Átadják a területet az újabb orvoslakások építésére, valamint a sürgősségi betegellátó osztály bővítésére

Továbbra is építőtelep marad a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház

Újabb határozatokat fogadott el Hargita Megye Tanácsának testülete augusztus 7-én pénteken, amely a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fejlesztéseit segíti elő.

Miután Csíkszereda Város Polgármesteri Hivatala átadta Hargita Megye Tanácsának a kórház épületének is helyet biztosító Nagy Laji-dombjának Zsögöd felőli részét, a megyei tanács elindíthatja újabb száz orvoslakás építtetését. A mai online rendkívüli ülésén a testület elfogadta a több mint 13 ezer négyzetméteres terület átvételét a megyei tanács közvagyonába. Ezt követően a területet majd át kell adniuk az Országos Lakásügynökségnek (ANL), amely programból négy tömbház épülne meg, körülbelül száz újabb orvoslakást biztosítva a majdani regionális klinika szakembereinek.

Egy másik határozattal a testület elfogadta, hogy átadják a megyei kórház sürgősségi betegellátó egységének helyet adó épületrészt és a hozzátartozó területet a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztériumnak. Így a minisztériumhoz tartozó Országos Beruházási Vállalat (CNI) elindíthatja a közbeszerzést a sürgősségi egység bővítésére. A majdani klinikához tartozó osztály két alagsorral, egy földszinti kiszolgáló egységgel és további két emeleten végzi a tevékenységét.

Az osztályon külön részleg lesz majd a gyerekek, valamint a felnőttek sürgősségi eseteinek kezelésére. Az első emeleten továbbá az adminisztrációs termek mellett helyet kap egy könyvtár, tanulmányi terem és egy továbbképző terem is.

Elfogadták a 136A jelzésű megyei út Atyha és Etéd közötti szakaszának kijavított felújítási dokumentációját is. Borboly Csaba elmondta, a dokumentáció véglegesítése során csaknem másfél évig vitáztak a villamos hálózat országos működtetőjével, miután az volt az elvárás, hogy a megyei tanács a felújítás során a villamos energia szolgáltatását biztosító vezetékeket is kicserélje, amire a megyei tanácsnak nincs lehetősége.

A megyei tanács elnöke szerint a vita lezárását követően sikerült tovább lépni, így folytatják a szakasz felújításának előkészítését, amelyen keresztül majd Korond és a Maros megyei Erdőszentgyörgy között aszfaltozott úton lehet eljutni.

A testület jóváhagyta továbbá, hogy Csíkszentmihály községgel a 124 és 124A jelzésű megyei utak találkozásánál közösen építsék át a kereszteződést a nagyobb biztonság érdekében.

Korábban a kormány által jóváhagyott 11 millió lejből úgy néz ki 4,7 millió lejt visszatartana a kormány, amelyet a megyei úthálózat javítására szántak. Ennek kapcsán a megyei tanács elnöke elmondta, bízik benne, hogy a kormány is kiigazítja augusztusban a költségvetést, és a teljes összeg rendelkezésre áll majd.

Elfogadták a Hargita megyei műemlékvédelmi program támogatási listáját. A program idei keretösszegét év elején növelték csaknem egymillió lejre, amelyből az A és B kategóriába sorolt műemlékek restaurálásának tervezési és jóváhagyott, engedélyezett kivitelezési munkálatait támogatják. A megyei tanács elnöke megköszönte a tanácsosok év eleji döntését, hogy növelni tudták a program keretösszegét, ezzel hozzájárulva Hargita megye épített örökségének megőrzéséhez.

A tanácsülés Borboly Csaba és Hargita Megye Tanácsa Facebook-oldalán is visszanézhető:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/907624559647167/

A napirendi pontok és a határozatok dokumentumai Hargita Megye Tanácsa honlapján tanulmányozhatóak.

 

 

Csíkszereda, 2020. augusztus 7.

Construire sens giratoriu în Joseni: investiție...

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita la Joseni Se construiește sens giratoriu în comuna Joseni, la intersecția drumului...

Rectificarea bugetului pentru dezvoltare și...

Localitățile sunt susținute în continuare din cota de 6% A avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita, luni, 28 iunie, pe ordinea...

Cu un pas mai aproape de reabilitarea drumurilor...

A fost semnat contractul pentru supravegherea lucrărilor de reabilitare a DJ131 – DJ133- DJ137A Pentru reabilitarea unei porțiuni de drum de...

Va fi construit drumul județean între Jolotca și...

Un nou plan va fi elaborat Drumul județean 128, dintre Jolotca și Borsec, va fi renovat de Consiliul Județean Harghita. În acest sens se...