Eficientizarea energetică a Casei de cultură din municipiul Gheorgheni2022
Gheorgheni - Gyergyószentmiklós
Descrierea investitiei / A beruházás leírása
Obiectivul general al proiectului este creşterea eficineţei energetice şi reducerea consumului de energie finală în clădirea Casei de Cultură din municipiul Gheorgheni.
Obiectivul investiției / A beruházás általános és sajátos célja
1. Reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii (izolarea pereţilor exteriori, izolarea soclului, termo-hidroizolarea acoperişului de tip terasă). Izolarea termică a faţadei – parte vitrată, prin înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în clădirea publică, cu tâmplărie termoizolantă dotată, după caz, cu dispozitive/fante/grile pentru ventilarea spaţiilor ocupate şi evitarea apariţiei condensului pe elementele interioare de anvelopă. 2. Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei: sisteme descentralizate de alimentare cu energie din surse de energie regenerabilă , instalaţii cu captatoare solare termice, în scopul reducerii consumurilor energetice din surse convenţionale şi a emisiilor de gaze cu efect de seră. 3. Modernizarea instalaţiei de iluminat integrat a clădirii prin schimbarea corpurilor de iluminat existene la unele cu o performaţă superioară din punct de vedere luminotehnic, şi un consum de energie mai scăzut. 4. Înlocuirea corpurilor de încălzire existente cu radiatoare din fontă, dotate cu robinet retur (RLV), aerisitor, robinet de golire şi robinet colţar reglaj tur (RAN) cu cap termostatic, înlocuirea instalaţiei de distribuţie a agentului termic pentru încălzire, înlocuirea instalaţiei de distribuţie a agentului termic pentru apă caldă de consum. 5. Adaptarea infrastructurii pentru asigurarea accesului persoanelor cu dizabilităţi.
Justificarea necesităţii finanţării / A támogatási kérelem megalapozása
Până în prezent clădirea Casei de Cultură a municipului Gheorgheni nu a beneficiat de investiţii destinate reducerii necesarului de energie, nu au fost executate lucrări de termoizolare sau de modernizare a instalaţiilor de utilizare a energiei termice sau electrice. Singura măsură benefică în domeniul eficientizării consumului de energie a fost instalarea unui modul termic cu ocazia modernizării sistemului municipal public de alimentare cu energie termică. Necesitatea implementării proiectului este justificată de următoarele elemente: - localitatea în care este propusă investiţia este amplasată în una dintre cele mai reci zone ale ţării (zona climatică V.), cu temperaturi minime de sub -30 grade C, unde durata sezonului de încălzire este de peste 6 luni/an. - municipalitatea a depus eforturi susţinute, împreună cu autorităţile competente naţionale pentru modernizarea sistemului public de alimentare cu energie termică a municipiului (modernizarea totală a sistemului de distribuţie, utilizare surselor regenrabile de energie - 18biomasă). - Clădirea propusă pentru lucrări de eficientizare energetică este racordată la un sistem public centralizat de alimentare cu energie termică - clădirea propusă nu a beneficiat până în prezent de lucrări de eficientizare energetică - lucrările de reabilitare propuse vor avea ca rezultat reducerea consumului de energie în clădire de peste 60% raportatî la situaţia actuală În consecinţă implemenatrea proiectului va contribui la reducerea cosumului de energie primară din surse neregenerabile şi astfel va avea o contribuţie concretă la reducerea emisiilor de CO2.
Potenţialii beneficiari ai investiției / A beruházás célcsoportjai
Vor beneficia în mod direct de proiect: - 25 angajaţi ai Teatrului Figura Studio, - 6 angajaţi ai Centrului Cultural Gheorgheni, - 3 angajaţi ai chiriaşului Antal Szabolcs Î.I. (Cafeneaua Your Livingroom), care vor lucra în condiţii mai bune, într-o clădire reabilitată termic; - 26350 vizitatori anual, care vor viziona spectacolele în condiţii mai bune; - membrii trupelor de teatru, ansamblurilor de dans etc. care vor performa pe scena din clădire în condiţii mai bune. Indirect: - familiile angajaţilor care vor lucra în condiţii mai bune; - toţi locuitorii Mun. Gheorgheni şi a localităţilor din împrejurime care vor avea posibilitatea de a participa la spectacole organizate într-o clădire reabilitată termic; - municipalitatea, ca proprietar al cladirii si entitatea care asigură cheltuielile de funcţionare: se vor reduce cheltuielile de funcţionare astfel sumele economisite vor pute fi realocate pentru alte investiţii; - populaţia din municipiu: ca urmare a realizarii investiţiei se va reduce cantitatea de CO2 si alte gaze de ardere produse pentru încălzirea clădirii, astfel se vor ameliora condiţiile de mediu în municipiu. În cazul acestui proiect solicitantul nu este identic cu ocupantul cladirii
Stadiul actual al investiției / A beruházás jelenlegi helyzete
A fost semnat contractul de finanțare cu nr. 2970/ 22.02.2019 între Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și U.A.T. Municipiul Gheorgheni. A fost semnat contractul de executare lucrari.

Procentul de implementare a investiţiei în momentul solicitării / A beruházás állapota az igényléskor

11% - 25%