Centrul Cultural Judeţean Harghita
Program de muzica veche
Ars pro Toto: Vos amici mei estis
Lăzarea - Gyergyószárhegy
Vineri, Octombrie 15, 2021 - 17:00
4 610 ron
Responsabil program: Lajos Franciska
Emő Bölöni Vass – alto

Orsolya Ványolós– soprană

Melinda Mézes– alto

András Ványolós– tenor

András Szabó– bas

 

Programul include o selecție de piese la patru voci din Codex Caioni, cele mai multe dintre acestea fiind compuse de Jacobus Gallus, compozitor austriac de origine slovenă, născut în 1550, în Carniola, și decedat în 1591, la Praga. Așa cum era tipic pentru acea perioadă, în timpul călătoriilor sale, a studiat și a lucrat în multe locuri. Lucrările sale combină stilurile Țărilor de Jos și Veneției. În perioada aceasta, armoniile sale caracteristice se îndepărtau deja de tonurile ecleziastice.După călătoriile sale, a devenit dirijor al Catedralei din Olomouc, între 1579 și 1785, iar, mai apoi, cantor al Bisericii Sfântul Ioan din Praga. Lucrările sale transcrise în Codex Caioni au fost copiate din Opus musicum harmoniarum (motete și pasiuni), volumul IV din Proprium Sanctorum, publicat în 1590, cel mai probabil, din biblioteca orașului Nagyszombat (astăzi, Trnava, Slovacia).

Membrii ansamblului vocal Ars pro Toto, format în acest an, sunt profesori de muzică din zona Ciucului. Ansamblul dorește să reînvie și să reinventeze calea trasată de Joannes Kájoni, care promovează transmiterea muzicii vest-europene în Transilvania. Ansamblul este format din patru cântăreți, dar intenționează să își continue activitatea cu o componență variabilă, în funcție de diversitatea pieselor, și chiar cu adăugarea unor instrumente.

Emő Bölöni Vass în prezent, predă la Liceul de Artă „Nagy István” din Miercurea Ciuc.

Melinda Mézes și-a început studiile muzicale la Liceul de Artă „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe și le-a finalizat în 2006, la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, obținând aici și diploma de masterat. A colaborat cu Orchestra Filarmonicii Secuiești și cu Orchestra de Cameră Ciuc. În prezent, este profesoară de muzică la Liceul de Artă „Nagy István” din Miercurea Ciuc, fiind, în același timp, membră a corului de cameră Lux Aurumque și cantor al Parohiei Unitariene din Miercurea Ciuc.

Orsolya Ványolós a absolvit Facultatea de Pedagogie Muzicală a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. A urmat cursuri de muzică veche și canto gregorian la Krieglach, Budapesta, Szeged, Pannonhalma și Cluj-Napoca. A fost membru al ansamblului vocal Schola Gregoriana Monostorinensis și al corului de cameră Vox Turturis. În prezent, predă la Liceul de Artă „Nagy István” din Miercurea Ciuc și este membru al corului de cameră Lux Aurumque.

András Szabó și-a început studiile muzicale la Liceul de Artă „Nagy István” din Miercurea Ciuc, la secția vioară. După bacalaureat, timp de un an, a urmat cursurile Școlii Maghiare de Cor „Kodály Zoltán” din Budapesta, studiind dirijatul de cor și cântul gregorian. A obținut diploma de licență la Debrețin, la secțiile de muzică sacră și de profesor de solfegiu, urmând apoi cursuri de masterat, cu specializare în pedagogie muzicală, la Cluj-Napoca și Brașov. În prezent, este profesor de istoria muzicii și orgă la Liceul de Artă „Nagy István”.

András Ványolós a absolvit Facultatea de Pedagogie Muzicală a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, principalul său interes fiind muzica sacră. A fost membru în ansamblul vocal Schola Gregoriana Monostorinensis și în Corul Operei Maghiare de Stat din Cluj-Napoca, dar și conducător al formației Kálvin Schola. În prezent, este profesor de muzică în Miercurea Ciuc și conduce mai multe coruri cu repertorii variate din zona Ciucului.