Piste pentru biciclete in comuna Sâncrăieni, judetul Harghita-contributie proprie/ Bicikliútak létrehozása Csíkszentkirály községben -önrész bíztosítása2024
Sâncrăieni - Csíkszentkirály
Descrierea investitiei / A beruházás leírása
Pentru realizarea pistei de biciclete s-a prevazut următoarele lucrari: colectarea apelor meteorice prin montarea tuburi corugate cu diametrul de 315 mm și se vor realiza guri de scurgere din 40 în 40 ml. Se va curăți terenul și se va realiza o fundație din balast de 10 cm peste care strat de piatră spartă de 10 cm, iar sistemul rutier se va executa din asfalt BA8 de 4 cm. Lungimea pestei va fi de 4043 ml, iar lățimea acestora va fi variabil de la 1,20 m la 1,5 m pana la 2,00 m, conform situației de pe teren. De asemenea se vor realiza marcaje rutiere corespunzătoare.
Obiectivul investiției / A beruházás általános és sajátos célja
Piste pentru bicicliști au continuitate și asigură conexiunea cu mai multe puncte de interes la nivel local. Punctele de interes local care vor fi atinse in cadrul acestui proiect: incepând din zona centrală - Centrul vechi al comunei Sâncrăieni cu Școla Populara datand din 1892, - Centrul istoric cu Biserica romano-catolică Sfantu Ștefan, Casa parohială, Parcul cu cruce de piatră, și statuia de cupru a bustului Sfantu Ștefan, și dealungul pistei - Școala Gimnaziala Vitos Mozes cu teren de sport multifuncțional, - Sală de sport, -Cabinet medical, -Oficiul poștal, Sediul UAT Sancraieni, -Sediul composesoratului,- Rezervația naturală Borsaros, - Baza de tratament Borsaros cu bazin de tratament cu apa minerala, -Fantana cu apa minerala, -Cimitirul local, -Baza sportivă Borsaros cu teren de fotbal, și cu patinoar.
Justificarea necesităţii finanţării / A támogatási kérelem megalapozása
Avand in vedere ca lucrarile de construcții piste pentru biciclete au fost sistate, din cauza lipsei de fonduri, fondurile din proiectul de finanțare PNRR fiind sistate conform: „Urmare a modificărilor din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență vizând revizuirea negativă cu 2,11 mld. Euro a sprijinului financiar nerambursabil pentru România conform articolul 18 din Regulamentul (UE) 2021/241, din cadrul Componentei 10 – Fondul Local a fost eliminată subinvestiția 1.4 - Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – infrastructurii pentru biciclete la nivel local/metropolitan. În acest sens, Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației a realizat demersuri privind identificarea unei noi surse de finanțare, în acest moment modificările legislative fiind în consultare publică la https://www.mdlpa.ro/pages/proiectougstabiliremasurianghelsalignypnrrc1028022024 . Astfel că, până la intrarea în vigoare a noilor prevederi legale, nu este posibilă depunerea cererilor de transfer pentru această investiție. În contextul celor prezentate, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va notifica beneficiarii proiectelor I1.4 privind etapele următoare și își exprimă întreaga disponibilitate pentru a sprijini, în condițiile legii, accesarea fondurilor europene aferente Planului Național de Redresare și Reziliență” și nu avem fonduri pentrru continuarea lucrarilor, programul de finanțare pentru investiția 1.4 Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde -infrastructurii pentru piste biciclete la nivel local/metropolitan nu poate asigura fonduri. Avem de achitat facturi restante pentru care solicitam ajutorul Consiliului Juedețean Harghita. În zona comunei Sâncrăieni bicicleta este un important obiect de circulație, de deplasare a persoanelor, atât în cadrul locuitorilor mai în vârstă cât și în cadrul tineretului și al copiilor. Pentru a facilita circulația cu bicicleta pe teritoriul comunei se încearcă realizarea unor piste pentru biciliști lângă străzile de interes local.
Potenţialii beneficiari ai investiției / A beruházás célcsoportjai
Locuitorii comunei
Stadiul actual al investiției / A beruházás jelenlegi helyzete
A fost incheiat contractul de lucrări nr. 7691 din data de 07.12.2023, lucrările sunt in curs de execuție

Procentul de implementare a investiţiei în momentul solicitării / A beruházás állapota az igényléskor

26% - 50%