APARAT ELECTROTERAPIE SI ULTRASUNETE

Spitalul Judeţean de Urgenţă

Nr de înregistrare CJH _________ / ___________

--------------
ORDONATOR DE CREDIT
.............................................


NOTĂ DE FUNDAMENTARE

APARAT ELECTROTERAPIE SI ULTRASUNETE
Clasificare
Sursă de finanțare: 
Extrabugetar
Capitol: 
66.10.06.01 Spitale generale
Centru Bugetar: 
CJH - Spitalul Judetean Miercurea Ciuc
Articol aliniat: 
58 Titlul X Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 (cod 58.01 la 58.05+58.11+58.12+58.16)
Categoria bugetara: 
66.10 Sănătate
Cheltuieli bugetare: 
...06.01 spitale generale
Obiectivele de investitii: 
3. Alte cheltuieli de investiţii
Alte cheltuieli de investitii: 
b) dotări independente
Dotari independente: 
1. Maşini, echipamente şi mijloace de transport
Maşini, echipamente şi mijloace de transport: 
Subcapitolul 58
INFORMAŢII GENERALE
Domeniul acoperit de investiție: 
Sanitar
LOCAŢIA DE IMPLEMENTARE A INVESTIŢIEI
Marcarea locaţiei / Helyszín megjelölése: 
Localitatea: 
Miercurea Ciuc - Csíkszereda
Adresa: 
Miercurea Ciuc - Csíkszereda
Amplasament: 
Cabinet recuperare, medicină fizică și balneologice Sânmartin
Beneficiarul investiției / Parteneri, dacă este cazul: 
Spitalul Judetean de Urgenta Miercurea Ciuc
DESCRIEREA INVESTIŢIEI
Necesitatea investitiei
Necesitatea investiției: 
Copii cu afectiuni neuropsihomotrice au fost si sunt mereu intr-o situatie defavorizata, nu numai din perspectiva bolii lor, dar si din sansele si optiunile de terapii din Romania. In total sunt aproximativ 5 centre in tara care abordeaza si ajuta dezvoltarea acestor copii si ofera sprijin pentru parinti. Dat fiind faptul ca Sanatoriile si Clinicile de recuperare pentru bolile neuropsihomotrice copii sunt suprasolicitate si accesul la terapii este foarte restrictionat,mai ales pentru cei din zona Harghita- Covasna- Bacau Mures, unde nu exista astfel de facilitate pentru copii cu probleme, ei neputand beneficia de ajutoarele in dezvoltarea lor. Trebuie sa luam in considerare faptul ca acesti copii au nevoie de terapiile de dezvoltare pana la finalul cresterii lor, multi ani la rand, acest lucru fiind o incarcatura enorma pentru stat, parinit, bugetul personal si comun. Acesti copii se transporta greu, se acomodeaza dificil in medii noi si daca ne uitam pe harta Romaniei, cel mai apropiat centru de recuperare pentru copii cu dizabilitati neuropsihomotorii ar fi la 200 km distanta.
Deficiențe majore ale situației actuale: 
În momentul actual Cabinet recuperare, medicină fizică și balneologice Sânmartin nu este dotată cu echipamente specifice pentru diagnostizarea și tratarea copii cu afectiuni neuropsihomotrice. Dat fiind faptul ca Sanatoriile si Clinicile de recuperare pentru bolile neuropsihomotrice copii sunt suprasolicitate si accesul la terapii este foarte restrictionat, mai ales pentru cei din zona Harghita- Covasna- Bacau Mures, unde nu exista astfel de facilitate pentru copii cu probleme, ei neputand beneficia de ajutoarele in dezvoltarea lor. Toata munca depusa pentru dezvoltarea si recuperarea copiilor cu afectiuni neuropsihomotorice cad in responsabilitatea si pregatirea kinetoterapeutului, care pana acum nu a fost ajutat de nici un aparat de fizioterapie sau de sisteme de evaluare si tratamente de recuperare.
Prognoze pe termen mediu și lung: 
Prin acest proiect „Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești de la nivelul Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, prin dotarea unității de asistență medicală” în cadrul PNRR/2022/C12/MS/I2.4 – I1.3 Unități de asistență medicală ambulatorie, dorim sa construim si sa oferim servicii de inalt standard European pentru copii din zona Ardealului, care pana la acest moment nu au putut sa beneficieze aproape de casa de terapii de dezvoltare si recuperare neuropsihomotorie. Centrul prin investitia propusa se va ridica la nivelul Centrului National Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie Copii “Nicolae Robanescu” din Bucuresti, singurul centru de nivel European la momentul actual in acest domeniu. Aceste terapii nu numai ca dau rezultate bune, usureaza munca colectivului de terapeuti, dar ne ajuta in urmarirea si diagnosticarea precisa a tulburarilor neuropsihomotorice la copii si ofera sansa de a recupera aceste afectiuni, in functie de caz aproape in totalitate. Unde forta terapeutului nu mai face fata aceste aparate vin in ajutor si terapiile au un efect care schimba total viata acestor pacienti. Analiza si evaluarea mersului poate sa vina in ajutorul recuperarii copiilor si in ajutorul chirurgilor ortopezi, acest lucru ofera o evaluare complexa a mersului, a activitatii musculare si ofera posibilitatea de a crea un plan operator precis pentru interventia imbunatatirii mersului sau pentru prelungirea acestuia (multi copii pierd posibilitatea de a merge in parcursul evolutiei bolii).
Obiectivele proiectului: 
Modernizarea spitalului
Zonele ţintă şi/sau grupurile ţintă: 
Pacientii spitalului
COSTUL ESTIMATIV AL INVESTIȚIEI
Valoarea necesară pentru anul în curs: 
19.00 mii lei
Sursa de finanțare: 
Fonduri externe nerambursabile
Suma aprobată pt anul în curs: 
19.00 mii lei
Denumirea investitiei Prevederi TOTAL Buget local Suma aprobata Bugetul instituţiilor publice finanţate din venituri proprii integral sau parţial Suma aprobata Bugetul împrumuturilor interne Credit de angajament
APARAT ELECTROTERAPIE SI ULTRASUNETE 19.00 0.00 19.00 0.00 0.00
Durata
Durata estimată (luni): 
6 luni
Investiția va continua și în următorul an?: 
Nu