Realizare iluminat public pe strada BETHLEN GABOR si strada BECLEAN, canalizatie retele de comunicatii2024
Odorheiu Secuiesc - Székelyudvarhely
Descrierea investitiei / A beruházás leírása
Conform temei de proiectare nr. I7088/16.08.2022 amplasamentul studiat se află în intravilanul municipiului Odorheiu Secuiesc, strada Bethen Gábor și Beclean. Pe porțiunea studiată a străzii sistemul de iluminatul public și rețelele de distribuție curenți slabi sunt realizate prin folosirea infrastructurii sistemului de distribuție a energiei electrice. Având în vedere proiectul de investiți (DEER SA) în curs de proiectare privind montarea în subteran a rețelei de distribuție a energie electrice, este necesară realizarea unei infrastructuri pentru iluminatul public și a unei canalizații pentru rețelele de telecomunicații. Lungimea totală a străzii unde urmează realizarea rețelei electrice de iluminat public este de aproximativ 1000 m. – drum urban important. Clasa sistemului de iluminat corespunzător M3. Soluția cea mai eficientă pentru realizarea rețelei de iluminat public este folosirea aparatelor bazate pe tehnologia LED. Rezultatul calculelor luminotehnice se găsesc în Anexa. Parametrii obținuți sunt în conformitate cu standardele în vigoare în domeniu. Aparatele de iluminat vor fi echipate cu un sistem de etanșare a compartimentului optic minim IP65. Pentru a realiza o uniformizare și din punct de vedere al temperaturii de culoare, se vor folosi LED-uri cu lumină alb-neutru, 3000 - 4000K. Aparatele de iluminat se vor monta pe console metalice zincate. Acestea vor fi descrise în calculul luminotehnic, și vor fi în conformitate cu rezultatele obținute în calcule.
Obiectivul investiției / A beruházás általános és sajátos célja
Asigurarea nivelului de iluminare și luminanță este necesară pentru creșterea gradului de siguranță a circulației rutiere și pietonale, cresterea gradului de securitate individuală și colectivă și stimularea dezvoltării economice-sociale a orașului. Prin investiția propusă se urmărește iluminarea zonei studiate conform cerințelor normativelor și standardelor în vigoare SR CEN/TR 13201:2015 și realizarea canalizției pentru rețele de curenți slabi. Datorită progreselor tehnologiilor disponibile - surse de lumină LED cu sistem de telegestiune- , în prezent este posibil să se realizeze economii de energie de circa 30-40%, pe porțiunea de stradă studiată.
Justificarea necesităţii finanţării / A támogatási kérelem megalapozása
În situația existentă sunt montate surse de lumină de 200W, bazate pe tehnologia de inducție electromagnetică, pe infrastructura de distribuție a energiei electrice. Înălțimea de montaj a lămpilor este între 6 și 7m, pe o parte a străzii, unilateral. Din punct de vedere tehnic distribuţia luminii este neconformă cu standardele în vigoare şi crează dificultăţi participanţilor la trafic. Documentaţiile tehnice elaborate pentru obiective de investiţii privind realizarea/extinderea/modernizarea/reabilitarea reţelei stradale, vor prevedea canale subterane în vederea amplasării reţelelor edilitare. În zona drumurilor publice situate în intravilanul localităților, lucrările de construcții pentru realizarea rețelelor edilitare se execută în varianta de amplasare subterană-conf.H.G. nr. 490 din 2011.
Potenţialii beneficiari ai investiției / A beruházás célcsoportjai
Beneficiarii direcţi- rezidenţii din zona. Beneficiarii indirecţi- fiind o arteră principală de acces în Centrul localităţii -toţi locuitorii oraşului. Fiind o arteră de tranzit pe ruta Sighişoara - Miercurea Ciuc - Tărgu Mureş- Miercurea ciuc - participanţii la traficul d tranzit.
Stadiul actual al investiției / A beruházás jelenlegi helyzete
AC nr. 75/04.07.2023 - val. 2.484.448,00 lei Contract de lucrari nr. 24003/10.01.2024 Valoare contract: 2.298.698,79 lei fara TVA Executant: Urbio Downstream SRL

Procentul de implementare a investiţiei în momentul solicitării / A beruházás állapota az igényléskor

26% - 50%