Centrul Cultural Judeţean Harghita
Programe culturale pentru judeţul Harghita
Móricz Zsigmond ; Rudele Tragedie Adaptare de Csaba Székely după romanul lui Zsigmond Móricz
Lunca de Jos - Gyimesközéplok
Miercuri, Noiembrie 13, 2019 - 19:00
5 760 ron
Responsabil program: András Jolán
Scopul programului este dezvoltarea activităţii căminelor culturale din mediul rural, facilitarea mobilităţii spectacolelor profesionale de dans, spectacole folclorice, concerte de muzică clasică, spectacole de teatru realizate în așezările cu o activitate culturală redusă sau inexistentă al judeţului Harghita.

Misiunea programului este de a asigura accesibilitatea laspectacolele, valorile culturale create în judeţ, pentru un public cât mai larg şi dezvoltarea activităţilor căminelor culturale.

În cadrul programului au prioritate localităţile defavorizate, greu accesibile, sau cu activitate culturală redusă sau inexistentă. Prin acest program sprijinim spectacole profesionale, astfel dorim să contribuim la accesul unui public cât mai larg la spectacolele culturale produse în judeţ.

Nu numai lumea, ci însuși eroul are două fețe. Devine cu drag „ruda” celor care exercită putere politică, în timp ce urmărindu-și principiile sale, visează la crearea unei lumi cinstită. Între timp și rudele – sufocate de vâltoarea lor existențială – încearcă să se agațe de el. Viața lui sentimentală se desfășoară, și ea, într-o tensiune provocată de existența a două femei. Romanul are o structură excepțională care parcurge pe mai multe fire epice secretele sufletului și laturile obscure ale realității. Toate acestea sunt sudate de o coloană dramatică: istoria lui KOPJÁSS István, care strigă după scenă.

daptarea scenică a lui SZÉKELY Csaba urmărește aceste perspective, propunând să ne avertizeze să fim mai treji în lumea noastră și să reînnoim pasiunea de a (re)citi romanul.