Întretinere prin covor asfaltic strada Apor, orașul Băile Tusnad

Anexa nr. 1.



Către Consiliul Judeţean Harghita
Hargita Megye Tanácsa részére


Notă de fundamentare a cererii de investiţie sau a programului de dezvoltare locală / Beruházási vagy helyi fejlesztési program adatlap



Titlul proiectului de investiţie sau a programului de dezvoltare locală / A beruházás vagy helyi fejlesztési program megnevezése: 

Întretinere prin covor asfaltic strada Apor, orașul Băile Tusnad

LOCAŢIA DE IMPLEMENTARE A INVESTIŢIEI / A BERUHÁZÁS MEGVALÓSÍTÁSÁNAK HELYSZÍNE
Marcarea locaţiei / Helszín megjelölése: 
Localitatea / Helység: 
Băile Tușnad - Tusnádfürdő
Adresa / Postacím: 
Strada Apor
DESCRIEREA INVESTIŢIEI / A BERUHÁZÁS LEÍRÁSA
Descrierea investiției sau a programului de dezvoltare localő/ A beruházás vagy a helyi fejlesztési program leírása: 
Având în vedere proiectul tehnic strada Apor are o lungime de 190 ml și două ramificații, câte 25 m, se vor avea în vedere următoarele lucrări: Îndepărtarea stratului de noroi și a sistemului existent pe o grosime medie de 15cm, desfacere de calupuri și borduri de pe o suprafață totală de 760 mp, realizarea unui strat de balast pe o grosime de 15 cm, realizarea unui strat de piatră spartă de 10 cm grosime, ralizarea îmbrăcăminții asfaltice în două straturi, BAD 25 de 5 cm, și BA8 de 4 cm pe stradă și într-un singur strat de BA 16 de 6 cm pe porțiune de 150 mp. Latimea străzii va fi de 4 ml, încadrat de bordură pe o parte și rigolă scafă pe partea cealaltă. În profil transversal drumul va avea pantă unică de 2,5 % spre rigolă scafă.
Scopul și obiectivele investiției sau a programului de dezvoltare locală/ A beruházás vagy helyi fejlesztési program céljai: 
În momentul de faţă însă o serie drumuri interioare al orașului Băile Tușnad, se află într-o stare de degradare semnificativă, prezentând denivelări accentuate, datorită perioadei mari de timp care a trecut de la ultima intervenţie la partea carosabilă a acestora, neasigurându-se astfel starea de viabilitate a lor. Pe aceste căi publice apar din ce în ce mai des următoarele tipuri de defecţiuni caracteristice: făgase şi tasări neuniforme datorate neasigurării capacităţii portante, gropi în stratul de uzură etc. Pentru eliminarea acestor deficienţe majore şi îmbunătăţirea condiţiilor de circulaţie şi implicit a celor de trai ale locuitorilor riverani acestor străzi, pentru reducerea prafului, îndepărtarea bălţilor, eliminarea noroaielor şi astfel asigurarea unei protecţii corespunzătoare a factorilor de mediu sol, apă şi aer, se impune efectuarea unor reparaţii adecvate şi aşternerea unui covor asfaltic pe aceste sectoare de străzi.
Justificarea necesităţii finanţării / A támogatási kérelem megalapozása: 
Oraşul Băile Tuşnad este o staţiune balneo-climaterică montană de importanţă majoră nu numai pe plan naţional dar şi la nivel european. În perioada de vară, atunci când în alte părți al țării, temperatura este sufocantă, această staţiune oferă un mediu plăcut şi răcoritor, motiv din care în aceste perioade este agreat de mii de turişti din toate regiunile ţării şi nu numai. Staţiunea este atrăgătoare şi pe timp de iarnă datorită multiplelor posibilităţi oferite pentru turiştii care sunt pasionaţi de sporturile de iarnă. Având acest statut, este foarte important ca străzile oraşului să fie puse la punct pentru a oferi posibilităţi optime de acces şi confort de circulaţie rutieră corespunzător pretenţiilor actuale.
Potenţialii beneficiari - grupuri ţintă cuantif / Célcsoportok – számszerűsítve is (ha ez lehetséges): 
Având în vedere importanţa realizării obiectivului atât pentru locuitorii oraşului cât şi pentru mulţimea de turişti vizitatori, fără de care nu poate fi realizat un regim performant în organizarea şi desfăşurarea normală a circulaţiei rutiere, concomitent cu îmbunătăţirea condiţiilor de protecţie a mediului, necesitatea realizării lucrărilor este evidentă şi iminenetă
INTERACŢIUNE / KÖLCSÖNHATÁS
Relaţia cu alte programe, strategii, proiecte / Programokkal, stratégiákkal, projektekkel való kölcsönhatása
Program
Strategie / Stratégia
Proiect / Projekt
Documente, poze / Dokumentumok és képek
Képek / Poze: