REABILITARE SISTEM DE ILUMINAT PUBLIC ÎN COMUNA DITRĂU, JUDEȚUL HARGHITA2020
200000
Ditrau - Gyergyóditró
Descrierea investitiei / A beruházás leírása
Amplasamentul investiției de reabilitare a sistemului de iluminat public este situat în intravilanul comunei Ditrău, pe domeniu public al comunei Ditrău, dealungul DN12 (E578), DJ127, DJ153C, DC97, DC98, DC99, DC100, DC274, DC295, DC297, DC298, DC313, DC314 precum și dealungul străzilor comunei evidențiate în inventarul domeniului public al comunei Ditrău. Folosința actuală a terenului: drumuri, domeniu public. În cadrul lucrărilor se vor monta în total 1122 aparate de iluminat public în felul următor: - schimbare corpuri vechi cu aparate LED noi: 577 aparate de iluminat public. - completare cu aparate LED noi, montate pe stâlpi de beton existenți, aflate în gestiunea operatorului de distribuție a energiei electrice-SDEE Transilvania Sud S.A.-SDEE Harghita: 522 aparate de iluminat public. - completare cu aparate LED noi, montate pe stâlpi de metal nou, amplasați în zona trecerilor de pietoni (5 treceri de pietoni, 2 stâlpi cu aparat la fiecare trecere de pietoni): 10 aparate/stâlpi de iluminat public. - extindere de rețea de iluminat public în strada Cimitirului și în strada Lungă, respectiv amplasare 3 stâlpi de beton, montare 3 aparate LED noi (str. Cimitirului 2 buc., str. Lungă 1 buc.), alimentate prin linii electrice aeriene nou înfințat. - extindere de rețea de iluminat public în strada Gării, respectiv amplasare 10 stâlpi de metal cu 10 aparate LED noi, alimentate prin linii electrice subterane nou înfințat (aprox. 570 m).
Obiectivul investiției / A beruházás általános és sajátos célja
se vor executa lucrări de schimbare ale corpurilor de iluminat existente, suplimentarea cu aparate noi pe stâlpii existenți, și suplimentarea cu aparate noi pe stâlpi de beton și metal nou amplasați. Lucrările vor fi realizate în felul următor: - se vor schimba un număr de 577 corpuri de iluminat existente (demontare corp existent-montare aparat de iluminat nou), - se vor monta 522 aparate de iluminat noi pe stâlpi de beton existenți - se vor monta 10 aparate de iluminat pe stâlpi de metal nou amplasați (la treceri de pietoni). Pentru iluminarea trecerilor de pietoni se vor amplasa câte două stâlpi de metal echipate cu aparate de iluminat public. Stâlpii vor fi amplasați unilateral (conform planșe). - în strada Cimitirului și în strada Lungă se va extinde rețea de iluminat public respectiv se va amplasa 3 stâlpi de beton și se va monta 3 aparat LED noi, care vor fi alimentați prin linii electrice aeriene nou înfințat. - în strada Gării se va extinde rețea de iluminat public respectiv se va amplasa 10 stâlpi de metal cu 10aparate LED noi care vor fi alimentați prin linii electrice subterane nou înfințat (aprox. 570m). Stâlpii vor fi amplasați unilateral .
Justificarea necesităţii finanţării / A támogatási kérelem megalapozása
Iluminatul public stradal actual utilizează lămpi cu vapori de sodiu și fluorescente. Marea majoritate a echipamentelor de iluminat existente prezintă un grad înaintat de uzură, ceea ce conduce la activități și cheltuieli de întreținere mari. In plus aparatele de iluminat induc în rețea energie reactivă.În prezent, serviciul de întreţinere a sistemului de iluminat din comuna Ditrău, constă în simple înlocuiri de lămpi şi componente ale aparatajului electric (balasturi sau ignitere), la solicitarea autorității publice locale.
Potenţialii beneficiari ai investiției / A beruházás célcsoportjai
Iluminatul public reprezintă unul dintre criteriile de calitate ale civilizaţiei moderne. El are rolul de a asigura atât orientarea şi circulaţia în siguranţă a pietonilor şi vehiculelor pe timp de noapte, cât şi crearea unui ambient corespunzător în orele fără lumină naturală . Realizarea unui iluminat corespunzător determină în special reducerea cheltuielilor indirecte, reducerea numărului de accidente pe timp de noapte, reducerea riscului de accidente rutiere, reducerea numărului de agresiuni contra persoanelor, îmbunătăţirea climatului social şi cultural prin creşterea siguranţei activităţilor pe durata nopţii. Asigurarea unui iluminat corespunzător poate conduce la o reducere cu 30 % a numărului total de accidente pe timp de noapte pentru drumurile urbane, cu 45% pe cele rurale şi cu 30 % pentru autostrăzi. Totodată, iluminatul corespunzător al trotuarelor reduce substanţial numărul de agresiuni fizice, conducând la creşterea încrederii populaţiei pe timpul nopţii.
Stadiul actual al investiției / A beruházás jelenlegi helyzete
In curs de implementare

Procentul de implementare a investiţiei în momentul solicitării / A beruházás állapota az igényléskor

1% - 10%