Centrul Cultural Judeţean Harghita
Programe culturale regionale remarcabile
Tabăra de tradiții populare pentru copii, ed. a XV-a, 24-29. VI. 2018
Mădăraș - Csíkmadaras
Duminică, Iunie 24, 2018 - 12:18
5 000 ron
Responsabil program: Silló Dalma Orsolya
Tabăra se adresează mai ales copiilor din mediul urban. Ei vor fi cazaţi la casele copiilor gazde din Mădăraş Ciuc, şi împreună vor participa la activităţile organizate, astfel formându-se relaţii de prietenie între ei. Masa va fi asigurată de către organizatori. Copiii vor lucra sub îndrumarea meşterilor populari şi a instuctorilor specializaţi în diferite domenii meşteşugăreşti. Ei vor participa de asemenea la învăţarea cântecelor şi jocurilor populare, cele două tipuri de activităţi alternându-se în fiecare zi. La sfârşit va avea loc şi un concurs de cântece populare din melodiile învăţate.

Grupurile ţintă: în special elevi din ciclul primar şi gimnazial din Miercurea Ciuc, elevi din Mădăraş Ciuc şi alte localităţi din Transilvania, în total 200 de elevi. Aceste activităţi lipsesc din programele şcolare, dar sunt foarte importante pentru dezvoltarea armonioasă a personalităţii tinerilor.

Predare de dansuri populare(câte trei ore pe zi/grup):

Grupul de începători: dansuri din zona Ciucului de Sus

Grupul de avansaţi: dansuri din Sic.

Predare de cântece populare (de doă ori câte o jumătate de oră pe zi):

Cântece din zona Ciucului de Sus şi zona Ghimeşului, respectiv din Sic.

Predare de meşteşuguri populare(câte trei ore pe zi/grup): lucru din lut, olărit, ţesut, cusut, confecţionarea frânghiei, cioplit în lemn, împletare de bici, înşirarea mărgelelor, ornamentarea mobilelor,confecţionarea diferitelor animale din pănuşă, pâslărit, confecţionarea păpuşilor din cârpă, lucru din piele.

Predarea instrumentelor populare(câte trei ore pe zi/grup, pentru cei care nu participă la dans): fluier, vioară populară, broancă.