevii și profesorii școlii locale au prilejul să cunoască viața casei familiale și să petreacă câteva ore alături de membrii acesteia.

2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Csiszer Judit-Éva

Promovarea valorilor Ținutului Secuiesc cu ocazia expoziției organizat la Budapesta

Promovarea valorilor Ținutului Secuiesc cu ocazia expoziției organizat la Budapesta

2018

Școala Populară de Artă

Vitos Gyöngyi

Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc și Universitatea de Vară de Muzică Veche ediția XI.

În cadrul programului vor avea loc activităţi de pregătire a festivalului, invitarea artiştilor şi planificarea logistică. În perioada 07-15 iulie vor avea loc evenimentele şi concertele festivalului în cetatea Mikó şi în bisericile oraşului, se desfășoară Festivalul de Muzică Veche şi Universitatea de Muzică Veche Ediţia a XI-a. Este un program anual, cu multe și diverse activități.

2018

Centrul Cultural Judeţean Harghita

Fazakas Gabriella