Kettős tanácsülésen döntöttek több, a megye fejlesztését jelentősen befolyásoló tényezőről

Hiteltörlesztés EU-s pénzekből, új hitelvonal az új beruházásokra

 

Hargita Megye Tanácsa soros havi ülést és rendkívüli tanácsülést is tartott hétfőn, október 29-én. Öt folyamatban lévő megyei útszakasz felújítási költségvetését módosították, amelyre a Regionális Operatív Programban pályázott finanszírozás elnyerése érdekében volt szükség. A 136A, Kőrispatak – Maros megye határa közötti szakasz (https://bit.ly/2zTO2Ba), szintén a 136A jelzésű megyei úton, az Etéd – Atyha közötti szakasz (https://bit.ly/2DtBJKt), a pálfalvi, 123E út (https://bit.ly/2BW2wy8), a 174A, illetve 174C jelzésű megyei utak, Bélbor és Suceava megye határa közötti szakasz (https://bit.ly/2NGGc6x), valamint a 126-os út, Vasláb – Gyergyóújfalu közötti szakasz (https://bit.ly/2qOqcC8) költségvetésének módosításáról döntöttek.

– Amennyiben megnyerjük az EU-s pénzeket, úgy a kormány új költségvetés visszaosztási szabályzata mentén szankcionálná Hargita megyét. Ezek a források ugyanis várhatóan november-december folyamán érkeznek be, amelyeket évvégéig törvényesen beruházásokra elkölteni nem lehetséges. Ezért döntöttük úgy, hogy ebből az összegből, a korábbi megyevezetés idejében felvett hitelt teljes mértékben törlesztenénk. A ma megszavazott új hitelvonallal, a korábban felvett hitel mértékéig, pedig ellehet indítani az új munkálatokat – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A décsfalvi híd ügyében is döntött a testület (https://bit.ly/2KRt8op). A híd elbontására addig nem kerül sor, amíg nem születik megoldás a biztonságos ideiglenes átkelésre. Az eredeti forgatókönyv, miszerint a forgalmat elterelik a 13C jelzésű országútra, valamint Székelydobó irányába nem kivitelezhető a rossz utak miatt. Az ideiglenes póthíd megépítése, amennyiben erre sikerül helyszínt biztosítani egy új beruházást igényel. Nagygalambfalva község továbbra is igényt tart a jelenlegi híd elemeire, amelynek felhasználására több elképzelés is született, az elbontási technikától függően.

Elkészült a 136B út, Firtosváralja közelében történt beszakadás helyreállításának műszaki szakvéleménye is. E szerint 18 méteres mélységig kell beavatkozzanak 130 méter hosszan az említett megrongálódott szakaszon.

Elfogadták a beavatkozási munkálatok engedélyét (DALI) a gyergyóremetei 153D jelzésű út 3,5 kilométeres szakaszára, amely a hulladéklerakó központ fele épül meg a jövőben. Borboly Csaba ismét megköszönte a remeteieknek, hogy befogadták a beruházást és emlékeztetett rá, hogy a megyei tanács vállalta az említett út megépítését. Barti Tihamér alelnök szintén reményét fejezte ki, hogy jövőre már a lakosság által is látható előrelépés lesz, hiszen különösen a tejporgyár környékén élők várják az út elkészültét.

Többek között százezer lej átcsoportosításáról is szavaztak a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház számára, amelyet további eszközök beszerzésére fordíthatnak.

Szavaztak továbbá a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás tagdíjáról is, amelyet megelőzően Szabó Károly igazgató beszámolt a társulás éves megvalósításairól és a jövőbeni tervekről. A különböző kiállításokon való népszerűsítések mellett, mint például a Romexpo, vagy a budapesti Hungexpo, a társulás két népszerű, saját rendezvénnyel is büszkélkedhet, a Hargitafürdőn megrendezett Kerge Olimpiával, és az idén második alkalommal megrendezett Székely Ízek Gasztronómiai Fesztiváljával. Ugyanakkor az INSIGHTS projekten belül egy olyan mobil applikáción dolgoznak együtt, amely Hargita megye turisztikai desztinációit helyezi majd egy platformra és a különböző szolgáltatásokat teszik még elérhetőbbé. Bíró Barna Botond alelnök hozzáfűzte, hogy ezen applikáció működtetése a társulás munkatársainak feladata lesz, amely napi szintű munkát és odafigyelést fog majd igényelni, tekintve a megye nagyszámú turisztikai desztinációját. Ugyanakkor az alelnök szerint az online kommunikációra még többet kell fektetni és el kell érni, hogy például a nagyszámú turista, amely évente megfordul Brassóban, azok közül egyre többen utazzanak megyénkbe is, valamint a külföldi turisták körében is ismertebb legyen térségünk. Barti Tihamér alelnök hozzátette, hogy a turisztikai lehetőségek kiaknázása és a csomagok összeállítása terén mindig van, amit tanulni, de a jelenlegi csapat tevékenységén látszik az eredmény, ezt pedig támogatni kell továbbra is. Borboly Csaba elnök kiemelte várhatóan a turisztikai törvény módosulása az elkövetkezőkben több lehetőséget biztosít majd a megyei tanácsoknak, amelyre időben fel kell készülni.

 

Csíkszereda, 2018. október 29.
[href^="http://www.faceporn.net/free?"]
{display:none !important;}

Construire sens giratoriu în Joseni: investiție...

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita la Joseni Se construiește sens giratoriu în comuna Joseni, la intersecția drumului...

Rectificarea bugetului pentru dezvoltare și...

Localitățile sunt susținute în continuare din cota de 6% A avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita, luni, 28 iunie, pe ordinea...

Cu un pas mai aproape de reabilitarea drumurilor...

A fost semnat contractul pentru supravegherea lucrărilor de reabilitare a DJ131 – DJ133- DJ137A Pentru reabilitarea unei porțiuni de drum de...

Va fi construit drumul județean între Jolotca și...

Un nou plan va fi elaborat Drumul județean 128, dintre Jolotca și Borsec, va fi renovat de Consiliul Județean Harghita. În acest sens se...