Gyergyói és udvarhelyszéki települések fejlesztésére utaltak ki támogatást

Rendkívüli ülést tartott Hargita Megye Tanácsa

 

Gyergyó-térség és Udvarhelyszék településeinek szavaztak meg támogatásokat a jövedelemadó 6%-os visszaosztásából Hargita Megye Tanácsa június 3-i, online tartott rendkívüli ülésén.  Borboly Csaba tanácselnök Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatalából jelentkezett be az ülésre Csergő Tibor András polgármesterrel közösen:

https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/243463757536856

A testület megszavazta a megyei tanács Gyergyószentmiklóssal való társulását, amelyre azért volt szükség, hogy a korábbi megállapodás értelmében a várost elkerülő út megépítésének költségeit a megyei tanács kétharmad részben, a városi önkormányzat pedig egyharmad részben fedezhesse.

– Bízom benne, hogy az új városvezetéssel érdemben tudunk lépni, ezáltal a gyergyói településeken enyhíteni tudjuk a közlekedés okozta nehézségeket. Emellett a hulladékgazdálkodási rendszer szempontjából is kulcsfontosságú az elkerülő út megépítése, mivel így meghatározott útszakaszon tudják szállítani a hulladékot – mondta el Borboly Csaba.

Csergő Tibor András polgármester új lehetőségnek tartja a meghozott döntést:

– Olyan ügyekről határozunk ma, amelyek fontosak Gyergyószentmiklós számára, például, hogy a teherforgalmi út ne a városon keresztül haladjon át, hanem a város ipari zónáján. A Gyergyószárhegy irányából érkező európai útnak Csíkszereda felé Tekerőpatakon át, a város ipari zónáján keresztül kell haladnia. A lakosság igényeit figyelembe véve tervezzük ezt az utat, az elképzelés megvalósításával megfelelően kezelhetjük a teherforgalmat. A gyergyószentmiklósi városi kórház fejlesztéséhez is jelentős támogatást kaptunk Hargita Megye Tanácsától a jövedelemadó 6%-os visszaosztásából, akárcsak a Batthyány Ignác-iskola bentlakásának energetikai felújítására, így ezzel is haladhatunk, már van egy látványos munkafolyamat.

Az ülésen tizenkét Hargita megyei településnek is támogatást szavaztak meg a jövedelemadó 6%-os visszaosztásából.

A Gyergyó-térségnek kiutalt támogatások

A térségben összesen nyolc településnek szavaztak meg támogatást: Gyergyószentmiklósnak a városi kórház fejlesztésére, valamint a Batthyány Ignác-iskola bentlakásának energetikai felújítására és a városi utcák felújítására, Gyergyóhollónak a 174B jelzésű megyei út felújítására, Gyergyótölgyes számára a helyi általános iskola környezetének a rendbetételére és parkolójának a kiépítésére, Galócásnak útfelújításra, Borszéknek a városi orvosi rendelők felújítására és bővítésére, Gyergyócsomafalvának a polgármesteri hivatal épülete felújításának befejezésére, Gyergyóvárhegynek a vízhálózat és a szennyvízhálózat kiépítésére, továbbá Vaslábnak a gázhálózat kiépítéséhez szükséges megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére.

Az Udvarhelyszéknek megszavazott támogatások

A térség számára az ülésen négy településnek szavaztak meg különböző összegeket: Homoródalmásnak a Szabók utca felújítására, Farkaslakának a szennyvízhálózat bővítésére, amely a település számára fontos támogatást jelent, Felsőboldogfalvának ugyancsak a szennyvízhálózat bővítésére, Kápolnásfalunak pedig a vízhálózat felújítására és szennyvízhálózat bővítésére.

– A támogatásokból a települések olyan fejlesztéseket végezhetnek, amelyekkel a közösségi életet erősíthetik. A mai döntést egyeztetések előzték meg, amelyeknél figyelembe vettük a lakosság igényeit – mondta a megyei tanács elnöke.

 

Ásatások és akadémia

Egy másik döntés, amelyet az ülésen hoztak, Hargita Megye Tanácsa 2021-es régészeti programjára vonatkozik, amellyel régészeti kutatásokat támogatnak, múzeumokkal közösen, a megye térségeiben. Ebben az évben erre a programra összesen 120 ezer lejt különítettek el. Csík-térségben a Csíki Székely Múzeummal együttműködve a csíkrákosi Pogány-vár régészeti kutatásait tűzték ki célul, Udvarhely-térségben a Haáz Rezső Múzeummal közösen a Székelytámadt vár kutatásait végzik el. Gyergyó-térségben a Tarisznyás Márton Múzeummal, Székelykeresztúr térségében pedig a Molnár István Múzeummal működnek együtt az énlaki övezeten belüli kutatásokban.

Elfogadták a 2021-es évre Hargita Megye Tanácsa Székelyföldi Akadémia programját is, az előadás-sorozatot 2010 óta szervezik meg. A Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesületének egy védett műhelyt hoznak létre, amely sok mozgássérültnek biztosít lehetőséget a megyében. A Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Társulás részére több mint egymillió lejt különítettek el. A Hargita megyei egyházegyüttműködési program keretében idén 300 ezer lejt szánnak a történelmi felekezeteknek, továbbá a tömegközlekedési programban néhány új útvonalat fogadtak el az időközben beérkezett igénylések alapján.

A rendkívüli tanácsülés napirendi pontjai itt olvashatók.

 

Csíkszereda, 2021. június 3.

Construire sens giratoriu în Joseni: investiție...

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita la Joseni Se construiește sens giratoriu în comuna Joseni, la intersecția drumului...

Rectificarea bugetului pentru dezvoltare și...

Localitățile sunt susținute în continuare din cota de 6% A avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita, luni, 28 iunie, pe ordinea...

Cu un pas mai aproape de reabilitarea drumurilor...

A fost semnat contractul pentru supravegherea lucrărilor de reabilitare a DJ131 – DJ133- DJ137A Pentru reabilitarea unei porțiuni de drum de...

Va fi construit drumul județean între Jolotca și...

Un nou plan va fi elaborat Drumul județean 128, dintre Jolotca și Borsec, va fi renovat de Consiliul Județean Harghita. În acest sens se...