Infiintare retea de gaz in municipiul Toplița2022
907650
Toplița - Maroshévíz
Descrierea investitiei / A beruházás leírása
În prezent municipiul Toplița nu beneficiază de gaze naturale. În anul 2010 societatea TRANSGAZ S.A. a finalizat un proiect de extindere a retelei de transport gaze naturale pe traseul Gheorghieni – Toplița, cu o lungime de 43 kilometri care trebuia sa alimenteze cu gaze naturale localitatile aflate in lungul acestei conducte. Municipiul Toplița este racordat la aceasta conducta de transport, dar nu a fost înființat sistemul de distributie în localitate. Inființarea serviciului de distributie gaze naturale a devenit o prioritate a primariei Municipiului Toplița datorită dezvoltării localității din punct de vedere economic, astfel în anul 2020, Primaria municipiului Toplița a incheiat contractul de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale în Municipiul Toplița, județul Harghita nr. 11972/11.06.2020 cu SC Delagaz Grid SA. Obiectul acestuia il constituie proiectarea si execuția rețelei de gaze naturale în municipiul Toplița, etapa I. Valoarea totală a contractului este de 8.970.298 lei (fără TVA), din care cota Municipiului Toplița este reprezentată de un procent de 50%, respectiv 4.485.149 lei (fără TVA). În acest moment aflânduse în faza de execuție.
Obiectivul investiției / A beruházás általános és sajátos célja
Investitia vizeaza racordarea la conducta de inalta presiune Dn 300 mm Gheorgheni -Toplita. Reteaua va avea o lungime totala de 36 km, cu diametre cuprinse intre Dn 315-Dn 40 si va fi executata din polietilena PEHD 100 SDR 11. Prin intermediul SRMP vor fi masurate cantitatile de gaze consumate de distribuitor pe reteaua de distributie nou infiintata, pe baza scenariilor studiate anterior situatiei existente in teren se va redimensiona SRMP-ul existent pentru debitele calculate pentru alimentarea cu gaze naturale a municipiului Toplita.
Justificarea necesităţii finanţării / A támogatási kérelem megalapozása
Realizarea acestei invesitției va duce la dezvoltarea localității din punct de vedere economic prin infiintarea de societati comerciale, mai ales prin dezvoltarea turismului, localitatea beneficiind de pârtii de schi, de numeroase puncte de atractie turistica, de asemenea pentru cresterea gradului de confort a populatiei - prioritare fiind blocurile de locuinte si obiectivele socio-culturale care in acest moment folosesc combustibil conventionali care duc la cresterea gradului de poluare a mediului si afecteaza zona forestieră. Înființarea sistemului de distribuție a gazelor naturale va asigura accesul populatiei la o sursa alternativă de combustibil sigur, ieftin si usor de utilizat pentru prepararea hranei, incalzire si pentru necesitati tehnologice, pentru asigurarea cresterii gradului de confort. Investitia este oportuna pentru intreaga zona, prin aceasta realizandu-se: - Imbunatatirea calitatii vietii prin ridicarea gradului de confort al locuitorilor din zona; - Cresterea atractivitatii zonei pentru potentialii investitori cu implicatii in dezvoltarea activitatilor economice; - Cresterea oportunitatilor ocupationale pe plan local; - Dinamizarea si dezvoltarea activitatilor sociale (gradinite, scoli) - Dinamizarea si dezvoltarea activitatilor culturale; - Crearea conditiilor de dezvoltare a agroturismului; - Reducerea gradului de saracie prin consecintele economice prezentate mai sus; - Economii in bugetele familiare; din studiile facuse rezulta ca eforturile financiare ale familiilor privind incalzirea, prepararea hranei si a apei calde menajere se vor reduce substantial; - Realizarea investitiei va avea un impact pozitiv asupra mediului inconjurator prin reducerea poluarii si prin micsorarea suprafetelor de padure care se vor defrisa.
Potenţialii beneficiari ai investiției / A beruházás célcsoportjai
Persoanele fizice și juridice care dețin imobile în municipiul Toplița.
Stadiul actual al investiției / A beruházás jelenlegi helyzete
Este elaborat Proiectul Tehnic este emisă autorizatia de construire și ordinul de începere al lucrarilor

Procentul de implementare a investiţiei în momentul solicitării / A beruházás állapota az igényléskor

1% - 10%