Investitii in instrumente muzicale in caminele culturale din comuna Cozmeni2020
20000
Cozmeni - Kozmás
Descrierea investitiei / A beruházás leírása
Projektünk célja a helyi kulturális értékek fejlesztése és népszerűsítése, a községünk kultúrotthonainak fejlesztése, a csíkkozmási Tuzson János fúvószenekar működési feltételeinek megteremtése, a helyi zenei élet fejlesztésének elősegítése, folytonosság biztosítása a zenekar működéséhez, valamint a közösség összekovácsolása a közös zenélésen keresztül. A Tuzson János Fúvós Egylet 2009-ben önszerveződő módon alakult a község középkorú és fiatal zenélni vágyó embereiből. Megalakulása óta számos belföldi és külföldi fellépésen vettek részt, mint például a Lakiteleki Nemzetközi Fúvóstalálkozó, Kolozsvári Magyar Napok, Alcsíki Fúvóstalálkozó. Időt és energiát nem sajnálva minden héten összegyűlnek próbálni Köllő Ferenc, Bartók Béla- és Rónai Antal díjas karnagy, zeneszerző vezetésével. Az egyesületet az elmúlt évek folyamán a helyi tanács és közbirtokosságok támogatták. A hangszereket kezdetben a közbirtokosság vásárolta meg, az egyenruhák beszerzése pályázati úton történt. Az idők folyamán a hangszerek koptak, rongálódtak, feljavításra szorultak. Ezért a feljavítást is támogatások bevonásával oldotta meg az egyesület.
Obiectivul investiției / A beruházás általános és sajátos célja
A Tuzson János Fúvószenekar tagja Csíkkozmás Önkormányzata is. Az egyenruhák beszerzésére Csíkkozmás Önkormányzata tett le pályázatot a Leaderhez az egyesülettel partnerségben, megnyerte és sikeresen lebonyolította. A Fúvós Egylet hangszereit az önkormányzat a közbirtokossággal közösen szerezte be, de az új tagok bevonásával nem elégségesek az eszközök.
Justificarea necesităţii finanţării / A támogatási kérelem megalapozása
Jelen pillanatban új tagok is szeretnének csatlakozni a zenekarhoz, viszont hangszerek nem állnak rendelkezésre az újonnan csatlakozó fiatalok számára. Az eszközök beszerzése elősegítené a projekt céljainak megvalósulását, lehetőséget adnánk újabb tagoknak a zenei fejlődésre, biztosítanánk a folytonosságot a zenekar működésében.
Potenţialii beneficiari ai investiției / A beruházás célcsoportjai
A zenekar jelenleg 35 főt számlál, de ez a létszám folyamatosan változik, a fiatalok közül sokan tanulnak tovább más városokba, így nem tudnak részt venni rendszeresen a zenekar életébe, a fiatalabb generáció is már jelentkezik a zenekarba, ezért számukra is hagszereket kell bízosítani, évente 10-15 személy jelentkezik, hangszerek hiányába azonban nem lehet őket betanítani.
Stadiul actual al investiției / A beruházás jelenlegi helyzete
Ajánlatkérés alapján megrendeltük a hangszereket.

Procentul de implementare a investiţiei în momentul solicitării / A beruházás állapota az igényléskor

1% - 10%