SERVICII DE PROIECTARE PENTRU ELABORAREA PT+DDE AVAND CA OBIECT REABILITAREA PARTIALA A RETELEI DE DRUMURI DE INTERES LOCAL DIN COMUNA DITRAU, JUDETUL HARGHITA2017 octombrie
29600
Ditrau - Gyergyóditró
Descrierea investitiei / A beruházás leírása
Având în vedere că în situaţia actuală existentă în comuna Ditrău, în care marea majoritate a străzilor secundare sunt drumuri împiertuite cu macadam, şi datorită perioadei mari de timp care a trecut de la ultima intervenţie la partea carosabilă a acestora, ele se află într-o stare de degradare accentuată, neasigurându-se astfel starea de viabilitate a lor. Pe aceste căi publice apar din ce în ce mai des următoarele tipuri de defecţiuni caracteristice: făgase şi tasări neuniforme datorate neasigurării capacităţii portante, gropi în stratul de uzură din pietruiri, colmatarea cu aluviuni a şanţurilor şi rigolelor pe porţiuni din ce în ce mai lungi. În această stare sistemul rutier nu mai face faţă traficului în continuă creştere, confortul de circulaţie fiind nesatisfăcător. Pentru eliminarea acestor deficienţe majore şi îmbunătăţirea condiţiilor de circulaţie şi implicit a celor de trai ale locuitorilor riverani acestor străzi, pentru reducerea prafului, îndepărtarea bălţilor şi eliminarea noroaielor şi astfel asigurarea unei protecţii corespunzătoare a factorilor de mediu sol, apă şi aer, se impune intreprinderea de măsuri adecvate. În aceste condiţii este iminentă necesitatea realizării unor reabilitări parţiale, pe sectoarele de drum cele mai deteriorate, concretizate în refacerea straturilor de infrastructură şi aşternerea unui covor asfaltic pe aceste sectoare. Se preconizează realizarea lucrărilor de reabilitare într-o lungime totală de 5,71 km, cu aplicarea stratului de asfalt pe o lăţime de 5,00 m pe următoarele 7 sectoare de drumuri: DC 100 – 400 ml, DC274 – 877 ml, DC295 – 700 ml, DC297 – 655 ml, DC298 – 961 ml, DC 313 – 998 ml şi DC314 – 1120 ml. Pentru ca realizarea lucrărilor să fie posibilă, în prima fază se necesită elaborarea documentatiilor tehnico-economice de proiectare – faza PT+DDE
Obiectivul investiției / A beruházás általános és sajátos célja
Elaborarea documentatiilor tehnico-economice de proiectare – faza PT+DDE pentru realizarea lucrărilor de reabilitare într-o lungime totală de 5,71 km, cu aplicarea stratului de asfalt pe o lăţime de 5,00 m pe următoarele 7 sectoare de drumuri: DC 100 – 400 ml, DC274 – 877 ml, DC295 – 700 ml, DC297 – 655 ml, DC298 – 961 ml, DC 313 – 998 ml şi DC314 – 1120 ml.
Justificarea necesităţii finanţării / A támogatási kérelem megalapozása
Serviciile de proiectare faza PT+DDE nu constitue obiectul contractului incheiat cu Afir, deci sunt cheltuieli neeligibile si nici in bugetul comunei Ditrau nu sunt resurse necesare pentru a putea fii platit proiectarea , desi deja se lucreaza pe portiunea de drumuri proiectate.
Potenţialii beneficiari ai investiției / A beruházás célcsoportjai
Investiţia propusă a fi realizată va contribui la aducerea platformei drumurilor la parametrii de gabarit şi sistem rutier corespunzător clasei tehnice necesare pentru drumuri comunale, la rezolvarea circulaţiei rutiere pe drumurile comunale în condiţii de confort optim şi siguranţă, la fluidizarea traficului şi indirect la ameliorarea calităţii mediului prin eliminarea producerii prafului în aer, prin reducerea lucrărilor de reparaţii la autovehicule și prin scăderea consumului de carburanţi. De asemenea, implementarea proiectului va contribui la dezvoltarea economică a zonei comunei Ditrău, la dezvoltarea reţelei de drumuri comunale, prin racordarea la drumurile comunale a mai multor drumuri secundare, la gestionarea mai uşoară a suprafeţelor agricole, precum și la creşterea eficienţei activităţii comunale prin îmbunătăţirea accesului utilajelor cu productivitate mare şi a autovehiculelor cu capacitate de transport mare.
Stadiul actual al investiției / A beruházás jelenlegi helyzete
Serviciul de proiectare este 100% terminat, deja se lucreaza si se necesita asistenta tehnica din partea proiectantului

Procentul de implementare a investiţiei în momentul solicitării / A beruházás állapota az igényléskor

50% - 75%