1. Reabilitare autogară

Anexa nr. 1.



Către Consiliul Judeţean Harghita
Hargita Megye Tanácsa részére


Notă de fundamentare a cererii de investiţie sau a programului de dezvoltare locală / Beruházási vagy helyi fejlesztési program adatlap



Titlul proiectului de investiţie sau a programului de dezvoltare locală / A beruházás vagy helyi fejlesztési program megnevezése: 

1. Reabilitare autogară

LOCAŢIA DE IMPLEMENTARE A INVESTIŢIEI / A BERUHÁZÁS MEGVALÓSÍTÁSÁNAK HELYSZÍNE
Marcarea locaţiei / Helszín megjelölése: 
Localitatea / Helység: 
Miercurea Ciuc - Csíkszereda
Adresa / Postacím: 
Piața Cetății nr. 1
DESCRIEREA INVESTIŢIEI / A BERUHÁZÁS LEÍRÁSA
Descrierea investiției sau a programului de dezvoltare localő/ A beruházás vagy a helyi fejlesztési program leírása: 
Autogara municipiului Miercurea – Ciuc este amplasată pe o suprafaţă de 8245 mp, din care suprafaţă construită de 795 mp, fiind delimitată de Str. Braşovului, platforma magazinului „PENNY MARKET”, Str. Uzina electrică şi incinta FEDERAL COOP Harghita. În prezent autogara asigură sosirea şi plecarea autobuzelor care deservesc transportul regulat de persoane prin curse regulate în trafic judeţean, interjudeţean şi internaţional. Necesitatea modernizării incintei autogării a devenit oportună odată cu schimbarea cerinţelor actuale de transport prin autobuze în municvipiul Miercurea-Ciuc. Deoarece transportul regulat de autobuze, mai ales cel interjudeţean şi internaţional are o tendinţă de creştere, este de aşteptat ca serviciile oferite de transportul în comun să fie utilizate de un număr din ce în ce mai mare de turişti. În acelaşi timp noile reglementări europene impun condiţii noi pentru funcţionarea autogărilor. Toate acestea duc la necesitatea reabilitării autogării municipiului Miercurea-Ciuc, astfel încât, atât condiţiile de utilizare a autogării de către operatorii de transport, cât şi serviciile oferite persoanelor care optează pentru transportul în comun să respecte cele mai noi standarde. Clădirea a beneficiat în ultimii ani de modernizări, dar nu și platforma destinată circulației.
Scopul și obiectivele investiției sau a programului de dezvoltare locală/ A beruházás vagy helyi fejlesztési program céljai: 
Obiectivul investiției o reprezintă reabilitarea platformei deschise a incintei autogării. Soluția propusă de documentația de avizare a lucrărilor de intervenție propune fluidizarea circulației autobuzelor prin separarea funcțiunilor astfel: se va delimita o zonă unde numai se coboară, o zonă unde se vor urca pasagerii și va exista o zonă pentru autocarele care numai tranzitează autogara. Între zonele de urcare și de coborâre autobuzele vor avea un spațiu de staționare pentru circa 30 minute, după care se vor reintra în circuit. Autobuzele care doar tranzitează orașul vor intra în autogară pe circuitul mic în jurul clădirii, vor staționa în locul unde s-au oprit, în timp ce pasagerii urcă sau coboară, după care părăsesc gara. În fața gării dinspre strada Brașovului se vor amenaja parcări pentru clienți și taximetriști.
Justificarea necesităţii finanţării / A támogatási kérelem megalapozása: 
Investiția va avea un impact atât local cât și regional, deoarece beneficiarii investiției vor fi atât persoane din municipiul Miercurea-Ciuc, cât și toți cei care doar tranzitează localitatea, respectiv toți cai care locuiesc în regiune dar au locul de muncă în raza municipiului. Astfel se propune ca finanțarea să se realizeze în proporție de 50% din bugetul local al municipiului Miercurea-Ciuc și 50% din bugetul județului Harghita.
Potenţialii beneficiari - grupuri ţintă cuantif / Célcsoportok – számszerűsítve is (ha ez lehetséges): 
Beneficiarii efectivi ai investiției sunt toți cei care utilizează serviciile de transport local, județean, interjudețean și internațional.
INTERACŢIUNE / KÖLCSÖNHATÁS
Relaţia cu alte programe, strategii, proiecte / Programokkal, stratégiákkal, projektekkel való kölcsönhatása
Program
Denumire / Megnevezés
Startegia Integrată de Dezvoltare Durabilă
Strategie / Stratégia
Proiect / Projekt
Documente, poze / Dokumentumok és képek
Képek / Poze: