Centrul Cultural Judeţean Harghita
Galeria de Artă a Consiliului Județean Harghita
Expoziția Asociației Culturale MAMŰ – din Budapesta
Miercurea Ciuc - Csíkszereda
Miercuri, Iulie 28, 2021 - 18:00
940 ron
Responsabil program: Botár László
Vernisaj: miercuri, 28 iulie 2021, ora 18

Miercurea Ciuc, Galeria de Artă a Consiliului Județean Harghita

Expoziția va fi vernisată de László L. Simon

Vernisajul se va încheia cu performance-ul artistului Gusztáv Ütő

Curatorii expoziției: István Zakariás și Apor Ferencz S

Expoziția poate fi vizitată zilnic 24 de ore până la data 11 august.

- Asociația Culturală MAMŰ este una dintre primele asociații culturale înființate și înregistrate în Ungaria. Și-a împrumutat numele de la grupul de artă cu același nume care a funcționat anterior la Târgu Murșes /1978–1984/.

„MAMŰ”, e un joc de cuvinte, „MA” vine de la Marosvásárhely (Târgu Mureş), iar „MŰ”, de la műhely (atelier). Denumirea „MAMŰ” a intrat în cunștiința publicului ca „invenția” scriitorului-publicist Vilmos Ágoston.

Prima întâlnire oficială a Asociaţiei Culturale MAMŰ are loc în 1991, la Budaörs. Pe lângă identitatea numelui, găsim și alete conexii, printre membrii fondatori sunt destul de mulți care sa-au mutat din Târgu Mureș în Ungaria, care au fost membrii activ ai Atelierului de la Târgu Mureș.

Asociația are o legătură constantă cu viața arstistică din Transilvania. Numărul membriilor este în prezent 215 artiști, care este în creștere continuă (artiști din Transilvania, artiși care au fost nevoiţi să emigreze din România, artiști din Europa de Vest, majoritatea constituie artiști născuți în Ungaria).

În ceea ce privește componența membrilor, pe lângă artiști sunt și istorici de artă, curatori, critici de artă, scriitori, muzicieni experimentali, dasnatori și interpreți. Cu diversitatea componenței asociația are ca scop de a modela viața culturală în diverse moduri, de a acoperii diferite segmente profesionale, de a oferii conectivitate între stiluri.  

Intenția asociației este participarea activă la evenimentele de artă contemporană, implicarea în viața de artă internă și internațională prin organizarea diferitelor schimburi de experiențe, promovarea artiștilor care nu sunt membrii asociației prin organizarea diferitelor expoziții.

Expoziția organizată de membrii Asociației Culturale MAMŰ se învârte în jurul temelor: destinul minorității, ideologii, memoria colectivă prezentate prin reflexii contemporane de arte plastice.

- Organizatori: Centrul Cultural Județean Harghita, Consiliul Județean Harghita, Asociația Culturală MAMŰ