Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea
Realizarea si prezentarea unor spectacole si concerte
Jerika kő legendája- spectacol de dans
Ciumani - Gyergyócsomafalva
Joi, Aprilie 13, 2023 - 21:00
2 000 ron
Responsabil program: Csergő Mária
„Ungaritatea nu este o podoabă de pălărie, dar ungurul poartă mărgăritarul adânc în inimă, ca un melc în mare”. Citatul lui Géza Gárdonyi face să bată inimile a mii de oameni în același timp.

Dar producția comună a Centrului Cultural și de Artă Gyergyószárhegy și a Ansamblului de dans popular Mocorgók se angajează să răspundă la întrebarea cât de adânc trăiește această perlă, unde începe istoria maghiarilor, unde începe istoria noastră. Prin conversația unui bunic și a nepotului său, zburăm înapoi în timp, evocând vremuri străvechi, iar spectacolul dansatorilor aduce la viață așezarea maghiarilor în zona viitoarei Csomafalva, condusă de Álmos și Jerika. În ciuda faptului că piesa de dans spune povestea strămoșilor noștri, încearcă să afle unde poate fi găsită strălucirea fericirii în orice moment și în ce fel de ansambluri pot fi puse toate acestea.

Producția subliniază, de asemenea, mesajul universal care reiese din povestea legendei, bătălia dintre bine și rău, în care binele trebuie să triumfe.

Producția comună a Centrului Cultural și de Artă Gyergyószárhegy și a Ansamblului de dans popular Mocorgók din Csomafalv oferă o performanță dinamică, dinamică, bazată pe materialul bogat din Sóvidék, Gyergyószék, Kalotaszeg, Keménytelke, Gyimes din Transilvania, precum și dansul și muzica maghiară din Transilvania. Moldova și dansul popular și muzica populară a Mehkerék din Ungaria, pentru a încânta publicul cu un spectacol bogat în răsturnări și întorsături, dar sincer.

„Uită-te în ochii mei, totul va fi dezvăluit, e prea rău să spun,

El scapă în inima poporului maghiar, găsește bine oricum, găsește bine oricum”. (hymes)

Următoarele au contribuit la elaborarea legendei pietrei Jerika:

Consiliul Județean Hargita

Centrul Cultural și de Artă Gyergyószárhegy

Dansatorii Ansamblului de dans popular Mocorgós

Béla Kolcsár este producător

Csaba Balázs Bécsi este coregraf

Orsolya Balázs Bécsi este designer de costume

Szabolcs Molnár este editorul muzical