„Construire și modernizare trotuar adiacent DN12”2022
Ciceu - Csíkcsicsó
Descrierea investitiei / A beruházás leírása
Asigurarea cofinanțării necesare finalizarii proiectului „Construire și modernizare trotuar adiacent DN12”, cuprinzând asistență tehnică din partea proiectantului, dirigenție de șantier, cheltuieli pentru informare și publicitate, lucrări de execuție.
Obiectivul investiției / A beruházás általános és sajátos célja
Obiectivul general al proiectului „Construire și modernizare trotuar în comuna Ciceu adiacent DN12, județul Harghita” este construirea şi modernizarea de 4,900 km de trotuare. Proiectul este finanțat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, în baza contractului de finanțare nr. 1186/20.02.2018. Astfel se poate spune că cca. 60% din populaţia localităţii va avea condiţiile de deplasare înlesnite lângă drumul naţional DN 12. Prezentul proiect, tratează amenajarea și asigurarea colectării apei provenite din precipitaţii respectiv realizarea şanţurilor, rigolelor, rigolelor cu parapet, pasarelelor, podeţelor tubulare şi descărcarea apelor prin podeţe tubulare în afara zonei drumului. Necesitatea proiectului este dată de starea degradată a traseului trotuarelor aflate adiacent Dn 12. Acestea au fost executate parțial dalat cu dale de beton în anii 1970-1990 dar majoritatea se prezintă în stare degradată datorită multiplelor lucrării și intervenții pe traseu la rețeaua de apă și canalizare menajeră. În prezent cca 90 % din această suprafață nu are îmbrăcăminte de niciun fel respectiv nu asigură accesul în siguranță datorită denivelărilor și necontinuității suprafeței. În urma lucrărilor pe traseul Dn 12 șanturile nu au fost realizate betonat astfel șanturile existente se colmatează repede datorită pantei reduse longitudinale ale acestora respectiv formării de depozite, de material transportat. Pentru a se termina reamenjarea trotuarelor este nevoie de reamenajarea acestor șanțuri, recalibrarea respectiv curățirea pe unele porțiuni ale acesteia. Finalizarea proiectului este oportun pentru atingerea: - obiectivului general – îmbunătățirea infrastructurii locale din zonele rurale - obiectivului specific – asigurarea condiţiilor de deplasare în siguranță a pietonilor.
Justificarea necesităţii finanţării / A támogatási kérelem megalapozása
Asigurarea cofinanțării necesare finalizarii proiectului „Construire și modernizare trotuar adiacent DN12” Comuna Ciceu are ca artera principală drumul naţional DN 12 în lungul căruia sunt înşirate atât majoritatea obiectivelor socio-economice –primăria, mai multe şcoli generale, grădiniţa, căminul cultural, biserica romano-catolică, magazine alimentare, brutărie, gara CFR, cât şi casele şi gospodăriile localnicilor. Sectorul de drum naţional lângă care se prevede construirea şi modernizarea trotuarelor se află în intravilanul localităţii Ciceu, care se află la est de creasta principală a masivului Harghita, pe cursul superior al Oltului şi asigură circulaţia locuitorilor în dealungul drumului naţional DN 12, respectiv spre drumul judeţean DJ 123F. Proiectarea construirii şi modernizării trotuarelor a devenit o necesitate, deoarece după executarea conductelor de apă şi canalizare fâşia lângă clădirile şi împrejmuirile din localitate destinat circulaţia pietonilor s-a deteriorat în aşa măsură, încât nu mai asigură condiţiile de deplasare a pietonilor şi prezintă pericole de accidente întru-cât pietonii sunt nevoiţi să folosească pentru deplasările pe jos partea carosabilă al drumului naţional.
Potenţialii beneficiari ai investiției / A beruházás célcsoportjai
Localnicii comunei Ciceu, operatorii economici, precum si cei care viziteaza satul
Stadiul actual al investiției / A beruházás jelenlegi helyzete
95%

Procentul de implementare a investiţiei în momentul solicitării / A beruházás állapota az igényléskor

76% - 100%