Reactualizarea Planului de Amenajare a Teritoriului Judeţean (PATJ) Harghita

Arhitect Şef

Nr de înregistrare CJH _________ / ___________

--------------
ORDONATOR DE CREDIT
.............................................


NOTĂ DE FUNDAMENTARE

Reactualizarea Planului de Amenajare a Teritoriului Judeţean (PATJ) Harghita
Clasificare
Sursă de finanțare: 
Bugetar
Capitol: 
80.02.01.10 Programe de dezvoltare regionala si sociala
Centru Bugetar: 
CJH - Judetul Harghita
Articol aliniat: 
71.01.30 Alte active fixe
Categoria bugetara: 
80.02 Acțiuni generale economice, comerciale și de muncă
Cheltuieli bugetare: 
...01.10. programe de dezvoltare regională și locală
Obiectivele de investitii: 
3. Alte cheltuieli de investiţii
Alte cheltuieli de investitii: 
c) cheltuieli pentru elaborarea studiilor de prefezabilitate, a studiilor de fezabilitate, a proiectelor şi a altor studii aferente obiectivelor de investiţii
Cheltuieli pentru elaborarea studiilor: 
71.01.30
INFORMAŢII GENERALE
Domeniul acoperit de investiție: 
Amenajare a Teritoriului și Urbanism
LOCAŢIA DE IMPLEMENTARE A INVESTIŢIEI
Marcarea locaţiei / Helyszín megjelölése: 
Localitatea: 
Alte localităţi - Más települések
Adresa: 
Județul Harghita
Amplasament: 
Județul Harghita
Beneficiarul investiției / Parteneri, dacă este cazul: 
Județul Harghita
DESCRIEREA INVESTIŢIEI
Necesitatea investitiei
Necesitatea investiției: 
Reactualizarea PATJ Harghita se înscrie în eforturile Consiliului Județean Harghita de îndeplinire a atribuțiilor ce-i revin în conformitate cu art. 20-22 din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, în sensul coordonării activității în acest domeniu la nivel județean și al asigurării elaborării și aprobării planului de amenajare a teritoriului județean și în conformitate cu art. 173 alin. (3) lit. e) din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare. Conform art. 42 alin. (3) din Legea nr. 350/2001, fiecare județ trebuie să dețină Planul de amenajare a teritoriului județean și să îl reactualizeze periodic, la 5-10 ani, în funcție de politicile și de programele de dezvoltare ale județului. Potrivit art. 29 alin. (2) din Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (M.D.R.A.P.) nr. 233/2016 – Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 350/2001, planul de amenajare a teritoriului județean (PATJ) are valabilitatea stabilită prin hotărâre a consiliului județean conform dispozițiilor legale, dar trebuie actualizat în concordanță cu politicile și programele de dezvoltare ale județului și cu modificările de legislație, la o perioada de 5-10 ani. Reactualizarea documentaţiei PATJ elaborată între anii 2009-2013, împotmolită în faza de avizare, decurge din necesitatea actualizării acestui tip de documentație periodic la 5-10, în funcție de politicile și de programele de dezvoltare județene și naționale – în conformitate cu prevederile Legii nr. 350/2001. Pe parcursul anilor până în prezent, au intervenit modificări atât în legislația domeniului de amenajare a teritoriului, cât și în stadiul și strategiile de dezvoltare teritoriale ce au determinat necesitatea reactualizării documentației. Este necesară elaborarea unui nou document de planificare teritorială la nivelul județului care să fundamenteze deciziile autorităţilor publice locale și inițiativele de dezvoltare ale mediului de afaceri și comunităţilor locale. PATJ Harghita asigură elementele definitorii pentru propunerile de dezvoltare spațială a unităților administrativ teritoriale situate în limitele județului, precum și elementele de fundamentare a unor politici de amenajare a teritoriului național care să asigure dezvoltarea durabilă coerentă, prin gestionarea și valorificarea prudentă a patrimoniului natural şi a moştenirii culturale. De asemenea, este necesară actualizarea în format GIS a PATJ Harghita în vederea sporirii accesului digital la documentele de amenajare a teritoriului, asigurând integrarea și interoperabilitatea informațiilor spațiale, contribuind la dezvoltarea serviciilor online moderne. Pe data de 03.02.2023 am încheiat contract de servicii pentru prestarea serviciilor de Reactualizare PATJ cu firma SC AEDILIS PROIECT SRL, cu nr. 112303, durata contractului fiind de 20 luni.
Deficiențe majore ale situației actuale: 
Documentaţia trebuie reactualizată din necesitatea completării cu strategii şi politici specific formulate în concordanţă cu elementele majore intervenite în infrastructura și a corelării propunerilor cu prevederile Planurilor Generale de Urbanism şi ale Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă ale municipiilor şi oraşelor. Conform art. 20 alin. (2) Ordinului M.D.R.A.P. nr. 233/2016, studiile de fundamentare trebuie să prezinte concluzii pe bază de analiză de date actualizate, cu o vechime de maximum 3 ani faţă de data elaborării. Pot fi folosite studii, cercetări şi proiecte anterioare numai în situaţia în care informaţiile oferite de acestea nu şi-au pierdut valabilitatea.
Prognoze pe termen mediu și lung: 
Principalele obiective vizate în cadrul Planului de Amenajare a Teritoriului Județean Harghita se referă la: dezvoltarea economică și socială echilibrată, îmbunătățirea calității vieții colectivităților umane, utilizarea rațională a teritoriului, gestionarea responsabilă a resurselor naturale și protecția mediului. Proiectul „Actualizarea în format digital a Planului de Amenajare a Teritoriului Județean Harghita”, prin reactualizarea PATJ în format GIS contribuie la utilizarea soluțiilor digitale, aliniindu-se la noile principii ale politicii urbane și ale Codului amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, permițând interoperabilitatea fluxurilor de date spațiale. Baza de date geospaţiale va contribui la eficientizarea administrației publice și sporirea previzibilității procesului decizional și diseminarea informațiilor către cetățeni, prin publicarea în Observatorul Teritorial.
DOCUMENTE ŞI POZE
Documente: 
Oportunitatea investiţiei
Încadrarea obiectivului în politicile de investiții, strategii sau proiecte aprobate: 
PATJ trebuie să se coreleze cu prevederile Secțiunilor din Planul de Amenajare a Teritoriului (PATN), cu programele guvernamentale sectoriale, precum și cu alte strategii și programe de dezvoltare. Pentru Județul Harghita se va urmări corelarea cu Planul de Dezvoltare al Regiunii 7 (Centru), precum și cu alte planuri de amenajare a teritoriului și de urbanism, elaborate până în prezent. Se va avea în vedere preluarea tuturor proiectelor aflate în curs de implementare la nivelul județului Harghita, atât a Consiliului Județean Harghita, cât și a unităților administrativ-teritoriale municipiul reședință de județ, municipii, orașe și comune, care se află în proces de pregătire a cererilor de finanțare sau de implementare a proiectelor depuse în cadrul programelor naționale (Anghel Saligny, CNI etc.) și a programelor operaționale (POR, POCU etc.), precum și în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență a României. PATJ Harghita se va elabora ținând seama de portofoliul de proiecte aferent care exprimă concret nevoile de dezvoltare ale UAT-urilor din județul Harghita ce vor fi finanțate prin fondurile naționale și europene nerambursabile puse la dispoziția României (PNRR, fonduri structurale, precum și alte fonduri ale Uniunii Europene).
Actele legislative care reglementează domeniul investiției: 
- O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare; - Legea nr. 98/2016 potrivind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare; - H. G. nr. 395/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziție publică/acordul cadru din Legea nr. 98/2016, cu modificările și completările ulterioare; - Ordinul Ministrului Finanțelor Publice nr. 1792/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor instituțiilor publice, precum și organizarea, evidența și raportarea angajamentelor bugetare și legale, cu modificările și completările ulterioare, cu modificările și completările ulterioare; - Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare; - Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 8/2022 privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al Județului Harghita pe anul 2022 și estimările pe anii 2023-2025; - Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, cu modificările și completările ulterioare; - Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice nr. 233/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul și de elaborare și actualizare a documentațiilor de urbanism, cu modificările și completările ulterioare; - Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construire, republicată, cu modificările și completările ulterioare; - H. G. nr. 525/1996 republicată privind aprobarea Regulamentului General de Urbanism, republicată, cu modificările și completările ulterioare; - Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările și completările ulterioare; - Legea nr. 184/2001 privind exercitarea profesiunii de arhitect, republicată, cu modificările și completările ulterioare; - Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului nr. 2701/2010 pentru aprobarea Metodologiei de informare și consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului și de urbanism, cu modificările și completările ulterioare.
Acorduri, contracte, etc., care obligă la cofinanțarea/realizarea investiției: 
Conform art. 22. alin. (2) lit. b) din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, consiliul județean prin instituţia arhitectului-şef al judeţului, asigură elaborarea Planului de amenajare a teritoriului judeţean. Potrivit art. 29 alin. (2) din Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (M.D.R.A.P.) nr. 233/2016 – Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 350/2001, planul de amenajare a teritoriului județean (PATJ) are valabilitatea stabilită prin hotărâre a consiliului județean conform dispozițiilor legale, dar trebuie actualizat în concordanță cu politicile și programele de dezvoltare ale județului și cu modificările de legislație, la o perioada de 5-10 ani. Pe data de 03.02.2023 a fost încheiat Contractul de servicii cu firma SC AEDILIS PROIECT SRL cu nr. 112303
Obiectivele proiectului: 
Principalele obiective vizate în cadrul planului de amenajare a teritoriului judeţean se referă la: dezvoltarea economică şi socială echilibrată, îmbunătăţirea calităţii vieţii colectivităţilor umane, gestionarea responsabilă a resurselor naturale şi protecţia mediului, utilizarea raţională a teritoriului. Aşadar, planul de amenajare a teritoriului judeţean urmăreşte optimizarea utilizării resurselor naturale ale solului şi subsolului, a resurselor de muncă şi a modului de repartiţie a populaţiei în vederea creării unui echilibru permanent între modul de valorificare a potenţialului natural şi economic, pe de o parte şi protecţia mediului, pe de altă parte, în conformitate cu principiile dezvoltării durabile. P.A.T.J. asigură elementele definitorii pentru propunerile de dezvoltare spaţială a unităţilor administrativ teritoriale situate în limitele judeţului, precum şi elementele de fundamentare a unor politici de amenajare a teritoriului naţional.
Zonele ţintă şi/sau grupurile ţintă: 
Teritoriul administrativ al județului - Administrațiile publice locale ale județului
COSTUL ESTIMATIV AL INVESTIȚIEI
Valoarea necesară pentru anul în curs: 
785.40 mii lei
Sursa de finanțare: 
Buget local
Suma aprobată pt anul în curs: 
785.40 mii lei
Denumirea investitiei Prevederi TOTAL Buget local Suma aprobata Bugetul instituţiilor publice finanţate din venituri proprii integral sau parţial Suma aprobata Bugetul împrumuturilor interne Credit de angajament
Reactualizarea Planului de Amenajare a Teritoriului Judeţean (PATJ) Harghita 785.40 785.40 0.00 0.00 0.00
Durata
Durata estimată (luni): 
9 luni
Investiția va continua și în următorul an?: 
Nu