Gyimesközéplokon is ismertették a megyei utak felújítási terveit

Gyimesközéplokon is ismertették a megyei utak felújítási terveit

Közelebb húzzák Háromkutat Hargita megyéhez

Gyimesközéplokon tartottak ma terepszemlét Hargita Megye Tanácsa és a község vezetősége a helyi lakosokkal együtt. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Becze István megyei tanácsos találkozott a község polgármesterével, alpolgármesterével, a tanácsosokkal, helyi vállalkozókkal és az érdeklődő lakosokkal.

Két megyei út felújítása van jelenleg tervezés alatt. A 127A jelzésű, Bükkhavaspataka irányába vezető út (https://bit.ly/2nEUDch) 18,5 kilométeres szakaszát szeretnék felújítani egészen Neamț megye határáig. Ezen a szakaszon az aszfaltozás mellett négy hidat bontanak el és építenek újat helyébe, további két új hidat építenek még, valamint 31 átereszt cserélnek ki, egy szakaszon pedig vasbeton támfalat is építenek a patak mentén. A jelenleg aszfaltozott részt is teljesen felújítják a tervek szerint. Emellett a 127B jelzésű, Jávárdpataka fele vezető 2,5 kilométeres szakaszt is felújítják (https://bit.ly/2EHhRG2). Ezen két út felújítási terveit ismertették ma, augusztus 28-án a községben.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a beruházás meghaladja a megyei tanács erőforrásait, ennek ellenére nagy esélyek mutatkoznak rá, hogy uniós vagy az Országos Helyi Fejlesztési Program (PNDL) forrásaiból támogatást hívjanak le ezen megyei utak felújítására is. – Turisztikai szempontból is jelentős előrelépés, amennyiben elkezdődik a két gyimesközéploki, megyei út felújítása jövőben. Szeretnénk elérni, hogy, akik a Gyilkos-tó felől érkeznek, itt tudjanak leereszkedni vagy akár fordítva, Bükkhavaspataka irányába. Szeretnénk elérni a felújítással Neamț megye határáig, közelebb húzva Háromkutat is – tette hozzá a megyei tanács vezetője.

A helyszínen olyan ésszerű és hasznos javaslatok fogalmazódtak meg, amelyek segíthetnek a terv tökéletesítésében és a jobb és ésszerűbb megoldások megkeresésében, ezért is folytatják a fórumok összehívását még tervezési fázisban.

– Minden terv tekintetében háromszor megyünk helyszínre, hogy olyan munkát tudjunk kiírni kivitelezésre, aminek végrehajtása nem ütközik nehézségekbe, hisz a korábbi évek tanulsága talán az, hogy távolról elkészített tervek, amit távolról vett át a megyei tanács, azok szinte mind zsákutcás beruházásokká váltak, és onnan kellett 2016 őszétől újrakezdeni – fogalmazott Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

– Ezen két út fontos a község számára turisztikai szempontból is. Megnőtt a forgalom ezen a szakaszon. A terveket látva komoly beruházást jelent a községnek. A Gyimes-völgyét és a Gyilkos-tavat összekötő út jelentősen megnöveli majd a turisztikai forgalmat a községben – tette hozzá Gergely Károly polgármester.

A két út felújítási terve a konzultációs oldalon is tanulmányozható.

Csíkszereda, 2018. augusztus 28.

Construire sens giratoriu în Joseni: investiție...

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita la Joseni Se construiește sens giratoriu în comuna Joseni, la intersecția drumului...

Rectificarea bugetului pentru dezvoltare și...

Localitățile sunt susținute în continuare din cota de 6% A avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita, luni, 28 iunie, pe ordinea...

Cu un pas mai aproape de reabilitarea drumurilor...

A fost semnat contractul pentru supravegherea lucrărilor de reabilitare a DJ131 – DJ133- DJ137A Pentru reabilitarea unei porțiuni de drum de...

Va fi construit drumul județean între Jolotca și...

Un nou plan va fi elaborat Drumul județean 128, dintre Jolotca și Borsec, va fi renovat de Consiliul Județean Harghita. În acest sens se...