PROTEJAREA CONDUCTEI TGN DN400 ODORHEI-VLĂHIȚA LA INTERSECȚIA CU DRUMUL LIKAT ȘI DRUMURILE DE INTERES LOCAL CE SE VOR REABILITA ȘI MODERNIZA ÎN COM. SATU MARE, JUD. HARGHITA2024
Satu Mare - Máréfalva
Descrierea investitiei / A beruházás leírása
În anul 2021 Comuna Satu Mare a hotărât reabilitarea și modernizarea diferite drumuri de interes local, printre altele drumurilor numiți Drumul Vechi și Drumul 17 Falusi. Investiția este în stare avansată, lucrările de reabilitare sunt în curs de execuție. Având în vedere faptul că drumul numit Drumul Vechi intersectează conducta de transport gaze DN400 (COTG) în 2 puncte, din partea S.N.T.G.N. Transgaz S.A. a fost emis Avizul Condiționat, care stabilește condițiile care trebuie respectate pe parcursul executării lucrărilor de reabilitare. Conform Normelor tehnice pentru proiectarea și execuția conductelor de transport gaze naturale, aprobate prin Ordinul președintelui A.N.R.E. nr. 118/2013 în zonele de intersecție , COTG se va proteja în tub metalic sau cu dale prefabricate din beton armat. Protecția conductei de transport gaze naturale se realizează cu dale prefabricate din beton armat montate paralel și simetric fața de axul drumului, conform proiectului tehnic întocmit pe baza Avizului condiționat.
Obiectivul investiției / A beruházás általános és sajátos célja
Protecția conductei de transport gaze naturale este necesar pentru continuarea lucrărilor de reabilitare. Modernizarea a 3,749 km de drumuri de interes local care va contribui la diminuarea tendințelor de declin social și economic și la îmbunătățirea nivelului de trai în comuna Satu Mare.
Justificarea necesităţii finanţării / A támogatási kérelem megalapozása
Modernizarea drumurilor cuprinse în proiect, au o importanță semnificativă în principal pentru descongestionarea traficului rutier al secțiunii de drumul național DN13A, de la km 90+704 până la km 94+686 care este porțiune foarte periculoasă din cauza curbelor cu vizibilitate redusă unde au fost înregistrate nenumerate accidente în ultimii ani. Astfel realizarea proiectului va contribuii în mare măsură la siguranța traficului pe porțiunea de drum cu trafic aglomerat, precum va avea și un rol de securitate, prin crearea unei variante ocolitoare alternative pentru Unitatea Militară 01824 D Odorheiu Secuiesc, subordonată Unității Militare 01824 Câmpia Turzii, care se află în apropiata vecinătate a drumului de interes local inclus în proiect ”Drumul Vechi”, care se completează cu drumul vicinal ”Cekend” asfaltat de 1920 m, făcând legătura cu DN13A.
Potenţialii beneficiari ai investiției / A beruházás célcsoportjai
Potenţialii beneficiari direcți acestei investiţii vor fi locuitorii comunei, respectiv conducătorii vehiculelor.
Stadiul actual al investiției / A beruházás jelenlegi helyzete
În momentul de față investiția este realizată în procent de aprox. 40%

Procentul de implementare a investiţiei în momentul solicitării / A beruházás állapota az igényléskor

26% - 50%