Amenajarea zonei caminului cultural din comuna Siculeni2024
200000
Siculeni - Madéfalva
Descrierea investitiei / A beruházás leírása
- Decopertarea terenului până la stratul de balast – care poate fi păstrat și refolosit, nivelarea lui și defrișarea zonelor verzi - Conservarea arborilor valoroși din punct de vedere peisagistic - Replantarea/ mutarea arbuștilor existenți, care nu se potrivesc cu noua amenajare - Realizarea unei piațete pavate pietonale în fața căminului cultural pe stratul de balast existent, cu diverse elemente decorative - Realizarea unei alei carosabile pe latura estică al clădirii, din pavajul vechi existent, reciclat - Realizarea unui ansamblu de fântâni arteziene simple, moderne, în piațeta mai sus amintită - Realizarea unui loc de joacă pe latura vestică a căminului cultural, împrejmuit cu gard din lemn, folosind gazon sintetic și gazon natural pe post de pavaj, folosind elemente de joacă simple, din lemn - Realizarea unei tribune simple cu două gradene din beton și thermowood - Instalarea sistemului de iluminat ambiental - Dotarea spațiului cu mobilier urban: bănci, coșuri de gunoi, parcare de biciclete neacoperită, sistem modular de mobilier urban cu plante - Plantarea vegetației – arbuști și plante perene
Obiectivul investiției / A beruházás általános és sajátos célja
Necesitatea prezentei investiții este evidentă, firească, și a fost identificată de multă vreme de conducerea comunei, împreună cu necesitatea renovării și modernizării clădirii casei de cultură, ultima fiind realizată și recepționată în cursul acestui an. De când căminul cultural și-a recăpătat gloria de altă-dată, devenind una dintre cele mai frumoase, impozante și moderne clădiri din Siculeni, necesitatea amenajării zonei adiacente a devenit și mai importantă, respectiv urgentă. Pe de altă parte terenul de fotbal este funcțional de mai mulți ani, necesitatea unei tribune fiind de sineînțeleasă. În concluzie, investiţia este necesară pentru acoperirea unor nevoi complexe. Amenajarea spațiului mai sus amintit este necesară, ca să răspundă cererii crescute din partea localnicilor de toate vârstele, care frecventează evenimentele culturale, nunți, boteze, concerte, baluri și meciuri de fotbal. În anotimpurile calde lumea nu are unde să fumeze, să socializeze, să se odihnească, sau să stea în timpul unui meci de fotbal. Comuna nu dispune de spații publice funcționale în această zonă dens locuită la momentul actual, nemaivorbind de locuri de joacă, care se găsesc numai în curțile instituțiilor educaționale, la mare depărtare. Analizând prognozele privind evoluția cererii, se poate ajunge la concluzia, că este din ce în ce mai mare nevoie de spații publice, cu funcțiuni multiple, moderne, și cu multă vegetație, unde oamenii pot socializa, și unde pot petrece timpul în aer liber. Acest tip de spații au un rol important în viața comunelor, mai ales în dezvoltarea lor, dau cadrul vieții culturale, cadrul pentru socializare, comunicare, consolidând relațiile dintre oameni, identitatea culturală și cea locală.
Justificarea necesităţii finanţării / A támogatási kérelem megalapozása
Amenajarea zonei căminului cultural proaspăt renovat și modernizat din Siculeni, Județul Harghita, ca să devină demn de clădirea impozantă, și să întregească ansamblul arhitectural cultural cu un rol foarte important în viața comunității locale și nu numai. Scopul final este, ca spațiul amenajat să deservească utilizatorii clădirii, și al terenului de fotbal adiacent, să aibă funcțiuni multiple, pentru fiecare categorie de vârstă de la copii până la bătrâni. În același timp se creează astfel un peisaj rural atractiv care asigură confort și calitate în viața locuitorilor. Investiția completează în mod eficient alte investiții în infrastructura fizică de bază, atât din punct de vedere estetic și al amenajărilor urbanistice cât și din punct de vedere al protecției mediului înconjurător și al confortului cetățenilor. Un alt obiectiv al proiectului este crearea unui spațiu verde public amenajat corespunzător, funcțional, cu multiple dotări, loc de joacă, tribune etc. în cadrul zonei de studiu pentru punerea în practică a conceptelor de integrare rurală și socială respectiv a egalității de șanse.
Potenţialii beneficiari ai investiției / A beruházás célcsoportjai
Locuitorii comunei Siculeni cca 2500 pers Vizitatori, turisti: cca 1000 pers/an
Stadiul actual al investiției / A beruházás jelenlegi helyzete
Este semnat contractul de executie lucrari cu firma castigatoare a licitatiei, dar din cauza lipsei de bani, ordinul de incepere a lucrarii nu a fost emis.

Procentul de implementare a investiţiei în momentul solicitării / A beruházás állapota az igényléskor

11% - 25%