Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea
Expozitiile Centrului Cultural si de Arte Lazarea pr anul 2022
MEMORIZARE Ezpozitia Personala a lui Asztalos Zsolt
Alte localităţi - Más települések
Marţi, Septembrie 27, 2022 - 18:00
400 ron
Responsabil program: Ferencz Zoltán
Memoria este o parte dinamică a conștiinței umane individuale și colective. Ea se schimbă continuu, se adaptează la vremuri, la starea actuală a individului și a societății. Nu există o imagine fixă, ci o stare ductilă din care putem evidenția doar câte-un clișeu.
Memoria este acea esență a existenței noastre care poate vindeca, sistematiza, clădi, dar și distruge. Parte importantă a memoriei este uitarea, fie ea conștientă sau inconștientă. Întreg procesul este precum un joc cu zarurile: mereu le mutăm, le reconstruim sau le distrugem.

Cu asta se ocupa de fapt expoziția intitulată Memorizare a artistului plastic Asztalos Zsolt. Imaginile amintite le asociază unor corpuri geometrice care apar sub diferite forme și asocieri. Acest fenomen se numește în știința cognitivă rețeaua amintirilor. Seria intitulată Recording Memories modelează evenimentele anumitor zile din viața artistului: în fiecare compoziție figurează data evenimentului, astfel că ele sunt interpretate cu un jurnal vizual sau, altfel spus, o rețea a amintirilor. Cealaltă serie expusă se intitulează Traumă, simbolizând diferite evenimente traumatice individuale și sociale. Multe lucrări din această serie întruchipează clădiri din Budapesta care au un trecut încărcat. Formele negre, simple, abstracte sunt transpuneri abstractizante ale clădirilor, așa cum memoria transcrie, simplifică și modelează evenimentele concrete, petrecute.

Asztalos Zsolt a absolvit în anul 1999 Universitatea Maghiară de Arte, studiind pictura la clasa artiștilor Dienes Gábor și Maurer Dóra. A participat la aproape o sută de expoziții de grup și individuale în Ungaria și în străinătate. În anul 2013 a reprezentat Ungaria la Bienala de Artă de la Veneția. În perioada anilor 2007–2010 a beneficiat de bursă Derkovits Gyula, în anul 2016 fiind distins cu Premiul Munkácsy Mihály. În acelaș an a avut o expoziție individuală la Muzeul Ferenczy din Szentendre, intitulat Memorie reînnoită. În anul 2017 a participat la Bienala de la București, apoi în anul 2021 a avut o expoziție individuală la Galeria din Budapesta a Muzeului BTM Kiscelli, cu titlul Modele de amintire. Este un artist conceptual, aplică diferite tehnici multimedia: instalații, video, foto, print și ready-made. Lucrările sale abordează două teme principale: situația omului de rând în societatea de consum, respectiv relația cu trecutul, memoria. Creațiile sale având ca temă istoria, trecutul, memoria și uitarea denotă o experiență istorică și de trecut născută dintr-o gândire și atitudine postmodernă care pun accentul pe relativitatea narativei istorice.