Reamenajare parcare centrală, Băile Tușnad2024
Băile Tușnad - Tusnádfürdő
Descrierea investitiei / A beruházás leírása
Prin prezentul proiect se urmărește realizarea parcării centrale în orașul Băile Tușnad, județul Harghita. Lucrările proiectate constau în realizarea unei zone de parcare cu sistem rutier nou, amenajarea și delimitarea locurilor de parcare, realizarea unui flux rutier cu acces de intrare și ieșire din drumul lateral existent Aleea Sfanta Ana, amenajarea spațiilor verzi și înființarea de dispozitive de scurgere a apelor.
Obiectivul investiției / A beruházás általános és sajátos célja
Scopul și necesitatea investiției este dată de situația precară a structurii rutiere existente, ce a creat o serie de efecte nagative. S-au constatat degradări avansate ale zonei carosabile, traficul auto desfășurându-se greoi, în special în perioadele anului cu precipitații crescute. În cazul nerealizării investiției, starea tehnică a parcării se va înrăutății, scurgerea defectuoasă a apelor pluviale se va amplifica, degradarea structurii rutiere existente va continua, emisiile de carbon vor crește, la fel ca și costul de reparație a autovehiculelor. Prin resistematizarea parcelei propuse, locuitorii orașului, dar și turiștii ce vizitează zona, vor beneficia de o parcare modernă cu un sistem rutier nou, cu o suprafată de rulare ce indeplinește condițiile de calitate și va îmbunătății calitatea deplasărilor cu autoturismul în interiorul parcării. Amenajarea și delimitarea locurilor de parcare vor ajuta la creșterea condițiilor de siguranță și confort și vor crea oportunitatea mai multor locuri pe aceeași suprafață. Introducerea unei singure benzi de circulație, cu un singur sens, realizarea unui flux rutier cu acces de intrare și ieșire în/din drumul lateral existent Aleea Sfanta Ana, va conduce la o circulație mai fluentă în interiorul parcării. Resistematizarea va cuprinde și înființarea de guri de scurgere, astfel se va asigura scurgerea și evacuarea apelor de pe parcarea propusă. Amenajarea spațiilor verzi dar și introducerea unui trotuar va îmbunătății calitatea vieții utilizatorilor parcării. Astfel, realizarea investiției se consideră necesară și oportună.
Justificarea necesităţii finanţării / A támogatási kérelem megalapozása
Parcarea existentă este reprezentată de o zonă pavată, care nu beneficiază de o sistematizare verticală corespunzătoare. Parcarea are o structură rutieră cu pavaj-piatră cubică, zona carosabilă se prezintă fără borduri sau alte elemente de încadrare pe porțiuni insemnate din suprafață, aceasta are gropi, denivelări accentuate și în general o calitate scăzută a întregii suprafețe de rulare. Sistemul rutier actual nu asigură o circulație fluentă, în condiții de confort și siguranță. Circulația autovehiculelor în interiorul parcării nu este organizată, se desfășoară greoi, locurile de parcare nu sunt delimitate, lăsând astfel la libera alegere a fiecărui șofer unde și cum va parca. Nu este asigurată scurgerea apelor, nu există sisteme de colectare și evacuare a apelor. De asemenea lipsesc elementele de siguranța circulației, marcaje, indicatoare rutiere, etc.
Potenţialii beneficiari ai investiției / A beruházás célcsoportjai
Locuitorii orașului și turiștii ce vizitează zona.
Stadiul actual al investiției / A beruházás jelenlegi helyzete
În curs de împlementare.

Procentul de implementare a investiţiei în momentul solicitării / A beruházás állapota az igényléskor

0%