Agentia de Dezvoltare Judeteana Harghita
Atragerea investițiilor în județul Harghita
Prezentare și consultanță – Strategia de dezvoltare economică a județului Harghita 2021-2030
Miercurea Ciuc - Csíkszereda
Miercuri, Ianuarie 13, 2021 - 15:00
0 ron
Responsabil program: Sebestin Maria
În data de 13 ianuarie 2021, Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita a organizat o întâlnire cu tema ’’Prezentare și consultanță – Strategia de dezvoltare economică a județului Harghita 2021-2030’’. Scopul acestui eveniment a fost de a fi prezentată Strategia de dezvoltare tocmai de către domnul Csák László pentru ca toți cei prezenți să poată întelege cele 13 Priorități de dezvoltare și fiecare participant să poată primi răspunsuri pe această tema.

În deschiderea întâlnirii, Cilip Árpád, directorul Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita, a vorbit despre faptul că deși situația epidemiologică a îngreunat organizarea forumurilor economice, a întâlnirilor și evenimentelor în mod fizic și majoritatea s-au mutat în modul online, acest lucru întârziând finalizarea și prezentarea Strategiei de dezvoltare, produsul final conceput de către Planificacio KFT, reprezentată de către Csák László, este unul foarte complex și realist. Deasemenea directorul Agenției a precizat faptul că pentru realizarea bazei de date ce a ajutat la crearea Strategiei au fost contactați peste 500 de întreprinzători din județ, cu scopul de a cunoște situația reală economică și problemele cu care se confruntă aceștia. Cilip Árpád a m-ai menționat faptul că întâlnirea este foarte importantă deoarece în cadrul acesteia toți cei prezenți pot întelege cele 13 Priorități ale strategiei, pot pune întrebări și în viitor vor putea integra viziunile, bugetele, proiectele și planurile tocmai pe aceste priorități. Strategia de dezvoltare economică a județului Harghita este concepută în așa fel încât să servească ca instrument de lucru pentru toți factorii decizionali și actorii economici implicați și interesați de dezvoltarea județului în perioada 2021-2030. Totodată a mulțumit domnului vicepreședinte, Biró Barna Botond, pentru prezență, precum și celorlalți membri prezenți.

Csák László – în debutul prezentării a menționat faptul că pentru realizarea Strategiei au colaborat cu mai multe echipe din România, o echipă din Budapesta, s-au organizat numeroase întâlniri, ședințe, atât fizic, cât și online, au fost completate chestionare, s-au făcut comparații cu alte județe vecine, etc.

Prezentarea Strategiei: Csák László a prezentat și explicat datele pe baza cărora a fost realizată Strategia, precum și fiecare dintre cele 13 Priorități pe care se bazează Strategia de dezvoltare economică a județului Harghita 2021-2030. Strategia de dezvoltare a județului Harghita pe perioada 2021 – 2030 trasează traiectoria de dezvoltare a fiecărui domeniu de activitate de la economic, social, cultural, al învățământului, al sănătății etc. prin valorificarea resurselor materiale, financiare, informaționale și umane de care dispune județul. Strategia reflectă o atitudine realistă şi responsabilă, orientată către comunitate, către cetăţean.

- în realizarea strategiei au fost luate în calcul zonele cu riscuri de sărăcie, infrastructura, aprovizionarea zonelor, întreprinderi active, PIB, spitale, cultură, transport, agricultură, viziuni, obiective, analize socio-economice, educație, programe de finanțare.

Programe cheie ale Strategiei:


 

Cele 13 Priorități sunt:

- conectarea regiunilor

- construirea unui județ în care locuitorii se simt în siguranță

- construirea un județ sănătos

- construirea unui județ verde

- revigorarea economiei

- construirea unui județ atractiv

- construirea unui județ family friendly

- viziuni pentru tineri

- susținerea pensionarilor și a bătrânilor

- construirea unui județ inovativ

- construirea comunităților

- clarificarea proprietăților funciare

- dezvoltarea relațiilor internaționale.

În finalul prezentării Csák László a răspuns tuturor întrebărilor venite din partea celor prezenți la întâlnire.