Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea
Taberele de creatie a Centrului Cultural si de Arte Lazarea pe parcursul anului 2022
SZÁRHEGY-MAMŰ INTERNATIONAL
Lăzarea - Gyergyószárhegy
Luni, Iulie 4, 2022 - 19:27
28 420 ron
Responsabil program: Ferencz Zoltán
Dacă ne uităm la gama de încercări de a înființa colonii de artă în Transilvania după cel de-al Doilea Război Mondial, se vede imediat că întemeietorii tuturor timpurilor s-au ghidat de gândirea și armonia comună, iar aceasta și-a găsit întotdeauna locul ideal. De atunci, spiritul locului îi invită pe fondatori și colegi artiști.
Coloniile de artă Szárhegy și MAMŰ au fost fondate aproape în același timp, iar istoria ambelor este foarte asemănătoare. Ambele au început cu membri originali, scriitori de preistorie, s-ar putea spune cu o firmă privată. Unul a început în Marosvásárhely, celălalt încă funcționează în Szárhegy. Odată cu mutarea membrilor de la Vásárhely, punctul focal s-a mutat la Budapesta, unde după un timp și-au dat seama că merită să deschidă un cerc privat, întrucât membrii companiei sunt atât de eterogene din punct de vedere profesional încât spiritul inițial de avangardă, care a lucrat încă în Vásárhely, s-a devalorizat deja aici. Trebuia deschis. Așa s-au alăturat echipei noi membri și continuă această tradiție în fiecare an. Grup de artă contemporană, care desigur funcționează pe o bază prietenoasă. La Szárhegy, deschiderea a funcționat la fel, așa-zisa liniile mai decadente au fost înlocuite de dialogul contemporan. În acest dialog au fost implicați și membrii MAMŰ, dar din punct de vedere instituțional, proiectul comun funcționează pentru al cincilea an.
Spiritul actualei colonii de artiști este similar cu predecesorii săi, seria MAMŰVÉSZTELEP, cu atât de multe schimbări încât a fost organizată cu implicarea artiștilor europeni, așa că a fost denumită SZÁRHEGY-MAMŰ INTERNATIONAL.