Borboly Csaba az árvízkárok felmérését sürgeti a katasztrófavédelmi felügyelőség részéről

Gyimesközéplokon és Csíkszentdomokoson is hatalmas károkkal számolnak

 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az árvízkárok felmérését sürgeti a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség részéről. Ma reggeli megbeszélésen, amelyet a megyeházán tartottak a megyei tanács elnöke meglepődve értesült Gergely András, Csíkszentmárton polgármesterétől, hogy a megyei felügyelőség még nem járt a községben a károk felmérésére. Borboly Csaba ezt annál is inkább sajnálatosnak tartja, hogy egy sor kárt a lakosok, lehetőségeikhez mérten már rendbe hoztak. A megyei tanács elnöke ugyanakkor javasolta a megyei kárfelmérő bizottságnak, hogy a ma 11 órára összehívott ülést néhány órával halasszák el, tekintettel a tegnapi égszakadásra, amely súlyosan érintette Gyimesközéplokot és Csíkszentdomokost. A halasztásra végül nem került sor.

Elsodorta a víz a hidegségi út egy szakaszát

A megyei tanács elnöke a műszaki vezérigazgatóság vezetőivel, valamint térségi megyei tanácsosokkal és a polgármesteri hivatallal közösen ma délelőtt szálltak ki a helyszínre. Hidegségen a 127A jelzésű megyei út körülbelül négyszáz méteres szakaszát mosta el a víz, valamint egy hidat is magával sodort. A helyiek elmondása szerint az elmúlt hetven évben nem volt ekkora áradás. Közel háromezer ember nem tudja megközelíteni a 12A országutat járműveikkel. Egy lakoház és több gazdasági épület is tönkrement. Nehézkessé vált a biztonságos közlekedés nem csak Hidegségen, hanem Szalamás és Jávárdapatakán is.

Gergely Károly polgármester elmondta, igyekeznek felmérni a károkat. Bízik benne összefogással a település útjait járhatóvá tehetik.

Rácz Árpád térségi megyei tanácsos szerint a lakosok saját erőből igyekeznek a károkat csökkenteni, azonban a több tonnányi törmelék és föld mozgatására nagy erőgépekre van szükség, hogy a járhatóságot minél előbb biztosítani tudják.

 

Borboly Csaba elmondta, hogy sürgős beavatkozásokat elkezdik. Bízik benne, hogy amennyiben nem lesz óvás pár héten belül szerződést írhatnak alá a 127A út újjáépítésére és a hidak felújítására, valamint a támfalak kiépítésére. Mint mondta, több mint három éve kérik a Bákó megyei Vízügyi Igazgatóságtól a szükséges engedélyeket az út felújítására.

A megyei tanács elnöke ugyanakkor hozzátett, hogy a helyiek összefogása mellett a kormánytámogatásokra nagy szükség van továbbra is.

Borboly Csaba közösségi oldalán többen is megszólaltak:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/2251680344929243/

A Hargita Stúdió helyszíni tudósítása az alábbi linkent tekinthető meg:

https://www.facebook.com/HargitaStudio/videos/1927888653977968/

Fotók a helyszínről alább érhetőek el:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/2169791579734880

Egy helyi, kétgyermekes anyuka is a helyiek segítségét kérte a törmelékek elszállítására:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/389482378342805/

 

Csíkszereda, 2019. június 24.

 

Se asigură continuarea lucrărilor pe  drumurile...

Consiliul Județean Harghita sprijină construirea unui nou spital modular   Se va construi un nou spital modular în vecinătatea Spitalului...

ANAP a aprobat documentația standard de atribuire...

ANAP a aprobat documentația standard de atribuire a contractului de achiziție publică: „REABILITARE DJ 131 – DJ 133 – DJ 137A LOT 3”  ...

Ședința consiliului județean a avut loc în zona...

Borboly Csaba: în loc de promisiuni am luat toate măsurile pentru asfaltarea drumului între Ditrău și Tulgheș   Ședința ordinară a...

Reconfigurare de traseu în cazul drumului...

  În cursul zilei de vineri, 12 iunie s-au semnat două contracte de execuție pentru lucrările de reabilitare a drumul județean 134A, pe...