Strung CNC la Colegiul Tehnic Bányai János / Bányai János Műszaki Szakközépiskola CNC szaktermének berendezése

Anexa nr. 1.



Către Consiliul Judeţean Harghita
Hargita Megye Tanácsa részére


Notă de fundamentare a cererii de investiţie sau a programului de dezvoltare locală / Beruházási vagy helyi fejlesztési program adatlap



Titlul proiectului de investiţie sau a programului de dezvoltare locală / A beruházás vagy helyi fejlesztési program megnevezése: 

Strung CNC la Colegiul Tehnic Bányai János / Bányai János Műszaki Szakközépiskola CNC szaktermének berendezése

LOCAŢIA DE IMPLEMENTARE A INVESTIŢIEI / A BERUHÁZÁS MEGVALÓSÍTÁSÁNAK HELYSZÍNE
Marcarea locaţiei / Helszín megjelölése: 
Localitatea / Helység: 
Odorheiu Secuiesc - Székelyudvarhely
Adresa / Postacím: 
Odorheiu Secuiesc, Piata Primariei, Nr. 5, Cod Postal 535600 / Székelyudvarhely, Városháza Tér 5 szám, Postai irtányító 535600
DESCRIEREA INVESTIŢIEI / A BERUHÁZÁS LEÍRÁSA
Descrierea investiției sau a programului de dezvoltare localő/ A beruházás vagy a helyi fejlesztési program leírása: 
A székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskola június 6-án felavatta a CNC szaktermet. A szakterem megteremtése egy sikertörténet. Összhangba került a vállalatok igénye, melyet az UKKSZ képviselt, az iskola változásra való hajlamával, ugyanakkor a helyi és megyei elöljárók anyagi és erkölcsi támogatásával. Szükséges volt a tanfelügyelőség rugalmassága, az RMPSZ valamint a Bethlen Gábor Alap közvetítése melynek során a magyar állam számottevő anyagi hozzájárulását hasznosíthattuk. Igyekszünk vonzóbbá tenni a szakoktatást a fiatalok körében, konkrét jövőképet mutatni nekik. Újra gondoltuk a szakképzés és a munkaerőpiac viszonyát. A változás nem csupán az iskola, a tanügy gondja, hiszen sikeres szakképzést az iskola önmagában nem tud kialakítani, szükség van a gazdasági szereplők közvetlen és aktív részvételére.
Scopul și obiectivele investiției sau a programului de dezvoltare locală/ A beruházás vagy helyi fejlesztési program céljai: 
2016 - ban a Bethlen Gábor Alap által biztosított pályázati összegből beszereztünk egy oktató CNC marógépet, a hozzá tartozó szimulációs szoftvert, interaktív táblát. Nem tudjuk befejezettnek tekinteni a szaktermet oktató CNC eszterga hiányában. Ennek értéke tartozékokkal együtt 35 ezer Euro. Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, támogatásukról biztosított.
Justificarea necesităţii finanţării / A támogatási kérelem megalapozása: 
Még sok a munka hiszen nyilvánvaló hogy a végső cél a romániai magyar szakképzést hálózattá, önálló rendszerré kell szervezni, amelyben a szakképzés szereplői ismerik, látják egymás munkáját, kialakítják a saját, illetve a Kárpát-medencei szakmai együttműködés keretet. Ennek hiányában nehéz lehet versenyképes szakképzést kialakítani.
Potenţialii beneficiari - grupuri ţintă cuantif / Célcsoportok – számszerűsítve is (ha ez lehetséges): 
Jelenleg két CNC szakosztály működik, IX. és X. osztályban. Ezeken az osztályokon kívül itt zajlik a CAD/CAM tanórák tartása is. Ugyanakkor a fémforgácsoló szakiskolák oktatására is használatos a terem. A vállalatok CNC szakember kiképzése is itt történik.
INTERACŢIUNE / KÖLCSÖNHATÁS
Relaţia cu alte programe, strategii, proiecte / Programokkal, stratégiákkal, projektekkel való kölcsönhatása
Program
Strategie / Stratégia
Proiect / Projekt
Denumire / Megnevezés
Integrált városfejlesztési terv
Documente, poze / Dokumentumok és képek
Képek / Poze: