Realizare teleschi si instalatie de inzapezit artificial partia de schi din zona Asztagkő2024
150000
Siculeni - Madéfalva
Descrierea investitiei / A beruházás leírása
Amplasamentul este situat la poalele Munţilor Harghita, la o distanţă de 8,3 km de centrul comunei Siculeni, respectiv la 7,8 km de DN12 Miercurea Ciuc – Gheorgheni. Faţă de Miercurea Ciuc amplasamentul este situat la 17,5 km, faţă de Bacău la 146 km, iar faţă de Târgu Mureş la 152 km (Bacău şi Târgu Mureş fiind şi cele mai apropiate aeroporturi). Pârtia de schi propusă – Asztagkő – este situată pe un versant estic de la poalele Munţilor Harghita, pe marginea a drumului de acces spre viitorul domeniu schiabil, privind în sensul de urcare, între altitudinile aproximative de 1.030 şi 1.080 m. Accesul spre pârtia de schi Asztagkő se realizează de pe DN12 Miercurea Ciuc – Gheorgheni până în centrul comunei Siculeni, de unde pe străzile locale se urmăresc indicatoarele spre pârtia de schi pentru circa 7,8 km. Suprafaţa totală luată în studiu pentru pârtie, teleschi, instalaţie de înzăpezit şi clădiri anexe este de 13.116,59 mp.
Obiectivul investiției / A beruházás általános és sajátos célja
Amenajarea pârtiei de schi Asztagkő are ca obiective principale: o creșterea atractivității zonei din punct de vedere al potențialului pentru schi, asigurând un turism modern și civilizat; o dezvoltarea infrastructurii turistice pentru turismul montan și diversificarea ofertei pentru practicarea sporturilor de iarnă; o creșterea economică datorită valorificării atracțiilor turistice și favorizarea apariției și dezvoltării firmelor locale; o crearea cererii pentru o gamă largă de bunuri și servicii (construcții, industria alimentară, industria mică și artizanală); o dezvoltarea serviciilor de promovare turistică și serviilor de cazare (cu impact direct asupra mediului de afaceri din turism). In plus, așa după cum a fost menționat anterior, pe lângă aceste obiective, pentru viitor se va putea discuta și despre o continuare a dezvoltării și anume despre extinderea cu alte pârtii de schi și instalații de transport pe cablu și respectiv interconectarea cu pârtiile de schi existente din Harghita Mădăraș și Harghita Băi..
Justificarea necesităţii finanţării / A támogatási kérelem megalapozása
In mod implicit, implementarea proiectului va determina creşterea gradului de atractivitate a regiunii, cu impact favorabil asupra îmbunătăţirii indicatorilor de circulaţie turistică: număr sosiri, număr de înnoptări, gradul de ocupare a capacităţii de cazare şi durata medie a sejurului.
Potenţialii beneficiari ai investiției / A beruházás célcsoportjai
- locuitorii comunei Siculeni: 2500 personae - unitati de cazare din zona: 50 unitati
Stadiul actual al investiției / A beruházás jelenlegi helyzete
S-a realizat Studiul de Fezabilitate, faza de avizare este in curs.

Procentul de implementare a investiţiei în momentul solicitării / A beruházás állapota az igényléskor

1% - 10%