LAMPA FOTOTERAPIE TIP LED PT NOU-NASCUTI

Spitalul Judeţean de Urgenţă

Nr de înregistrare CJH _________ / ___________

--------------
ORDONATOR DE CREDIT
.............................................


NOTĂ DE FUNDAMENTARE

LAMPA FOTOTERAPIE TIP LED PT NOU-NASCUTI
Clasificare
Categoria bugetara: 
66.10 Sănătate
Cheltuieli bugetare: 
...06.01 spitale generale
Obiectivele de investitii: 
3. Alte cheltuieli de investiţii
Alte cheltuieli de investitii: 
b) dotări independente
Dotari independente: 
1. Maşini, echipamente şi mijloace de transport
INFORMAŢII GENERALE
Domeniul acoperit de investiție: 
Sanitar
LOCAŢIA DE IMPLEMENTARE A INVESTIŢIEI
Marcarea locaţiei / Helyszín megjelölése: 
Localitatea: 
Miercurea Ciuc - Csíkszereda
Amplasament: 
Cladirea principala a spitalului
Beneficiarul investiției / Parteneri, dacă este cazul: 
Spitalul Judetean de Urgenta Miercurea Ciuc
DESCRIEREA INVESTIŢIEI
Necesitatea investitiei
Necesitatea investiției: 
Hiperbilirubinemia neonatala (boala care se manifesta clinic prin icter, ingalbenarea pielii si a mucoaselor), este o patologie des intalnita in perioada neonatala. Dupa nastere globulele rosii ale nou-nascutului ce contin hemoglobina de tip fetal se distrug pentru a face loc celor de tip adult necesare in viata extrauterina. Aceasta schimbare de cele mai multe ori se produce in ritm fiziologic, fiind lent si autolimitat in timp. Bilirubina eliberata din globulele moarte intra in circulatia sanguina, de unde in cazul concentratiilor mai de bilirubina neconjugata, se depune in tesutul conjunctiv-adipos de sub piele si la concentratii serice mai ridicate, in creier. Viteza eliberarii de bilirubina in primele zile de viata este crescut in conditii patologice (de ex. incompatibilitate sau izoimunizare de grup sanguin, prematuritate sau orice boala congenitala). Lumina albastra cu lungime de unda specifica (intre 390 si 470 nm) prin fotoizomerizatie ajuta organismul nou-nascutului in eliminarea rapida a bilirubinei prin tratamentul de fototerapie. Becurile tip LED ofera pe o perioada lunga o lumina de calitate constanta, fara caldura excesiva, ceea ce face lampa de fototerapie cu becuri albastre tip LED aparatura medicala ideala in icterul neonatal. Cu achizitionarea lampilor moderne de fototerapie, se poate creste semnificativ eficienta tratamentului icterului neonatal cu scaderea timpului efectiv de tratament, reducand costurile de spitalizare, disconfortul nou-nascutului si a mamelor si eficienta in prevenire a complicatiilor grave date de hiperbilirubinemie in perioada neonatala.
Deficiențe majore ale situației actuale: 
Conform datelor noastre statistice cazuistice din anii trecuti, aproximativ 50% din cazuri internati in sectia Neonatologie valoarea bilirubinei din sange este atat de crescut incat pentru evitarea complicatiilor hiperbilirubinemiei este necesar efectuarea tratamentului fototerapiei pe parcursul primelor zile de viata. In cazul tuturor prematurilor si nou-nascutilor cu patologie majora se observa necesitatea fototerapiei cu lumina albastra. Momentan in dotare avem lampi fototerapie cu LED primite in donatie, dar in numar insuficient. Celelalte lampi de fototerapie achizitionate in trecut de Spital au tuburi neon ca si sursa de lumina, sunt mult mai putin eficiente (tuburile neon dau mai putina lumina in spectrul terapeutic de 390-470 nm, si radiaza caldura mult mai mare ce reprezinta risc crescut de arsuri iatrogene si scaderea confortului pacientilor), ceea ce inseamna prelungirea tratamentului si a internarii.
Prognoze pe termen mediu și lung: 
Imbunatatirea calitatii serviciilor medicale
Obiectivele proiectului: 
Modernizarea spitalului
Zonele ţintă şi/sau grupurile ţintă: 
Pacienții spitalului
COSTUL ESTIMATIV AL INVESTIȚIEI
Valoarea necesară pentru anul în curs: 
21.19 mii lei
Sursa de finanțare: 
Buget local
Suma aprobată pt anul în curs: 
21.19 mii lei
Denumirea investitiei Prevederi TOTAL Buget local Suma aprobata Bugetul instituţiilor publice finanţate din venituri proprii integral sau parţial Suma aprobata Bugetul împrumuturilor interne Credit de angajament
LAMPA FOTOTERAPIE TIP LED PT NOU-NASCUTI 21.19 0.00 21.19 0.00 0.00
Durata
Durata estimată (luni): 
12 luni
Investiția va continua și în următorul an?: 
Nu