REABILITAREA DC 46 , REABILITARE DE491 / A 46-os számú községi út ( DC46), illetve a 491-es számú mezei út (DE491) felújítása2022
100000
Firtănuş - Firtosmartonos
Descrierea investitiei / A beruházás leírása
A beruházás célja 46-os számú községi út (DC46) Firtosmartonos és Énlaka közötti szakaszának, illetve a DE 491-es számú mezei út felújítása .
Obiectivul investiției / A beruházás általános és sajátos célja
A beruházás célja a a firtosmartonosi vízhálózat vízgyűjtő rendszerének védelme, az ivóvízellátás minőségének biztosítása, illetve a vízhálózat közegészségügyi engedélyének megszerzés.
Justificarea necesităţii finanţării / A támogatási kérelem megalapozása
Firtosmartonos lakóinak ivóvíz szükséglete a Hargita Megyei Tanács által a "Kisvíz Program” keretében megépített vízhálózat biztosítja. Ezt a rendszert 2020-ban, protokoll keretében átadták Szentábrahám Község önkormányzatának. Sajnos a rendszernek mai napig több hiányossága van, mely komoly müködtetési nehézséget okoz. A forrásokat, illetve a gyűjtő-tárolót csak egy bebokrosodott, 20 éve nem használt, mezei útról lehet megközelíteni traktorral vagy hasonló járművel. Szentábrahám község önkormányzata 2021-ben saját forrásból megvásárolt egy napelemmel müködő automata klorozó rendszert 50.000 lej értékben, amelyet közvetlenül a vízgyűjtő/tároló mellé szeretnénk telepíteni. A közegészségügyi engedély megszerzése érdekében a vízgyűjtő és a körülötte elhelyezkedő források területén bekerített, védett zónákat kell kialakítani. Ennek érdekében sürgősen fel kell újítsuk a rendszerhez vezető mezei utat,ahhoz hogy a szükséges eszközöket és berendezéseket a helyszínre tudjuk szállítani, illetve a későbbiekben a karbantartási munkálatok kivitelezhetőek legyenek. A beruházás nagyrészét gépi földmunka, helyenkénti kavicsozás, illetve a bokrok kivágása teszi ki. A szóban forgó útszakasz egyrésze maga a 46-os számú községi út, amely Etéd Községet köti össze Szentábrahám Községgel, Firtosmartonos és Énlaka között, majd a községhatártól jobbra kanyarodva folytatódik mezei útként. Az út feljavítása a két község közötti átjárást is javítaná.
Potenţialii beneficiari ai investiției / A beruházás célcsoportjai
Firtosmartonos teljes lakossága.
Stadiul actual al investiției / A beruházás jelenlegi helyzete
0-10%

Procentul de implementare a investiţiei în momentul solicitării / A beruházás állapota az igényléskor

1% - 10%