Înființare sistem distribuție gaze naturale în comuna Gălăuțaș, județul Harghita2024
100000
Gălăuțaș - Galócás
Descrierea investitiei / A beruházás leírása
În scopul îmbunătățirii condițiilor de viață a locuitorilor din comuna Gălăuțaș se dorește înființarea unui sistem de distribuție de gaze naturale în satele Gălăuțaș, Gălăuțaș-Pârău, Nuțeni, Plopiș, Toleșeni, Dealu Armanului. Prin realizarea acestei conducte se va asigura alimentarea cu gaze a gospodăriilor, școlilor, grădinițelor, dispensarului, căminului cultural,spațiilor comerciale, etc. Realizarea investiției se va realiza cu fonduri de la bugetul de stat (MDLPA-Programul Național de Investiții Anghel Saligny), precum și bugetul local. Este de precizat faptul că, comuna Gălăuțaș are semnate șase contracte de finanțare prin PNRR, două contracte prin PNI Anghel Saligny, un contract prin AFM și la toate acestea cheltuielile neeligibile trebuie suportate din bugetul local, acesta fiind insuficient. Drept urmare, este necesar sprijin financiar din partea Consiliului Județean Harghita (100.000, 00 lei) necesar pentru anul 2024 (valoarea totală a contractului pentru întocmire S.F. și documentații avize pentru C.U. este de 226.100,00 lei cu TVA) în vederea realizării Studiului de fezabilitate și a documentațiilor pentru obținere avize solicitate prin certificatul de urbanism pentru proiectul amintit anterior.
Obiectivul investiției / A beruházás általános és sajátos célja
Realizarea proiectului are ca scop următoarele: asigurarea alimentării cu gaze naturale a multor gospodării din comuna Gălăuțaș, instituții publice și societăți comerciale, posibilitatea extinderii rețelei în toată comuna, creșterea potențialului turistic și de agrement a zonei, creșterea investițiilor private în domeniul turismului, industriei, etc.
Justificarea necesităţii finanţării / A támogatási kérelem megalapozása
În prezent în comuna Gălăuțaș nu există conducte de alimentare cu gaze naturale. Pentru încălzirea locuințelor și prepararea hranei se folosesc lemne de foc, gaze lichefiate și energie electrică. Același tip de combustibili sunt folosiți și pentru încălzirea spațiilor societăților comerciale, instituțiilor publice și a obiectivelor social-culturale existente. Întrucât lemnul de foc este greu de procurat și are prețul ridicat, energia electrică la fel, este foarte necesară înființarea sistemului de distribuție gaze naturale. Totodată realizarea aceastei investiții ar duce la îmbunătățirea condițiilor de viață a locuitorilor, în scopul îndeplinirii criteriilor pentru asigurarea standardelor europene de viață.
Potenţialii beneficiari ai investiției / A beruházás célcsoportjai
- locuitorii comunei Gălăuțaș, agenții economici, instituțiile publice, etc.
Stadiul actual al investiției / A beruházás jelenlegi helyzete

Procentul de implementare a investiţiei în momentul solicitării / A beruházás állapota az igényléskor