Construire sens giratoriu în Joseni: investiție finanțată de consiliul județean

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita la Joseni

Se construiește sens giratoriu în comuna Joseni, la intersecția drumului județean 126 și a drumului național 13B. Investiție care este finanțată de Consiliul Județean Harghita 2/3 din, iar 1/3 de primăria locală. Aceasta a fost una dintre cele mai importante decizii ale ședinței extraordinare a consiliului județean din 23 august, dar, pe lângă aceasta, s-a votat sprijinirea mai multor localități din zona Gheorgheni din repartizarea din cota d 6% din impozitul de venit. Ședința consiliului județean a avut loc în localitatea Joseni, iar ședinței s-au alăturat online și alți membri ai consiliului județean.

Conform președintelui consiliului județean, Borboly Csaba la distribuirea sprijinului financiar din repartizare întotdeauna sunt luate în considerare proporțiile regionale, pentru dezvoltări, să se acorde sprijin financiar în egală măsură fiecărei regiuni din județ.

Președintele consiliului județean a considerat investiția din comuna Joseni un pas semnificativ în perspectiva facilitării traficului. Consiliul județean predă terenul consiliului local în vederea implementării investiției. S-a decis și semnarea unui contract de asociere pentru realizarea construcției, din care 2/3 este finanțată de consiliul județean, iar 1/3 de consiliul local.

Gáll Szabolcs, primarul comunei Joseni, a declarat că au înaintat două cereri către consiliul județean, una pentru a construi sensul giratoriu, iar cealaltă pentru cumpărarea unui imobil în vederea înființării locuințelor de serviciu. Edilul comunei a confirmat necesitatea construirii unui sens giratoriu, întru-cât fiind un drum de tranzit, se face aglomerație la intersecție, mai ales dimineața. El a adăugat că investiția este în favoarea unui transport sigur, procedura pentru achiziția publică va fi demarată în luna septembrie, iar lucrările vor începe în luna octombrie.

Sumele din reaprtizare vor fi utilizate pentru a susține localitățile din județul Harghita.

Comuna Ditrău a solicitat finanțare pentru achiziționarea de echipamente de intervenție în cadrul Programului de prevenire și intervenție asupra animalelor sălbatice și asigurarea siguranței cetățenilor.

În comuna Bilbor se vor efectua lucrări de întreținere și reparații la drumul județea 174B, iar în comuna Suseni se vor finanța diferite achiziționări (autospecială pompieri pentru intervenții, corturi, paturi pliabile, saltele), amplasarea stației de tratare a apei potabile.

Comuna Tulgheș a primit finanțare pentru înființarea unui centru de asistență socială în Hagota, iar comuna Gălăuțaș pentru modernizare drumului de legătură între cimitirul romano catolic și satul Preluca.

În comuna Ciumani se sprijină înființarea rețelei de distribuție gaze naturale, precum și reabilitarea și extinderea sistemului de canalizare menajeră, iar în Sărmaș lucrări de întreținere și de reparații a drumurilor.

Orașul Borsec a solicitat sprijinirea realizării sistemului de încălzire pe bază de biomasă la clădirile publice, municipiul Gheorgheni achiziționarea de echipamente și aparatură

medicală pentru spital, precum și modernizarea sistemului de alimentare cu energie termică a localității.

Consiliul Județean Harghita din repartizare sprijină în comuna Joseni cumpărarea unui imobil pentru înființarea locuințelor de serviciu, iar în comuna Remetea reabilitarea de locuințe, construirea pieții agroalimentare, precum și cheltuielile de funcționare a serviciului de ambulanță.

La Voșlobeni cu sprijinul consiliului județean va fi renovat și modernizat grupul social de la Școala Gimnazială Teodor Chindea. Municipiul Toplița primește finanțare pentru mai multe lucrări, precum servicii de cartografiere aeriană, modernizarea rețelei de date și comunicare la primărie, achiziționarea unui tractor pentru SVSU, extinderea programului de dezvoltare locală, reabilitarea centralei termice, înființarea rețelei de gaz în localitate.

Consiliul județean a votat sprijinirea serviciilor de proiectare la modernizarea drumurilor comunal 46 și 49 pentru comuna Atid, dezvoltarea zonei de agrement la Băile Homorod pentru orașul Vlăhița, iar pentru orașul Cristuru Secuiesc sprijinirea reabilitării stadionului, a construirii copertinei la Școala Gimnazială Petőfi Sándor, precum și a reabilitării trotuarului și sistemului pluvial pe strada Timafalvi.

Primăria Feliceni a solicitat sprijinirea lucrărilor de întreținere a drumurilor comunale, iar Primăria Mugeni a cerut finanțarea programului de prevenire și intervenție în cazul pagubelor produse de animalele sălbatice.

La Diverse s-a discutat că solicitarea comunei Lăzarea nu s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței extraordinare din 23 august, acesta urmând să fie introdusă la următoarea ședință, care va fi convocată săptămâna aceasta, a subliniat Borboly Csaba.

Miercurea Ciuc, 23 august 2021

Construire sens giratoriu în Joseni: investiție...

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita la Joseni Se construiește sens giratoriu în comuna Joseni, la intersecția drumului...

Rectificarea bugetului pentru dezvoltare și...

Localitățile sunt susținute în continuare din cota de 6% A avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita, luni, 28 iunie, pe ordinea...

Cu un pas mai aproape de reabilitarea drumurilor...

A fost semnat contractul pentru supravegherea lucrărilor de reabilitare a DJ131 – DJ133- DJ137A Pentru reabilitarea unei porțiuni de drum de...

Va fi construit drumul județean între Jolotca și...

Un nou plan va fi elaborat Drumul județean 128, dintre Jolotca și Borsec, va fi renovat de Consiliul Județean Harghita. În acest sens se...