Reabilitarea și extinderea Căminului Cultural Petofi Sandor 2020
600000
Joseni - Gyergyóalfalu
Descrierea investitiei / A beruházás leírása
Reabilitarea și extinderea Căminului Cultural Petofi Sandor nu suferă amânare datorită stării înaintate de degradare, astfel cam prim pas în vederea conservării clădirii am schimbat acoperișul prin programul Clacă (Consiliul Județean Harghita, Composesoratul Joseni și Comuna Joseni), iar apoi am schimbat ferestrele și ușile clădirii și acum de doi ani am câștigat un proiect în cadrul PNDR prin care avem intenția de a reabilita integral și extinde clădirea. Astfel, cheltuielile aferente lucrărilor de reabilitare le vom asigura din fonduri europene, însă în ceea ce privește lucrările de extindere a clădirii sunt cheltuieli neeligibile și trebuie să le suportăm din fonduri proprii. Datorită faptului că, Comuna Joseni are mai multe contracte semnate cu AFIR pentru investiții de infrastructură, la care avem asemenea cheltuieli neeligibile considerabile și nu putem acoperi toate aceste sarcine financiare din bugetul local ne adresăm Consiliului Județean Harghita în speranța acordări unui ajutor financiar.
Obiectivul investiției / A beruházás általános és sajátos célja
Obiectul general al investiției este asigurarea cadrului necesar pentru activițăți socio-culturale în interesul locuitorilor pentru a crea posibilitaea de a păstra obiceiurile tradiționale.
Justificarea necesităţii finanţării / A támogatási kérelem megalapozása
Locuitorii comunei Joseni așteaptă de ani de zile să fie asigurat un spațiu aranjat evenimentelor culturale, unde se poate organiza activități culturale, mai ales spectacole. Instituția a primit de nenumerate ori solicitări din partea comunității pentru reabilitarea clădirii. Mai mult, în ultima perioadă mulți tineri au construit case în localitate, ceea ce înseamnă, că tinerii au intenția de lungă drată de a trăi acasă și înființarea unui spațiu cultural este cu atât mai indicat pentru comunitatea din Joseni.
Potenţialii beneficiari ai investiției / A beruházás célcsoportjai
Potențialii beneficiari ai investiției vor fi în primul rând locuitorii comunei, iar din jurul lor, pe de o parte ONG-urile care au ca obiect de activitate păstrarea obiceiurilor tradiționale sau organizarea activităților culturale, respectiv acele persoane care vor să facă nunțile și botezile sau alte evenimente sociale în căminul cultural din Joseni.
Stadiul actual al investiției / A beruházás jelenlegi helyzete
Comuna Joseni în colaborare cu Composesoratul Joseni și cu Consiliul Județean Harghita a reușit să schimbă acoperișul ușile și ferestrele clădirii. În urma semnării contractului de finanțare între Comuna Joseni și AFIR am demarat lucrările de reabilitare și extindere a clădirii.

Procentul de implementare a investiţiei în momentul solicitării / A beruházás állapota az igényléskor

50% - 75%