“ MODERNIZAREA DRUMULUI DE ACCES ÎNTRE BLOCURI ÎN COMUNA DITRĂU, JUDETUL HARGHITA”2020
400000
Ditrau - Gyergyóditró
Descrierea investitiei / A beruházás leírása
Lungimea totală a drumului de acces, care face obiectul acestui studiu este de 602ml, din care 257ml + 62ml = 319ml se modernizează in cadrul prezentului proiect. Drumul de acces între blocuri, situat în zona centrală a comunei Ditrău este în stare avansată de degradare, este necesară modernizarea acestuia în vederea asigurării unei circulații în condiții normale și de siguranță. Prin drumul de acces, se accesează zona centrală a comunei Ditrău, respectiv acest drum face legătura între blocurile 1, 2, 3, 4,… până la blocul 10. Starea actuală a acestui drum nu asigură accesul ușor al locuitorilor la blocuri, drumul este greu practicabil, mai ales pe timp ploios. Din punct de vedere al stării tehnice drumul de acces din comuna Ditrău, este drum public aflat în stare avansată de degradare, care pune în pericol desfășurarea în siguranță a circulației. Pentru ca locuitorii blocurilor situate în zona centrală a comunei Ditrău, care folosesc drumul de acces, să poată circula în condiții normale și în siguranță este necesar să se modernizeze acest drum. Drumul de acces studiat din comuna Ditrău are un sistem rutier și caracteristice geometrice, care nu corespund necesităților actuale ale locuitorilor. Pe sectorul de drum de acces, km: 0+000 – 0+105 drumul are îmbrăcăminte din beton de ciment degradat, exfoliat, erodat, sfărâmat, care conform studiului geotehnic, are o grosime mică de 9 – 10cm. Drumul de beton pe acest sector a fost tăiat în lung, pe lățimea de 90cm pentru realizarea canalizării menajere, iar după montarea rețelei de canalizare, tranșeea a fost refăcută la partea superioară prin împietruire cu balast. Pe acest sector drumul are două drumuri laterale, pe partea dreaptă cu lungimea de 30ml, pe partea stângă cu lungimea de 18ml. Pe sectorul de drum de acces, km: 0+105 – 0+257,10 drumul este pietruit, la km: 0+169 există un drum lateral stânga de 14ml lungime. Platforma drumului de acces (mai ales pe sectorul pietruit) nu respectă panta transversală (deverul) și prezintă gropi, care îngreunează circulația și fac ca apa să băltească pe perioade lungi și să se infiltreze in patul drumului de acces. Nu este asigurată scurgerea apelor de pe terenul limitrof drumului de acces, aceasta șiroiește și chiar se acumulează pe unele porțiuni de drum. Lipsa șanțurilor, duce la o circulație nedirijată a apei, care se scurge în unele locuri pe mijlocul, iar în alte locuri pe marginea drumului. Drumul de acces nu prezintă siguranță pentru circulația autovehiculelor, nu are semnalizare verticală. Nu sunt amenajate drumurile laterale; nu sunt amenajate intersecțiile. Trotuarul, care exista cândva este foarte degradat, în unele porțiuni nici nu se observă existența lui.
Obiectivul investiției / A beruházás általános és sajátos célja
În conformitate cu Ordonanța Guvernului nr. 43/1997 - articolul 10, completată cu Legea nr. 82/1998, drumurile ca și drumul de acces între blocuri sunt definite ca drumuri de clasă tehnică V. Prin modernizarea drumului de acces între blocuri se asigură o mai bună desfășurare a traficului rutier în zonă, atât în ceea ce privește accesul populației cât și al echipajelor de intervenție în caz de forță majoră (salvare, pompieri, poliție). Documentația tratează lucrările pentru realizarea unor noi structuri rutiere, în vederea îmbunătățirii condițiilor de circulație. Lucrările preconizate a se realiza au in vedere asigurarea accesului vehiculelor pe toata perioada anului. Lucrările ce fac obiectul prezentului proiect se încadrează în categoria C - lucrări de importanță normală si se vor realiza in condițiile respectării normelor și standardelor Uniunii Europene, în conformitate cu H.G. 766/1997 și cu Legea 10/1995 cu modificările și completările ulterioare, privind obligativitatea utilizării de materiale agrementate pentru execuția lucrărilor. Stabilirea categoriei de importanță a construcției s-a făcut în baza Legii 10/1995, “Legea privind calitatea în construcții”, cu respectarea “Regulamentului privind stabilirea categoriei de importanță a construcțiilor – Metodologie de stabilire a categoriei de importanță a construcțiilor” aprobat cu Ord. MLPAT nr. 31/N/1995 și a H.G. 766/1997 cu referire la Regulamentul din Anexa 3 privind “Stabilirea categoriilor de importanță a construcțiilor”.
Justificarea necesităţii finanţării / A támogatási kérelem megalapozása
Drumul de acces între blocuri, situat în zona centrală a comunei Ditrău este în stare avansată de degradare, este necesară modernizarea acestuia în vederea asigurării unei circulații în condiții normale și de siguranță.
Potenţialii beneficiari ai investiției / A beruházás célcsoportjai
Prin drumul de acces, se accesează zona centrală a comunei Ditrău, respectiv acest drum face legătura între blocurile 1, 2, 3, 4,… până la blocul 10, deci potentialii beneficiari ai acestei investitii sunt locuitorii comunei Ditrau, si in mod special locuitorii blocurilor , 2, 3, 4,… până la blocul 10.
Stadiul actual al investiției / A beruházás jelenlegi helyzete
In curs de implementare

Procentul de implementare a investiţiei în momentul solicitării / A beruházás állapota az igényléskor

1% - 10%