SUPRAETAJAREA ARIPII N-V, AMENAJARE SĂLI DE CLASE ŞI FUNCŢIUNI AFERENTE SPAŢIUL PODULUI, CONSTRUIRE ACOPERIŞ PESTE CURTEA INTERIOARĂ” LA LICEUL PEDAGOGIC BENEDEK ELEK2024
Odorheiu Secuiesc - Székelyudvarhely
Descrierea investitiei / A beruházás leírása
Se solicită „Amenajare săli de clasă și funcțiuni aferente în spațiul podului, construire acoperiș peste curtea interioară” la liceul Pedagogic Benedek Elek. Unitatea școlară se află situată în centrul civic al municipiului Odorheiu Secuiesc, în piața Márton Áron. Liceul, așa cum arată și atributul „pedagogic”, este urmașul de drept al vechii școli normale, care începând din anul 1927a funcționat fără întrerupere și funcționează și astăzi. De-a lungul celor 95 de ani de funcționare ca școală normală și liceu pedagogic, școala a dat învățământului transilvănean peste 5500 de dascăli, majoritatea lor deservind învățământul rural din Transilvania și din Ținutul Secuiesc. Datorită calității activității didactice și educative prestate de către colectivul de cadre didactice, numărul elevilor din unitatea noastră școlară este, în linii mari, constant; variază între 465-475 în cele trei cicluri de învățământ: ciclul primar, ciclul gimnazial și ciclul liceal. Şcoala funcţionează în două corpuri de clădiri, ambele fiind în stare bună de funcţionare. Clădirea cea nouă a fost construită în anii 2000-2001, dispunea iniţial de 10 săli de clasă, sală profesorală, magazie pentru îngrijitoare, sala cazanelor şi pod. Pe parcurs însă şi sala profesorală a fost transformată în sală de clasă. Clădirea şcolii, propusă la amenajare, este una veche: a fost construită în secolul al XIX-lea şi a fost prima grădiniţă a oraşului. Este clădirea numită Mária Valéria, care oferă spații pentru 6 clase. Această clădire a fost reabilitată între anii 2007-2011. Începând cu anul școlar 2022 – 2023, o clasă funcționează în incinta Colegiului Reformat „Backamadarasi Kis Gergely” – din lipsă de spațiu în clădirile noastre. Datorită rezultatelor bune, chiar foarte bune pe care le-a obținut liceul nostru și datorită legislației în vigoare, școala noastră este foarte căutată și este în creștere. Începând din anul școlar 2023- 2024, după planul de școlarizare o să dispunem de 19 clase și 17 săli. Forma și caracterul podului amenajat și al închiderii între corpuri de instituții, trebuie să țină cont de caracterul istoric al zonei și să se încadreze în regulamentul Planului Urbanistic General.
Obiectivul investiției / A beruházás általános és sajátos célja
În podul clădirii studiat vor fi amenajate patru săli de clasă. Scara care urcă la mansardă nou amenajată va fi amplasată în interior. Se propune izolare termică cu vată minerală. Izolarea se montează între căpriori existență. Se propune pardoseală din lemn pe structura existentă a podului. Ferestrele vor fi din lemn, în nivelul șarpantei, cu geam termopan. Ferestrele se direcționează spre curtea interioară. Compartimentarea sălilor se propune între elemente înclinate ale șarpantei. Grupul sanitar se va amenajarea în continuarea sistemului intalațiilor existente.În podul clădirii studiat vor fi amenajate patru săli de clasă. Scara care urcă la mansarda nou amenajată va fi amplasată în interior. Se propune izolarea termică cu vată minerală. Izolarea se montează între căpriorii existenți. Se propune pardoseală din lemn pe structura existentă a podului. Ferestrele vor fi din lemn, la nivelul șarpantei, cu geam termopan. Ferestrele se direcționează spre curtea interioară. Compartimentarea sălilor se propune între elementele înclinate ale șarpantei. Grupul sanitar se va amenaja în continuarea sistemului intalațiilor existente. Acoperișul cerut se va realiza la închiderea formei U a clădirii, între coridoare închise. Se va folosii pentru expunerea lucrărilor artistice sau științifice ale copiilor și ca o mică sală comunitară, pentru întâlniri realizate în grupuri mai mici. Este necesară închiderea încăperii din punct de vedere al siguranței și al schimbărilor climatice. Și trebuie să se asigure iluminarea naturală a coridoarelor laterale și a exponatelor. Accesul în incintă se va asigura dinspre curte și dinspre coridoarele. Incinta acoperită și închisă în așa fel nu trebuie să fie dotată cu apă și canalizare, dar se propune instalarea electricității și sistemului de încălzire. Cu construirea celor patru săli în podul clădirii, toate clasele existente vor fi găzduite în incintele noastre. Astfel, rezultatele elevilor noștri, în general între bine și foarte bine, se vor putea păstra. (Rezultatele elevilor din ciclul gimnazial şi cel liceal sunt relevante în acest sens: procentul de promovibilitate al claselor este 100% la fiecare clasă.)
Justificarea necesităţii finanţării / A támogatási kérelem megalapozása
Conform Ordinului Nr. 4812/2020 din 30 iulie 2020 privind aprobarea Regulamentului-cadru pentru organizarea şi funcţionarea învăţământului pedagogic în sistemul de învăţământ preuniversitar, cap. II., art. 7, alin. 2- Unităţile de învăţământ preuniversitar liceal cu profil pedagogic pot organiza şcolarizarea elevilor la diferite filiere, profiluri şi specializări, în afara profilului pedagogic, din cadrul filierei vocaţionale, cu respectarea condiţiilor impuse de organizarea procesului instructiv-educativ în cadrul profilului pedagogic şi cu condiţia funcţionării a minimum două clase cu profil pedagogic pe an de studiu. În incinta liceului sunt 17 săli de clase şi în momentul respectiv au 18 formaţiuni de studiu, o calasă fiind în incinta Colegiului Reformat “Baczkamadarasi Kis Gergely”.
Potenţialii beneficiari ai investiției / A beruházás célcsoportjai
Beneficiari direcţi - cadrul didactc, elevii din şcoală, peste 450 de elevi/studenţi.
Stadiul actual al investiției / A beruházás jelenlegi helyzete
Contract de proiectare - faza D.AL.I. încheiat cu ATELIER K510 SRL, nr contract 47668/26.04.2023

Procentul de implementare a investiţiei în momentul solicitării / A beruházás állapota az igényléskor

1% - 10%