A múlt emléke, a jelen valósága és a jövő optimizmusa Úz-völgyében

Nem szokványos terepszemlén vettek részt Hargita Megye Tanácsa munkatársai az Úz-völgyében november 14-én, Borboly Csaba megyei tanácselnök, Szántó László csíkkozmási, Gergely András csíkszentmártoni, György József csíkszentgyörgyi polgármester, Szabó László csíkszentgyörgyi alpolgármester vezetésével. A terepszemlén részt vettek Becze István és Dajka Tünde megyei tanácsosok, valamint az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének munkatársai, majd az út során csatlakoztak a csíkcsekefalvi, bánkfalvi, csíkszentgyörgyi, csíkszentmártoni és kászonfeltízi közbirtokosságok vezetői is.

- Elsőszámú prioritásunk, hogy a megyei utakat felújítsuk az elkövetkező hat évben. Jelenleg vannak útjaink, ahol elsősorban a karbantartási munkálatok révén avatkozunk be, mint az Úz-völgyi út, de az útépítés csak egy első lépése a szükséges fejlesztési folyamatnak. Ennek a terepszemlének, azontúl, hogy megtekintsük a nyári karbantartás során végzett munkálatokat, az a célja, hogy az út mentén otthont teremtő családok, közösségek további igényeire és szükségleteire is figyelmet fordítsunk - mondta el a terepszemle elöljárójában Borboly Csaba.

A terepszemle első állomásán a résztvevőket Sepsiszéki Nagy Balázs fogadta, aki röviden ismertette családja Úz-völgyi otthonteremtésének fontosabb mozzanatait. A városi élet kényelmét feladó család Sepsiszentgyörgyről költözött az Úz-völgyébe, és aktívan bekapcsolódott a csinódi közösségi élet szervezésében. Ismertetőjében elmondta, hogy Csinód és Egerszék a megye legfiatalabb települései közé tartoznak, a 19. század második felében kezdett benépesedni, elsősorban a Gyimesekből elköltöző családok révén. Ma az egyik legnagyobb szaporulattal rendelkező települések, a Kárpát-medence pozitív példája ez a kistérség, az idei év során is több születést jegyeztek, mint elhalálozást. „Az a célunk, hogy gyerekeinknek egy szebb és jobb helyet, jobb életminőséget hagyjuk hátra, s ha mindenki így cselekszik, jót teszünk a Földnek. Június 22-én itt egy olyan árvíz volt, amilyenre az itt élők emlékezete szerint nem volt példa, elvitte az utat, öt hidat, befolyt a hazákba. A megyei tanácsnak köszönhetően ma már nem lehet ennek látni a nyomait, a hidakat újjáépítették, az utat megjavították, a községvezetés pedig a bekötő út javítását végezte el” - mondta ismertetőjében Sepsiszéki Nagy Balázs, majd egy közös imára hívta a résztvevőket a közösségi összefogással épített Gyümölcsoltó Boldogasszony ökumenikus kápolnába.

A rövid helyismereti előadás után a közbirtokosságok és a községi polgármesterekkel került sor megbeszélésre az Aklos Közbirtokosság székhelyén, amely a környék fenntartható fejlesztési lehetőségeinek vizsgálatáról szólt. A községi önkormányzatok vezetői, a közbirtokosságok vezetőivel közösen kiemelték annak fontosságát, hogy a megyei önkormányzat folyamatosan gondját viseli ennek az útszakasznak, s ezen a feladaton és felelősségvállaláson osztozni kell a megyei önkormányzattal. És ez nem csak az utakra, hanem a közösségszervezésre is érvényes kell legyen.

- A mai nap elsőszámú hozadéka, hogy egyetértettünk abban, hogy közös felelősségvállalás mentén el tudunk indítani egy olyan fejlesztési folyamatot, amely egyszerre nyitja meg ezt a térségét a nagyvilág számára, és vigyáz az itteni emberi és természeti értékekre. Fontos, hogy az elkövetkező időszakban elindítsuk a Csíki-havasok rendezési tervét, meghatározva azokat a pontokat, amelyek megőrzik ennek a tájnak a látványosságát, szépségét, ugyanakkor alkalmas lesz egy tartalmas, elsősorban az aktív szabadidő és történelmi emlékezetre épülő turizmusra. De leginkább alkalmas lesz arra, hogy az itteni családok életminősége javuljon - fogalmazott Borboly Csaba.

A megbeszélést követően a résztvevők továbbutaztak a történelmi emlékhelyszínekre. Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere tartott részletes ismertetőt az első világháború során a térségben lezajló eseményekről, a Mátyás király erődnél, majd az Úz-völgyi katonatemetőnél.

- A száz éves centenáriumra valamit fel kell mutatni. Pontosan száz éve volt ez az út ugyanilyen jó állapotban, utoljára 1917-ben újították fel hasonló mértékben - fogalmazott a polgármester a hajdani hármas határ helyszínén.

A megbeszélésen a megyeelnök kijelentette, hogy a megyei tanács ismét napirendre tűzi a vitás megyehatárok kérdését Bákó megyével is, elsősorban tárgyalás útján próbálják meg rendezni ezeket, és ha így nem jutnak eredményre, jogi útra terelik a kérdést. Az Úz-völgyi tábor ügyében a megyeelnök kezdeményezte, hogy a helyi önkormányzatok, a közbirtokosságok a megyei tanáccsal karöltve vizsgálják meg, hogy ki milyen lépéseket, feladatokat tud vállalni, hisz azon túl, hogy egy jól működő turisztikai pont lehet, egy értékes történelmi helyszínről van szó, amelyet a jelenlegi vezetőknek kötelességük megőrizni az utókor számára.

A terepszemle egyik kiemelkedő pontja az Úz-völgyében elesett katonák emlékére 1994-ben állított sziklatömbnél történő koszorúelhelyezés és tiszteletadás volt.

A terepszemle különböző mozzanatait megörökítő képriport itt érhető el:

https://goo.gl/RXXJmZ

 

Csíkszereda, 2018. november 15.

Construire sens giratoriu în Joseni: investiție...

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita la Joseni Se construiește sens giratoriu în comuna Joseni, la intersecția drumului...

Rectificarea bugetului pentru dezvoltare și...

Localitățile sunt susținute în continuare din cota de 6% A avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita, luni, 28 iunie, pe ordinea...

Cu un pas mai aproape de reabilitarea drumurilor...

A fost semnat contractul pentru supravegherea lucrărilor de reabilitare a DJ131 – DJ133- DJ137A Pentru reabilitarea unei porțiuni de drum de...

Va fi construit drumul județean între Jolotca și...

Un nou plan va fi elaborat Drumul județean 128, dintre Jolotca și Borsec, va fi renovat de Consiliul Județean Harghita. În acest sens se...