Centrul Cultural Judeţean Harghita
Programe dedicate culturii ceangăi
Tabără de Dans pentru Ansamblul de Dansuri de Copii şi Adulţi ,,Szellő”din Coşnea”
Lunca de Jos - Gyimesközéplok
Vineri, Noiembrie 30, 2018 - 09:24
4 500 ron
Responsabil program: Silló Dalma Orsolya
Cu scopuri încurajatoare pun mare accent pe grupa începătoare a Ansamblului de Dansuri Populare Szellő din Coșnea. Acesta fiind formată dintr-o grupă de copii din clasele generale iar cealaltă grupă din liceeni respectiv studenți. Din păcate ,, sămânța,, ansamblului, grupa de seniori , ocupă o  mică parte din  grup. Noua generație este majoritară așa dar viitorul este al tineretului.

               Instructorii permanenți, de la care au învățat multe dealungul anilor, Sára Ferenc și Varga Zsuzsanna ei au fost și vor fi și anul acesta cei de la care vor învăța tinerii. Noi considerăm un lucru important ca de la sursă, de la tradiționaliștii bătrâni să învăță dansurile populare, ei să fie exemplul, și de acea îi încadră în programul lor din tabără, învitându-i sau vizitându-i pe aceștia.

Și anul acesta vor organiza o casă de dansuri împreună cu Grupul de Dansuri Populare ,,Kesice,, din Lunca de Sus sub colaborarea domnului Bodor Tibor-instructorul grupului.

               Muzica populară v-a fi acompaniată , ca de obicei, de Formațiile,, Zugató,, din Coșnea și ,,Zerkula,, din Lunca de Mijloc.

               Repertuarul din anul acesta a dansurilor populare vor cuprinde  totalitatea dansurilor existente pe Valea Ghimeșului, 32 tipuri de dansuri împărțite în trei categorii: dansuri în lanț de origini balcanice, dansuri maghiare și dansuri de origini  central-europene.

               Locul taberei, al cazării va fi Pensiunea Borospataki Skanzen din Valea Boroș-Lunca de Jos.