Rambursarea ratelor și a dobânzilor împrumutului pentru proiectul „Înființarea infrastructurii inteligente de distribuție de gaze naturale și racordarea gospodăriilor în Comunele Tomești, Cârța, Dănești, Mădăraș, Sândominic”2024
500000
Tomești - Csíkszenttamás
Descrierea investitiei / A beruházás leírása
Obiectul general al investiției este finanțarea cheltuielilor neeligibile a proiectului „Înființarea infrastructurii inteligente de distribuție de gaze naturale și racordarea gospodăriilor și consumatorilor non-casnici publici în comunele Tomești, Cârța, Dănești, Mădăraș, extinderea și modernizarea rețelei existente în Comuna Sândominic” prin care se va înființa sistemul de distribuție inteligentă în comunele Sândominic, Tomești, Cârța, Dănești, Mădăraș în județul Harghita. Proiectul are la bază Contractul de finanțare nr. 578/27.05.2021 pentru acordarea finanțării nerambursabile de către AM POIM pentru implementarea proiectului cod MYSMISS 2014-141256 - Înființarea infrastructurii inteligente de distribuție de gaze naturale și racordarea gospodăriilor și consumatorilor non-casnici publici în comunele Tomești, Cârța, Dănești, Mădăraș, extinderea și modernizarea rețelei existente în Comuna Sândominic”.
Obiectivul investiției / A beruházás általános és sajátos célja
Scopul cererii de investiție constă în rambursarea parțială a ratei și dobânzilor împrumutului din Trezoreria Statului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 229/2023, cu modificările ulterioare, acordată unității administrativ-teritoriale Comuna Tomești în suma de 2.649.619,00 lei. Cheltuielile finanțate din împrumutul acordat pentru proiect au ca obiectiv dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale în vederea creșterii nivelului de flexibilitate, siguranță, eficiență în operare, precum și de integrare a activităților de transport, distribuție și consum final prin înființarea sistemului de alimentare cu gaze naturale în UAT Comuna Tomești, Sat Tomești, județul Harghita. Obiectivele specifice ale proiectului sunt: 1. Racord la sistem național de transport gaze; 2. Realizarea branșamentelor pentru consumatorii casnici și non-casnici, inclusiv montarea contoarelor inteligente; 3. Obținerea licenței pentru sistemul de distribuție prin operator prin operator selectat prin concesionare.
Justificarea necesităţii finanţării / A támogatási kérelem megalapozása
Comuna Tomesti nu deține de resursele financiare necesare pentru asigurarea contribuției proprie, prin urmare este necesar suplimentarea de fonduri proprii din alte surse.
Potenţialii beneficiari ai investiției / A beruházás célcsoportjai
Beneficiarii investiției sunt locuitorii Comunei Tomești.
Stadiul actual al investiției / A beruházás jelenlegi helyzete
Achizițiile aferente realizării investiției sunt finalizate, execuția lucrărilor este în curs.

Procentul de implementare a investiţiei în momentul solicitării / A beruházás állapota az igényléskor

76% - 100%